Dnia 17.03.2016 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Pasja smaków - zioła przyprawowe".
Do konkursu zakwalifikowało się siedem dwu osobowych zespołów z różnych szkół kształcących uczniów w branży gastronomicznej oraz jeden zespół z naszej szkoły.
Uczniowie wykazali się wielkim kunsztem kulinarnym. Z pasją i zaangażowaniem przygotowywali potrawy z polędwiczki wieprzowej z dodatkami. Celem konkursu było pokazanie że można przygotować pyszne, aromatyczne danie bez soli i cukru. Jury miało wielki problem z wytypowaniem i nagrodzeniem najlepszych drużyn.
Za najlepszych uznali:
I miejsce Zespół Szkół im. KOP, Szydłowiec ul. Kościuszki
II miejsce Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, Radom, ul. Armii Ludowej
III miejsce Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Warszawa, ul. Majdańska
Nagrody ufundowali: Prezydent Miasta Radomia Radosław Witkowski , Hotel i Restauracja „Pod różami” Barbara i Ryszard Różańscy, Restauracja „Pasja” Milena i Maciej Montelatic , "FUEGO” Monika Tatar, „NieNaŻarty” Mariusz Orłowski, Hotel Restauracja „Wasik” Justyna Wasik , „Gospodarstwo Sadownicze” MB Monika Bankiewicz.
Za prawidłowy przebieg konkursu, miłą atmosferę oraz współpracę nauczyciel i uczniów dziękują organizatorki konkursu: Monika Wasik, Halina Kutkowska i Agnieszka Kulikowska.
dami24
Do Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja smaków – zioła przyprawowe" objętego patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz patronatem medialnym Radia Plus zakwalifikowały się szkoły:
- Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich, Warszawa ul. Majdańska
- Zespół Szkół nr 1 im. Legionów Polskich, Kozienice ul. Warszawska
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, Radom ul. Armii Ludowej
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, Pionki al. Jana Pawła
- Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej, Radom ul. Uniwersytecka
- Zespół Szkół Rolniczo-Technicznych, Zwoleń ul. Wojska Polskiego
- Zespół Szkół im. KOP, Szydłowiec ul. Kościuszki
- Zespół Szkół Samochodowo-Usługowych, Skarżysko-Kamienna, ul. O. Wasilewskiego 5
Zapraszamy do siedziby ZSSiH w Radomiu 17 marca 2016 roku.
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu zaprasza do udziału w II edycji wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja smaków - zioła przyprawowe", który odbędzie się 17 marca 2016 r. w siedzibie naszej szkoły.
Zgłoszenia drużyn drogą pocztową lub emailem należy przesłać do dnia 04 marca 2016 r. na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
20 stycznia 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie uczestniczyli uczniowie z trzech szkół: z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3 C – Sylwia Sobieraj i Justyna Żak.
Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Głębia oceanu” i składała się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy najpierw napisali test, a następnie wykonywali tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych i 2 figurki z dowolnego surowca.
Profesjonalne jury w składzie: p. Bożena Sikoń, p. Izabela Birek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, pod przewodnictwem pani wizytator Heleny Chełstowskiej z Kuratorium Oświaty, wyłoniło zwycięzców konkursu.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica ZSSiH z Radomia - Sylwia, drugie miejsce zajęła również uczennica ZSSiH z Radomia - Justyna, trzecie miejsce zajął Robert uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy.
Do części praktycznej konkursu uczennice zostały przygotowane przez p. Grażynę Jamkę i p. Małgorzatę Miedzińską, a do części teoretycznej przez p. Beatę Świąder.
Uczennice naszej szkoły zostały zgłoszone do finału Turnieju który odbędzie się we Wrocławiu. Gratulujemy i życzymy powodzenia.
13 stycznia 2016 r. w Warszawie odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Polegały one na pisemnym rozwiązaniu 80 zadań testowych zamkniętych sprawdzających wiadomości i umiejętności w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie planowania i realizacji usług w recepcji oraz obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz z tematyki wiodącej. Tytułem tegorocznej edycji olimpiady jest „historia hotelarstwa”.
Naszą szkołę reprezentowały Ania i Nikola z klasy 4HA, które dzielnie zmierzyły się z wyzwaniem jaki postawili uczestnikom organizatorzy. Do etapu centralnego zakwalifikowało się 30 osób z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów. Niestety dziewczynom nie udało się przejść dalej ale dały z siebie bardzo dużo, a Ani brakło tylko 3 punkty, żeby mieć szansę na wyjazd do Kołobrzegu na etap centralny.
Dziękujemy Ani i Nikoli za zaangażowanie i ogrom pracy włożony w przygotowanie się do Olimpiady i życzymy dalszych sukcesów w realizacji planów na przyszłość.
Renata Danasiewicz i Urszula Tusiek
W dniu 19 stycznia 2016 odbyły się etapy okręgowe Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Turnieju Piekarskiego im. A. Butki.
