Kasie i włoskie słodkości w cukierni Bianchi Riccione
Ciao! Z tej strony dwie Kasie,
odbywamy staż we Włoszech w cukierni Bianchi Riccione.
Uczymy się przygotowywać włoskie wyroby cukiernicze takie jak croissanty, robiłyśmy też ciasta z jabłkami, ptysie nadziewane przeróżnym nadzieniem i polewami oraz różne rodzaje tart. Pracujemy z bardzo przyjaznymi, pogodnymi i pomocnymi ludźmi, chętnie udzielają nam pomocy i wszystko wyjaśniają.
Pozdrawiamy z Rimini!
Stażystki Kasie
Niepodległa, niepokorna ...
Niepodległa, niepokorna zawsze była, będzie, jest.
Uskrzydlona bielą orła, bije rytmem naszych serc.
Niepodległa, niepokorna już nie zniknie nigdy z map,
Bo jest nasza, bo jest wolna, bo na imię Polska, Polska ma.
fot. Jacek Świątek
Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Postaci z Bajek!
W naszej szkolnej bibliotece zorganizowałyśmy ten dzień w formie quizu. Uczniowie klas pierwszych, pod opieką pani Anny Skwarczyńskiej, Anny Durlak i Mileny Kaniowskiej mieli okazję sprawdzić swoją wiedzę o ulubionych bohaterach i dowiedzieć się wielu ciekawostek. Dziękujemy wszystkim za udział i gratulujemy zwycięzcom – okazaliście się prawdziwymi ekspertami od bajek!
Coś się zaczyna i coś kończy
Riminii to miejsce zaczarowane, dla jednych czas zabawy, dla innych odpoczynku od codzienności. Dla nas stażystów to czas praktyk zawodowych, które minęły bardzo szybko. Trzy tygodniowy pobyt przyniósł wiele ciekawych doświadczeń. Poznaliśmy zabytki Rimini, skosztowaliśmy potraw kuchni włoskiej. Pogoda płatała nam figle, ale mimo tego udało nam się zwiedzić piękna Florencję (tu urodził się Carllo Lorenzini Collodi autor powieści drewnianego pajacyka Pinokio) i San Marino (jest enklawą czyli krajem otoczonym całkowicie przez jedno państwo -Włochy , zarazem najmniejszym państwem w Europie po Watykanie i Monako). W wolnych chwilach po pracy nie było czasu na nudę (gra w siatkówkę, koszykówkę,karty uno i spacery nadmorską promenadą dawały nam dużo radości i motywowały do pracy następnego dnia.
W weekend poprzedzający 31 października Włosi obchodzili Halloween. Witryny sklepowe obwieszone były upiornymi dekoracjami, organizowane były kolacje tematyczne i imprezy (w której uczestniczyliśmy). 1 listopada to Wszystkich Świętych we Włoszech - Ognissanti. W ciszy i zadumie spacerowaliśmy po cmentarzu w Riminii.
Wracamy z nowymi umiejętnościami z zakresu naszych zawodów. Podszkoliliśmy język angielski i włoski, poznaliśmy przemiłych ludzi w miejscu pracy jak i poza nią. Wszystkim bardzo dziękujemy.
Stażyści: Czarek, Julia, Martyna, Adam, Kasia, Michał, opiekun Pani Ewa Guść. Ciao
Podsumowanie października w bibliotece szkolnej
Drodzy Czytelnicy, dziękujemy za Waszą obecność i zaangażowanie w nasze ostatnie wydarzenia! Cieszymy się, że mogliśmy wspólnie tworzyć niezapomniane chwile w naszej bibliotece. W ciągu całego października zorganizowaliśmy kilka ciekawych akcji. Oto one:
Dzień Głośnego Czytania📖
To wydarzenie, które odbyło się 7.X. przyciągnęło licznych miłośników literatury. Wszyscy uczestnicy mieli okazję wysłuchać fragmentów inspirujących książek, czytanych przez naszych bibliotekarzy i zaproszonych gości. Dziękujemy za wspaniałą atmosferę i aktywne uczestnictwo!
