W dniach 13 – 15 marca 2019 r. w Poznaniu odbył się etap centralny XXI Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Zakwalifikowała się do niego uczennica klasy III GZ w zawodzie technik technologii żywności – Magdalena Wesołowska.
Organizatorami Olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Do etapie centralnym olimpiady wzięło udział 45 uczniów z 26 szkół, z różnych regionów Polski.
Nasza reprezentantka przygotowywała się do Olimpiady pod kierunkiem mgr inż. Anny Wachowicz i mgr inż. Joanny Pieczyńskiej. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa i analizy żywności, maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz ekonomii. Część ustna olimpiady odbywała się w budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz, prof. dr hab. Maria Małecka.
Magda wywalczyła tytuł laureata III stopnia Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje oraz po zdaniu egzaminu maturalnego, daje dodatkowe preferencje przy rekrutacji na studia wyższe na wydziałach i kierunkach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, dietetyką, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach.
Gratulujemy!
23 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIV edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięło udział 5 uczniów, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego. Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim - "Rzemiosło nasza przyszłość”.
Prace wykonane przez uczniów oceniało profesjonalne jury – p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Bogusław Buczek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, cukiernicy z bardzo dużym doświadczeniem. Patronat nad konkursem objął Mazowiecki Kurator Oświaty, który był reprezentowany przez pana Andrzeja Jabłońskiego.
Pierwsze miejsce zajęła Anna Kuba a drugie Karolina Sadkowska, obydwie uczennice klasy 3C z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia. Zwycięskie prace były przygotowywane pod opieką p. Małgorzaty Miedzińskiej i p. Beaty Świąder.
Życzymy uczennicom (reprezentacji naszego województwa mazowieckiego) powodzenia w finale ogólnopolskim, który odbędzie się we Wrocławiu.
Uczeń Daniel Białas w dniu 1 marca reprezentował naszą szkołę w miejskim etapie Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej Młodzież zapobiega Pożarom, zorganizowanym przez Państwową i Ochotniczą Straż Pożarną we współpracy z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Radomiu .
Miło nam poinformować, że Daniel zajął II miejsce i tym samym będzie reprezentował miasto Radom w etapie powiatowym, który odbędzie się 16 marca w siedzibie Nadleśnictwa Lasów Państwowych w Jedlni Letnisko.
Z niecierpliwością oczekiwaliśmy na ogłoszenie wyników VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce, której etap okręgowy odbył się 7 grudnia 2018 roku w Zarządzie Głównym PTTK w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowało dwoje uczniów: Patrycja z klasy 3Ot i Maciej z klasy 4 Ot pod opieką Pani Ewy Guść.
Po ogłoszeniu wyników możemy pogratulować Patrycji Morawskiej, która zajęła pierwsze miejsce (na 260 startujących w całej Polsce). Patrycja rozwiązywała test i zadanie praktyczne i uzyskała imponujący wynik - 83 punkty ex aequo z trzema uczestniczkami olimpiady.
GRATULUJEMY I ŻYCZYMY POWODZENIA W FINALE!!!
www.cozadzien.pl
W turnieju wzięło udział siedmioro uczniów ze szkół branżowych kształcących w zawodzie kucharz z Pionek, Radomia, Starachowic i Przysuchy.
Tematem tegorocznej edycji turnieju są „Wariacje z wieprzowiną”.
Etap okręgowy turnieju składał się z dwóch etapów:
- etap pierwszy część pisemna – uczestnicy rozwiązywali test teoretyczny sprawdzający wiadomości
- etap drugi - część praktyczna – zadaniem każdego uczestnika było sporządzenie trzech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem wieprzowiny.
Pierwsze miejsce zajął Kamil Sałbut z klasy 3 KA w ZSSiH, drugie miejsce przypadło Marlenie Warchoł również z klasy 3 KA w ZSSIH, a trzecie Angelice Zawadzkiej z CKZiU w Pionkach.
Nad prawidłowością Turnieju czuwało Jury w składzie: Pani Joanna Trzepałka - wizytator Kuratorium Oświaty w Warszawie Delegatura w Radomiu, Pani Bożena Puton zastępca dyrektora ZSSiH, Pani Natalia Różańska menager w Hotelu i Restauracji Pod Różami, Pani Ewa Skurkiewicz menager w Hotelu i Restauracji Dworek Saski, Pan Zbigniew Nowocień – nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSSiH, oraz Pani Małgorzata Czyżykowska nauczyciel przedmiotów zawodowych w Pionkach. Jury przewodniczyła Pani Joanna Trzepałka.
