Marlena z klasy 3 gc zakwalifikowała się do finału I Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych, który odbył się 8 kwietnia 2016 w Warszawie.
Podstawowym celem zawodów było rozszerzenie kultury kawy pośród młodej rzeszy baristów biorących udział w Olimpiadzie.
Marlena musiała wykazać swoje umiejętności, wiedzę i pasję w trzech dyscyplinach:
espresso (przygotowanie i zaserwowanie w ciągu 6 minut 4 identycznych espresso - oceniana była poprawność techniki przygotowania, powtarzalność oraz jakość kremy),
cappuccino (przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 6 minut 4 identycznych cappuccino - oceniana była poprawność zaparzania espresso, spieniania mleka, wygląd/ trudność wzoru, identyczność/powtarzalność wzoru)
i „cup tasting” (zdolność rozróżniania kawy poprzez aromat i smak).
Marlena wykazała się dużą znajomością zawodu w trzech dyscyplinach, z których każda reprezentuje niezbędne umiejętności zawodu baristy.
GRATULUJEMY i mamy nadzieję, że swoim talentem, umiejętnościami i pasją zmotywuje koleżanki i kolegów do większego zaangażowania w świat kawy.
W dniach 18-19 marca 2016 r. w zabytkowych wnętrzach Zamku Piastów Śląskich w Brzegu, odbył się Międzynarodowy Festiwal Tortów, Ciast i Ciasteczek organizowany pod patronatem Marszałka Województwa Opolskiego.
ZSSiH w Radomiu reprezentowała Monika z klasy II TZ. Forma i dekoracja przygotowanego przez nią tortu przedstawiała neogotycki Pałac w Jędrzejowie.
Oprócz prezentacji tortów równolegle odbywał się konkurs dekorowania ciasteczek. Monika była jedyną uczennicą, która zakwalifikowała się do konkursu, a konkurencje jej stanowili profesjonalni cukiernicy z Polski oraz Czech, którzy swym tortom poświęcili wiele godzin bardzo ciężkiej pracy. Jury konkursu wyłoniło zwycięzców, a Nasza reprezentantka otrzymała wyróżnienie w kategorii: tort duży 3D oraz wspaniałe nagrody (m.in. Vouchery pobytowe dla 2 osób w gospodarstwach agroturystycznych i pensjonatów woj. opolskiego).
Gratulujemy Monice i Dziękujemy za cenne rady p.B.Świąder i M.Miedzińskiej ;-). Opiekunem Moniki była O. Wróblewska.
20 stycznia 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie uczestniczyli uczniowie z trzech szkół: z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3 C – Sylwia Sobieraj i Justyna Żak.
Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Głębia oceanu” i składała się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy najpierw napisali test, a następnie wykonywali tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych i 2 figurki z dowolnego surowca.
Profesjonalne jury w składzie: p. Bożena Sikoń, p. Izabela Birek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, pod przewodnictwem pani wizytator Heleny Chełstowskiej z Kuratorium Oświaty, wyłoniło zwycięzców konkursu.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica ZSSiH z Radomia - Sylwia, drugie miejsce zajęła również uczennica ZSSiH z Radomia - Justyna, trzecie miejsce zajął Robert uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy.
Do części praktycznej konkursu uczennice zostały przygotowane przez p. Grażynę Jamkę i p. Małgorzatę Miedzińską, a do części teoretycznej przez p. Beatę Świąder.
Uczennice naszej szkoły zostały zgłoszone do finału Turnieju który odbędzie się we Wrocławiu. Gratulujemy i życzymy powodzenia.
13 stycznia 2016 r. w Warszawie odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Polegały one na pisemnym rozwiązaniu 80 zadań testowych zamkniętych sprawdzających wiadomości i umiejętności w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie planowania i realizacji usług w recepcji oraz obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz z tematyki wiodącej. Tytułem tegorocznej edycji olimpiady jest „historia hotelarstwa”.
Naszą szkołę reprezentowały Ania i Nikola z klasy 4HA, które dzielnie zmierzyły się z wyzwaniem jaki postawili uczestnikom organizatorzy. Do etapu centralnego zakwalifikowało się 30 osób z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów. Niestety dziewczynom nie udało się przejść dalej ale dały z siebie bardzo dużo, a Ani brakło tylko 3 punkty, żeby mieć szansę na wyjazd do Kołobrzegu na etap centralny.
