Światowy Dzień Uśmiechu
W pierwszy piątek października obchodzony jest Światowy Dzień Uśmiechu. W tym roku przypada on 4 października. Pomysłodawcą tego dnia jest Harvey Ball, autor znanego na całym świecie symbolu żółtej uśmiechniętej buzi, tzw. „smiley face”, która została stworzona w 1963 roku.
Tematem Światowego Dnia Uśmiechu 2024 jest „Zrób akt dobroci. Pomóż jednej osobie się uśmiechnąć”. Jeden akt dobroci może odmienić czyjś dzień, a jeden uśmiech może rozjaśnić świat. Uśmiechajmy się zawsze.
28.09.2024 Dzień Jabłka
Zielone, czerwone, okrągłe, pachnące
a jako przekąska niezwykle sycące…
Jabłko – pełne witaminek dla chłopaków i dziewczynek.
We wrześniu swój dzień obchodzi najbardziej popularny owoc w naszym kraju, czyli jabłko. Owoc ten jest pełen witamin i błonnika, a jego regularne spożywanie pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, a także sylwetkę.
Co warto wiedzieć o jabłkach?
Jak przysłowie mówi: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Oczywiście należy do niego podejść z dystansem, gdyż nie ma produktu idealnego, którego stosowanie rozwiązałoby wszystkie problemy zdrowotne. Jednak z uwagi na wysoką dostępność i stosunkowo niską cenę, jabłka mogą stanowić jedną z zalecanych dziennych porcji owoców, których jako społeczeństwo niestety wciąż jemy za mało. Jabłka, jako owoce będą składały się głównie z cukrów prostych i wody. Jednak jedząc całe owoce (a nie w postaci soków), dostarczymy sobie również błonnika, pektyn, witamin i polifenoli. Reasumując, więcej korzyści przyniesie ich spożywanie niż ograniczanie.
- Zawarte w jabłkach rozpuszczalne i nierozpuszczalne frakcje błonnika poprawiają perystaltykę jelit, spowalniają wchłanianie cukrów do krwiobiegu i powodują rozluźnianie mas kałowych.
- Dzięki zawartości polifenoli (głównie kwercetyny), spożywanie jabłek przeciwdziała powstawaniu stresu oksydacyjnego (co będzie ograniczało stany zapalne i rozwój chorób cywilizacyjnych)
- Jabłka są również źródłem witaminy C i niektórych pierwiastków (zawierają m.in. potas, sód, wapń i fosfor).
- Regularne spożywanie jabłek, może zmniejszać ryzyko powstawania wielu groźnych chorób, między innymi: udaru mózgu, cukrzycy typu 2, demencji starczej oraz choroby Alzheimera, astmy oskrzelowej
Zachęcamy wszystkich do jedzenia jabłek, bo to źródło zdrowia i witamin.
Szkolna poradnia dietetyczna
Klasa 3Ga, gr. 1
Pracownia gastronomiczna
Nauczyciel Ewa Kozakowska-Materska
Klasa 3Gb - Antoni Kozłowski, Oliwia Kuba i Maja Niezgoda. Jabłka w sosie różanym z karmelizowaną różą, kruszonką i migdałami.
Pracownia gastronomiczna
Nauczyciel Marzena Wnęt
Drugi tydzień w Rimini
W drugim tygodniu naszej przygody w Rimini, pochłonęliśmy się w świecie kulinariów. Poznaliśmy tajniki przyrządzania włoskiej kuchni, gotując z pasją i precyzją.
Każdy posiłek to nie tylko smakowita podróż, ale także sztuka tworzona z sercem. To był czas pełen aromatów, przygód kulinarnych i niezapomnianych doświadczeń.
Klimat który panuje na kuchni w lokalnej restauracji jest jak rodzinne gotowanie.
Podczas drugiego tygodnia pracy w cukierni Bianchi Riccione nauczyliśmy się jak przyrządzać różne włoskie wyroby cukiernicze takich jak tiramisu, ferri di cavallo, bomboloni oraz saint’honore.
Tydzień był intensywny.
Podczas naszego drugiego tygodnia praktyk, doszkoliłyśmy swoje nowo nabyte umiejętności w zawodzie. Wszyscy pracownicy hotelu, w którym pracujemy, z chęcią współpracują z nami i dzielą się swoimi doświadczeniami. Codzienne dbałyśmy o komfort gości, dbając o czystość pokoi. To był czas poświęcony doskonaleniu umiejętności pracy w zespole i poznawaniu tajemnic funkcjonowania hotelu.
CITY BREAK Florencja
Florencja, stolica Toskanii i perła renesansu. Na miejsce dotarliśmy pociągiem na stację Santa Maria Novella.
Pierwsze kroki z przewodnikiem skierowaliśmy do historycznego centrum tuż przy Bazylice Santa Maria Novella.
Absolutnie podstawowe miejsca do zwiedzania są zaliczone: Piazza del Duomo z najsłynniejszą katedrą Santa Maria del Fiore. Kopuła tej katedry jest okrzyknięta cudem inżynierii renesansowej.
DRZWI RAJU - wykonane z brązu przedstawiające sceny ze Starego Testamentu – wykonane jako ukłon w stronę nie umiejącej czytać i pisać ludności.
