Uroczyste rozpoczęcie zajęć dydaktycznych w roku szkolnym 2024/2025
Uroczyste rozpoczęcie zajęć dydaktycznych w roku szkolnym 2024/2025 odbędzie się dnia 2 września 2024 r. (poniedziałek) o godzinie 9.00 na sali gimnastycznej.
Obowiązuje strój galowy.
Wyniki egzaminu zawodowego z sesji LATO 2024
Wyniki egzaminu zawodowego będą dostępne 30 sierpnia 2024 r. na PORTALU ZDAJĄCEGO: https://portalzdajacego.epkz.cke.edu.pl
Przypominamy, że zdający, aby móc się zalogować musi znać swój login i hasło.
Jeżeli zdający nie zna loginu lub hasła może zresetować hasło podając swój PESEL. Nowy link aktywacyjny zostanie przesłany na adres e-mail przypisany do zdającego w systemie SIOEPKZ.
Certyfikaty i dyplomy zostaną przekazane szkołom do 7 września (w związku z czym prosimy czekać na informację o terminie odbioru ww. dokumentów).
Informacje na temat egzaminu zawodowego można uzyskać u Pani wicedyrektor Katarzyny Kusio (p. 25B).
REKRUTACJA UZUPEŁNIAJĄCA
WOLNE MIEJSCA w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich
TECHNIKUM
zawód: technik hotelarstwa
zawód: technik organizacji turystyki
zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
klasa wielozawodowa (cukiernik/kucharz/piekarz/operator maszyn)
zawód: cukiernik (praktyka w szkole)
zawód: kucharz (praktyka w szkole)
PODANIA NALEŻY SKŁADAĆ w SEKRETARIACIE SZKOŁY
Orzeczenie lekarskie DO CELÓW SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNYCH /nie dotyczy technika organizacji turystyki/
Na dzień 2 września 2024 r. musisz posiadać aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
W tym celu:
- wykonaj badania na nosicielstwo - po 29 lipca 2024 r. udaj się bez skierowania do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu i zapisz się na badania
- udaj się z wynikami badań do lekarza medycyny pracy po orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych
Wykaz podręczników dla uczniów klas pierwszych w roku szkolnym 2024/2025
wykaz podręczników na cykl kształcenia 2024/29 - technik żywienia i usług gastronomicznych
wykaz podręczników cykl kształcenia 2024/29 - technik technologii żywności (SPC-01)
wykaz podręczników cykl kształcenia 2024/29 - technik technologii żywności (SPC-02)
wykaz podręczników cykl kształcenia 2024/29 - technik usług kelnerskich
wykaz podręczników cykl kształcenia 2024/29 - technik hotelarstwa
wykaz podręczników na cykl kształcenia 2024/29 - technik organizacji turystyki
wykaz podręczników na cykl kształcenia 2024/27 - kucharz
wykaz podręczników na cykl kształcenia 2024/27 - cukiernik
wykaz podręczników na cykl kształcenia 2024/27 - piekarz
wykaz podręczników na cykl kształcenia 2024/27 - operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
REKRUTACJA 2024/2025
REKRUTACJA DO TECHNIKUM i BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
odbywa się poprzez stronę: naborpg.oswiatawradomiu.pl
Wniosek wraz z dokumentami należy dostarczyć do szkoły pierwszego wyboru
REKRUTACJA DO BRANŻOWEJ SZKOŁY II STOPNIA zasady + harmonogram
Oferta edukacyjna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu dla klasy pierwszej na rok szkolny 2023/2024
TECHNIKUM - 5 letnie
technik hotelarstwa - 1 oddział
technik organizacji turystyki - 1 oddział
technik żywienia i usług gastronomicznych - 2 oddziały
technik technologii żywności - 0,5 oddziału
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
technik technologii żywności - 0,5 oddziału - praktyka u pracodawcy
SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
technik usług kelnerskich - 1 oddział
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA - 3 letnia
cukiernik - 1 oddział
kucharz - 1 oddział
klasa wielozawodowa (praktyka u pracodawcy) - kucharz, piekarz, cukiernik, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego (uczeń kształci się w jednym z wymienionych zawodów) - 1 oddział
Szkoła branżowa II stopnia - 2 letnia
technik żywienia i usług gastronomicznych - 1 oddział
technik technologii żywności - 1 oddział
Przy przeliczaniu ocen na punkty do wszystkich oddziałów klas pierwszych technikum będą brane pod uwagę oceny z:
- języka polskiego
- matematyki
- języka obcego
- najlepsza ocena z wymienionych przedmiotów: chemia, geografia, biologia, fizyka.
