20 stycznia 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie uczestniczyli uczniowie z trzech szkół: z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3 C – Sylwia Sobieraj i Justyna Żak.
Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Głębia oceanu” i składała się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy najpierw napisali test, a następnie wykonywali tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych i 2 figurki z dowolnego surowca.
Profesjonalne jury w składzie: p. Bożena Sikoń, p. Izabela Birek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, pod przewodnictwem pani wizytator Heleny Chełstowskiej z Kuratorium Oświaty, wyłoniło zwycięzców konkursu.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica ZSSiH z Radomia - Sylwia, drugie miejsce zajęła również uczennica ZSSiH z Radomia - Justyna, trzecie miejsce zajął Robert uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy.
Do części praktycznej konkursu uczennice zostały przygotowane przez p. Grażynę Jamkę i p. Małgorzatę Miedzińską, a do części teoretycznej przez p. Beatę Świąder.
Uczennice naszej szkoły zostały zgłoszone do finału Turnieju który odbędzie się we Wrocławiu. Gratulujemy i życzymy powodzenia.
13 stycznia 2016 r. w Warszawie odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Polegały one na pisemnym rozwiązaniu 80 zadań testowych zamkniętych sprawdzających wiadomości i umiejętności w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie planowania i realizacji usług w recepcji oraz obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz z tematyki wiodącej. Tytułem tegorocznej edycji olimpiady jest „historia hotelarstwa”.
Naszą szkołę reprezentowały Ania i Nikola z klasy 4HA, które dzielnie zmierzyły się z wyzwaniem jaki postawili uczestnikom organizatorzy. Do etapu centralnego zakwalifikowało się 30 osób z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów. Niestety dziewczynom nie udało się przejść dalej ale dały z siebie bardzo dużo, a Ani brakło tylko 3 punkty, żeby mieć szansę na wyjazd do Kołobrzegu na etap centralny.
Dziękujemy Ani i Nikoli za zaangażowanie i ogrom pracy włożony w przygotowanie się do Olimpiady i życzymy dalszych sukcesów w realizacji planów na przyszłość.
Renata Danasiewicz i Urszula Tusiek
W dniu 19 stycznia 2016 odbyły się etapy okręgowe Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Turnieju Piekarskiego im. A. Butki.
Ich organizatorem była nasza szkoła oraz Akademia Piekarska Ireks Prokopowicz, w siedzibie której odbyły się turnieje.
W rywalizacji uczestniczyli uczniowie z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku oraz uczniowie naszej szkoły z klas 2pc i 3 PC.
Ocenie podlegała wiedza i umiejętności teoretyczne (test) oraz praktyczne. Startujący wykonywali szeroki asortyment pieczywa pszennego (bułki, plecionki, rogale, chałki) oraz wyroby dowolne w formie chlebów ozdobnych lub eksponatów artystycznych.
Zwycięzcą Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz został Michał z kl.3 pc.
Wyniki Turnieju Piekarskiego im. A. Butki:
1 miejsce Bartosz kl. 2pc ZSSiH,
2 miejsce Kamil kl. 2pc ZSSiH,
3 miejsce Sebastian ze szkoły w Płocku.
Uczniowie ci mają szansę zakwalifikować się do etapów centralnych turniejów które odbędą się w kwietniu.
4 grudnia 2015 r w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbyła się VII edycja Finału Ogólnopolskiego Turnieju Szkól Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.
Konkurs ten organizował ZSG w Warszawie przy ul. Poznańskiej. Patronat obejmowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Spośród ponad 50 zgłoszeń z całej Polski zakwalifikowło się 14 szkół w tym ZSSiH w Radomiu.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu 4 porcji: zakąski - suma na kruszonce piernikowej ze szpinakiem pod bezą migdałową z cytrusowym sosem holenderskim dania zasadniczego - królika w marchewce z brukselką z kaszą jaglana z dodatkiem maku oraz sosem miodowo-musztardowym i sosem marchewkowo-cytrusowym
Podczas Turnieju odbył się również:
- konkurs techniczny -przygotowanie podstawowego sosu holenderskiego
- eliminacje do finału „Olimpiady Kawy”
Naszą szkołę reprezentowali:
Zespół kucharski: Jakub z kl. IV GB i Dorota z kl. III GA przygotowanych przez p. Marzenę Wnęt
Barista - Marlena z kl. III GC przygotowana przez p. Katarzynę Pawlak
Podczas tego Turnieju nasza szkoła zdobyła:
Puchar - III miejsce w Olimpiadzie Kawy
Puchar – „Osobowość Kulinarna”
Nasza szkoła dała się poznać na forum Ogólnopolskim. Należeliśmy do nielicznych szkól, które były nagrodzone. Zdobyliśmy 2 puchary.
Oprócz nas:
Szkoła gastronomiczna Poznańska z W-wy – 3 puchary
Szkoła gastronomiczna Komorska z W-wy – 1 puchar
Szkoła gastronomiczna Majdańska z W-wy – 1 puchar
Szkoła z Radzynia Podlaskiego – 1 puchar
Dla młodzieży oprócz sprawdzenia swoich umiejętności, było to wspaniałe doświadczenie. Spotkanie ze znanymi szefami kuchni między innymi Karolem Okrasą, Kurtem Schellerem. Zachęcamy do udziału w konkursach.