Dzień Gier Planszowych🎲
odbył się 10.X. Był to dzień pełen emocji i zdrowej rywalizacji! Stoły zapełniły się różnorodnymi grami planszowymi, które przyciągnęły zarówno uczniów jak i nauczycieli. Dziękujemy za wspólną zabawę i entuzjazm – dzięki Wam to wydarzenie stało się wyjątkowe.
Zbiórka Książek📚
Dzięki Waszej hojności wzbogaciliśmy nasz księgozbiór o wiele cennych książek. Każda darowana pozycja znajdzie swoje miejsce na półkach, aby służyć innym czytelnikom. Jesteśmy wdzięczni za Waszą chęć dzielenia się literaturą!
Loteria Fantowa🎁
Każdy, kto przyniósł książkę, mógł wziąć udział w naszej loterii i wygrać fanty jako wyraz wdzięczności za wsparcie. Dzięki temu wydarzeniu udało się stworzyć wyjątkową atmosferę pełną radości i zaskoczeń. Dziękujemy wszystkim darczyńcom oraz uczestnikom loterii za wspólną zabawę!
Bookcrossing 📖
Dzięki specjalnie przygotowanemu stoisku bookcrossingowemu, każdy miał okazję wymienić się książkami i dać im drugie życie. To świetna inicjatywa, która pomogła wielu czytelnikom odkryć nowe tytuły i podzielić się swoimi ulubionymi książkami z innymi.
Dziękujemy wszystkim za wspólnie spędzony czas i entuzjazm! Mamy nadzieję, że te wydarzenia zainspirowały Was do dalszych literackich i społecznych przygód. Do zobaczenia na kolejnych wydarzeniach w naszej bibliotece!
Drodzy rodzice! Informujemy, że w naszej szkole działa system do przeciwdziałania i monitorowania przemocy rówieśniczej RESQL, który realizuje Standardy Ochrony Małoletnich.
Chcemy, aby każdy w naszej szkole czuł się bezpiecznie, dlatego postanowiliśmy wdrożyć narzędzie, które zapewni uczniom i uczennicom możliwość anonimowego zgłaszania niepokojących ich sytuacji. Dodatkowo w szkole zostali wyznaczeni i przeszkoleni nauczyciele — interwenci, którzy będą komunikować się z uczennicami, za pomocą aplikacji, a następnie podejmować odpowiednie kroki mające na celu pomoc w rozwiązaniu zgłoszonego problemu. W przypadku bullyingu* — przemocy rówieśniczej kluczową rolę odgrywa profilaktyka i dobra współpraca społeczności szkolnej. W ramach projektu wychowawcy otrzymali zestaw lekcji profilaktycznych na temat dynamiki klasy i przemocy rówieśniczej, które będą prowadzone w ramach zajęć wychowawczych.
Bullying to realny problem wielu uczniów i uczennic w szkołach na całym świecie. Chcemy uczyć dzieci i młodzież wzajemnej troski i reagowania w bezpieczny sposób na przemoc, ponieważ jej konsekwencje są poważne dla wszystkich: uczniów doświadczających przemocy, uczniów stosujących przemoc, a także świadków.
*bullying - rodzaj przemocy rówieśniczej o poważnych konsekwencjach dla osób doznających przemocy, będących osobami stosującymi przemoc oraz będących świadkami przemocy, w której silniejszy (fizycznie i/lub psychicznie) uczeń wyrządza celowo i wielokrotnie krzywdę innemu uczniowi w obecności innych uczniów.
Zasady pracy interwentów programu RESQL
- Wiadomości od uczniów są odczytywane przez interwentów do umówionej godziny.
- Czas oczekiwania przez ucznia na odpowiedź nie powinien przekraczać 4 dni.
