Już w czwartek, 23 października w naszej szkole Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków – potrawy i desery wysokobiałkowe"
Lista osób zakwalifikowanych do X Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja smaków – potrawy i desery wysokobiałkowe":
- Antoni Kozłowski ZSSiH Radom
- Martyna Wiatrak ZSSiH Radom
- Oliwia Hałdaś CKZiU Pionki
- Konrad Batur ZSP Białobrzegi
- Izabela Bąk ZSP Białobrzegi
Konkurs odbędzie się 23.11.2023 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul. św. Brata Alberta 1 .
Spotkanie organizacyjne rozpocznie się o godz. 8.15 w bloku A II piętro. Rozpoczęcie konkursu o godz. 9.00.
Poprzednie edycje:
Cmentarz Rzymskokatolicki w Radomiu
Po uroczystości Wszystkich Świętych 9 listopada 2023 roku, uczniowie należący do Szkolnego Koła Caritas oraz uczniowie klasy 2KZ, pod opieką G. Sitek oraz K. Kuca, wybrali się na Cmentarz Rzymskokatolicki w Radomiu, mieszczący się przy ulicy Bolesława Limanowskiego.
Uczniowie zapoznali się z historią cmentarza założonego w 1812 na gruntach podarowanych przez Wojciecha Łodwigowskiego, „zamożnego obywatela radomskiego”. Dowiedzieli się, że jest to miejsce pochówku zasłużonych dla oświaty i kultury polskiej oraz powstańców i żołnierzy walczących o wolną Polskę.
Uczniowie w ciszy, zadumie oraz modlitwie za poległych w obronie naszej Ojczyzny, uprzątnęli wypalone znicze i zapalili nowe na grobach żołnierzy i powstańców oraz innych grobowcach, nad którymi nasza szkoła sprawuje pieczę. Przy Grobowcu Biskupów Radomskich, który powstał w 2012 roku po śmierci pierwszego biskupa radomskiego Edwarda Materskiego w XIX-wiecznej kaplicy, która mieści się w zabytkowym budynku dawnej dzwonnicy, również zapaliliśmy znicze i przywołaliśmy wspomnienia o spoczywających tu biskupach.W grobowcu spoczywa również ciało biskupa Stefana Siczka.
Młodzież miała także czas na odwiedzenie grobów swoich bliskich. Coroczne wyjścia z uczniami na cmentarz pomagają nam uhonorować i zachować pamięć o tych, którzy już odeszli.
Stanisław Wierzbicki
Stanisław Wierzbicki do Radomia przyjechał w 1893 roku ze swoją żoną Jadwigą Niedźwiecką pochodzącą z grodu nad Mleczną.
W 1898 roku firma “Stanisław Wierzbicki” ulokowała się w kamienicy przy dzisiejszej ul. Żeromskiego 51.
W 1915 r. w drodze na front Radom odwiedził cesarz niemiecki Wilhelm II. Wraz z szefem sztabu generalnego Helmutem von Moltke, marszałkiem polnym Paulem von Beneckendorfem Hindenburgiem i generalicją zjadł obiad w gmachu gubernialnym. Posiłek przygotowywała restauracja Wierzbickiego, a smakował on na tyle, że cesarz zaproponował radomianinowi stanowisko ochmistrza na swoim dworze. Wierzbicki podziękował. Wilhelm docenił także kucharza restauracji Stefana Lamenta, wręczając mu dyplom z napisem „Kucharz jego Cesarskiej Mości”.
Kolejny gość z zagranicy kapitan Charles de Gaulle, późniejszy prezydent Francji, zachwycał się przyrządzonymi w Radomiu zrazami zawijanymi z kaszą gryczaną. Prezydent Ignacy Mościcki został pouczony przez Wierzbickiego gdy ten usiłował włożyć plasterek cytryny do herbaty – byłaby to bowiem profanacja napoju serwowanego w restauracji.
W lokalu przy Żeromskiego 51 bywali aktorzy, pisarze i politycy. W księdze pamiątkowej widniał m.in. wpis Wojciecha Kossaka: „Mistrzowi rondla – mistrz pędzla”. W latach 30. XX w. „Berliner Tageblatt” pisał o lokalu Wierzbickiego jako o jednym z najlepszych w Europie.
Stanisław Wierzbicki zmarł w 1937 r., pochowany został na cmentarzu rzymskokatolickim przy ulicy Limanowskiego w Radomiu.
Uczniowie naszej szkoły odwiedzili cmentarz i zapalili znicze na grobie znanego restauratora.
INTEGRACJA, SPORT, ZABAWA
W zawodach wzięło udział 6 drużyn klas pierwszych.
Klasyfikacja końcowa zawodów:
I miejsce klasa 1H
II miejsce klasa 1Otk
III miejsce klasa 1Ga
IV miejsce klasa 1Gb
V-VI miejsce klasa 1C/1Ka
Wszyscy zaangażowani uczniowie otrzymali dyplomy oraz słodki poczęstunek ufundowany przez Radę Rodziców.
Na zakończenie zawodów integracyjnych wszyscy obecni uczniowie z klas pierwszych zatańczyli wspólnie taniec belgijski i kowbojski.