11 grudnia wśród uczniów klasy III Z zagościł duch rywalizacji …
uczestnicy konkursu wewnątrzklasowego walczyli o tytuł: „MISTRZ DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH PIERNIKÓW ”.
Nie brakowało emocji, cudownej Bożonarodzeniowej atmosfery i humoru.
Jury konkursu przyznało, że poziom uczestników był bardzo wysoki. Oceniano takie kryteria jak innowacyjność, oryginalność, estetykę i ogólny wyraz artystyczny.
Kreatywność, zaangażowanie uczniów były imponujące.
Zaszczytny Tytuł i nagrodę główną zdobyła Monika.
Zwyciężczyni i wszystkim uczestnikom Konkursu serdecznie GRATULUJEMY.
Organizatorkami Konkursu były Panie Katarzyna Adamus i Olga Wróblewska.
W poniedziałek 30 listopada 2015 r. w II Liceum Ogólnokształcącym im. Marii Konopnickiej w Radomiu odbyło się ogłoszenie wyników konkursu pt. ‘Threats of today’s Europe’.
Uczestnicy mieli za zadanie napisać artykuł w języku angielskim na temat zagrożeń we współczesnej Europie. Nagrodzone prace zostaną wydrukowane w radomskim wydaniu Echa Dnia, a finaliści otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Etap szkolny konkursu przeprowadziła p. Marta Kleczaj. Dwie uczennice – Roksana z klasy 3 GC oraz Marlena z klasy 1 GA zakwalifikowały się do drugiego etapu – międzyszkolnego.
Po zmaganiach finałowych – Roksana otrzymała dyplom z wyróżnieniem, a obydwie uczennice – nagrody książkowe.
Dnia 9 i 10 listopada w Mościbrodach odbyło się szkolenie i konkurs kulinarny "Karp na Polskim Stole". W konkursie brały udział szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
I-etap polegał na przesłaniu zgłoszenia z recepturą potrawy z karpia II- etap przeprowadzony był w Mościbrodach przez Stowarzyszenie: Mazowiecka Micha Szlachecka" oraz przez szefów kuchni Carlosa Gonzaleza- Tejerę i Jarosława Maliszewskiego (20-letniego szefa kuchni hotelu Wiktoria w Warszawie) Spośród 6 wybranych ekip zakwalifikowała sie też nasza szkoła reprezentowana przez Agatę ucz. kl. III GA i Jakuba ucz. kl. IV GB przygotowanych przez p. Marzenę Wnęt.
W pierwszym dniu uczniowie brali udział w szkoleniu praktycznym - filetowanie karpia i przygotowanie potraw z karpia metodami tradycyjnymi i metodą sous vide.
W drugim dniu przeprowadzony został Konkurs Kulinarny "Karp na polskim Stole" składający się z dwóch części:
I- część techniczna-filetowanie karpia
II-część- przygotowanie potrawy z karpia, nasza potrawa konkursowa to: karp ze szpinakiem
w gąszczu śliwkowo-piernikowym z kluseczkami pomarańczowo-tymiankowymi z kaszy jaglanej
Nasza szkoła zajęła II miejsce.
Bardzo mile wspominamy pobyt w Dworku w Mościbrodach. Mogliśmy skosztować tradycyjnych potraw serwowanych przez okoliczne gospodynie i kuchnie dworską.
Dnia 18 października odbył się I- etap Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska na Mazowszu", organizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Komorskiej 17/23. Konkurs polegał na przesłaniu receptur i fotografii dania zasadniczego, w którym musiał być użyty schab środkowy oraz zakąski z karpia. Uczniowie Jakub kl. IV GB, i Dorota kl. III GA wraz z nauczycielami p. Marzeną Wnęt i p. Małgorzatą Miedzińską przygotowali potrawy:
Schab nadziewany porem i grzybami z puree dyniowo-jarzębinowym i ziemniakami z szałwią
Karp ze szpinakiem z ziołowym jajkiem przepiórczym, karmelizowaną marchewką i sosem holenderskim.
Konkurencja była bardzo duża i poziom bardzo wysoki. Nasza szkoła nie zakwalifikowała się do następnego etapu.
W dniu 20 października 2015 r. przeprowadzono etap szkolny konkursu matematycznego „MATEMATYKA W TECHNICE DLA TECHNIKA” organizowanego przez Zespół Szkół Elektronicznych w Lublinie we współpracy i pod patronatem Politechniki Lubelskiej. Celem konkursu jest m.in. popularyzacja wiedzy i umiejętności matematycznych wśród uczniów technicznych szkół ponadgimnazjalnych, mobilizowanie uzdolnionej młodzieży do rozwiązywania problemów matematycznych, oraz wprowadzenie uczestników konkursów w atmosferę matematycznej rywalizacji, egzaminów i sprawdzianów matematycznej wiedzy, integracja młodzieży i nauczycieli matematyki, w szczególności z województw: lubelskiego, mazowieckiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego.
