2
3
4

21 kwietnia uczniowie klasy I Gc pod opieką p. Katarzyny Kusio przeprowadzili warsztaty kulinarne dla uczniów SP nr 4 z Dęblina. Dzieci z wielkim zaangażowaniem przygotowywały razem z młodzieżą potrawy z naturalnych surowców. Wynikiem wspólnego gotowania były kopytka z sosem mięsno-pomidorowym, kolorowe musy z owoców, ciasteczka z jabłkami.
Dzieci podczas pobytu w ZSSiH uczyły się również składania serwetek. Na zakończenie uczestnikom wręczono pamiątkowe dyplomy.

Uczniowie klasy II TZ pod opieką p. Olgi Wróblewskiej zorganizowali w naszej szkole warsztaty kulinarne dla dzieci z klasy IA z PSP Nr 25 w Radomiu. Dzieci w ramach kolejnej już edycji programu „Zdrowe żywienie – inwestycja na całe życie” z wielkim entuzjazmem przygotowały posiłki w oparciu o zdrowe surowce, wzięły udział w konkursie plastycznym „Naturalne witaminy – warzywa i owoce” oraz poznały tajniki dekoracji stołu.
Przy okazji zajęć w kuchni udało nam się „zaprzyjaźnić” Małych Mistrzów Kuchni z warzywami ... królowały cebula i czosnek, a kluczem do sukcesu okazały się dekoracje ze świeżych ziół.
Dzięki współpracy Dużych i Małych kulinarny świat smaków i zapachów odkrywaliśmy we wspaniałej atmosferze.

   

W środę 19 stycznia odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci klasy Ib z PSP nr 32 w Radomiu. Dzieci pod opieką uczennic z klasy I TGa oraz p. Moniki Wasik samodzielnie wykonywały potrawy. Wiele radości sprawiło wyrabianie, wałkowanie i wycinanie ciasteczek oraz tworzenie swojej pizzy. Przygotowane potrawy wszystkim bardzo smakowały!

 

14.12.2015 r. w ramach projektu „Zdrowe żywienie inwestycja na całe życie”, uczniowie z klasy 2 Z pod opieką nauczyciela Agnieszki Krawczyk przygotowywali potrawy kulinarne z dziećmi z przedszkola nr 11.
W czasie warsztatów kulinarnych młodzież z naszej szkoły wspólnie z dziećmi przygotowała: naleśniki z twarożkiem i prażonymi jabłkami, muffiny marchewkowe oraz drobne ciasteczka i pierniczki.
Dla każdego dziecka nie zabrakło soku wieloowocowego i mandarynek.
W miłej i przedświątecznej atmosferze wszyscy zdobili ciasteczka i pierniczki a maluchy wykazały się wielkim zaangażowaniem.

             

Rozpoczęła się kolejna edycja programu "Zdrowe żywienie – inwestycja na całe życie”. Warsztaty kulinarne dla pierwszaków z PSP nr 32 w Radomiu zorganizowała i przeprowadziła klasa II Kb pod opieką mgr Ewy Guść. Nasi uczniowie kształcili u młodszych kolegów zasady zdrowego żywienia, dobór składników do pysznej, domowej pizzy ze świeżymi ziołami, lemoniady słodzonej miodem z listkami mięty oraz sporządzanie ciasteczek z domową marmoladą.
Bardzo miłym gestem jest dyplom zawierający podziękowania dla uczniów i ich opiekuna. Atmosferę warsztatów przekazują załączone zdjęcia.

   

15.04.2015 w ramach projektu "Zdrowie żywienie inwestycja na całe życie" uczniowie z klasy IV ZA pod opieką Agnieszki Krawczyk przygotowywali potrawy kulinarne z dziećmi z PSP 25.

