Mało kto potrafi mu się oprzeć. Chrupiący, z zarumienioną skórką, wypełniony nadzieniem, z makiem, lukrem… Na słodko lub słono. Odsłon przysmaku jest wiele!
Dzień Rogalika to doskonała okazja, by poznać kilka ciekawostek na jego temat.
Tradycja wypiekania rogali sięga czasów pogańskich. Podczas ówczesnych świąt składano bogom ofiary z wołów. Z czasem w zastępstwie zaczęto ofiarowywać ciasto. Wypiek przypominał jednak w kształcie wole rogi. Tak zastąpiono krwawe ofiary. Rogale symbolizowały zwierzęta. Składanie ofiar tego rodzaju było typowe dla wielu kultur. Stąd obecność wypieku w różnych kuchniach na całym świecie.
Najsłynniejsze na świecie rogale to croissanty, cornetto i rogale świętomarcińskie.
Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego. Przypomina kształtem rogalik i tradycyjnie podaje się go bez nadzienia.
Cornetto to pieczywo pochodzące z Włoch. Taki rogalik może być pusty lub nadziewany. Wśród możliwych nadzień znajdziemy dżem, czekoladę, śmietanę i miód, a także np. ser oraz salami w pikantnych wersjach. Cornetto jest tradycyjnie spożywane na śniadanie, do cappuccino.
Rogal świętomarciński to wypiek z ciasta półfrancuskiego i białego maku. Dodatkowo, znajdują się też w nim często orzechy, rodzynki, aromat migdałowy oraz kandyzowane owoce. Tradycyjnie przygotowywany jest w Poznaniu z okazji Dnia Świętego Marcina.
Uczniowie na zajęciach z pracowni cukierniczej i pracowni gastronomicznej przygotowali pyszne rogale z różnymi nadzieniami. Młodzież wykazała się dużą kreatywnością i pomysłem w przygotowaniu tak zacnych rogalików.
Autorami poniższych zdjęć są uczniowie klasy cukierniczej pod opieką Pani Małgorzaty Miedzińskiej i technikum żywienia i usług gastronomicznych: Oliwia Kuba, Patrycja Baran, Maja Niezgoda, Agata Machnio, Łucja Kaca, Paweł Michalski, Kamil Maślanek i Igor Gała pod opieką Pani Marzeny Wnęt i Pani Klaudii Brach.
Koorydynatorzy: Ewa Guść, Martyna Domagała-Karpeta