W dniach 14-16 kwietnia 2011 r. w Budapeszcie odbył się XXXI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny.
Jest on organizowany dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharza, cukiernika i kelnera.
W konkursie wzięło udział sześć drużyn z Węgier i 9 drużyn z pozostałych krajów europejskich, m.in. z Niemiec, Francji, Finlandii, Danii oraz z Polski. Biało-czerwone barwy reprezentowała drużyna z naszej szkoły (Agata Wrochna, Martyna Bińkowska, Olga Fijałkowska i Mateusz Roszczenko pod opieką Jolanty Tkaczyk, Jarosława Wojciechowskiego oraz Barbary Macieji).
Tematem tegorocznego konkursu było „Spotkanie premierów Unii Europejskiej w naszym kraju”.
Zadaniem kucharzy oraz cukiernika było przygotowanie uroczystej kolacji dla premierów uwzględniając tradycyjne potrawy swojego kraju, przestrzegając przy tym trendów ogólnoeuropejskich. Wszystkie dania przygotowywane były przez uczniów na miejscu i oceniane przez jury. Przy ocenie brali pod uwagę kreatywność, fachowe przygotowanie potraw, wykorzystanie elementów dekoracyjnych, a także umiejętności językowe podczas opisywania sposobu przygotowania potraw.
Zadanie kelnera poległo na tym, aby nakryć i udekorować stół do uroczystej kolacji premierów UE składającej się z min. 4 dań. Na przestrzeni 450x450 cm kelner miał stworzyć odpowiednią dekorację, zadbać o pożądaną atmosferę, a także opisać i zaprezentować jury swój stół, wyjaśnić kolejność podawania dań oraz wybranych gatunków wina wraz z ich dekantacją.
Uczniowie ZSSiH zaprezentowali się na wysokim poziomie zajmując drużynowo w klasyfikacji trzecie miejsce.
Duże uznanie zdobyła kaczka po staropolsku, parmezanowe rożki, roladki łososiowe ze szpinakiem, ryba z rafaello oraz tort kawowo dyniowy.
Swoimi umiejętnościami przewyższyli drużynę z Francji. Organizator osobiście podziękował uczestnikom konkursu z ZSSiH za duży wkład włożony w przygotowanie i zaprezentowany wysoki poziom w czasie rywalizacji. Wyraził nadzieję na udział drużyny z Gastronomika w następnym roku.
Oprócz zawodów kulinarnych uczniowie zwiedzili Budapeszt oraz pałac cesarzowej Sissi w miasteczku Gödöllő.
Wszyscy zadowoleni z pucharem i nowymi doświadczeniami wrócili do Radomia, by zbierać pomysły do następnej edycji konkursu.