- W przypadku wiadomości wysłanych w piątek, uczeń otrzyma odpowiedź w kolejnym tygodniu.
- Autor zgłoszenia widzi w aplikacji, kto z zespołu interwenckiego odpisał na jego wiadomość. W sytuacji gdy uczeń wolałby porozmawiać z innym interwentem, może poprosić o przekierowanie swojej sprawy do innej osoby z zespołu interwenckiego.
- Uczeń nie dostaje powiadomienia, że interwent udzielił odpowiedzi. Wiadomość będzie widoczna dopiero po uruchomieniu aplikacji.
Interwentami w naszej szkole są:
Krystian Kuc, Emilia Zwęglińska, Monika Adamczyk, Mariusz Szymański, Anna Durlak, Katarzyna Stadryniak i Agata Kiełbiowska
31 października Dzień Dyni
Dynie są ważne w różnych kulturach i tradycjach, zwłaszcza jesienią.
Dynia nie tylko świetnie nadaje się do jesiennych dekoracji, ale jest też doskonałym uzupełnieniem wielu smacznych przepisów. Dynia zawiera wiele mikro- i makroelementów oraz witamin, przede wszystkim dużo witaminy C i witamin z grupy B, a także magnez, fosfor, potas, sporo błonnika i węglowodanów. W dyni znajdziemy także witaminę E, K, wapń, żelazo i niewielkie ilości cynku (wartości składników odżywczych mogą się różnić w zależności od odmiany). Dynia zawiera także znaczne ilości karotenoidów takich jak beta-karoten (w organizmie przekształca się w witaminę A), beta-kryptoksantyna, alfa-karoten, luteina i zeaksantyna, będących silnymi antyoksydantami.
W 100 gramach surowej dyni jest 26–35 kalorii.
Pestki dyni są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i argininę.
Dlaczego warto jeść dynię?
Zawarty w dyni błonnik usprawnia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Jedzenie dyni reguluje więc częstotliwość wypróżnień i przeciwdziała zaparciom. Przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten czy witamina E, wpływają pozytywnie na stan włosów, skóry i paznokci. Składniki te wykazują też właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Spożywanie dużych ilości dyni może więc pomóc w walce z łojotokiem, opóźnić procesy starzenia, utrzymać wzrok w dobrej kondycji (m.in. uchronić plamkę żółtą przed zwyrodnieniami). Pestki mają właściwości przeciwpasożytnicze, wyciągi z pestek dyni (np. olej) wspomagają prawidłową pracę układu moczowego, prostaty.
W ramach obchodów Święta Dyni uczniowie na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali potrawy z dynią w obecności jabłka.
Martyna pracuje w restauracji Dallo Zio, Adam w La Marrianna
Hejka z tej strony Martyna - kucharz.
Jestem praktykantką w restauracji Dallo Zio w mieście Rimini. Restauracja, w której odbywam staż wykorzystuje surowce wyłącznie z okolic Rimini, zarówno lądowych jak i morskich. Zdobywam nowe doświadczenia związane z kuchnią włoską. Moim zadaniem jest pomoc w kuchni - zajmuję się przygotowaniem posiłków i dodatków warzywnych (jednym z nich jest trawa cytrynowa obsmażana na oliwie, oprócz aromatycznego smaku wyróżnia się ona bogactwem witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm). Wykonuję również obróbką owoców morza oraz przygotowuję desery.
Stażystka Martyna. Ciao
Cześć, tu Adam
Pracuję w restauracji La Marrianna, która funkcjonuje od 1908 roku.
Restauracja głównie serwuje dania z owocami morza. Przygotowywane są także tradycyjne dania regionalne oraz desery.
