4
2
3

Dnia 9 i 10 listopada w Mościbrodach odbyło się szkolenie i konkurs kulinarny "Karp na Polskim Stole". W konkursie brały udział szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
I-etap polegał na przesłaniu zgłoszenia z recepturą potrawy z karpia II- etap przeprowadzony był w Mościbrodach przez Stowarzyszenie: Mazowiecka Micha Szlachecka" oraz przez szefów kuchni Carlosa Gonzaleza- Tejerę i Jarosława Maliszewskiego (20-letniego szefa kuchni hotelu Wiktoria w Warszawie) Spośród 6 wybranych ekip zakwalifikowała sie też nasza szkoła reprezentowana przez Agatę ucz. kl. III GA i Jakuba ucz. kl. IV GB przygotowanych przez p. Marzenę Wnęt.
W pierwszym dniu uczniowie brali udział w szkoleniu praktycznym - filetowanie karpia i przygotowanie potraw z karpia metodami tradycyjnymi i metodą sous vide.
W drugim dniu przeprowadzony został Konkurs Kulinarny "Karp na polskim Stole" składający się z dwóch części:
I- część techniczna-filetowanie karpia
II-część- przygotowanie potrawy z karpia, nasza potrawa konkursowa to: karp ze szpinakiem
w gąszczu śliwkowo-piernikowym z kluseczkami pomarańczowo-tymiankowymi z kaszy jaglanej
Nasza szkoła zajęła II miejsce.
Bardzo mile wspominamy pobyt w Dworku w Mościbrodach. Mogliśmy skosztować tradycyjnych potraw serwowanych przez okoliczne gospodynie i kuchnie dworską.

Back to top