3
4
2

03.04.2014 odbył się konkurs "Mistrz szkolnej patelni" w Olsztynie.
W konkursie wzięło udział 13 dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych województwa warmińsko-mazurskiego w tym gościnnie drużyna z Francji, Rosji i z naszej szkoły.
Naszą szkołę reprezentowali: Mikołaj Mortka z klasy 3 TŻC oraz Adrian Dreas z klasy 3 TŻB pod opieką P. M. Wnęt i P. K. Kubickiej.
Tematem konkursu były "Potrawy z ryb słodkowodnych inspirowane przepisami Stanisława Czarnieckiego" oraz propagowanie kuchni warmińsko-mazurskiej.
Stanisław Czarniecki był sekretarzem królewskim, podstolim żytomirskim, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej. Był mistrzem wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, a także Jana III Sobieskiego. Staropolska kuchnia Stanisława Czarnieckiego to przede wszystkim kuchnia ostra, bardzo wyrazista. Charakterystycznym dla niej było użycie znacznych ilości przypraw egzotycznych.
Reprezentanci naszej szkoły otrzymali wyróżnienie za najbardziej tradycyjną i najbardziej smaczną potrawę przypominającą czasy Stanisława Czarnieckiego ("Karp w sieci w gąszczu przedniejszym z plincami").

18 marca 2014 r. odbył się w naszej szkole I etap konkursu, w którym wzięli udział uczniowie różnych klas.
Głównym celem konkursu była zachęta młodych, do zanurzenia się w biblijnych treściach i uczynienia z nich drogowskazu życia oraz możliwości pogłębienia swojej wiedzy i duchowości.
Zakres merytoryczny XVIII edycji obejmował 1 i 2 Księgę Królewską oraz Ewangelię wg św. Marka wraz z wstępami, przypisami i komentarzami oraz słowniczkiem.
Komisja wyłoniona z nauczycieli religii zakwalifikowała do etapu diecezjalnego trzy osoby, które uzyskały najwyższą liczbę punktów:
1 miejsce 1 TOT - Piotr W.
2 miejsce 1 TŻ - Agnieszka G.
3 miejsce 2 TGB - Monika K.
W etapie diecezjalnym, który odbył się 09 kwietnia 2014 r. uczeń klasy 1 TOT - Piotr W., po dogrywce zdobył ostatecznie 4 miejsce, ustępując miejsca jedynie najlepszym.

20 lutego 2014 r. Anita i Piotr uczniowie z klasy II technikum żywności uczestniczyli w IV Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych „Expo Sweet” 2014.
Kwalifikacje do mistrzostw odbyły się w listopadzie 2013 r. Zakwalifikowano 11 drużyn spośród 47 startujących. Uczestnicy mieli do wykonania tort i desery.
Temat tegorocznych mistrzostw to „raz na ludowo”.
Nasi uczniowie wykonali tort – „Posag Jagny” na wzór starodawnej skrzyni z uchylonym wiekiem, w której były elementy wiana panny młodej: kolorowy kilim, haftowana poducha, oraz koronkowe obrusy, korale. Deser to kwiat miodowy z sosem miętowym.


Uczeń klasy IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego JAKUB WOŹNIAK został ZWYCIĘZCĄ XVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI!!!

W dniach 20 – 22 marca 2014 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie miał miejsce finał XVIII Edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, która odbyła się pod auspicjami Ministra Edukacji Narodowej. XVIII edycja Olimpiady była wyjątkowa, gdyż odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest trójstopniowa tzn. obejmuje etap szkolny, okręgowy i centralny, organizowane przez Komitet Główny pod przewodnictwem prof. dr hab. Jana Gawęckiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przygotowania do Olimpiady trwają od listopada, kończą się w marcu. W XVIII edycji wzięło udział 8600 uczestników, spośród których do eliminacji centralnych zakwalifikowało się 52 uczniów wyłonionych w 12 okręgach. Tematyką obecnej edycji było „Żywienie u progu i schyłku życia.” Finał miał 3 etapowy przebieg. Po pierwszej pisemnej części, w której uczestniczyło 52 finalistów, wyłoniono 31. Druga tura polegała na pisemnym rozwinięciu jednego z trzech tematów:
1) Uzasadnij w aspekcie żywieniowym i zdrowotnym słuszność przysłowia „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.
2) Czy, jak i dlaczego należy podprawiać potrawy.
3) Sposoby zmniejszania wartości energetycznej żywności.

Spośród laureatów wyłoniono szóstkę do ścisłego finału, która w sobotę rano uczestniczyła w quizie ocenianym przez Komisję Konkursową pod przewodnictwem prof. dr hab. Józefa Korczaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W pracach Komisji uczestniczyli również pracownicy naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, SGGW w Warszawie, Akademii Medycznej w Krakowie i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Jakub, poza cenną nagrodą za zajęcia I miejsca, otrzymał również Puchar Ministra Edukacji Narodowej, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi , Puchar Przewodniczącego Komitetu Głównego dla Najlepszego Ucznia Szkoły Zawodowej, nagrody specjalne za : najlepiej rozwiązany test, najlepszy wynik w części pisemnej zawodów, najlepszy wynik w quizie oraz album z życzeniami dalszych sukcesów od Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.

Tytuł laureata uprawnia Kubę do zwolnienia z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe – co jest równoznaczne z uzyskaniem 100% na dyplomie oraz zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie przede wszystkim na kierunki związane z technologią żywności i żywieniem człowieka.

Uczniowie naszej szkoły zdobywali już TYTUŁY FINALISTY i LAUREATA w OWoŻiŻ, ale zwycięstwo Jakuba to największy sukces i ogromna radość dla całego społeczeństwa szkolnego.

Przygotowaniem uczniów do Olimpiady zajmuje się p.Katarzyna Kusio oraz p.Monika Słabosz – nauczycielki przedmiotów zawodowych.

Jakubowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !!!

Zapraszamy chętnych do udziału w etapie szkolnym Olimpiady już w listopadzie.

      

www.karolewo.com
www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl

   

Konkursowy jesiotr z perliczką
Przegląd gastronomiczny Nr 3/14 Wydawnictwo SIGMA NOT

Back to top