03.04.2014 odbył się konkurs "Mistrz szkolnej patelni" w Olsztynie.
W konkursie wzięło udział 13 dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych województwa warmińsko-mazurskiego w tym gościnnie drużyna z Francji, Rosji i z naszej szkoły.
Naszą szkołę reprezentowali: Mikołaj Mortka z klasy 3 TŻC oraz Adrian Dreas z klasy 3 TŻB pod opieką P. M. Wnęt i P. K. Kubickiej.
Tematem konkursu były "Potrawy z ryb słodkowodnych inspirowane przepisami Stanisława Czarnieckiego" oraz propagowanie kuchni warmińsko-mazurskiej.
Stanisław Czarniecki był sekretarzem królewskim, podstolim żytomirskim, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej. Był mistrzem wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, a także Jana III Sobieskiego. Staropolska kuchnia Stanisława Czarnieckiego to przede wszystkim kuchnia ostra, bardzo wyrazista. Charakterystycznym dla niej było użycie znacznych ilości przypraw egzotycznych.
Reprezentanci naszej szkoły otrzymali wyróżnienie za najbardziej tradycyjną i najbardziej smaczną potrawę przypominającą czasy Stanisława Czarnieckiego ("Karp w sieci w gąszczu przedniejszym z plincami").