18 marca 2014 r. odbył się w naszej szkole I etap konkursu, w którym wzięli udział uczniowie różnych klas.
Głównym celem konkursu była zachęta młodych, do zanurzenia się w biblijnych treściach i uczynienia z nich drogowskazu życia oraz możliwości pogłębienia swojej wiedzy i duchowości.
Zakres merytoryczny XVIII edycji obejmował 1 i 2 Księgę Królewską oraz Ewangelię wg św. Marka wraz z wstępami, przypisami i komentarzami oraz słowniczkiem.
Komisja wyłoniona z nauczycieli religii zakwalifikowała do etapu diecezjalnego trzy osoby, które uzyskały najwyższą liczbę punktów:
1 miejsce 1 TOT - Piotr W.
2 miejsce 1 TŻ - Agnieszka G.
3 miejsce 2 TGB - Monika K.
W etapie diecezjalnym, który odbył się 09 kwietnia 2014 r. uczeń klasy 1 TOT - Piotr W., po dogrywce zdobył ostatecznie 4 miejsce, ustępując miejsca jedynie najlepszym.
20 lutego 2014 r. Anita i Piotr uczniowie z klasy II technikum żywności uczestniczyli w IV Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych „Expo Sweet” 2014.
Kwalifikacje do mistrzostw odbyły się w listopadzie 2013 r. Zakwalifikowano 11 drużyn spośród 47 startujących. Uczestnicy mieli do wykonania tort i desery.
Temat tegorocznych mistrzostw to „raz na ludowo”.
Nasi uczniowie wykonali tort – „Posag Jagny” na wzór starodawnej skrzyni z uchylonym wiekiem, w której były elementy wiana panny młodej: kolorowy kilim, haftowana poducha, oraz koronkowe obrusy, korale. Deser to kwiat miodowy z sosem miętowym.
Uczeń klasy IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego JAKUB WOŹNIAK został ZWYCIĘZCĄ XVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI!!!
W dniach 20 – 22 marca 2014 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie miał miejsce finał XVIII Edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, która odbyła się pod auspicjami Ministra Edukacji Narodowej. XVIII edycja Olimpiady była wyjątkowa, gdyż odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest trójstopniowa tzn. obejmuje etap szkolny, okręgowy i centralny, organizowane przez Komitet Główny pod przewodnictwem prof. dr hab. Jana Gawęckiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przygotowania do Olimpiady trwają od listopada, kończą się w marcu. W XVIII edycji wzięło udział 8600 uczestników, spośród których do eliminacji centralnych zakwalifikowało się 52 uczniów wyłonionych w 12 okręgach. Tematyką obecnej edycji było „Żywienie u progu i schyłku życia.” Finał miał 3 etapowy przebieg. Po pierwszej pisemnej części, w której uczestniczyło 52 finalistów, wyłoniono 31. Druga tura polegała na pisemnym rozwinięciu jednego z trzech tematów:
1) Uzasadnij w aspekcie żywieniowym i zdrowotnym słuszność przysłowia „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.
2) Czy, jak i dlaczego należy podprawiać potrawy.
3) Sposoby zmniejszania wartości energetycznej żywności.
Spośród laureatów wyłoniono szóstkę do ścisłego finału, która w sobotę rano uczestniczyła w quizie ocenianym przez Komisję Konkursową pod przewodnictwem prof. dr hab. Józefa Korczaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W pracach Komisji uczestniczyli również pracownicy naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, SGGW w Warszawie, Akademii Medycznej w Krakowie i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Jakub, poza cenną nagrodą za zajęcia I miejsca, otrzymał również Puchar Ministra Edukacji Narodowej, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi , Puchar Przewodniczącego Komitetu Głównego dla Najlepszego Ucznia Szkoły Zawodowej, nagrody specjalne za : najlepiej rozwiązany test, najlepszy wynik w części pisemnej zawodów, najlepszy wynik w quizie oraz album z życzeniami dalszych sukcesów od Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.
Tytuł laureata uprawnia Kubę do zwolnienia z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe – co jest równoznaczne z uzyskaniem 100% na dyplomie oraz zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie przede wszystkim na kierunki związane z technologią żywności i żywieniem człowieka.
Uczniowie naszej szkoły zdobywali już TYTUŁY FINALISTY i LAUREATA w OWoŻiŻ, ale zwycięstwo Jakuba to największy sukces i ogromna radość dla całego społeczeństwa szkolnego.
Przygotowaniem uczniów do Olimpiady zajmuje się p.Katarzyna Kusio oraz p.Monika Słabosz – nauczycielki przedmiotów zawodowych.
Jakubowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !!!
Zapraszamy chętnych do udziału w etapie szkolnym Olimpiady już w listopadzie.
www.karolewo.com
www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl
Konkursowy jesiotr z perliczką
Przegląd gastronomiczny Nr 3/14 Wydawnictwo SIGMA NOT
Uczniowie ZSSiH wraz z nauczycielkami: E. Boćkowską , J. Deja, A. Durlak, i B. Kotwą pożegnali Rok Juliana Tuwima. W ramach Dnia kultury języka odbyła się inscenizacja i konkurs recytatorski „Tuwim znany i lubiany”. Wzięli w nim udział uczniowie z klas: 1tga, 1tgb, 1tk, 2tha, 2thb, 2tot, 3tża, 3tg, 4tżb. Zwyciężyła Milena M. z klasy 1tga przygotowywana przez p. A. Smołowik. Gratulujemy.
