PROFIL UMIEJETNOŚCI I KOMPETENCJI
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie
technik usług kelnerskich potrafi:
- rozróżniać zakłady, usługi gastronomiczne i stosować działania marketingowe związane z ich promocją i sprzedażą
- dobierać usługi gastronomiczne do oferty zakładów i punktów gastronomicznych z uwzględnieniem segmentacji rynku i działań marketingowych promocyjno-sprzedażowych
- sporządzać zamówienia, zlecenia/umowy na obsługę kelnerską i usługi gastronomiczne w oparciu o diagnozę potrzeb klienta polsko- i obcojęzycznego
- tworzyć karty menu, ofertę usług gastronomicznych na potrzeby rozmowy diagnozującej zamówienia
- przygotować zasoby materialne i osobowe do sporządzania potraw i napojów oraz miejsca dla gości indywidualnych i uczestników usług gastronomicznych zgodnie z normami fakultatywnymi i wskaźnikami, potrzebami gości, zakładowymi standardami, poczuciem estetyki i zachowaniem czystości, porządku
- kalkulować ceny potraw, napojów, kart menu i usług gastronomicznych
- planować, organizować stanowiska pracy i działania podejmowane w procesach technologicznych, organizacyjnych i usługowych w gastronomii zgodnie z zasadami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska
- sporządzać potrawy i napoje części produkcyjnej i usługowej zakładu w oparciu o receptury z wykorzystaniem wyposażenia produkcyjnego i restauracyjnego zgodnie z zasadami technologiczno-technicznymi
- organizować obsługę kelnerską i obsługiwać gości zgodnie z zamówieniem indywidualnym i zleceniem na usługę gastronomiczną z zastosowaniem różnych metod, technik i stylów obsługi oraz zasadami savoir vivre i protokołem dyplomatycznym
- posługiwać się językiem obcym w komunikacji z gościem usług gastronomicznych
- rozliczać usługę kelnerską i gastronomiczną z gościem zleceniodawcą i zakładem zgodnie z zasadami rachunkowości
- badać jakość i rentowność usług gastronomicznych za pomocą ankiet i wskaźników
- dobierać i stosować środki ochrony indywidualnej i zbiorowej zgodnie z potrzebami wykonywanych zadań w gastronomii
- stosować zasady etyki, komunikacji interpersonalnej w relacjach z gośćmi, współpracownikami i przełożonymi
- stosować akty prawne z zakresu żywienia, bezpieczeństwa zakładu gastronomicznego, jego pracowników, klientów i gości oraz ochrony danych osobowych
- przestrzegać zasad kultury i etyki zawodowej w komunikacji z innymi osobami
- organizować pracę małego zespołu i nią kierować
PROFIL UMIEJETNOŚCI I KOMPETENCJI
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie
technik hotelarstwa potrafi:
- klasyfikować obiekty hotelarskie i noclegowe
- wykonywać prace związane z utrzymaniem czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych oraz w części rekreacyjnej obiektu świadczącego usługi hotelarskie
- przygotowywać jednostki mieszkalne dla gości hotelowych
- przestrzegać zasad odpowiedzialności materialnej dotyczącej wyposażenia obiektu i mienia gości
- przygotowywać śniadania hotelowe i room-service na zamówienie gościa
- użytkować sprzęt i urządzenia pomocniczego przygotowania i podawania potraw i napojów śniadaniowych
- obsługiwać seminaria/konferencje w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- realizować zamówienie gościa na usługi dodatkowe, zgodnie z ofertą obiektu świadczącego usługi hotelarskie
- przygotowywać oferty hotelowe zgodnie z potrzebami gości
- stosować zasady rezerwacji usług dla gości indywidualnych i grup zorganizowanych
- stosować procedury przyjmowania i wykwaterowania gości w recepcji hotelowej
- dokonywać rezerwacji usług hotelarskich, wykorzystując systemy rezerwacyjne
- przygotowywać dokumentację związaną z rezerwacją usług hotelarskich
- obsługiwać gości w recepcji
- udzielać informacji w języku polskim i w języku obcym nowożytnym gościom obiektu hotelarskiego
- sporządzać dokumentację związaną z procedurami check-in i check-out oraz pobytem gościa w hotelu
- przygotować informacje związane z obsługą gościa dla innych komórek organizacyjnych obiektu
- przyjmować płatności za realizację usług hotelarskich
- sporządzać dokumentację związaną z rozliczaniem kosztów pobytu gości
- rozliczać zgodnie z procedurami koszty pobytu gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- przestrzegać zasad kultury i etyki zawodowej w komunikacji z innymi osobami
- organizować pracę małego zespołu i nią kierować
PROFIL UMIEJETNOŚCI I KOMPETENCJI
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie
technik technologii żywności potrafi:
- planować produkcję produktów i wyrobów cukierniczych, zgodnie z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- rozliczać zużycie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych, zgodnie z dokumentacją techniczną, technologiczną i normami produkcji wyrobów cukierniczych