Dziękujemy za wspólną zabawę.
fot. Jacek Świątek
ŚWIATOWY DZIEŃ CUKRZYCY
W dniu 14 listopada obchodzimy ŚWIATOWY DZIEŃ CUKRZYCY. W tym dniu Pracownia Dietetyki i Promocji Zdrowia przygotowała quiz obejmujący pytania z zakresu cukrzycy, który cieszył się zainteresowaniem wśród młodzieży i nauczycieli. Społeczność szkolna mogła zapoznać się również z broszurkami i przykładowym jadłospisem.
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która wiąże się z zaburzeniem wydzielania i działania insuliny. Taki stan prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Cukrzyca wymaga bezwzględnego leczenia. Brak terapii może skutkować uszkodzeniem oczu, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.
Cukrzyca jest chorobą przewlekłą i nieuleczalną. Możemy ograniczać jej skutki, jednak trzeba stale się kontrolować i obserwować swój organizm. Zmienić styl życia, zadbać o właściwą dietę i ruch.
Co należy jeść przy cukrzycy?
- mięso, ryby, jaja, chude drobiowe, cielęcina, młoda wołowina, królik, ryby, chude wędliny, jaja, wszystkie ryby
- tłuszcze, oleje roślinne, pestki, nasiona, orzechy, awokado, margaryny miękkie wysokogatunkowe
- warzywa świeże i mrożone, ale nierozgotowane
Produkty niezalecane w cukrzycy to:
- chleb pszenny, chleb na miodzie i wypieki z dodatkiem cukru, bułki pszenne, maślane, biszkopty z cukrem, drożdżówki.
- ciasta kruche, kluski francuskie, biszkoptowe na jajach, groszek ptysiowy
- makaron pszenny z mąki oczyszczonej, ryż biały.
Wszystkim biorącym udział serdecznie dziękujemy
Ewa Guść, Martyna Domagała-Karpeta
UROCZYSTA AKADEMIA Z OKAZJI NARODOWEGO ŚWIĘTA NIEPODLEGŁOŚCI
Niepodległa, niepokorna zawsze była, będzie, jest.
Uskrzydlona bielą orła, bije rytmem naszych serc.
Niepodległa, niepokorna już nie zniknie nigdy z map,
Bo jest nasza, bo jest wolna, bo na imię Polska, Polska ma.
(Janusz Szczepkowski, Niepodległa, niepokorna)
fot. Jacek Świątek, Oliwia
POKAŻCIE JAK SPĘDZILIŚCIE DZIEŃ 11 LISTOPADA
11 listopada obchodziliśmy Narodowe Święto Niepodległości. Polacy co roku świętują odzyskanie niepodległości. W 1918 roku Rada Regencyjna przekazała władzę Józefowi Piłsudskiemu i Polska wróciła na mapę Europy. Dziś na pamiątkę tamtych wydarzeń wywieszamy biało-czerwone flagi, bierzemy udział w hucznych paradach, biegach niepodległościowych, patriotycznych koncertach.
Pokażcie jak świętujecie. Zróbcie zdjęcie i prześlijcie na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., a wywołane i podpisane fotografie w formacie 13X18 (A5) przekażcie do Pani Agnieszki Bilskiej (sala 7c) w terminie 13-17.11.2023.
22.11.2023 poznamy wyniku konkursu, a zwycięskie i wyróżnione zdjęcia zostaną wywieszone na tablicy i opublikowane na stronie szkoły.
Protokół z wyborów na przewodniczącego Samorządu Uczniowskiego w ZSSiH
W dniach 07-08.11.2023 odbyło się tajne głosowanie na stanowisko przewodniczącego Samorządu Uczniowskiego. Rozdano 662 karty do głosowania. Oddano 659 ważnych głosów, 3 uznano za nieważne.
Większością głosów (375) zwyciężyła Natalia Chałupka z klasy 4H.
Drugi z kandydatów Krystian Sobczak z klasy 3Ga otrzymał 284 głosy.
Osoby zbierające i liczące głosy:
Igor Tomaszewski 5OTp
Zuzanna Chrzanowska 5OTp
Mikołaj Gajos 5OTp
Amelia Borycka 5OTp
Obserwatorzy:
Krystian Sobczak 3Ga
Natalia Chałupka 4H
Zajęcia laboratoryjne przyszłych technologów żywności w Zbyszko Company S.A.
ZBYSZKO COMPANY S.A. to polska, rodzinna firma założona w 1993 roku. W dwóch zakładach produkcyjnych zlokalizowanych w Radomiu i Pile, posiada 6 linii produkcyjnych, pozwalających na wytwarzanie produktów z 20% zawartością soku, bez konserwantów i sztucznych barwników. Nowoczesny park maszynowy i zastosowane innowacyjne technologie dają możliwość produkcji 140 tys. butelek 1,5 L na godzinę.
25 października 2023 r. uczniowie klasy piątej o profilu technik technologii żywności pod opieką Pani Jolanty Wardy zapoznali się zasadami funkcjonowania zakładu oraz uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych.