Ciekawostki o jajkach
Mogą być miniaturowe, wielkości ziarenka grochu, lub sięgać rozmiarów nawet sporej piłki. Mają także różne kształty i kolory, chociaż te nam najbardziej znane są białe lub brązowe. Mowa oczywiście o jajkach. Choć dla nas tak codzienne i oczywiste, skrywają w sobie mnóstwo ciekawostek, które warto poznać.
Ważące średnio 60 gram jajo kurze dostarcza nam 90 kcal energii, 25 proc. niezbędnych, doskonale zbilansowanych aminokwasów, związków mineralnych i witamin.
W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura (m.in. B12, ale też A+E) oraz kwas foliowy. Są też fosfolipidy, które mają wbudowane długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim dobrze funkcjonują nasze mózgi i serca.
Białko, pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów uznawane jest jednym z dwóch wzorców białka idealnego. Jajka zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka oraz korzystne dla naszego organizmu tłuszcze, między innymi kwas linolowy i lecytynę. Tłuszcze te, szczególnie lecytyna, mają korzystny wpływ na procesy myślowe oraz koncentrację, przyswajanie wiedzy i logiczne myślenie.
Żółtko jajka zawiera składniki ważne dla zdrowia. Są to: ksantofil i luteina. Ksantofil zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Luteina w organizmie człowieka gromadzi się głównie w plamce żółtej oka i soczewce. Działa jak filtr chroniący przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Jest również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom delikatnych naczyń włosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów.
Wesołych Świąt
Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych,
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół
oraz wesołego Alleluja.
Oferta edukacyjna na rok szkolny 2025/2026
Oferta edukacyjna dla absolwentów szkół podstawowych
TECHNIKUM - 5 letnie
technik hotelarstwa
technik organizacji turystyki
technik żywienia i usług gastronomicznych
technik technologii żywności
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA - 3 letnia
cukiernik
kucharz
kelner
klasa wielozawodowa (praktyka u pracodawcy) - kucharz, piekarz, cukiernik, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego (uczeń kształci się w jednym z wymienionych zawodów)
pracownik pomocniczy gastronomii (dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną)
pracownik pomocniczy obsługi hotelowej (dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną)
Szkoła branżowa II stopnia - 2 letnia
technik żywienia i usług gastronomicznych
technik technologii żywności
Przy przeliczaniu ocen na punkty do wszystkich oddziałów klas pierwszych technikum będą brane pod uwagę oceny z:
- języka polskiego
- matematyki
- języka obcego
- najlepsza ocena z wymienionych przedmiotów: chemia, geografia, biologia, fizyka.
Przy przeliczaniu ocen na punkty do wszystkich oddziałów klas pierwszych branżowej szkoły I stopnia będą brane pod uwagę oceny z:
- języka polskiego
- matematyki
- języka obcego
- najlepsza ocena z wymienionych przedmiotów: biologia, fizyka, chemia, historia, wos, geografia, informatyka.
Punkty będą przeliczane według następujących zasad, za oceny wyrażone w stopniu:
celującym – przyznaje się po 18 punktów;
bardzo dobrym – przyznaje się po 17 punktów;
dobrym – przyznaje się po 14 punktów;
dostatecznym – przyznaje się po 8 punktów;
dopuszczającym – przyznaje się po 2 punkty.
NABÓR DO TECHNIKUM i BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
odbywa się poprzez stronę: naborpg.oswiatawradomiu.pl
Wniosek wraz z dokumentami należy dostarczyć do szkoły pierwszego wyboru
Sposób przeliczania na punkty osiągnięć: rozporządzenie w sprawie rekrutacji do szkół ponadpodstawowych
Dzień Czekolady
Dzień Czekolady przypada na 12 kwietnia w roku 2025 roku.
Czekolada uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż. Specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw.
Czekolada jest produktem bogatym w wartościowe mikroelementy i substancje odżywcze, dlatego nie warto eliminować jej ze swojej diety – w swoim składzie zawiera m.in.: magnez, potas, żelazo, cynk, flawonoidy, miedź, niacyna, antyoksydanty, witaminy: A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Czekolada a ciśnienie tętnicze Czekolada uznawana jest za źródło bogate we flawonoidy, czyli substancje organiczne naturalnie występujące w roślinach. Flawonoidy wykazują właściwości przeciwutleniające oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian niedokrwiennych w naczyniach wieńcowych. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady korzystnie wpływa na zdrowie osób zmagających się z problemami z sercem i zbyt wysokim ciśnieniem. Przeciwutleniacze zawarte w kakao odpowiadają za poszerzanie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, pomagają więc obniżać ciśnienie tętnicze.
Czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Czekolada poprawia nastrój, co doceniają zwłaszcza kobiety. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.( https://zywienie.medonet.pl/)
Cezary Cielniak z klasy 3H wicemistrzem pięknego czytania!
Z radością informujemy, że uczeń naszej szkoły – Cezary Cielniak z klasy 3H – zdobył tytuł Wicemistrza w IX Regionalnym Konkursie Pięknego Czytania!
To wyjątkowe osiągnięcie jest dowodem nie tylko na wrażliwość literacką, ale i na niezwykłą kulturę słowa. Cezary oczarował jury piękną interpretacją tekstu, udowadniając, że sztuka czytania może być prawdziwą pasją.
Gratulujemy sukcesu i życzymy dalszych literackich triumfów!
Mazurek Wielkanocny - konkurs
W dniach 28-29 marca 2025 r. odbył się konkurs na Mazurka Wielkanocnego, którego celem było pielęgnowanie polskich tradycji wielkanocnych oraz rozwijanie pasji kulinarnych wśród uczniów. Uczestnicy zaprezentowali wykonane i udekorowane przez siebie wypieki, które cechowała kreatywność, oryginalność oraz staranność wykonania.
Wyniki konkursu:
I miejsce - Milena Jaworska z kl. 4 H
II miejsce - Julia Walczak z kl. 3 ckp
III miejsce - Oskar Getler z kl. 1 c
wyróżnienie - Natalia Towarek z kl. 3 c
Uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz nagrody ufundowane przez Radę Rodziców. Wszystkim uczniom gratulujemy i dziękujemy za wykonanie pięknych mazurków! B.Świąder, E.Kozakowska-Materska
Szkolny Budżet Obywatelski 2025 – wyniki głosowania!
W dniach 24 - 28 marca 2025 r. uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu mogli oddać swój głos na wybrany projekt w ramach Szkolnego Budżetu Obywatelskiego.
Na wszystkie projekty oddano łącznie 826 głosów.
Oddano także dwie karty nieważne.
Poszczególne projekty uzyskały następujące liczby głosów:
Projekt nr 1 – 157 głosów,
Projekt nr 2 – 173 głosy,
Projekt nr 5 – 62 głosy,
Projekt nr 12 – 434 głosy.
W wyniku głosowania do realizacji zostaje zgłoszony projekt nr 12 – Strefa Relaksu