Ich organizatorem była nasza szkoła oraz Akademia Piekarska Ireks Prokopowicz, w siedzibie której odbyły się turnieje.
W rywalizacji uczestniczyli uczniowie z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku oraz uczniowie naszej szkoły z klas 2pc i 3 PC.
Ocenie podlegała wiedza i umiejętności teoretyczne (test) oraz praktyczne. Startujący wykonywali szeroki asortyment pieczywa pszennego (bułki, plecionki, rogale, chałki) oraz wyroby dowolne w formie chlebów ozdobnych lub eksponatów artystycznych.
Zwycięzcą Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz został Michał z kl.3 pc.
Wyniki Turnieju Piekarskiego im. A. Butki:
1 miejsce Bartosz kl. 2pc ZSSiH,
2 miejsce Kamil kl. 2pc ZSSiH,
3 miejsce Sebastian ze szkoły w Płocku.
Uczniowie ci mają szansę zakwalifikować się do etapów centralnych turniejów które odbędą się w kwietniu.
4 grudnia 2015 r w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbyła się VII edycja Finału Ogólnopolskiego Turnieju Szkól Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.
Konkurs ten organizował ZSG w Warszawie przy ul. Poznańskiej. Patronat obejmowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Spośród ponad 50 zgłoszeń z całej Polski zakwalifikowło się 14 szkół w tym ZSSiH w Radomiu.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu 4 porcji: zakąski - suma na kruszonce piernikowej ze szpinakiem pod bezą migdałową z cytrusowym sosem holenderskim dania zasadniczego - królika w marchewce z brukselką z kaszą jaglana z dodatkiem maku oraz sosem miodowo-musztardowym i sosem marchewkowo-cytrusowym
Podczas Turnieju odbył się również:
- konkurs techniczny -przygotowanie podstawowego sosu holenderskiego
- eliminacje do finału „Olimpiady Kawy”
Naszą szkołę reprezentowali:
Zespół kucharski: Jakub z kl. IV GB i Dorota z kl. III GA przygotowanych przez p. Marzenę Wnęt
Barista - Marlena z kl. III GC przygotowana przez p. Katarzynę Pawlak
Podczas tego Turnieju nasza szkoła zdobyła:
Puchar - III miejsce w Olimpiadzie Kawy
Puchar – „Osobowość Kulinarna”
Nasza szkoła dała się poznać na forum Ogólnopolskim. Należeliśmy do nielicznych szkól, które były nagrodzone. Zdobyliśmy 2 puchary.
Oprócz nas:
Szkoła gastronomiczna Poznańska z W-wy – 3 puchary
Szkoła gastronomiczna Komorska z W-wy – 1 puchar
Szkoła gastronomiczna Majdańska z W-wy – 1 puchar
Szkoła z Radzynia Podlaskiego – 1 puchar
Dla młodzieży oprócz sprawdzenia swoich umiejętności, było to wspaniałe doświadczenie. Spotkanie ze znanymi szefami kuchni między innymi Karolem Okrasą, Kurtem Schellerem. Zachęcamy do udziału w konkursach.
11 grudnia wśród uczniów klasy III Z zagościł duch rywalizacji …
uczestnicy konkursu wewnątrzklasowego walczyli o tytuł: „MISTRZ DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH PIERNIKÓW ”.
Nie brakowało emocji, cudownej Bożonarodzeniowej atmosfery i humoru.
Jury konkursu przyznało, że poziom uczestników był bardzo wysoki. Oceniano takie kryteria jak innowacyjność, oryginalność, estetykę i ogólny wyraz artystyczny.
Kreatywność, zaangażowanie uczniów były imponujące.
Zaszczytny Tytuł i nagrodę główną zdobyła Monika.
Zwyciężczyni i wszystkim uczestnikom Konkursu serdecznie GRATULUJEMY.
Organizatorkami Konkursu były Panie Katarzyna Adamus i Olga Wróblewska.
W poniedziałek 30 listopada 2015 r. w II Liceum Ogólnokształcącym im. Marii Konopnickiej w Radomiu odbyło się ogłoszenie wyników konkursu pt. ‘Threats of today’s Europe’.
Uczestnicy mieli za zadanie napisać artykuł w języku angielskim na temat zagrożeń we współczesnej Europie. Nagrodzone prace zostaną wydrukowane w radomskim wydaniu Echa Dnia, a finaliści otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Etap szkolny konkursu przeprowadziła p. Marta Kleczaj. Dwie uczennice – Roksana z klasy 3 GC oraz Marlena z klasy 1 GA zakwalifikowały się do drugiego etapu – międzyszkolnego.
Po zmaganiach finałowych – Roksana otrzymała dyplom z wyróżnieniem, a obydwie uczennice – nagrody książkowe.
