Szkolny Konkurs Kulinarny "Pasja Smaków – black box"
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – black box". W tegorocznej edycji do dnia 18.10.2024 r. należy zgłosić swoją chęć udziału w konkursie bez opracowywania receptur. Każdy uczestnik otrzymuje swój bleck box z zawartością (surowce), które musi wykorzystać w całości przy sporządzeniu potrawy.
Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 24.10.2024 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska, mgr inż. Jolanta Tkaczyk, mgr inż. Agnieszka Kulikowska
Relacja z dnia pracy Martyny i Antka oraz Niny i Bartka - uczestników stażu w Rimini
Dzień w restauracji L’ARTROV Antek i Martyna rozpoczynają od przygotowania stołów oraz obierania warzyw, przygotowywania półproduktów i krojenia składników na dania serwowane w ciągu dnia.
Pracujemy pod okiem szefa kuchni, który codziennie pokazuje nam, jak dbać o szczegóły w tradycyjnych włoskich potrawach, takich jak makarony, pizze czy owoce morza. Kiedy restauracja zaczyna przyjmować gości, tempo pracy zdecydowanie rośnie. Pomagamy zarówno na kuchni, jak i przy wydawaniu posiłków, a także w sprzątaniu stanowisk pracy. Każdy dzień to nowe wyzwania, ale też ogromna satysfakcja, kiedy widzimy zadowolenie gości.
Nina i Bartek pracują w Cukierni Soriani w Rimini.
Dzień pracy rozpoczynają od dobrej kawy włoskiej oraz tradycyjnego włoskiego crossanta.
Każdego dnia tworzymy różnorodne słodkości, od tradycyjnych włoskich ciastek, crossantów po kremowe desery. Praca pod okiem mistrzów cukiernictwa uczy nas dokładności i dbałości o szczegóły, a także cierpliwości, bo każda receptura wymaga precyzyjnych proporcji, skupienia i odpowiedniego przygotowania. To miejsce pełne zapachów, kolorów i smaków, które codziennie dostarcza nam wrażeń i doświadczenia.
ZSSiH dla POWODZIAN - weź udział w zbiórce!
Szkolne Koło Caritas rozpoczyna zbiórkę darów dla osób dotkniętych powodzią. Pomoc jest potrzebna od zaraz, zbiórka w naszej szkole potrwa do piątku 20 września 2024 r.
Co zbieramy?
Jeśli chcesz pomóc, przynieś żywność z długim terminem przydatności (konserwy, cukier, kawa, herbata), środki higieniczne, środki czystości.
Dary można zostawić w pudełkach wystawionych przy sali 3c.
Dziękujemy.
Szkolne Koło Caritas
Rawenna
Piękna pogoda w niedzielę zachęciła nas taķże do zwiedzenia Rawenny, miasta położonego około 50 km od Rimini.
Udaliśmy się tam pociągiem, kolejami regionalnymi. Miasto słynie z pięknych mozaik, aż 8 zabytków wpisanych jest na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zabytki te związane są z historią wczesnego chrześcijaństwa. Bizantyńskie mozaiki są świetnie zachowane, przedstawiają postaci świętych, a także elementy przyrodnicze - zwierzęta, drzewa oraz owoce. Wykonane są ze szkła, złota oraz kamieni.
Mówiąc o Rawennie warto wspomnieć Dantego, który ukończył tu swoje dzieło "Boską komedię" , a także zmarł w 1321 roku. W mieście znajduje się grobowiec poety oraz muzeum.
San Marino
Podczas naszego stażu w Rimini mieliśmy okazję odwiedzić San Marino, jedno z najmniejszych państw świata. San Marino położone jest wysoko na wzgórzu Monte Titano, nad którym dominuje zamek La Rocca o Guaita. Twierdza została wzniesiona w XI wieku. San Marino słynie z piękniej starówki, placu Piazza Della Liberta, na którym znajduje się Bazylika San Marino z relikwiami założyciela państwa św. Maryna (po włosku właśnie San Marino).
Mija już kolejny tydzień naszego stażu w Rimini, opiszemy jak wygląda dzień pracy w hotelu
Zuzanna i Bożenka odbywają praktyki w Ferretti Beach Hotel ****, z którego pracę umilają im widoki na Morze Adriatyckie oraz codzienne życie mieszkańców Rimini.
To właśnie w tym hotelu każdego dnia uczą się pracy w hotelarstwie.