Sponsorami etapu wojewódzkiego II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz byli: Rada Rodziców przy Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, Dworek Saski, firma AASPEN wyposażenie gastronomii, Hotel pod Różami, a także organizacja MyFuture , której celem jest wspieranie młodych ludzi w podejmowaniu decyzji związanych z ich przyszłą karierą i edukacją.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Monika Kwiatkowska.
Ewa i Dominik z klasy 3 C zwyciężyli w etapie wojewódzkim XXIV OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU CUKIERNICZEGO im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO, który odbył się 17 stycznia 2019 r. w naszej szkole.
Tematyka i zasady Turnieju obejmowały treści zgodne z podstawą programową kształcenia w zawodzie cukiernik, jak również zadania ponadprogramowe.
Zadaniem II etapu Turnieju było wykonanie:
- okrągłego tortu na dowolny, wybrany przez ucznia temat (okoliczność)
- ciastek bankietowych (małe ciasteczek z dekoracją, na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną lub spodach kruchych z kremem russel)
- figurek marcepanowych
- dekoracyjnego napisu okolicznościowego z ciemnej czekolady
oraz udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące surowców oraz produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych.
Prace oceniała Komisja w składzie: Pani Małgorzata Mizera, Pani Anna Jankowska i Pani Bożena Puton.
Co przekonało jury? Jakie torty i ciastka przygotowali nasi uczniowie?
Zdradzimy to dopiero w czasie finału (etapu ogólnopolskiego turnieju), który odbędzie się 26, 27 marca 2019 r. w Poznaniu.
Ewie i Dominikowi gratulujemy i życzymy powodzenia na konkursie w Poznaniu.
22 stycznia 2019 (wtorek) - etap wojewódzki (okręgowy)
II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Zał. 1. Karta zgłoszenia kandydatów z klas programowo najwyższych do eliminacji
Zał. 1a. Oświadczenie rodzica/ opiekuna prawnego
Zapraszamy do udziału
Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” ogłosiła wyniki 21. Rankingu Techników i Liceów w Polsce. Otrzymaliśmy tytuł "SREBRNEJ SZKOŁY 2019". Oznacza to że Technikum w Zespole Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu jest wśród najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2019.
Nasza szkoła zajęła zajęła 2 miejsce w Radomiu, 31 miejsce w województwie mazowieckim i 236 miejsce w Polsce. W tegorocznym rankingu rywalizowało 1731 Techników z całej Polski!
Zgodnie z postanowieniem Kapituły, technika zostały ocenione za pomocą czterech kryteriów. Są to: sukcesy szkoły w olimpiadach (20%), wyniki matury z przedmiotów obowiązkowych (20%), wyniki matury z przedmiotów dodatkowych (30%), oraz wyniki egzaminu zawodowego (30%). Do sporządzenia rankingu wykorzystano dane ze źródeł egzogenicznych (zewnętrznych) wobec ocenianych szkół. Źródłem danych były protokoły komitetów głównych olimpiad, zestawienia okręgowych komisji egzaminacyjnych (OKE) z wynikami matur oraz egzaminów zawodowych, oraz System Informacji Oświatowej.
W zestawieniach zostały zaprezentowane jedynie szkoły, które uzyskały najlepszą pozycję rankingową.
11 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie odbył się etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W naszym okręgu wzięło udział 61 uczestników. Naszą szkołę reprezentowały: Patrycja Okruta z klasy 4 gc oraz Adrianna Suwała z klasy 4gb. Uczennice miały do rozwiązania test wiedzy dotyczącej tematyki wiodącej olimpiady oraz musiały wykazać się wiedzą z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.
Patrycja uzyskała wyróżnienie zajmując piąte miejsce. Mimo, że żadna z dziewcząt nie uzyskała awansu do kolejnego etapu, to i tak jesteśmy z nich dumni, z ich wiedzy, zaangażowania w przygotowanie się do olimpiady! Dziękujemy za chęć udziału i gratulujemy, jednocześnie życząc dalszych sukcesów!!!
Tematem wiodącym tegorocznej olimpiady były "Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu".
Mleko i produkty mleczne, pomimo, że nie zajmują głównego miejsca w piramidzie żywieniowej, są źródłem wielu cennych składników odżywczych i substancji o działaniu prozdrowotnym. Jak wykazują najnowsze badania, jest to grupa żywności najściślej związana z profilaktyką chorób dietozależnych, takich jak osteoporoza i nowotwory. Upowszechnianie wiedzy na ten temat wśród młodych ludzi i odpowiednie kształtowanie zwyczajów żywieniowych ma bardzo duże znaczenie dla ich zdrowia teraz i w przyszłości.