4
3
2

4 grudnia 2015 r w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbyła się VII edycja Finału Ogólnopolskiego Turnieju Szkól Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.
Konkurs ten organizował ZSG w Warszawie przy ul. Poznańskiej. Patronat obejmowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Spośród ponad 50 zgłoszeń z całej Polski zakwalifikowło się 14 szkół w tym ZSSiH w Radomiu.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu 4 porcji: zakąski - suma na kruszonce piernikowej ze szpinakiem pod bezą migdałową z cytrusowym sosem holenderskim dania zasadniczego - królika w marchewce z brukselką z kaszą jaglana z dodatkiem maku oraz sosem miodowo-musztardowym i sosem marchewkowo-cytrusowym
Podczas Turnieju odbył się również:

  • konkurs techniczny -przygotowanie podstawowego sosu holenderskiego
  • eliminacje do finału „Olimpiady Kawy”

Naszą szkołę reprezentowali:
Zespół kucharski: Jakub z kl. IV GB i Dorota z kl. III GA przygotowanych przez p. Marzenę Wnęt
Barista - Marlena z kl. III GC przygotowana przez p. Katarzynę Pawlak
Podczas tego Turnieju nasza szkoła zdobyła:
Puchar - III miejsce w Olimpiadzie Kawy
Puchar – „Osobowość Kulinarna”

Nasza szkoła dała się poznać na forum Ogólnopolskim. Należeliśmy do nielicznych szkól, które były nagrodzone. Zdobyliśmy 2 puchary.
Oprócz nas:
Szkoła gastronomiczna Poznańska z W-wy – 3 puchary
Szkoła gastronomiczna Komorska z W-wy – 1 puchar
Szkoła gastronomiczna Majdańska z W-wy – 1 puchar
Szkoła z Radzynia Podlaskiego – 1 puchar

Dla młodzieży oprócz sprawdzenia swoich umiejętności, było to wspaniałe doświadczenie. Spotkanie ze znanymi szefami kuchni między innymi Karolem Okrasą, Kurtem Schellerem. Zachęcamy do udziału w konkursach.

     

Back to top