Już po raz drugi Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu zorganizował we współpracy z Wydziałem Zdrowia i Polityki Społecznej i Radomskim Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli oraz pod Patronatem Prezydenta Miasta Radomia konkurs "Zdrowe żywienie- inwestycja na całe życie".
Finał II edycji konkursu skierowanego do uczniów radomskich gimnazjów odbył się 27 listopada 2013r. Wzięło w nim udział 16 uczniów z 7 gimnazjów, a najlepszymi z nich okazali się: Paweł, który zajął I miejsce - reprezentujący PG nr 14 w Radomiu (opiekun - Izabela Żurawska), Oliwia z PG nr 11 w Radomiu, która uplasowała się tuż za zwycięzcą i zajęła tym samym II miejsce (opiekun - Beata Dobrowolska) oraz Michał z EGJ z Oddziałami Dwujęzycznymi w Radomiu, zajmując III miejsce (opiekun - Ewa Zawadka).
Szczęśliwym laureatom gratulował i wręczał maskotki "Radomiry" gość honorowy Wiceprezydent Miasta Radomia Ryszard Fałek. Najlepsze wyniki w konkursie wyróżniono również nagrodami indywidualnymi, które wręczyła osobiście Dyrektor Wydziału Zdrowia i Polityki Społecznej w Radomiu Elwira Skoczek.
Oczywiście konkurs nie odbyłby się bez pomysłu, żmudnych przygotowań i zaangażowania organizatorów. Pomysłodawcą przedsięwzięcia promującego w przystępny sposób ideę zdrowego żywienia była Halina Kutkowska - nauczyciel ZSSiH. Ogromnym wsparciem był dla niej Kierownik Referatu WZiPS - Piotr Kociński, który aktywnie uczestniczył we wszystkich etapach organizacji i realizacji przedsięwzięcia jakim jest Konkurs "Zdrowe żywienie- inwestycja na całe życie".
Z wielką gościnnością i życzliwością rolę gospodarza pełnił Dyrektor ZSSiH Radosław Starczewski, witał gości i nadzorował pracę komisji w składzie: Halina Kutkowska, Wice Dyrektor Bożena Puton, Wice Dyrektor Janusz Cichy oraz nauczyciel przedmiotów zawodowych Agnieszka Kulikowska.
Konkurs ten to nie tylko forma promocji szkoły, ale również wkład w ogólnopolską akcję przeciwdziałania otyłości wśród dzieci i młodzieży. Patronat medialny nad konkursem objęli: Rzecznik Prasowy Prezydenta Miasta Radomia, serwis informacyjny CoZaDzień.pl oraz gazeta Echo Dnia.

REGULAMIN KONKURSU
TEST

Uczniowie wraz z nauczycielami ZSSiH aktywnie wspierają programy i akcje dotyczące promocji zdrowego stylu życia. W roku szkolnym 2013/14 realizujemy cykl prelekcji i spotkań z rodzicami w przedszkolach i szkołach podstawowych.
Pierwsze takie spotkanie pt. „Zdrowe żywienie dzieci – rola produktów zbożowych w codziennej diecie” odbyło się 22.10 w Przedszkolu Publicznym nr 11 w Radomiu, a poprowadziły je panie Monika Wasik i Ewelina Różańska- nauczycielki podstaw żywienia. Poruszone zostały aspekty racjonalnej diety dziecka, jej wpływu na rozwój i zdrowie teraz i w przyszłości. Szczególną uwagę poświęcono pełnowartościowym produktom zbożowym, które powinny stanowić podstawę w planowaniu dziennego jadłospisu dziecka.
Prelekcję poprzedziła ankieta, z której wynika, że rodzice mają świadomość wpływu diety na zdrowie dziecka i czują potrzebę edukacji prozdrowotnej w tym zakresie. Ich zainteresowanie świadczy o tym, że istnieje konieczność wspierania i prowadzenia takich działań.

Klub Osiedlowy "USTRONIE" z Radomia był inicjatorem spotkania dla kobiet w każdym wieku z cyklu "Zadbaj o siebie".
Na spotkanie, które odbyło się 27 maja w siedzibie Klubu przy ul. Sandomierskiej 14 przybyło kilkadziesiąt pań zainteresowanych tematyką spotkania.
Prelekcję i pokaz sporządzania potraw połączony z degustacją przygotowali i poprowadzili nauczyciele z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich mgr Martyna Karpetta–Domagała i mgr Halina Kutkowska wraz z uczniami z klasy II KA o specjalności kucharz małej gastronomii.
ZSSiH w Radomiu od kilku lat realizuje wraz z Wydziałem Zdrowia i Polityki Społecznej program "Zdrowe żywienie – inwestycja na całe życie" promujący wśród dzieci, rodziców i seniorów wiedzę teoretyczną i praktyczną.
Na spotkaniu w osiedlowym klubie przybyłe Panie miały możliwość zapoznania się z podstawami wiedzy o zdrowym żywieniu, zasadach sporządzania posiłków i ich wpływie na samopoczucie. Wywiązała się żywa dyskusja i pytaniom nie byłoby końca gdyby nie zapach przygotowywanych przez uczniów przekąsek.
Na stołach pojawiły się wiosenne bukiety świeżych warzyw z różnorodnymi dipami, mini pizze, grzanki, ryby pieczone w folii z masłem i koperkiem oraz koktajle na maślance z owocami.
Prelegenci zadbali o wydrukowanie przepisów i w czasie degustacji udzielali wskazówek co do wyboru produktów jak i techniki ich przyrządzania.
Goście bardzo docenili poziom spotkania. Dziękowali uczniom za ich sprawność, kulturę bycia i estetykę przygotowanych potraw.
Ze względu na późną porę trzeba było się rozstać ale już planujemy następne być może cykliczne spotkania.

Back to top