4
2
3

W dniu 03.12.2013 r. Katarzyna i Patryk z klasy III TŻC wzięli udział w konkursie „WIGILIA ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA W TRADYCJI POLSKIEJ”, który odbył się w Skarżysku-Kamiennnej.

Zadaniem uczestników było przygotowanie dekoracji stołu wigilijnego oraz wybranych przez organizatora potraw tj. barszcz czerwony czysty, pierogi z kapustą i grzybami, ryba w cieście piwnym, sałatka z czerwonej kapusty oraz puree ziemniaczane.

Pracy było co nie miara. Konkursowe wyzwania rozbudziły u naszych zawodników wyobraźnię oraz inwencję twórczą. Debiutując w tym konkursie zdobyli trzecie miejsce, co było miłym zaskoczeniem dla opiekunki zespołu p. Agnieszki Kulikowskiej.

Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe oraz gratulacje. Największe zainteresowanie oraz najwyższe noty, jury konkursu przyznało przygotowanym przez naszą reprezentację rybie w cieście piwnym oraz sałatce z czerwonej kapusty - za niepowtarzalny smak.

Wszystkim zainteresowanym uchylamy rąbka tajemnicy przygotowania tych potraw:

RYBA W CIEŚCIE PIWNYM
składniki:

  • 550 g filetów z morszczuka,
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 100 ml piwa jasnego
  • sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
Filety z ryby osuszyć i delikatnie posolić. Ze schłodzonego piwa, żółtek i wymieszanych dwóch rodzajów mąki przygotować dobrze napowietrzone ciasto, o konsystencji gęstej śmietany i przyprawić do smaku. Zanurzone w cieście filety włożyć do naczynia z rozgrzanym olejem. Ciasto powinno momentalnie, nawet pięciokrotnie powiększyć swoją objętość. Smażymy na złocisty kolor. Po wyjęciu wykładamy na papierowe ręczniki, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 150 g przecieru z czarnej porzeczki
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 50 g cebuli
  • cukier, sok z cytryny, sól, olej do smażenia

Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, opłukać, drobno poszatkować, sparzyć lub zagotować w małej ilości wody. Następnie odcedzić i ochłodzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Przecier gotować z winem do momentu całkowitego zredukowania alkoholu. Wszystkie składniki połączyć, zakwasić, doprawić do smaku. Kapusta powinna mieć smak słodko-kwaśny i barwę lśniącego burgundu. SMACZNEGO Opracowała: mgr inż. Agnieszka Kulikowska

Insta.Ling jest aplikacją do szybkiej nauki słówek, dostarczającą nauczycielom szczegółowe raporty na temat systematyczności pracy i postępów uczniów. Insta.Ling pomaga podnieść skuteczność nauczania języka oraz udostępnia narzędzia do oceny wyników.
Uczniowie naszej szkoły przystąpili do programu od połowy września 2013.

A oto podsumowanie po ponad dwumiesięcznej pracy. Wyróżnienia za najwyższą systematyczność uczniów.
Chcielibyśmy pogratulować wszystkim nauczycielom, którzy regularnie używają Insta.Ling oraz wyróżnić 10-ciu nauczycieli, którzy osiągnęli najlepsze efekty w październiku.
Są to:

  • Anita Witkowska-Szczepańska, Gimnazjum im. Biskupów Chełmińskich w Lubawie
  • Monika Pawlak, Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
  • Krzysztof Hołodyński, Niepubliczna Szkoła Podstawowa nr 81 w Warszawie
  • Joanna Ostapowicz, Zespół Szkół Ogólnokształcacych w Augustowie
  • Beata Małodzińska, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Ślęzakach
  • Katarzyna Tymoszczuk
  • Elżbieta Felicka-Okrzesik, Gimnazjum nr 29 we Wrocławiu
  • Maria Dejnega, Zespół Gimnazjalno-Szkolno-Przedszkolny w Gościęcin
  • Karolina Kownacka
  • Agnieszka Domańska, Gimnazjum Publiczne im. Stefana Batorego w Stężycy

Każdy z wyróżnionych nauczycieli miał ponad 60 uczniów regularnie używających Insta.Ling w październiku. To ogromny sukces. Gratulujemy!

Milena, uczennica naszej szkoły (podopieczna p. Alicji Smołowik) zajęła I miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Recytatorskim, zorganizowanym w ramach obchodów Dnia Patrona w Publicznym Gimnazjum Nr 2 w Radomiu.

