3
4
2

Mało kto potrafi mu się oprzeć. Chrupiący, z zarumienioną skórką, wypełniony nadzieniem, z makiem, lukrem… Na słodko lub słono. Odsłon przysmaku jest wiele!
Dzień Rogalika to doskonała okazja, by poznać kilka ciekawostek na jego temat.
Tradycja wypiekania rogali sięga czasów pogańskich. Podczas ówczesnych świąt składano bogom ofiary z wołów. Z czasem w zastępstwie zaczęto ofiarowywać ciasto. Wypiek przypominał jednak w kształcie wole rogi. Tak zastąpiono krwawe ofiary. Rogale symbolizowały zwierzęta. Składanie ofiar tego rodzaju było typowe dla wielu kultur. Stąd obecność wypieku w różnych kuchniach na całym świecie.
Najsłynniejsze na świecie rogale to croissanty, cornetto i rogale świętomarcińskie.
Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego. Przypomina kształtem rogalik i tradycyjnie podaje się go bez nadzienia.
Cornetto to pieczywo pochodzące z Włoch. Taki rogalik może być pusty lub nadziewany. Wśród możliwych nadzień znajdziemy dżem, czekoladę, śmietanę i miód, a także np. ser oraz salami w pikantnych wersjach. Cornetto jest tradycyjnie spożywane na śniadanie, do cappuccino.
Rogal świętomarciński to wypiek z ciasta półfrancuskiego i białego maku. Dodatkowo, znajdują się też w nim często orzechy, rodzynki, aromat migdałowy oraz kandyzowane owoce. Tradycyjnie przygotowywany jest w Poznaniu z okazji Dnia Świętego Marcina.

Uczniowie na zajęciach z pracowni cukierniczej i pracowni gastronomicznej przygotowali pyszne rogale z różnymi nadzieniami. Młodzież wykazała się dużą kreatywnością i pomysłem w przygotowaniu tak zacnych rogalików.
Autorami poniższych zdjęć są uczniowie klasy cukierniczej pod opieką Pani Małgorzaty Miedzińskiej i technikum żywienia i usług gastronomicznych: Oliwia Kuba, Patrycja Baran, Maja Niezgoda, Agata Machnio, Łucja Kaca, Paweł Michalski, Kamil Maślanek i Igor Gała pod opieką Pani Marzeny Wnęt i Pani Klaudii Brach.
Koorydynatorzy: Ewa Guść, Martyna Domagała-Karpeta

rogaliki w polewie czekoladowej
rogaliki w polewie czekoladowej
rogaliki na słodko
rogaliki na słodko
rogaliki w polewie czekoladowej
rogaliki w polewie czekoladowej
rogaliki na słono
rogaliki na słono
Previous Next Play Pause

a854e035-c85e-4849-8d9c-1839b45bf9c6
a0c78f9b-51fd-4570-a79e-86965a56d1d0
2260e286-941e-4b48-b9e7-43585de22e4a
8e5ec1b8-ffed-4788-900e-3b08968c08ea
94576f08-e414-4b86-8271-a695d74b2126
653d7a94-a43e-4ec3-8f43-f66f12add510
b5061031-6f1c-430a-a3e1-925029e71ea6
6a3deee1-7d34-4ba1-9ca7-c0f5657071d5
a3eab650-566d-4f73-87df-d266dfea66d5
ff9722ab-c79b-48df-85be-43250fa9c1ff
a7282a7e-4670-4e1d-9c16-c81f20898206
a8fa24a4-a499-4e8a-8c87-d10514f02531

Back to top