2
4
3

PROFIL UMIEJETNOŚCI I KOMPETENCJI
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie

technik technologii żywności potrafi:

  • planować produkcję produktów i wyrobów cukierniczych, zgodnie z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
  • rozliczać zużycie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych, zgodnie z dokumentacją techniczną, technologiczną i normami produkcji wyrobów cukierniczych
  • określać cechy, właściwości oraz wartość odżywczą wyrobów spożywczych
  • oceniać organoleptycznie jakość surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów oraz wyrobów cukierniczych
  • wytwarzać półprodukty cukiernicze, zgodnie z recepturą oraz z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
  • wytwarzać wyroby cukiernicze nietrwałe i trwałe zgodnie z recepturą oraz z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
  • dekorować i konfekcjonować wyroby cukiernicze
  • obsługiwać i konserwować maszyny i urządzenia oraz środki transportu wewnętrznego stosowane w zakładach cukierniczych, zgodnie z instrukcją
  • wykonywać czynności związane z magazynowaniem surowców, dodatków do żywności, półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • monitorować i podejmować działania korygujące w procesie produkcji wyrobów spożywczych zgodnie z systemami zapewnienia jakości
  • określać wartość odżywczą wyrobów spożywczych
  • wykonywać badania fizykochemiczne surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów spożywczych
  • oceniać jakość surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów spożywczych
  • rozliczać zużycie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych
  • określać wydajność produkcji wyrobów spożywczych
  • przestrzegać przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii
  • przestrzegać zasad kultury i etyki zawodowej w komunikacji z innymi osobami
  • organizować pracę małego zespołu i nią kierować

Back to top