2
3
4

Konkursowy jesiotr z perliczką
Przegląd gastronomiczny Nr 3/14 Wydawnictwo SIGMA NOT

Uczniowie ZSSiH wraz z nauczycielkami: E. Boćkowską , J. Deja, A. Durlak, i B. Kotwą pożegnali Rok Juliana Tuwima. W ramach Dnia kultury języka odbyła się inscenizacja i konkurs recytatorski „Tuwim znany i lubiany”. Wzięli w nim udział uczniowie z klas: 1tga, 1tgb, 1tk, 2tha, 2thb, 2tot, 3tża, 3tg, 4tżb. Zwyciężyła Milena M. z klasy 1tga przygotowywana przez p. A. Smołowik. Gratulujemy.

 

15 stycznia 2014 roku uczniowie klasy 3C: Dawid i Piotr pod opieką pani Beaty Świąder brali udział w XIX Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik w Warszawie.
Etap wojewódzki Turnieju składał się z:
- części pisemnej ( 60 min)
- części praktycznej (5 godzin)
Etap praktyczny polegał na wykonaniu i prezentacji następujących wyrobów:
- wykonanie tortu z dekoracją,
- wykonanie trzech rodzajów babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju,
- wykonanie 3 figurek z dowolnego surowca.
Tematem przewodnim tej edycji Turnieju były „Muzyczne inspiracje”.
Uczeń naszej szkoły – Dawid zajął I miejsce i będzie reprezentował województwo mazowieckie na Ogólnopolskim Turnieju we Wrocławiu.

W dniu 10 stycznia 2014 r. w Warszawie odbył się etap okręgowy XVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Naszą szkołę reprezentowali: Ania z klasy IV tg oraz Jakub z klasy IV tża. Obydwoje zdobyli wyróżnienie spośród ok.70 osób z Mazowsza a Jakub weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się w dniach 20-22 marca w Karolewie.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady jest „Żywienie u progu i schyłku życia”. Uczniowie przygotowywali się z tego tematu oraz poszerzali swoją wiedzę z technologii gastronomicznej i żywienia człowieka od listopada pod kierunkiem p. M.Słabosz oraz p. K.Kusio. Warto poszerzać wiedzę– uczestnik, który uzyska w etapie centralnym tytuł finalisty zwolniony jest z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie. Gratulujemy sukcesów, a za Jakuba trzymamy kciuki w finale!

12 grudnia 2013 r. dwoje uczniów: Dominika z kl. 3 tha i Mikołaj z kl. 3 tżc reprezentowało naszą szkołę w etapie rejonowym Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia organizowanej przez Polski Czerwony Krzyż. Mikołaj zajął pierwsze miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych i w marcu weźmie udział w etapie okręgowym, który odbędzie się w Warszawie.

13 grudnia w MOK „Amfiteatr” odbył się XIV Turniej Słowa poświęcony twórczości Juliana Tuwima. Wzięło w nim udział ponad 50-ciu uczestników. Uczennica naszej szkoły - Katarzyna z klasy 2thb (podopieczna p. A. Zięby) – otrzymała wyróżnienie. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Dn. 06 grudnia 2013 r. w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.

Aby dostać się do finału należało przesłać recepturę i zdjęcie:
1) Zakąski gorącej z wykorzystaniem – jesiotra, bobu i borowików mrożonych
2) Dania głównego z wykorzystaniem - udka perliczki, orzechów włoskich, kaszy jaglanej, syropu klonowego.

Spośród 26 szkół wybrano 14. W finałowej 14-ce znalazła się nasza szkoła.

Oto fotografie naszych potraw:

Naszą szkołę w etapie finałowym reprezentowali: Adrian Dreas z kl. III TŻB Sebastian Barański z kl. III TŻA pod opieką pani Marzeny Wnęt.

Konkurs odbywał się w II etapach.
I - etap tzw. techniczny polegał na rozbiorze tuszki kurczaka na części gastronomiczne – etap ten oceniany był przez Kurta Schellera.
II – etap to sporządzanie zakąski gorącej z jesiotra i dania głównego z perliczki (wg wysłanych receptur) – etap ten oceniany był przez profesjonalnych Szefów Kuchni, między innymi przez finalistę programu Top Chef – Dariusza Kuźniaka.

Jury oceniało: technikę rozbioru tuszki z kurczaka (max 20 p), przygotowanie mis en place (max 5 p), przygotowanie i czystość na stanowisku pracy (max 5 p), profesjonalny sposób wykonywania pracy (max 10 p), wygląd stanowiska pracy po zakończeniu pracy (max 5 p), kreatywność i estetykę podania (max 10 p), smak (max 45p).

