Patrycja Okruta z klasy III Gc zwyciężyła w radomskim rejonowym etapie XXVI edycji Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia.
Olimpiada to ogólnopolski konkurs dla tych, którzy wiedzą, jak zdrowo i aktywnie żyć. Uczestnicy Olimpiady muszą wykazać się wiedzą dotyczącą zdrowego odżywiania, przeciwdziałania uzależnieniom, ekologii oraz znajomością zasad udzielania pierwszej pomocy.
W etapie szkolnym ZSSiH Patrycja też była pierwsza;-)
Z drugiego miejsca swoją wiedzę sprawdzali również Kamil z III TGc i Natalia z I TGa, którzy również osiągnęli wspaniałe wyniki;-)
Teraz Patrycja 15 marca 2018 będzie walczyć w Warszawie w etapie okręgowym;-)
Trzymamy kciuki ;-)
W dniu 7 grudnia 2017 roku został przeprowadzony szkolny konkurs geograficzny pt. „Dookoła świata”, w którym uczestniczyły osoby zainteresowane tematyką geograficzną.
Celem konkursu było sprawdzenie znajomości mapy pod katem ogólnogeograficznym i politycznym.
Wśród uczestników konkursu największą ilość punktów uzyskali:
- Kacper Borkowski – 3 Ot
- Bartłomiej Kręgiel – 3 Ot
- Michał Jaworski – 3 Ot
Składamy serdeczne gratulacje.
Gala Finałowa V Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2017
źródło: www.facebook.com
W dniu 5 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół Technicznych odbył się Turniej Tenisa Stołowego dziewcząt szkół średnich w ramach XIV Radomskiej Olimpiady Młodzieży.
Dziewczęta z naszej szkoły w składzie Magdalena i Aleksandra (klasa 4H) oraz Klaudia (klasa 2H) drużynowo zajęły w nich 3 miejsce.
Indywidualnie Klaudia uplasowała się również III miejscu.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
8 grudnia 2017 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej "Dora Metal” odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które zostały wyłonione spośród ponad 40 zgłoszeń.
Konkurs zorganizowany został przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, ul. Poznańska oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz w Polsat News.
Zadaniem uczestników było przygotowanie:
- zakąski: karp, chrzan tarty, cynamon, majonez
- danie zasadnicze: szynka kulka, kardamon, piwo ciemne
- zadanie techniczne: przygotowanie majonezu.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy 3 GA: Angelika i Anna przygotowane przez Panią Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Poziom prac uczestników bardzo wysoki. Musieliśmy zmierzyć się ze szkołami z: Warszawy (2 szkoły), Krakowa, Łodzi, Gdańska, Poznania, Garwolina, Radzynia Podlaskiego, Kutna, Pułtuska, Gorzowa Wielkopolskiego.
I miejsce - Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-Poznań
III miejsce – Gdańsk
Nasz zespół znalazł się w czołówce i otrzymał nagrodę Mistrza Technicznego. Na podium nie udało nam się stanąć, ale znaleźliśmy się pośród 4 nagrodzonych szkół. Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Przyjechaliśmy z pucharem i licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe oraz tygodniowy staż z szefem kuchni Nowotel w Warszawie a także liczne kontakty, które nawiązaliśmy.
08.12.2017 roku W Warszawie odbyła się III Ogólnopolska "Olimpiada Kawy". Uczennicą reprezentującą naszą szkołę była Martyna Fiołna z klasy 3 o profilu kelner.
Zawodnicy rozwiązywali test teoretyczny z zakresu znajomości gatunków, rodzajów palenia ziaren, mielenia wypalonej kawy, walorów smakowych i aromatycznych, sposobu zaparzania oraz serwowania kawy. W drugiej kolejności musieli zaparzyć w ciągu 6 minut 2 kaw espresso oraz 2 kaw cappuccino z "late art".
W konkurencji praktycznej oceniane były poprawność pracy z młynkiem, jego regulowanie, dozowanie i sposób ubijania kawy tamperem, czas zaparzania kaw i spieniania mleka, tekstura i temperatura mleka, a także powtarzalność dekoracji "late art". Ostatnim elementem pracy na olimpiadzie był "Cap Testing" czyli rozpoznawanie kaw.
Nauczycielem przygotowującym do Olimpiady kawy była Małgorzata Miedzińska.
24 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbył się etap okręgowy XX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Uczestniczyli w nim uczniowie klasy 3TZ w zawodzie technik technologii żywności: Natalia, Marcelina, Maciej i Kamil. Młodzi technolodzy rozwiązywali test składający się z 50 zadań, a najlepsi przeszli do części ustnej Olimpiady.
Ostateczne wyniki etapu okręgowego, rozstrzygające o zakwalifikowaniu się do etapu centralnego w Poznaniu, będą znane pod koniec grudnia.
Dnia 15.11.2017 w naszej szkole odbył się etap szkolny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W zawodach wzięło udział 19 uczniów trzecich klas o profilu kucharz.
Pierwsze miejsce zajął Kacper Zybura z klasy III Ka. Uczeń ten będzie reprezentował naszą szkołę w etapie okręgowym I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Nasi uczniowie chętnie uczestniczą w różnorodnych konkursach na różnych szczeblach.
26 i 27 października 2017 r. odbyły się szkolne eliminacje do XLII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
W czwartek uczniowie przystąpili do etapu pisemnego - rozwiązywali test, a w piątek zmagali się z trzeba zadaniami praktycznymi w bloku Gastronomia i Technologia żywności.
Turniej piłkarek szkół średnich (05:37)
Magazyn Sportu Szkolnego odc. 106 dami24.pl