PIAZZA DELLA SIGNIORA
Swoiste muzeum sztuki na świeżym powietrzu i kolebka Florencji. Jest tu Palazzo Vecchio-siedziba władz miejskich, Loggia dei Lanzi oraz zabytkowa fontanna Neptuna.
Florencja JEST pięknym miastem. Podziwialiśmy imponujące zabytki i spacerowaliśmy po urokliwych uliczkach pełnych historii.
Odkryliśmy także urocze kawiarenki, gdzie serwowano pyszne włoskie przysmaki.
To był magiczny dzień pełen niezapomnianych widoków i smaków!
Przekąski w wykonaniu klasy 3ka
W ramach zajęć pracownia gastronomicznej.
Nauczyciel prowadzący Monika Adamczyk.
27 września - Światowy Dzień Turystyki
Światowy Dzień Turystyki (ang. World Tourism Day, WTD) – święto turystyki obchodzone corocznie 27 września, ustanowione przez wyspecjalizowaną organizację ONZ (UNWTO), członkiem której jest Polska od 1975 roku.
W 1979 decyzją UNWTO uchwalono Światowy Dzień Turystyki.
Pierwsze obchody odbyły się w 1980 roku pod hasłem „Tourism's contribution to the preservation of cultural heritage and to peace and mutual understanding” („Wkład turystyki dla zachowania dziedzictwa kulturowego, pokoju i wzajemnego zrozumienia”). Celem tego dnia jest podniesienie świadomości na temat roli turystyki w ramach społeczności międzynarodowej i pokazania, jak wpływa na społeczne, kulturowe, polityczne i ekonomiczne wartości na całym świecie.
Na XII sesji w Stambule w Turcji, w październiku 1997 roku Zgromadzenie Ogólne UNWTO postanowiło wyznaczyć kraj podejmujący co roku działania jako partner w organizowaniu obchodów Światowego Dnia Turystyki.
NIE SAMĄ PRACĄ CZŁOWIEK ŻYJE
Nie tylko Rimini położone nad północnym Adriatykiem jest uroczym włoskim miasteczkiem. Region Emilia-Romania ma znacznie więcej do zaoferowania. Właśnie dlatego korzystając ze słonecznej pogody wybraliśmy się po pracy do pobliskiej miejscowości Santarcangelo.
Musimy przyznać, że korzystanie z miejscowej komunikacji publicznej wymaga wiele cierpliwości.
To urocze miasteczko oferuje piękne krajobrazy i pozwala poczuć autentyczną włoską kulturę z dala od turystycznego tłumu. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jest zabytkowy zamek Castello Malatestiano.
Nie mniej ważnym symbolem miasta jest Arco Ganganelli – łuk triumfalny.
Ciekawym miejscem jest unikatowe Museo del Bottone-poświęcone historii i sztuce tworzenia guzików.
Jednak to widoki są najpiękniejsze!
Aleksandra i Krystian pracują w restauracji LIDO
Odbywany praktyki we Włoszech w restauracji LIDO.
Nasi współpracownicy serdecznie nas przyjęli z otwartymi ramionami. Podczas pracy rozwijamy umiejętności kulinarne zdobyte w szkole, ucząc się nowych technik i sekretów kuchni włoskiej. To niezwykłe doświadczenie, które pozwala nam poszerzyć naszą wiedzę i umiejętności w gastronomii.
Cornetto i grissini w cukierni Bianchi Riccione
Po pierwszym tygodniu pracy w cukierni Bianchi Riccione zyskaliśmy nowe doświadczenia, które przekazują nam tutejsi pracownicy. Atmosfera podczas pracy jest miła i humorystyczna. Zapoznaliśmy się z pracą przy maszynach, jak i ręczną. Nauczyli nas tutejszych słodkości takich jak cornetto, grissini czy tutejsze torty.
Hotelarze
Jesteśmy już po pierwszym tygodniu praktyk w nadmorskim Hotelu Sovrana****.
Wszyscy przywitali nas z otwartymi ramionami i uśmiechem na twarzy. Do naszych obowiązków należy m.in.: dbanie o czystość pokoi, to znaczy, ścielenie łóżek odpowiednią dla tego regionu techniką, uzupełnianie lodówek i utrzymywanie czystości w ogólnodostępnej części hotelu. Liczymy, że nauczymy się przydatnych dla nas rzeczy, abyśmy dalej mogli rozwijać się w naszym zawodzie.
Kolejna grupa na stażu w Rimini
Od 16 września swój staż w Rimini zaczęła kolejna grupa w składzie: Anna, Dagmara (hotelarki), Hanna, Bartłomiej (cukiernicy), Aleksandra, Krystian (kucharze). Opiekunem jest p. Małgosia.
Po przyjeździe do Rimini otuliła nas atmosfera niezwykłego piękna i spokoju. Spacerując po malowniczych uliczkach, poczuliśmy klimat tego małego miasta. Po pierwszym rzuceniu okiem na Rimini możemy spodziewać się zachwycających nadmorskich widoków, pięknych plaż oraz klimatycznych uliczek pełnych kawiarni i restauracji. Możemy także spodziewać się fantastycznej atmosfery na targu Cavour, gdzie można spróbować lokalnych przysmaków i zakupić autentyczne włoskie produkty. Dodatkowo, spacer po urokliwej starówce pełnej kolorowych domów i butików dostarczył niezapomnianych wrażeń!