Dziękujemy Ani i Nikoli za zaangażowanie i ogrom pracy włożony w przygotowanie się do Olimpiady i życzymy dalszych sukcesów w realizacji planów na przyszłość.
Renata Danasiewicz i Urszula Tusiek
W dniu 19 stycznia 2016 odbyły się etapy okręgowe Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Turnieju Piekarskiego im. A. Butki.
Ich organizatorem była nasza szkoła oraz Akademia Piekarska Ireks Prokopowicz, w siedzibie której odbyły się turnieje.
W rywalizacji uczestniczyli uczniowie z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku oraz uczniowie naszej szkoły z klas 2pc i 3 PC.
Ocenie podlegała wiedza i umiejętności teoretyczne (test) oraz praktyczne. Startujący wykonywali szeroki asortyment pieczywa pszennego (bułki, plecionki, rogale, chałki) oraz wyroby dowolne w formie chlebów ozdobnych lub eksponatów artystycznych.
Zwycięzcą Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz został Michał z kl.3 pc.
Wyniki Turnieju Piekarskiego im. A. Butki:
1 miejsce Bartosz kl. 2pc ZSSiH,
2 miejsce Kamil kl. 2pc ZSSiH,
3 miejsce Sebastian ze szkoły w Płocku.
Uczniowie ci mają szansę zakwalifikować się do etapów centralnych turniejów które odbędą się w kwietniu.
4 grudnia 2015 r w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbyła się VII edycja Finału Ogólnopolskiego Turnieju Szkól Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.
Konkurs ten organizował ZSG w Warszawie przy ul. Poznańskiej. Patronat obejmowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Spośród ponad 50 zgłoszeń z całej Polski zakwalifikowło się 14 szkół w tym ZSSiH w Radomiu.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu 4 porcji: zakąski - suma na kruszonce piernikowej ze szpinakiem pod bezą migdałową z cytrusowym sosem holenderskim dania zasadniczego - królika w marchewce z brukselką z kaszą jaglana z dodatkiem maku oraz sosem miodowo-musztardowym i sosem marchewkowo-cytrusowym
Podczas Turnieju odbył się również:
- konkurs techniczny -przygotowanie podstawowego sosu holenderskiego
- eliminacje do finału „Olimpiady Kawy”
Naszą szkołę reprezentowali:
Zespół kucharski: Jakub z kl. IV GB i Dorota z kl. III GA przygotowanych przez p. Marzenę Wnęt
Barista - Marlena z kl. III GC przygotowana przez p. Katarzynę Pawlak
Podczas tego Turnieju nasza szkoła zdobyła:
Puchar - III miejsce w Olimpiadzie Kawy
Puchar – „Osobowość Kulinarna”
Nasza szkoła dała się poznać na forum Ogólnopolskim. Należeliśmy do nielicznych szkól, które były nagrodzone. Zdobyliśmy 2 puchary.
Oprócz nas:
Szkoła gastronomiczna Poznańska z W-wy – 3 puchary
Szkoła gastronomiczna Komorska z W-wy – 1 puchar
Szkoła gastronomiczna Majdańska z W-wy – 1 puchar
Szkoła z Radzynia Podlaskiego – 1 puchar
Dla młodzieży oprócz sprawdzenia swoich umiejętności, było to wspaniałe doświadczenie. Spotkanie ze znanymi szefami kuchni między innymi Karolem Okrasą, Kurtem Schellerem. Zachęcamy do udziału w konkursach.
11 grudnia wśród uczniów klasy III Z zagościł duch rywalizacji …
uczestnicy konkursu wewnątrzklasowego walczyli o tytuł: „MISTRZ DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH PIERNIKÓW ”.
Nie brakowało emocji, cudownej Bożonarodzeniowej atmosfery i humoru.
Jury konkursu przyznało, że poziom uczestników był bardzo wysoki. Oceniano takie kryteria jak innowacyjność, oryginalność, estetykę i ogólny wyraz artystyczny.
Kreatywność, zaangażowanie uczniów były imponujące.
Zaszczytny Tytuł i nagrodę główną zdobyła Monika.
Zwyciężczyni i wszystkim uczestnikom Konkursu serdecznie GRATULUJEMY.
Organizatorkami Konkursu były Panie Katarzyna Adamus i Olga Wróblewska.