15 stycznia 2014 roku uczniowie klasy 3C: Dawid i Piotr pod opieką pani Beaty Świąder brali udział w XIX Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik w Warszawie.
Etap wojewódzki Turnieju składał się z:
- części pisemnej ( 60 min)
- części praktycznej (5 godzin)
Etap praktyczny polegał na wykonaniu i prezentacji następujących wyrobów:
- wykonanie tortu z dekoracją,
- wykonanie trzech rodzajów babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju,
- wykonanie 3 figurek z dowolnego surowca.
Tematem przewodnim tej edycji Turnieju były „Muzyczne inspiracje”.
Uczeń naszej szkoły – Dawid zajął I miejsce i będzie reprezentował województwo mazowieckie na Ogólnopolskim Turnieju we Wrocławiu.
W dniu 10 stycznia 2014 r. w Warszawie odbył się etap okręgowy XVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Naszą szkołę reprezentowali: Ania z klasy IV tg oraz Jakub z klasy IV tża. Obydwoje zdobyli wyróżnienie spośród ok.70 osób z Mazowsza a Jakub weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się w dniach 20-22 marca w Karolewie.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady jest „Żywienie u progu i schyłku życia”. Uczniowie przygotowywali się z tego tematu oraz poszerzali swoją wiedzę z technologii gastronomicznej i żywienia człowieka od listopada pod kierunkiem p. M.Słabosz oraz p. K.Kusio. Warto poszerzać wiedzę– uczestnik, który uzyska w etapie centralnym tytuł finalisty zwolniony jest z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie. Gratulujemy sukcesów, a za Jakuba trzymamy kciuki w finale!
12 grudnia 2013 r. dwoje uczniów: Dominika z kl. 3 tha i Mikołaj z kl. 3 tżc reprezentowało naszą szkołę w etapie rejonowym Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia organizowanej przez Polski Czerwony Krzyż. Mikołaj zajął pierwsze miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych i w marcu weźmie udział w etapie okręgowym, który odbędzie się w Warszawie.
13 grudnia w MOK „Amfiteatr” odbył się XIV Turniej Słowa poświęcony twórczości Juliana Tuwima. Wzięło w nim udział ponad 50-ciu uczestników. Uczennica naszej szkoły - Katarzyna z klasy 2thb (podopieczna p. A. Zięby) – otrzymała wyróżnienie. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Dn. 06 grudnia 2013 r. w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.
Aby dostać się do finału należało przesłać recepturę i zdjęcie:
1) Zakąski gorącej z wykorzystaniem – jesiotra, bobu i borowików mrożonych
2) Dania głównego z wykorzystaniem - udka perliczki, orzechów włoskich, kaszy jaglanej, syropu klonowego.
Spośród 26 szkół wybrano 14. W finałowej 14-ce znalazła się nasza szkoła.
Oto fotografie naszych potraw:
Naszą szkołę w etapie finałowym reprezentowali: Adrian Dreas z kl. III TŻB Sebastian Barański z kl. III TŻA pod opieką pani Marzeny Wnęt.
Konkurs odbywał się w II etapach.
I - etap tzw. techniczny polegał na rozbiorze tuszki kurczaka na części gastronomiczne – etap ten oceniany był przez Kurta Schellera.
II – etap to sporządzanie zakąski gorącej z jesiotra i dania głównego z perliczki (wg wysłanych receptur) – etap ten oceniany był przez profesjonalnych Szefów Kuchni, między innymi przez finalistę programu Top Chef – Dariusza Kuźniaka.
Jury oceniało: technikę rozbioru tuszki z kurczaka (max 20 p), przygotowanie mis en place (max 5 p), przygotowanie i czystość na stanowisku pracy (max 5 p), profesjonalny sposób wykonywania pracy (max 10 p), wygląd stanowiska pracy po zakończeniu pracy (max 5 p), kreatywność i estetykę podania (max 10 p), smak (max 45p).
Rywalizacja była bardzo zacięta.W Konkursie brały udział szkoły z różnych regionów Polski miedzy innymi z: Gdańska, Poznania, Wrocławia, Bytomia, 4 szkoły z Warszawy.
Czas ograniczony bo tylko 1,5 godziny. Olbrzymi stres. Na ręce patrzyli sami profesjonaliści - najlepsi Szefowie Kuchni. Redakcja programu „ Kuchnia +” filmowała pracę uczestników.