Serdeczne gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

28 listopada 2013 r. w Centrum Kultury Południe odbył się finał Konkursu Recytatorskiego "Radom w Poezji". Naszą szkołę reprezentowała Katarzyna z klasy 2 thb, podopieczna p. Agnieszki Zieby.
Kasia zajęła II miejsce !!!

Serdeczne gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich kształcący się w zawodzie piekarz w kwietniu uczestniczyli w dwóch turniejach ogólnopolskich w tym zawodzie.
W dniach 15-17 kwietnia odbył się etap centralny XVIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz we Wrocławiu. Jedynym reprezentantem województwa mazowieckiego był uczeń naszej szkoły Damian (zajęcia praktyczne odbywa w piekarni Pawła Pastuszki) i znalazł się on w gronie laureatów. Oprócz testu z wiedzy teoretycznej uczestnicy wykonywali szeroki asortyment wyrobów piekarskich oraz chleb okolicznościowy nawiązujący do tematu tegorocznego turnieju „Moja mała Ojczyzna”. Damian wykonał herb Radomia oraz klucz związany z legendą o Kazimierzu Jagiellończyku które zostały wysoko ocenione przez jury i godnie prezentowały nasze miasto.
W dniach 25-26 kwietnia w Poznaniu odbywał się XVI Ogólnopolski Turniej Piekarski. Naszą szkołę reprezentowało dwóch uczniów:Patryk, który zajął III miejsce w turnieju oraz Szymon - miejsce VI (uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w piekarni Fogiel). Nasi reprezentanci otrzymali pamiątkowe medale, dyplomy i nagrody. Ponadto Damian, Patryk i Szymon jako laureaci turniejów są zwolnieni z części egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i egzaminu na tytuł czeladnika.

W dniach 11.04-13.04.2013 r. odbył się 33 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie.
Tematem tegorocznego konkursu była: „Wielkanoc pod znakiem tradycji i nowoczesności”. Barwy biało-czerwone reprezentowała grupa młodzieży z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu w składzie: Magdalena, Justyna, Aleksandra oraz Bartosz. Opiekunami grupy byli nauczyciele przygotowujący uczniów do konkursu: Jolanta Tkaczyk i Jarosław Wojciechowski oraz nauczyciel języka niemieckiego Barbara Macieja.
Team z „gastronomika” zajął 3 miejsce (brązowy medal) oraz wyróżnienie za najlepsze danie główne .
Konkursowe dania:
Zakąska zimna: duet fileta drobiowego i polędwicy wieprzowej w owocowej salsie z sosem balsamico i polskim sosem wielkanocnym
Zupa: żur wielkanocny
Danie zasadnicze: comber króliczy z sosem kurkowym pod blanszowanymi warzywami zapiekanym w brulee kalafiorowym
Deser: tort serowo-żurawinowy i mazurek czekoladowo-pomarańczowy
Wszyscy uczestnicy (udział wzięło 9 międzynarodowych grup, m.in. z Francji, Danii, Niemiec i Austrii) zostali nagrodzeni rejsem statkiem po Dunaju wraz ze zwiedzaniem Budapesztu. Młodzież radomska nawiązała wiele nowych przyjaźni z innymi uczestnikami konkursu, poznała nowe technologie przygotowywania potraw zyskując cenne doświadczenie.

Z satysfakcją informujemy, że uczeń naszej szkoły Aleksander Kroczak zdobył I miejsce Mistrzostw Polski Juniorów w zapasach w stylu klasycznym w wadze do 100 kg.
Aleksander udowodnił, że w swojej wadze (96 kg) jest w Polsce zdecydowanie najlepszy. Wygrywał walkę za walką, zdobywając zasłużenie złoty medal. Uczeń klasy o profilu technik hotelarstwa od lat należy do najlepszych polskich zapaśników młodego pokolenia.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

„Giełda talentów”, która odbyła się 21 marca 2013 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich była okazją do zaprezentowania niezwykłych umiejętności uczniów, którzy oprócz pieczenia i gotowania potrafią śpiewać, grać na różnych instrumentach, oraz tańczyć.
Konkurs promował młodzież uzdolnioną, ale nie tylko w dziedzinach objętych szkolnym programem. Popisy młodzieży oceniało jury, w skład którego weszli nauczycieli, uczniowie oraz rodzice, a także publiczność. Zwycięstwo wytańczył Krzysztof Jagodziński, II miejsce zajęła Milena Mosioł (śpiew), III Edyta Czubak (śpiew).

