Marlena z klasy 3 gc zakwalifikowała się do finału I Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych, który odbył się 8 kwietnia 2016 w Warszawie.
Podstawowym celem zawodów było rozszerzenie kultury kawy pośród młodej rzeszy baristów biorących udział w Olimpiadzie.
Marlena musiała wykazać swoje umiejętności, wiedzę i pasję w trzech dyscyplinach:
espresso (przygotowanie i zaserwowanie w ciągu 6 minut 4 identycznych espresso - oceniana była poprawność techniki przygotowania, powtarzalność oraz jakość kremy),
cappuccino (przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 6 minut 4 identycznych cappuccino - oceniana była poprawność zaparzania espresso, spieniania mleka, wygląd/ trudność wzoru, identyczność/powtarzalność wzoru)
i „cup tasting” (zdolność rozróżniania kawy poprzez aromat i smak).
Marlena wykazała się dużą znajomością zawodu w trzech dyscyplinach, z których każda reprezentuje niezbędne umiejętności zawodu baristy.
GRATULUJEMY i mamy nadzieję, że swoim talentem, umiejętnościami i pasją zmotywuje koleżanki i kolegów do większego zaangażowania w świat kawy.