Dzień pracy zaczynamy rano, do naszych obowiązków należy głównie utrzymanie czystości i porządku w pokojach hotelowych. Podczas sprzątanie pokoju musimy zadbać o wymianę ręczników, pościeli, uzupełnienie kosmetyków oraz uzupełnienie minibaru. Dbamy także o estetykę i porządek w łazience. Mamy stały kontakt z gośćmi hotelowymi a także personelem. Zdobywamy cenne doświadczenie, poszerzamy umiejętności zawodowe, uczymy się pracy w grupie oraz samodzielniej. Jest to praca wymagająca zaangażowania, dającą wiele satysfakcji. Pracujemy w międzynarodowym środowisku, rozwijamy swoje kompetencje językowe zarówno w języku włoskim, jak i angielskim.
ULICZKA TRADYCJI
Uczniowie naszej szkoły biorą czynny udział w życiu miasta i regionu.
We wrześniu 2024 r. uczestniczyli w Święcie Chleba i Uliczce Tradycji.
Opiekun Barbara Kotwa
Staż w Rimini, z każdą chwilą coraz lepiej odnajdujemy się w nowych miejscach pracy
Minęło już kilka dni naszego stażu w Rimini, a my z każdą chwilą coraz lepiej odnajdujemy się w nowych miejscach pracy. W naszej grupie są uczniowie z trzech branż, każdy z nas zdobywa doświadczenia w swoim obszarze.
Hotel
Zuzanna i Bożenka odbywają praktyki w lokalnym hotelu, gdzie każdego dnia uczą się zarządzania recepcją, obsługi gości i dbania o detale, które tworzą profesjonalną atmosferę. Mają okazję doskonalić swoje umiejętności językowe, ponieważ codziennie kontaktują się z gośćmi z różnych krajów. To świetna lekcja organizacji pracy i radzenia sobie w dynamicznym środowisku hotelowym.
Cukiernia
Bartek i Nina pracują w tradycyjnej włoskiej cukierni. Codziennie pomagają w przygotowywaniu przepysznych wypieków i deserów, takich jak cannoli czy świeże croissanty. Praca z doświadczonymi cukiernikami pozwala im na naukę technik, o których wcześniej tylko słyszeli. Każdy dzień to nowe smaki i wyzwania, ale także mnóstwo satysfakcji, gdy widzą uśmiechy zadowolonych klientów.
Restauracja
Ostatnia dwójka czyli Antek i Martyna pracują w restauracji, gdzie uczą się tajników włoskiej kuchni. Od przygotowywania prostych przystawek, przez pasty i risotto, aż po bardziej skomplikowane dania główne – zdobywają cenną wiedzę o sztuce kulinarnej, jaką Włosi opanowali do perfekcji. Obsługują gości, poznają zasady pracy w kuchni i dbają o najwyższą jakość serwowanych dań. Każdy dzień to praktyczne wyzwanie, ale jednocześnie wielka przyjemność z obcowania z włoską kuchnią.
Wszyscy jesteśmy zachwyceni tym, jak wiele uczymy się każdego dnia. Każde miejsce pracy oferuje inne możliwości i wyzwania, dzięki czemu nasz staż w Rimini jest nie tylko rozwijający, ale także pełen niezapomnianych doświadczeń.
Harmonogram, komunikaty i informacje MATURA 2025
Komunikat o harmonogramie egzaminów w 2025 r.
Informacja dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej z 20 sierpnia 2024 r. dotycząca adresu strony internetowej, na której można złożyć deklarację przystąpienia do egzaminu maturalnego w postaci elektronicznej
Komunikat o dostosowaniach egzaminu maturalnego w 2025 r.
Komunikaty w sprawie listy jawnych zadań w części ustnej egzaminu maturalnego z języka polskiego, języków mniejszości narodowych, języka łemkowskiego i języka kaszubskiego w 2025 r.
Komunikat o materiałach i przyborach pomocniczych w 2025 r.
Informacja o sposobie organizacji i przeprowadzania egzaminu maturalnego w 2025 r.
Pozostałe informacje w tym ZAŁĄCZNIKI w wersji edytowalnej:
Rok szkolny 2024/2025 – CKE
Florencja – jedno z najważniejszych miast renesansowej Europy
Podczas naszego pobytu we Włoszech mieliśmy niezwykłą okazję odwiedzić Florencję – jedno z najważniejszych miast renesansowej Europy. Wycieczka była pełna wspaniałych doświadczeń, począwszy od spaceru po historycznym centrum, aż po zwiedzanie światowej sławy zabytków. Udało nam się zobaczyć m. in. Katedrę Santa Maria del Fiore, posiadającą imponująca kopułę, a także słynny Most Złotników (Ponte Vecchio), neogotycki kościół Santa Croce z grobowcami Michała Anioła i Galileusza.
Florencja, z jej bogatą historią, sztuką i kulturą, dostarczyła nam niezapomnianych wrażeń. To miasto jest prawdziwą perłą włoskiej sztuki i kultury.
Wyjazd do Florencji był dla nas cenną lekcją historii i sztuki, a jednocześnie chwilą wytchnienia od codziennych obowiązków.