W tym roku po raz kolejny w naszej szkole obchodziliśmy Dzień św. Andrzej a- patrona Szkocji. Uczniowie i nauczyciele mieli okazję obejrzeć prezentację multimedialną, tradycyjnie zakończoną quizem z wiedzy o Szkocji. Na szkolnym korytarzu dominował biały i niebieski kolor. Nie zabrakło tradycyjnego szkockiego stroju (kilt) oraz pysznych maślanych ciasteczek w wykonaniu naszych uczniów.
Wymienione wyżej działania pozwoliły by choć na chwilę w naszej szkole zapanował "szkocki klimat".
Uczniom, którzy byli zaangażowani w przygotowania serdecznie dziękujemy. M. Kleczaj E. Zwęglińska
Światowy Dzień Turystyki (ang. World Tourism Day, WTD) – święto turystyki obchodzone corocznie 27 września, ustanowione przez wyspecjalizowaną organizację ONZ (UNWTO), członkiem której jest Polska od 1975 roku.
W 1979 decyzją UNWTO uchwalono Światowy Dzień Turystyki.
Pierwsze obchody odbyły się w 1980 roku pod hasłem „Tourism's contribution to the preservation of cultural heritage and to peace and mutual understanding” („Wkład turystyki dla zachowania dziedzictwa kulturowego, pokoju i wzajemnego zrozumienia”). Celem tego dnia jest podniesienie świadomości na temat roli turystyki w ramach społeczności międzynarodowej i pokazania, jak wpływa na społeczne, kulturowe, polityczne i ekonomiczne wartości na całym świecie.
Na XII sesji w Stambule w Turcji, w październiku 1997 roku Zgromadzenie Ogólne UNWTO postanowiło wyznaczyć kraj podejmujący co roku działania jako partner w organizowaniu obchodów Światowego Dnia Turystyki.
Lublin to Miasto Inspiracji. Żeby się o tym przekonać, trzeba do Lublina przyjechać, poczuć wyjątkową atmosferę tętniącego życiem i łączącego przeszłość z teraźniejszością Starego Miasta, dać się zainspirować nieziemskiemu klimatowi miasta styku kultur.
Ucztę dla ciała zapewniają kulinarne arcydzieła z lokali posiadających tytuł Kuchni Inspiracji.
Lublin to również pierwsze miasto w Polsce, które otrzymało tytuł Europejskiej Stolicy Młodzieży.
To Centrum Spotkania Kultur - miejsce, w którym spotyka się przeszłość i przyszłość; kultura wysoka i popularna, sztuka tradycyjna i współczesna.
To również Europejski Festiwal Smaku, który rozpoczął się 1 września i potrwa do niedzieli 8 września.
Uczniowie klas o profilu turystycznym odwiedzili "Kozi Gród" 5 września 2024 r.
CUDNYCH i bardzo pomocnych ludzi TAM spotkaliśmy:) Dziękujemy :)
Śladami 19 miniatur – symboli przemysłowego Radomia z klasą 1 Ot (rok 2024)
Śladami 14 miniatur – symboli przemysłowego Radomia z klasą 1 Otp (rok 2019)
SANTA CLAUS, RUDOLPH, kakao z piankami, brownie, pierniczki …
W sobotę wystawy w Muzeum Historii Radomia i Muzeum im. Jacka Malczewskiego zwiedzać można bezpłatnie.
5 grudnia to Międzynarodowy Dzień Wolontariusza, czyli obchodzone corocznie święto wolontariuszy i organizacji, które zajmują się wolontariatem na całym świecie. Zostało ustanowione 17 grudnia 1985 roku przez Zgromadzenie Ogólne ONZ.
Celem święta i towarzyszących mu wydarzeń jest między innym uznanie i docenienie wysiłków osób zaangażowanych w działania dla innych oraz pokazanie społeczeństwu, jak duży jest ich wkład w rozwój społeczny na poziomie lokalnym, krajowym i międzynarodowym. Jest to również okazja do promowania wolontariatu oraz dzielenia się wiedzą i doświadczeniami.
A może święta będą okazją by zostać WOLONTARIUSZEM?
Uczniowie klasy 5 OTp spotkali się z wolontariuszkami Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt, które opowiedziały o swojej pracy i o tym jakie warunki trzeba spełnić aby zostać wolontariuszem.
Pani Kasia Gromska, która "jest głosem tych co nie poproszą same o pomoc" opowiedziała o procesie adopcyjnym zwierząt.
Shortbread, czyli szkockie ciasteczka maślane, stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną czy znajomymi.
Składniki dla 10 porcji: mąka pszenna typ 500 - 300 g, cukier - 100 g, masło 200 g - 1 kostka, szczypta soli
Przepis na shortbread:
Mąkę i szczyptę soli wymieszaj w misce i odstaw.
Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę. Składniki mieszaj do ich połączenia.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na blaszce prostokąt o wymiarach 13 × 25 cm. Ciasto przedziel na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie podziel na prostokąty o szerokości około 1,5 cm.
Patyczkiem do szaszłyków zrób w każdym ciastku po kilka dziurek.
Ciasteczka piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
Po upieczeniu ciasteczka wyciągnij, pozostaw na 5 minut i podziel ponownie na ciasteczka (podczas pieczenia skleją się).
Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. metalowej puszcze).
SMACZNEGO :)