  

21 marca 2013 r. w Centrum Kultury Południe odbył się Turniej Recytatorski "Czarodzieje słowa". Naszą szkołę reprezentowali podopieczni p. Barbary Kotwy (Eliza z klasy 1 tot) i p. Agnieszki Zięby (Katarzyna z klasy 1thb, Mateusz z klasy 1tgb). Największy sukces odniosła Katarzyna, która zajęła 1 miejsce. Mateusz otrzymał wyróżnienie.
Serdecznie gratulujemy!

Głównym celem konkursu jest zachęcenie młodych ludzi do poznawania Ziemi Ojczystej. Jak? Poprzez dostrzeganie i opisywanie w ciekawy sposób obiektów krajoznawczych czy tradycji kulturowych, a także wspomnień i wydarzeń historycznych. Czyli tego wszystkiego, co znajduje się wokół nas - w naszym otoczeniu, w życiu codziennym, podczas wędrówek. 19 marca 2013 roku w Warszawie odbył się etap wojewódzki tego konkursu. II miejsce w kategorii prac multimedialnych zajęła Karolina Wrochna, uczennica klasy IV technikum obsługi turystycznej z Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za prezentację „Moje małe wędrowanie z historią Szkolnego Koła Turystyczno Krajoznawczego”.

W dniach 14-16 marca 2013 r. w Szczecinie odbył się etap centralny XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematem tegorocznej edycji olimpiady było „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”.
Naszą szkołę reprezentował Mariusz Kiraga z klasy IV technikum żywienia, który zdobył tytuł finalisty. Tytuł ten zwalnia Mariusza z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje uprawnienia dotyczące zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie (wybrane kierunki przede wszystkim technologia żywności i żywienia człowieka) Gratulujemy!

25.02.2013r. odbył się w naszej szkole międzyszkolny etap Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej. Konkurs organizowaliśmy już po raz dwunasty, a jego pomysłodawczynią i twórcą jest pani Izabela Tomczyk-Spólna.
Co roku w zmaganiach biorą udział uczniowie gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych z Radomia i okolic, w tym roku gościliśmy ich 140! Celem przedsięwzięcia jest promocja wiedzy o Radomiu i regionie. Patronat Prezydenta Miasta nadaje imprezie charakter wydarzenia ważnego dla miasta, stąd informacja w Radomskim Informatorze Kulturalnym. Naszą szkołę reprezentowały 3 drużyny- podopieczni p. Moniki Gralec i p. Michała Borodziuka.
Do finału zakwalifikowali się: Natalia, Olga, Wiktoria, Kacper oraz Ewa, Paweł, Dominika, Krystian i Roksana. Przed uczestnikami konkursu wycieczka po Radomiu i zadania terenowe oraz quiz i prezentacja na wybrany temat.
Finał już 04 kwietnia!

21 lutego 2013 roku odbyły się Mistrzostwa Uczniów Szkół Cukierniczych na targach Expo Sweet w Warszawie. Wzięło w nich udział 12 drużyn wyłonionych w ogólnopolskich eliminacjach spośród 50 zgłoszonych.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 2C: Monika i Krzysztof, których przygotowywała p. Beata Świąder. Pomocą technologiczną służyła firma ECO TRADE z Gliwic. Tematem przewodnim prac konkursowych była „Woda – źródło życia”. Zadaniem uczestników było przygotowanie sześciu jednakowych deserów na talerzu oraz tortu okolicznościowego w wersji pełnowymiarowej i mniejszej nieudekorowanej wersji do degustacji. Przebiegowi rywalizacji towarzyszył doping z wypełnionych po brzegi trybun. Prace młodych adeptów oceniało dostojne jury.
Monika i Krzysztof otrzymali dyplomy i medale za udział w tegorocznych Mistrzostwach. Szkoła otrzymała puchar i duże ilości czekolady za wspaniałe wsparcie z trybun.

  

W dniu 11 stycznia 2013 r. w Warszawie odbył się etap okręgowy XVII OLIMMIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Naszą szkołę reprezentowali Ania z klasy III TG oraz Mariusz z klasy IVTŻA. Obydwoje zdobyli wyróżnienie spośród 62 osób z Mazowsza, a Mariusz weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się w dniach 14-16 marca w Szczecinie.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady jest „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”. Uczniowie przygotowywali się do tego tematu oraz poszerzali swoją wiedzę z technologii gastronomicznej i żywienia człowieka od listopada pod kierunkiem p. M. Słabosz oraz p. K.Kusio. Warto poszerzać wiedzę – uczestnik, który uzyska w etapie centralnym tytuł finalisty zwolniony jest z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie.

Gratulujemy sukcesów, a za Mariusza trzymamy kciuki w finale.

Back to top