Do moich zadań w restauracji należy: obróbka wstępna owoców morza oraz warzyw, wypiekanie Piadin - to klasyczny płaski chleb bez zakwasu, który jest wypiekany w Romanii od średniowiecza i można go uważać za symboliczne jedzenie tego regionu. Piadina, jedzenie uliczne wyprzedzające swoje czasy, może być nadziewana niemal każdym składnikiem – warzywami, mięsem, serem lub rybą. Pomagam również na stanowisku wykończeniowym oraz dbam o utrzymanie czystości na kuchni.
Stażysta Adam
Żadnego narzekania, siesta, dobra kawa i pyszne lody
W czasie pobytu we Włoszech miałyśmy okazję obserwować życie ludzi, którzy tu mieszkają
Co zwróciło naszą uwagę?
Na powitanie Włosi mówią Ciao! lub Buon giorno!, ale tylko rano, po godz. 15-tej Buona sera. Często pada też pytanie Come stai? Czyli jak się masz, na który odpowiadamy bene, co znaczy dobrze i nic więcej. Żadnego narzekania.
Włosi robią dobrą kawę, piją ją najczęściej stojąc przy barze. Ich wizyta w kawiarni to głównie szybkie espresso (intensywna kawa podawana w małej filiżance, charakteryzuje ją mocny smak i pianka unosząca się na powierzchni).
Jeżeli chcesz napić się kawy latte, nie proś o latte, bo dostaniesz szklankę mleka. Po włosku latte oznacza mleko. Aby ją zamówić trzeba poprosić o caffe latte.
Do kawy, najczęściej podaje się cornetto, czyli słodkiego rogalika przypominającego francuskiego croissanta, ale zawierającego nadzienie.
Siesta we Włoszech (znana jako riposo lub pennichella) to przerwa w ciągu dnia, podczas której wiele sklepów, biur i restauracji zamyka się na kilka godzin, zazwyczaj między 13:00 a 16.00. To czas na odpoczynek, posiłek i ochronę przed najgorętszym słońcem. Włosi bardzo nie lubią i raczej nie pracują w tych godzinach.
La passeggiata, czyli wieczorny spacer, to ważna część włoskiej kultury. Włosi uwielbiają wychodzić na ulice w godzinach popołudniowych i wieczornych, aby spotkać się z przyjaciółmi, zjeść lody, czy po prostu podziwiać miasto.
Rozmawiają głośno i za pomocą dużej liczby gestów.
Wracając z pracy, spacerując po mieście czy promenadzie bardzo często spotykałyśmy młodych ludzi z wiankiem laurowym na głowie.
Tradycja dekorowania głowy wiankiem laurowym podczas obrony pracy magisterskiej jest symbolicznym aktem, który odnosi się do wartości i aspiracji studentów. Symbolizuje triumf i osiągnięcia, które student zdobył podczas nauki. Stanowi wyraz uznania dla ciężkiej pracy, poświęcenia i determinacji, jaką poświęcił.
Studenci noszą wieniec po uroczystościach ukończenia szkoły przez resztę dnia.
Czas spędzony w Rimini będziemy długo wspominać, ale wszędzie dobrze, najlepiej w domu. Trochę stęskniliśmy się za naszymi bliskimi, szkołą, polskim rosołem i jajecznicą.
Wracamy do Radomia. Dziękujemy:)
Stażystki: Julia, Natalia, Nikola, Monika, Wiktoria, Zuzanna, opiekun Agnieszka Bilska
Pasja smaków - black box
W dniu 24.10.2024 r odbył się szkolny etap konkursu Pasja smaków - black box.
W szranki zawodowe stanęli uczniowie klas 3 Gb i 3 Ga, którzy mieli do wykorzystania tzw. pudełka z nieznaną zawartością. Czas wykonania zadania to 120 minut. Uczestnicy poradzili sobie rewelacyjnie.
Gratulujemy.
Pracę uczniów oceniało jury w składzie: P. Katarzyna Kusio, P. Małgorzata Miedzinska, P. Jolanta Tkaczyk.