Przy przeliczaniu ocen na punkty do wszystkich oddziałów klas pierwszych branżowej szkoły I stopnia będą brane pod uwagę oceny z:
- języka polskiego
- matematyki
- języka obcego
- najlepsza ocena z wymienionych przedmiotów: biologia, fizyka, chemia, historia, wos, geografia, informatyka.
Punkty będą przeliczane według następujących zasad, za oceny wyrażone w stopniu:
celującym – przyznaje się po 18 punktów;
bardzo dobrym – przyznaje się po 17 punktów;
dobrym – przyznaje się po 14 punktów;
dostatecznym – przyznaje się po 8 punktów;
dopuszczającym – przyznaje się po 2 punkty.
Sposób przeliczania na punkty osiągnięć: rozporządzenie MEN [plik pdf]
Badania Uczniów/Studentów/Doktorantów (informacje)
Wykaz wykonujących badania uczniów na ternie Województwa Mazowieckiego w 2022 r.
Rekrutacja do szkół ponadpodstawowych - przewodnik dla Rodziców
„Doświadczenie dla uczniów nowe poprzez staże zawodowe”
Tytuł projektu: Doświadczenie dla uczniów nowe poprzez staże zawodowe
Okres realizacji projektu: od 01.05.2024 r. do 30.04.2026 r.
Nazwa wnioskodawcy: Gmina Miasta Radomia
Partnerzy:
1. INTER-METAL Sp. Jawna Mirosław Radomski i Wiesław Fąfara, Radom, ul. Lubelska 69/71
2. BRYMOREX Sp. z o.o. Sp. k., Warszawa, ul. Jana Pawła II 27
3. Cukiernia Jankowscy Sp. c., Radom, ul. Lotnicza 11
4. STANMAR Sp. z o.o., Radom, ul. Niemcewicza 33
5. ARBUD INVESTMENT Sp. z o.o., Radom, Al. Wojska Polskiego 43
Numer i nazwa Osi Priorytetowej: VII Fundusze Europejskie dla nowoczesnej i dostępnej edukacji na Mazowszu
Numer i nazwa Działania w ramach Osi Priorytetowej: 7.2. Wzmocnienie kompetencji uczniów
Instytucja, w której wniosek został złożony: Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych
Wartość projektu:
Wartość ogółem: 1 879 634,45 zł
Wnioskowane dofinansowanie: 1 691 670,45 zł
Wkład UE: 1 597 689,28 zł % dofinansowania: 90,00
Krótki opis projektu:
Projekt „Doświadczenie dla uczniów nowe poprzez staże zawodowe” obejmuje działania mające na celu zwiększenie zdolności do zatrudnienia uczniów 7 radomskich szkół zawodowych:
6. Zespołu Szkół Elektronicznych im. Bohaterów Westerplatte w Radom.
7. Zespołu Szkół Ekonomicznych w Radomiu.
8. Zespołu Szkół Budowlanych im. Kazimierza Wielkiego w Radomiu.
9. Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
10. Zespołu Szkół Zawodowych im. mjr Henryka Dobrzańskiego „HUBALA” w Radomiu.
11. Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Radomiu;
12. Ośrodek Szkolno - Wychowawczy im. Janusza Korczaka w Radomiu.
W ramach Projektu zaplanowano następujące zadania:
1. Staże uczniowskie realizowane w rzeczywistych warunkach pracy.
2. Zajęcia specjalistyczne realizowane we współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym.
3. Zajęcia dla uczniów kształtujące kompetencje kluczowe i umiejętności uniwersalne niezbędne na rynku pracy.
4. Doradztwo edukacyjno-zawodowe dla uczniów.
5. Doradztwo edukacyjno-zawodowe- kształcenie nauczycieli.
6. Wyposażenie szkolnych pracowni zawodowych.
Celem głównym projektu jest zwiększenie do 30.IV.2026 r. zdolności do zatrudnienia uczniów 7 szkół zawodowych biorących udział w projekcie poprzez udział w stażach, doradztwie zawodowym, zajęciach specjalistycznych, zajęciach kształtujących kompetencje kluczowe i umiejętności uniwersalne niezbędne na rynku pracy, a także wzrost efektywności i skuteczności kształcenia poprzez doposażenie 7 pracowni odzwierciedlających naturalne warunki pracy oraz zwiększenie kompetencji lub kwalifikacji zawodowych 18 nauczycieli .