Rywalizacja była bardzo zacięta.W Konkursie brały udział szkoły z różnych regionów Polski miedzy innymi z: Gdańska, Poznania, Wrocławia, Bytomia, 4 szkoły z Warszawy.

Czas ograniczony bo tylko 1,5 godziny. Olbrzymi stres. Na ręce patrzyli sami profesjonaliści - najlepsi Szefowie Kuchni. Redakcja programu „ Kuchnia +” filmowała pracę uczestników.

Wreszcie nadszedł czas ogłoszenia wyników:
I miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych z Wrocławia
II miejsce - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy z ul. Komorskiej
III miejsce - Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza z Szydłowca oraz
IV nagroda „ Innowator Smaku” – Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
V nagroda za etap techniczny „Najlepszy rozbiór tuszy kurczaka” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 z Łowicza

 

Zachęcamy uczniów naszej szkoły do uczestniczenia w jak największej ilości Konkursów. Stres jest duży ale warto próbować, podnosić w ten sposób swoje umiejętności zawodowe. Jest to cenne doświadczenie, spotyka się bardzo ciekawych ludzi, można z nimi porozmawiać, skorzystać z ich doświadczeń zawodowych, coś podpytać, nagrody rzeczowe też są bardzo atrakcyjne.
Uczniowie: Adrian Dreas, Sebastian Barańsk;i Nauczyciel: Marzena Wnęt

W dniu 03.12.2013 r. Katarzyna i Patryk z klasy III TŻC wzięli udział w konkursie „WIGILIA ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA W TRADYCJI POLSKIEJ”, który odbył się w Skarżysku-Kamiennnej.

Zadaniem uczestników było przygotowanie dekoracji stołu wigilijnego oraz wybranych przez organizatora potraw tj. barszcz czerwony czysty, pierogi z kapustą i grzybami, ryba w cieście piwnym, sałatka z czerwonej kapusty oraz puree ziemniaczane.

Pracy było co nie miara. Konkursowe wyzwania rozbudziły u naszych zawodników wyobraźnię oraz inwencję twórczą. Debiutując w tym konkursie zdobyli trzecie miejsce, co było miłym zaskoczeniem dla opiekunki zespołu p. Agnieszki Kulikowskiej.

Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe oraz gratulacje. Największe zainteresowanie oraz najwyższe noty, jury konkursu przyznało przygotowanym przez naszą reprezentację rybie w cieście piwnym oraz sałatce z czerwonej kapusty - za niepowtarzalny smak.

Wszystkim zainteresowanym uchylamy rąbka tajemnicy przygotowania tych potraw:

RYBA W CIEŚCIE PIWNYM
składniki:

  • 550 g filetów z morszczuka,
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 100 ml piwa jasnego
  • sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
Filety z ryby osuszyć i delikatnie posolić. Ze schłodzonego piwa, żółtek i wymieszanych dwóch rodzajów mąki przygotować dobrze napowietrzone ciasto, o konsystencji gęstej śmietany i przyprawić do smaku. Zanurzone w cieście filety włożyć do naczynia z rozgrzanym olejem. Ciasto powinno momentalnie, nawet pięciokrotnie powiększyć swoją objętość. Smażymy na złocisty kolor. Po wyjęciu wykładamy na papierowe ręczniki, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 150 g przecieru z czarnej porzeczki
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 50 g cebuli
  • cukier, sok z cytryny, sól, olej do smażenia

Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, opłukać, drobno poszatkować, sparzyć lub zagotować w małej ilości wody. Następnie odcedzić i ochłodzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Przecier gotować z winem do momentu całkowitego zredukowania alkoholu. Wszystkie składniki połączyć, zakwasić, doprawić do smaku. Kapusta powinna mieć smak słodko-kwaśny i barwę lśniącego burgundu. SMACZNEGO Opracowała: mgr inż. Agnieszka Kulikowska

Insta.Ling jest aplikacją do szybkiej nauki słówek, dostarczającą nauczycielom szczegółowe raporty na temat systematyczności pracy i postępów uczniów. Insta.Ling pomaga podnieść skuteczność nauczania języka oraz udostępnia narzędzia do oceny wyników.
Uczniowie naszej szkoły przystąpili do programu od połowy września 2013.

