WARIACJE KULINARNE Z DZICZYZNĄ
W naszej szkole rozpoczęły się dwa tygodnie Wariacji Kulinarnych z DZICZYZNĄ w roli głównej.
Uczniowie sporządzają potrawy z wykorzystaniem dziczyzny i dobierają nich dodatki.
WYKORZYSTUJĄ MIĘSO Z DZIKA, SARNY I DANIELA.
Szkolenie prowadzą P. Zbigniew Nowociń i P. Jarosław Wojciechowski, a receptury przygotowała P. Marzena Wnęt.
"Kindersztuba dobra rzecz - każdy powinien to mieć"
22.11 2024 gościliśmy uczniów z Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 14 Integracyjna im. Jana Pawła II w Radomiu.
Uczniowie klasy VIII uczestniczyli w szkoleniu z zachowania przy stole prowadzonym przez P. Zbigniewa Nowocienia i uczniów klasy II o profilu kelner.
Radomskie wariacje kulinarne z DZICZYZNĄ w roli głównej
Od 26.11.2024 do 6.12.2024 na terenie naszej szkoły będą odbywały się szkolenia kulinarne, prezentacje, konkursy oraz degustacje potraw z dziczyzny.
W programie m.in.:
Szkolenie z wykorzystaniem mięs dziczyzny typu: dzik, sarna, jeleń.
Prezentacje potraw z dziczyzny i prelekcja przedstawiciela Polskiego Związku Łowieckiego Okręg Radom.
Konkurs kulinarny z wykorzystaniem mięsa dziczyzny.
Hotel Sovrana w Rimini
Cześć! Z tej strony Nela i Nikola.
Podczas naszego stażu we Włoszech pracujemy w czterogwiazdkowym hotelu Sovrana, który jest dostępny dla gości ze swoimi pupilami.
W naszej pracy zajmujemy się głównie przygotowywaniem pokoi do użytku gościa. Jednak poza jednostkami hotelowymi dbamy też o czystość części ogólnodostępnej. Nasza praca jest przyjemna oraz jesteśmy miło zaskoczone tym jak bardzo przyjaźni są nasi współpracownicy.
Pozdrawiamy z pięknego Rimini.
MIŁE SŁOWA
Styl życia to nie tylko dieta, ruch, sposoby radzenia sobie ze stresem, ale również środowisko i jakość relacji jakie nawiązujemy z innymi.
Dlatego nie zapominajmy o miłym geście i słowie każdego dnia.
W związku z przypadającym 21 listopada Dniem Życzliwości Szkolna Pracownia Dietetyki i Promocji Zdrowia zaprasza do udziału w akcji „Weź ze sobą miłe słowo i podaj dalej”.
„Miłe słowa” znajdują się na tablicy w pawilonie C na parterze.
ŻYCZYMY MIŁEJ ZABAWY.
Ewa Guść i Martyna Domagała-Karpeta
Eliminacje XXI Radomskiej Olimpiady Młodzieży w piłce siatkowej dziewcząt
Gratulacje i brawa.
W dniu wczorajszym w XIII LO odbyły się eliminacje XXI Radomskiej Olimpiady Młodzieży w piłce siatkowej dziewcząt.
Trafiliśmy do grupy C czterodrużynowej; VII LO, II LO, I LO i ZSS_i_Hotelarskich.
Po rozegraniu trzech spotkań z każdą z drużyn reprezentacja naszej szkoły zajęła I miejsce pokonując I LO i VII LO, a ulegając tylko II LO.
Dziękujemy zawodniczkom za poświęcenie i za godne reprezentowanie szkoły.
Skład drużyny ZSS_i_Hotelarskich: Julia Radomska, Sandra Kołatkowska (kapitan), Zuzanna Gryszko, Zofia Więcaszek, Julia Sulima, Katarzyna Łęcka, Anastasiia Dobrovolska, Anita Piwońska, Maria Lipiec, Hanna Majewska, Julia Pietrzyk.
Opiekunowie zespołu Grzegorz Rochowski i Anna Skwarczynska.
Narodowe Czytanie "Kordiana" Juliusza Słowackiego
Z przyjemnością informujemy, że nasza 🏫 wzięła udział w tegorocznej edycji 📚 Narodowego Czytania „Kordiana” ✍️ Juliusza Słowackiego. To ogólnopolska akcja, która promuje 📖 oraz przybliża uczniom 👨🎓👩🎓 i całej społeczności szkolnej wybitne dzieła literatury 🇵🇱.
Z wielką radością pragniemy poinformować, że 🇵🇱 Prezydent RP Andrzej Duda wyraził swoje uznanie za nasz udział, przesyłając jako podziękowanie 📖 egzemplarz „Kordiana” ✍️ Juliusza Słowackiego. Jest to dla nas ogromny zaszczyt 🏅 i motywacja do dalszego uczestnictwa w takich przedsięwzięciach.
Dziękujemy wszystkim uczniom 👩🎓👨🎓 i nauczycielom 👩🏫👨🏫 za zaangażowanie oraz wspólną pracę 🤝, dzięki której mogliśmy przyczynić się do sukcesu tego wydarzenia.
Zachęcamy całą społeczność szkolną do dalszego 📖 dzieł literatury 🇵🇱 i udziału w kolejnych edycjach Narodowego Czytania!
Patrycja i Maja pracują w restauracji LIDO w Rimini
Odbywamy staż w restauracji LIDO.
Zajmujemy się tam między innymi krojeniem i grillowaniem warzyw oraz panierowaniem owoców morza. Przygotowujemy również salę przed przybyciem gości: nakrywamy stoły, przygotowujemy parmezan oraz chleb, podajemy napoje. Restauracja w której pracujemy słynie głównie z makaronu, pizzy i owoców morza.
Pozdrawiamy ze słonecznej Italii, stażystki Patrycja i Maja.
Florencja to miasto z ciekawą historią i niezwykłymi zabytkami
W pierwszą sobotę naszego pobytu w pięknym kraju jakim są Włochy, wstałyśmy wcześnie rano aby odbyć pierwszą z naszych wycieczek. Dzięki podróży, która trwała kilka godzin, mogłyśmy obserwować piękny krajobraz włoskich gór.
Florencja, cel naszej wycieczki to miasto z ciekawą historią (poznałyśmy ją podczas spotkania z Panią przewodnik) i niezwykłymi zabytkami, które zachwycają.
Chętnie odwiedziłybyśmy to miejsce ponownie.
Stażystki Nikola, Nela, Patrycja, Maja, Kasia S. i Kasia W. wraz z opiekunem sorem Kalbarczykiem.