- określać cechy, właściwości oraz wartość odżywczą wyrobów spożywczych
- oceniać organoleptycznie jakość surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów oraz wyrobów cukierniczych
- wytwarzać półprodukty cukiernicze, zgodnie z recepturą oraz z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- wytwarzać wyroby cukiernicze nietrwałe i trwałe zgodnie z recepturą oraz z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- dekorować i konfekcjonować wyroby cukiernicze
- obsługiwać i konserwować maszyny i urządzenia oraz środki transportu wewnętrznego stosowane w zakładach cukierniczych, zgodnie z instrukcją
- wykonywać czynności związane z magazynowaniem surowców, dodatków do żywności, półproduktów i wyrobów cukierniczych
- monitorować i podejmować działania korygujące w procesie produkcji wyrobów spożywczych zgodnie z systemami zapewnienia jakości
- określać wartość odżywczą wyrobów spożywczych
- wykonywać badania fizykochemiczne surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów spożywczych
- oceniać jakość surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów spożywczych
- rozliczać zużycie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych
- określać wydajność produkcji wyrobów spożywczych
- przestrzegać przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii
- przestrzegać zasad kultury i etyki zawodowej w komunikacji z innymi osobami
- organizować pracę małego zespołu i nią kierować
PROFIL UMIEJETNOŚCI I KOMPETENCJI
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie
technik organizacji turystyki potrafi:
- organizować działania marketingowe
- wykorzystywać innowacje technologiczne w branży turystycznej
- charakteryzować atrakcyjność turystyczną Europy i wybranych krajów świata
- przygotowywać programy imprez turystycznych
- dobierać usługi turystyczne w zależności od potrzeb klientów i rodzaju turystyki
- wykorzystywać programy komputerowe i aplikacje internetowe do planowania imprez turystycznych
- kalkulować ceny imprez i usług turystycznych
- sporządzać dokumenty związane z rezerwacją usług i imprez turystycznych
- udzielać informacji turystycznej podczas obsługi klienta w turystyce w języku polskim i obcym nowożytnym
- stosować zasady obsługi klienta podczas wykonywania zadań zawodowych
- prowadzić sprzedaż imprez i usług turystycznych
- rozliczać koszty imprez i usług turystycznych
- wykonywać zadania pilota wycieczek oraz przewodnika turystycznego podczas realizacji imprez
- organizować czas wolny uczestników imprezy turystycznej uwzględniając miejsce jej realizacji
- posługiwać się językiem obcym zawodowym w stopniu podstawowym
- przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy i ochrony środowiska
- przestrzegać zasad kultury i etyki zawodowej w komunikacji z innymi osobami
- organizować pracę małego zespołu i nią kierować
PROFIL UMIEJETNOŚCI I KOMPETENCJI
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie
technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
- sporządzać receptury i kalkulację potraw i napojów
- sporządzać rozchody magazynowe surowców i kosztorysy usług gastronomicznych
- serwować potrawy i napoje, dobierając zastawę stołową, sprzęt i urządzenia
- użytkować pomieszczenia zakładu gastronomicznego zgodnie z przeznaczeniem
- stosować sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia do przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym
- stosować systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i kontrolować procesy w produkcji gastronomicznej
- dokonywać oceny towaroznawczej i organoleptycznej żywności i rozróżniać metody jej utrwalania
- dobierać i stosować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do procesów technologicznych w gastronomii
- planować jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia
- określać działanie składników odżywczych i ich wpływ na zmiany zachodzące w organizmie człowieka
- stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia
- przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne
- planować produkcję gastronomiczną i obliczać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty
- sporządzać rozliczenia finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych
- sporządzać karty menu z uwzględnieniem informacji dotyczących wartości odżywczej potraw, alergenów i cen
- stosować i oceniać działania związane z promocją usług gastronomicznych i cateringowych
- wykazać się kreatywnością w działaniach i otwartością na zmiany
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii
- przestrzegać zasad kultury i etyki zawodowej w komunikacji z innymi osobami
- organizować pracę małego zespołu i nią kierować