A oto podsumowanie po ponad dwumiesięcznej pracy. Wyróżnienia za najwyższą systematyczność uczniów.
Chcielibyśmy pogratulować wszystkim nauczycielom, którzy regularnie używają Insta.Ling oraz wyróżnić 10-ciu nauczycieli, którzy osiągnęli najlepsze efekty w październiku.
Są to:

  • Anita Witkowska-Szczepańska, Gimnazjum im. Biskupów Chełmińskich w Lubawie
  • Monika Pawlak, Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
  • Krzysztof Hołodyński, Niepubliczna Szkoła Podstawowa nr 81 w Warszawie
  • Joanna Ostapowicz, Zespół Szkół Ogólnokształcacych w Augustowie
  • Beata Małodzińska, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Ślęzakach
  • Katarzyna Tymoszczuk
  • Elżbieta Felicka-Okrzesik, Gimnazjum nr 29 we Wrocławiu
  • Maria Dejnega, Zespół Gimnazjalno-Szkolno-Przedszkolny w Gościęcin
  • Karolina Kownacka
  • Agnieszka Domańska, Gimnazjum Publiczne im. Stefana Batorego w Stężycy

Każdy z wyróżnionych nauczycieli miał ponad 60 uczniów regularnie używających Insta.Ling w październiku. To ogromny sukces. Gratulujemy!

Milena, uczennica naszej szkoły (podopieczna p. Alicji Smołowik) zajęła I miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Recytatorskim, zorganizowanym w ramach obchodów Dnia Patrona w Publicznym Gimnazjum Nr 2 w Radomiu.

Serdeczne gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

28 listopada 2013 r. w Centrum Kultury Południe odbył się finał Konkursu Recytatorskiego "Radom w Poezji". Naszą szkołę reprezentowała Katarzyna z klasy 2 thb, podopieczna p. Agnieszki Zieby.
Kasia zajęła II miejsce !!!

Serdeczne gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich kształcący się w zawodzie piekarz w kwietniu uczestniczyli w dwóch turniejach ogólnopolskich w tym zawodzie.
W dniach 15-17 kwietnia odbył się etap centralny XVIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz we Wrocławiu. Jedynym reprezentantem województwa mazowieckiego był uczeń naszej szkoły Damian (zajęcia praktyczne odbywa w piekarni Pawła Pastuszki) i znalazł się on w gronie laureatów. Oprócz testu z wiedzy teoretycznej uczestnicy wykonywali szeroki asortyment wyrobów piekarskich oraz chleb okolicznościowy nawiązujący do tematu tegorocznego turnieju „Moja mała Ojczyzna”. Damian wykonał herb Radomia oraz klucz związany z legendą o Kazimierzu Jagiellończyku które zostały wysoko ocenione przez jury i godnie prezentowały nasze miasto.
W dniach 25-26 kwietnia w Poznaniu odbywał się XVI Ogólnopolski Turniej Piekarski. Naszą szkołę reprezentowało dwóch uczniów:Patryk, który zajął III miejsce w turnieju oraz Szymon - miejsce VI (uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w piekarni Fogiel). Nasi reprezentanci otrzymali pamiątkowe medale, dyplomy i nagrody. Ponadto Damian, Patryk i Szymon jako laureaci turniejów są zwolnieni z części egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i egzaminu na tytuł czeladnika.

W dniach 11.04-13.04.2013 r. odbył się 33 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie.
Tematem tegorocznego konkursu była: „Wielkanoc pod znakiem tradycji i nowoczesności”. Barwy biało-czerwone reprezentowała grupa młodzieży z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu w składzie: Magdalena, Justyna, Aleksandra oraz Bartosz. Opiekunami grupy byli nauczyciele przygotowujący uczniów do konkursu: Jolanta Tkaczyk i Jarosław Wojciechowski oraz nauczyciel języka niemieckiego Barbara Macieja.
Team z „gastronomika” zajął 3 miejsce (brązowy medal) oraz wyróżnienie za najlepsze danie główne .
Konkursowe dania:
Zakąska zimna: duet fileta drobiowego i polędwicy wieprzowej w owocowej salsie z sosem balsamico i polskim sosem wielkanocnym
Zupa: żur wielkanocny
Danie zasadnicze: comber króliczy z sosem kurkowym pod blanszowanymi warzywami zapiekanym w brulee kalafiorowym
Deser: tort serowo-żurawinowy i mazurek czekoladowo-pomarańczowy
Wszyscy uczestnicy (udział wzięło 9 międzynarodowych grup, m.in. z Francji, Danii, Niemiec i Austrii) zostali nagrodzeni rejsem statkiem po Dunaju wraz ze zwiedzaniem Budapesztu. Młodzież radomska nawiązała wiele nowych przyjaźni z innymi uczestnikami konkursu, poznała nowe technologie przygotowywania potraw zyskując cenne doświadczenie.

Back to top