Dnia 9 i 10 listopada w Mościbrodach odbyło się szkolenie i konkurs kulinarny "Karp na Polskim Stole". W konkursie brały udział szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
I-etap polegał na przesłaniu zgłoszenia z recepturą potrawy z karpia II- etap przeprowadzony był w Mościbrodach przez Stowarzyszenie: Mazowiecka Micha Szlachecka" oraz przez szefów kuchni Carlosa Gonzaleza- Tejerę i Jarosława Maliszewskiego (20-letniego szefa kuchni hotelu Wiktoria w Warszawie) Spośród 6 wybranych ekip zakwalifikowała sie też nasza szkoła reprezentowana przez Agatę ucz. kl. III GA i Jakuba ucz. kl. IV GB przygotowanych przez p. Marzenę Wnęt.
W pierwszym dniu uczniowie brali udział w szkoleniu praktycznym - filetowanie karpia i przygotowanie potraw z karpia metodami tradycyjnymi i metodą sous vide.
W drugim dniu przeprowadzony został Konkurs Kulinarny "Karp na polskim Stole" składający się z dwóch części:
I- część techniczna-filetowanie karpia
II-część- przygotowanie potrawy z karpia, nasza potrawa konkursowa to: karp ze szpinakiem
w gąszczu śliwkowo-piernikowym z kluseczkami pomarańczowo-tymiankowymi z kaszy jaglanej
Nasza szkoła zajęła II miejsce.
Bardzo mile wspominamy pobyt w Dworku w Mościbrodach. Mogliśmy skosztować tradycyjnych potraw serwowanych przez okoliczne gospodynie i kuchnie dworską.
Dnia 18 października odbył się I- etap Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska na Mazowszu", organizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Komorskiej 17/23. Konkurs polegał na przesłaniu receptur i fotografii dania zasadniczego, w którym musiał być użyty schab środkowy oraz zakąski z karpia. Uczniowie Jakub kl. IV GB, i Dorota kl. III GA wraz z nauczycielami p. Marzeną Wnęt i p. Małgorzatą Miedzińską przygotowali potrawy:
Schab nadziewany porem i grzybami z puree dyniowo-jarzębinowym i ziemniakami z szałwią
Karp ze szpinakiem z ziołowym jajkiem przepiórczym, karmelizowaną marchewką i sosem holenderskim.
Konkurencja była bardzo duża i poziom bardzo wysoki. Nasza szkoła nie zakwalifikowała się do następnego etapu.
W dniu 20 października 2015 r. przeprowadzono etap szkolny konkursu matematycznego „MATEMATYKA W TECHNICE DLA TECHNIKA” organizowanego przez Zespół Szkół Elektronicznych w Lublinie we współpracy i pod patronatem Politechniki Lubelskiej. Celem konkursu jest m.in. popularyzacja wiedzy i umiejętności matematycznych wśród uczniów technicznych szkół ponadgimnazjalnych, mobilizowanie uzdolnionej młodzieży do rozwiązywania problemów matematycznych, oraz wprowadzenie uczestników konkursów w atmosferę matematycznej rywalizacji, egzaminów i sprawdzianów matematycznej wiedzy, integracja młodzieży i nauczycieli matematyki, w szczególności z województw: lubelskiego, mazowieckiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego.
Laureat, który zajmie pierwszą lokatę w konkursie, uzyskuje prawo do podjęcia studiów w Politechnice Lubelskiej na studiach stacjonarnych.
W naszej szkole udział w etapie szkolnym wzięło 28 uczniów klas czwartych technikum. Trójka uczniów tj. Beata z 4Z, Wiktoria z 4OT oraz Natalia z 4 HB została wyróżniona przez szkolną komisję konkursową, w skład której wchodzą nauczyciele matematyki Agnieszka Pieczeniak, Irma Klusa oraz Iwona Ziemnicka.
Beata z klasy 4Z została zakwalifikowana do drugiego etapu międzyszkolnego, który odbędzie się 5 grudnia 2015 r. w Lublinie.
GRATULUJEMY i TRZYMAMY KCIUKI.
W dniach 11-15 września 2015 roku na zaproszenie Zbigniewa Kużmiuka posła do Parlamentu Europejskiego uczestniczyłem w wycieczce do Brukseli.
Pierwszego dnia zwiedzaliśmy dwa miasta Brugie i Gandawę. W Brugii byliśmy w zabytkowej Bazylice Świętej Krwi oraz zwiedzaliśmy XIV-wieczny gotycki ratusz. Drugiego dnia udaliśmy się do budynku Parlamentu Europejskiego, w którym odbywają się sesje plenarne. Tam uczestniczyliśmy w prelekcji na temat roli oraz zadań PE. Póżniej spotkaliśmy się z europosłem Zbigniewem Kużmiukiem, któremu zadawaliśmy różne pytania na temat bieżących problemów.
Po tym spotkaniu zwiedzaliśmy Brukselę. Odwiedziliśmy Katedrę św. Michała, Muzeum Armii i Historii Wojskowości, widzieliśmy Łuk Triumfalny oraz Atomium, słynny model kryształu żelaza powiększony 165 miliardów razy. Widzieliśmy także znany na całym świecie symbol Brukseli czyli Manneken Pis, figurkę siusiającego chłopca z 1619 roku.