4
3
2

Patrycja Okruta z klasy III Gc zwyciężyła w radomskim rejonowym etapie XXVI edycji Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia.
Olimpiada to ogólnopolski konkurs dla tych, którzy wiedzą, jak zdrowo i aktywnie żyć. Uczestnicy Olimpiady muszą wykazać się wiedzą dotyczącą zdrowego odżywiania, przeciwdziałania uzależnieniom, ekologii oraz znajomością zasad udzielania pierwszej pomocy.
W etapie szkolnym ZSSiH Patrycja też była pierwsza;-)
Z drugiego miejsca swoją wiedzę sprawdzali również Kamil z III TGc i Natalia z I TGa, którzy również osiągnęli wspaniałe wyniki;-)
Teraz Patrycja 15 marca 2018 będzie walczyć w Warszawie w etapie okręgowym;-)
Trzymamy kciuki ;-)

W dniu 7 grudnia 2017 roku został przeprowadzony szkolny konkurs geograficzny pt. „Dookoła świata”, w którym uczestniczyły osoby zainteresowane tematyką geograficzną.
Celem konkursu było sprawdzenie znajomości mapy pod katem ogólnogeograficznym i politycznym.
Wśród uczestników konkursu największą ilość punktów uzyskali:

  1. Kacper Borkowski – 3 Ot
  2. Bartłomiej Kręgiel – 3 Ot
  3. Michał Jaworski – 3 Ot

Składamy serdeczne gratulacje.

W dniu 5 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół Technicznych odbył się Turniej Tenisa Stołowego dziewcząt szkół średnich w ramach XIV Radomskiej Olimpiady Młodzieży.
Dziewczęta z naszej szkoły w składzie Magdalena i Aleksandra (klasa 4H) oraz Klaudia (klasa 2H) drużynowo zajęły w nich 3 miejsce.
Indywidualnie Klaudia uplasowała się również III miejscu.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

8 grudnia 2017 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej "Dora Metal” odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które zostały wyłonione spośród ponad 40 zgłoszeń.
Konkurs zorganizowany został przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, ul. Poznańska oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz w Polsat News.
Zadaniem uczestników było przygotowanie:
- zakąski: karp, chrzan tarty, cynamon, majonez
- danie zasadnicze: szynka kulka, kardamon, piwo ciemne
- zadanie techniczne: przygotowanie majonezu.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy 3 GA: Angelika i Anna przygotowane przez Panią Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Poziom prac uczestników bardzo wysoki. Musieliśmy zmierzyć się ze szkołami z: Warszawy (2 szkoły), Krakowa, Łodzi, Gdańska, Poznania, Garwolina, Radzynia Podlaskiego, Kutna, Pułtuska, Gorzowa Wielkopolskiego.  
I miejsce - Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-Poznań
III miejsce – Gdańsk
Nasz zespół znalazł się w czołówce i otrzymał nagrodę Mistrza Technicznego. Na podium nie udało nam się stanąć, ale znaleźliśmy się pośród 4 nagrodzonych szkół. Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Przyjechaliśmy z pucharem i licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe oraz tygodniowy staż z szefem kuchni Nowotel w Warszawie a także liczne kontakty, które nawiązaliśmy.

 

3
4
6
2
5
7
1

08.12.2017 roku W Warszawie odbyła się III Ogólnopolska "Olimpiada Kawy". Uczennicą reprezentującą naszą szkołę była Martyna Fiołna z klasy 3 o profilu kelner.
Zawodnicy rozwiązywali test teoretyczny z zakresu znajomości gatunków, rodzajów palenia ziaren, mielenia wypalonej kawy, walorów smakowych i aromatycznych, sposobu zaparzania oraz serwowania kawy. W drugiej kolejności musieli zaparzyć w ciągu 6 minut 2 kaw espresso oraz 2 kaw cappuccino z "late art".
W konkurencji praktycznej oceniane były poprawność pracy z młynkiem, jego regulowanie, dozowanie i sposób ubijania kawy tamperem, czas zaparzania kaw i spieniania mleka, tekstura i temperatura mleka, a także powtarzalność dekoracji "late art". Ostatnim elementem pracy na olimpiadzie był "Cap Testing" czyli rozpoznawanie kaw.
Nauczycielem przygotowującym do Olimpiady kawy była Małgorzata Miedzińska.

ok1
ok6
ok3
ok7
ok4
ok2

24 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbył się etap okręgowy XX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Uczestniczyli w nim uczniowie klasy 3TZ w zawodzie technik technologii żywności: Natalia, Marcelina, Maciej i Kamil. Młodzi technolodzy rozwiązywali test składający się z 50 zadań, a najlepsi przeszli do części ustnej Olimpiady.
Ostateczne wyniki etapu okręgowego, rozstrzygające o zakwalifikowaniu się do etapu centralnego w Poznaniu, będą znane pod koniec grudnia.

Dnia 15.11.2017 w naszej szkole odbył się etap szkolny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W zawodach wzięło udział 19 uczniów trzecich klas o profilu kucharz.
Pierwsze miejsce zajął Kacper Zybura z klasy III Ka. Uczeń ten będzie reprezentował naszą szkołę w etapie okręgowym I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. 

Nasi uczniowie chętnie uczestniczą w różnorodnych konkursach na różnych szczeblach.
26 i 27 października 2017 r. odbyły się szkolne eliminacje do XLII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
W czwartek uczniowie przystąpili do etapu pisemnego - rozwiązywali test, a w piątek zmagali się z trzeba zadaniami praktycznymi w bloku Gastronomia i Technologia żywności.

k18
k22
k12
k3
k19
k5
k1
k14
k6
k25
k15
k21
k26
k16
k24
k9
k23
k8

Back to top