Laureat, który zajmie pierwszą lokatę w konkursie, uzyskuje prawo do podjęcia studiów w Politechnice Lubelskiej na studiach stacjonarnych.
W naszej szkole udział w etapie szkolnym wzięło 28 uczniów klas czwartych technikum. Trójka uczniów tj. Beata z 4Z, Wiktoria z 4OT oraz Natalia z 4 HB została wyróżniona przez szkolną komisję konkursową, w skład której wchodzą nauczyciele matematyki Agnieszka Pieczeniak, Irma Klusa oraz Iwona Ziemnicka.
Beata z klasy 4Z została zakwalifikowana do drugiego etapu międzyszkolnego, który odbędzie się 5 grudnia 2015 r. w Lublinie.
GRATULUJEMY i TRZYMAMY KCIUKI.
W dniach 11-15 września 2015 roku na zaproszenie Zbigniewa Kużmiuka posła do Parlamentu Europejskiego uczestniczyłem w wycieczce do Brukseli.
Pierwszego dnia zwiedzaliśmy dwa miasta Brugie i Gandawę. W Brugii byliśmy w zabytkowej Bazylice Świętej Krwi oraz zwiedzaliśmy XIV-wieczny gotycki ratusz. Drugiego dnia udaliśmy się do budynku Parlamentu Europejskiego, w którym odbywają się sesje plenarne. Tam uczestniczyliśmy w prelekcji na temat roli oraz zadań PE. Póżniej spotkaliśmy się z europosłem Zbigniewem Kużmiukiem, któremu zadawaliśmy różne pytania na temat bieżących problemów.
Po tym spotkaniu zwiedzaliśmy Brukselę. Odwiedziliśmy Katedrę św. Michała, Muzeum Armii i Historii Wojskowości, widzieliśmy Łuk Triumfalny oraz Atomium, słynny model kryształu żelaza powiększony 165 miliardów razy. Widzieliśmy także znany na całym świecie symbol Brukseli czyli Manneken Pis, figurkę siusiającego chłopca z 1619 roku.
Międzynarodowy Konkurs Matematyczny „Mathématiques sans frontières” (Matematyka bez Granic) jest konkursem bezpłatnym, interdyscyplinarnym, uczestniczą w nim całe klasy, które tego samego dnia w prawie 30 krajach świata rozwiązują te same zestawy zadań matematycznych o charakterze aplikacyjnym (częściowo w językach obcych).
Celem konkursu „Matematyka bez Granic” jest zbliżenie między krajami i miastami Unii Europejskiej, szkołami publicznymi i niepublicznymi, matematyką i językami obcymi. Konkurs ten ma za zadanie zwiększenie zainteresowania matematyką poprzez pokazanie jej zastosowań w życiu codziennym. Pozwala on na wykorzystanie własnej inicjatywy w rozwiązywaniu zadań oraz na rozwijanie twórczej aktywności uczniów. Ponadto wyrabia on umiejętność pracy w zespole i zachęca do nauki języków obcych. Daje on również możliwość sprawdzenia swojej wiedzy oraz porównanie jej z wiedzą swoich rówieśników z Europy oraz zachęca do pokonywania barier językowych w nawiązywaniu kontaktów z rówieśnikami z krajów Unii Europejskiej.
W bieżącej edycji Międzynarodowego Konkursu „Mathématiques sans frontières” (Matematyka bez Granic) w Polsce uczestniczyło 21 049 uczniów (817 klas) z 375 szkół.
Klasa I Ha pod opieką p. Iwony Ziemnickiej zajęła 8 miejsce w województwie mazowieckim, 54 w kraju.
W dniu 6.05.2015 w naszej szkole odbył się I etap konkursu geograficznego pt "Co Ziemianin o Ziemi wiedzieć powinien", w którym wzięło udział 17 osób.
Największą ilość punktów zdobyli Maciej z IGa, Anna i Jakub z 3Ha i Kamil z 1Ga.
W dniu 1.06.2015 został przeprowadzony II etap tego konkursu pt. "Mistrz mapy", którego zwycięzcami zostali Anna i Jakub z 3Ha.
W dniu 02.06.2015 odbył się II Szkolny Konkurs z Wiedzy o Unii Europejskiej.
Tegorocznym laureatem jest Marcin z klasy 3 tga. Tak, jak poprzednio zwycięzca jedzie na wycieczkę do Brukseli. W dniach 11-15.09.2015 Marcin będzie zwiedzał Parlament Europejski oraz uczestniczył w rozmowach z europosłem p. Zbigniewem Kuźmiukiem.
Pan Z. Kuźmiuk jest pomysłodawcą i sponsorem wyjazdu.
W dniach 28-30 maja na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie odbyły się eliminacje centralne XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Środowiska.
Uczestniczyliśmy w tej olimpiadzie po raz pierwszy. Nasz uczeń – Mikołaj Mortka z klasy 4 zc startował w 1 z 9 bloków – żywienie człowieka i gospodarstwo domowe. Etap centralny składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych.
Mikołaj zdobył III miejsce i TYTUŁ LAUREATA. Tytuł ten zwalnia Mikołaja z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz uprawnia do zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie. Mikołajowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !!!