Wreszcie nadszedł czas ogłoszenia wyników:
I miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych z Wrocławia
II miejsce - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy z ul. Komorskiej
III miejsce - Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza z Szydłowca oraz
IV nagroda „ Innowator Smaku” – Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
V nagroda za etap techniczny „Najlepszy rozbiór tuszy kurczaka” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 z Łowicza
Zachęcamy uczniów naszej szkoły do uczestniczenia w jak największej ilości Konkursów. Stres jest duży ale warto próbować, podnosić w ten sposób swoje umiejętności zawodowe. Jest to cenne doświadczenie, spotyka się bardzo ciekawych ludzi, można z nimi porozmawiać, skorzystać z ich doświadczeń zawodowych, coś podpytać, nagrody rzeczowe też są bardzo atrakcyjne.
Uczniowie: Adrian Dreas, Sebastian Barańsk;i Nauczyciel: Marzena Wnęt
W dniu 03.12.2013 r. Katarzyna i Patryk z klasy III TŻC wzięli udział w konkursie „WIGILIA ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA W TRADYCJI POLSKIEJ”, który odbył się w Skarżysku-Kamiennnej.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dekoracji stołu wigilijnego oraz wybranych przez organizatora potraw tj. barszcz czerwony czysty, pierogi z kapustą i grzybami, ryba w cieście piwnym, sałatka z czerwonej kapusty oraz puree ziemniaczane.
Pracy było co nie miara. Konkursowe wyzwania rozbudziły u naszych zawodników wyobraźnię oraz inwencję twórczą. Debiutując w tym konkursie zdobyli trzecie miejsce, co było miłym zaskoczeniem dla opiekunki zespołu p. Agnieszki Kulikowskiej.
Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe oraz gratulacje. Największe zainteresowanie oraz najwyższe noty, jury konkursu przyznało przygotowanym przez naszą reprezentację rybie w cieście piwnym oraz sałatce z czerwonej kapusty - za niepowtarzalny smak.
Wszystkim zainteresowanym uchylamy rąbka tajemnicy przygotowania tych potraw:
RYBA W CIEŚCIE PIWNYM
składniki:
- 550 g filetów z morszczuka,
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 100 ml piwa jasnego
- sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Filety z ryby osuszyć i delikatnie posolić. Ze schłodzonego piwa, żółtek i wymieszanych dwóch rodzajów mąki przygotować dobrze napowietrzone ciasto, o konsystencji gęstej śmietany i przyprawić do smaku. Zanurzone w cieście filety włożyć do naczynia z rozgrzanym olejem. Ciasto powinno momentalnie, nawet pięciokrotnie powiększyć swoją objętość. Smażymy na złocisty kolor. Po wyjęciu wykładamy na papierowe ręczniki, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:
- 500 g czerwonej kapusty
- 150 g przecieru z czarnej porzeczki
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 50 g cebuli
- cukier, sok z cytryny, sól, olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, opłukać, drobno poszatkować, sparzyć lub zagotować w małej ilości wody. Następnie odcedzić i ochłodzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Przecier gotować z winem do momentu całkowitego zredukowania alkoholu. Wszystkie składniki połączyć, zakwasić, doprawić do smaku. Kapusta powinna mieć smak słodko-kwaśny i barwę lśniącego burgundu. SMACZNEGO Opracowała: mgr inż. Agnieszka Kulikowska
Insta.Ling jest aplikacją do szybkiej nauki słówek, dostarczającą nauczycielom szczegółowe raporty na temat systematyczności pracy i postępów uczniów. Insta.Ling pomaga podnieść skuteczność nauczania języka oraz udostępnia narzędzia do oceny wyników.
Uczniowie naszej szkoły przystąpili do programu od połowy września 2013.
A oto podsumowanie po ponad dwumiesięcznej pracy. Wyróżnienia za najwyższą systematyczność uczniów.
Chcielibyśmy pogratulować wszystkim nauczycielom, którzy regularnie używają Insta.Ling oraz wyróżnić 10-ciu nauczycieli, którzy osiągnęli najlepsze efekty w październiku.
Są to:
- Anita Witkowska-Szczepańska, Gimnazjum im. Biskupów Chełmińskich w Lubawie
- Monika Pawlak, Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
- Krzysztof Hołodyński, Niepubliczna Szkoła Podstawowa nr 81 w Warszawie
- Joanna Ostapowicz, Zespół Szkół Ogólnokształcacych w Augustowie
- Beata Małodzińska, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Ślęzakach
- Katarzyna Tymoszczuk
- Elżbieta Felicka-Okrzesik, Gimnazjum nr 29 we Wrocławiu
- Maria Dejnega, Zespół Gimnazjalno-Szkolno-Przedszkolny w Gościęcin
- Karolina Kownacka
- Agnieszka Domańska, Gimnazjum Publiczne im. Stefana Batorego w Stężycy
Każdy z wyróżnionych nauczycieli miał ponad 60 uczniów regularnie używających Insta.Ling w październiku. To ogromny sukces. Gratulujemy!
Milena, uczennica naszej szkoły (podopieczna p. Alicji Smołowik) zajęła I miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Recytatorskim, zorganizowanym w ramach obchodów Dnia Patrona w Publicznym Gimnazjum Nr 2 w Radomiu.
Serdeczne gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.