„Moje małe Ojczyzny”- temat podejmowany od lat przez artystów zdominował tegoroczne wojewódzkie eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
Organizatorami eliminacji na Mazowszu byli: Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich oraz Cech Piekarzy w Radomiu. Podobnie jak w ubiegłym roku, zmagania turniejowe odbyły się w siedzibie Akademii Piekarskiej firmy IREX- Prokopowicz w dniu 16.01.2013. W turnieju uczestniczyło 7 uczniów. Trzech reprezentowało Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości im. Abpa A.J.Nowowiejskiego w Płocku, czterech ZSSiH w Radomiu. Uczniowie rozpoczęli współzawodnictwo od rozwiązania testu przysłanego przez Komitet Główny Turnieju a, następnie przystąpili do części praktycznej. Barwy naszej szkoły reprezentowali: Adrian i Dammian z kl.3pc, Szymon i Patryk kl.2pc.
W ocenie komisji najlepsi okazali się uczniowie: Damian (ZSSiH w Radomiu), Klaudia (ZSUiP w Płocku). Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali nagrody ufundowane przez sponsorów oraz pamiątkowe dyplomy. Uczniowie gorąco podziękowali organizatorom, a szczególnie panu Zbigniewowi Prokopowiczowi za świetną organizację i niezwykle ciepłe przyjęcie ich w Akademii Piekarskiej.
5 stycznia 2013 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, odbył się Etap wojewódzki XVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3 C: Karolina i Damian.
Tematem przewodnim tej edycji była: „Moja mała ojczyzna”. Uczniowie najpierw napisali test sprawdzający z wiedzy w zawodzie cukiernik, a następnie wykonali tort, babeczki bankietowe oraz figurki z dowolnego surowca.
Konkursowe prace oceniało profesjonalne jury. Uczeń naszej szkoły Damian zajął III miejsce. Gratulujemy!!!
1 czerwca uczniowie naszej szkoły świętowali Dzień Dziecka uczestnicząc w rozgrywkach sportowych (turniej piłki nożnej o puchar Dyrektora Szkoły) oraz oglądając finał szkolnego konkursu „Giełda Talentów” Po burzliwych obradach jury (złożonego z 6 uczniów, 3 nauczycieli wybranych spośród publiczności, dyrekcji oraz Przewodniczącej Rady Rodziców).
I miejsce i nagrodę w postaci laptopa przyznano Maciejowi Grzegorzewskiemu z kl. 4 TK za prezentację niezwykłych umiejętności żonglerskich.
II miejsce i nagrodę w postaci notebooków otrzymały Karolina Brzyska i Ilona Jaroszek (podopieczne p. prof. M. Raczyńskiej) z klasy 3 TK za prezentację umiejętności gimnastycznych.
III miejsce zajął wokalista z klasy 4 TK Ernest Wojtyniak, miejsce IV wyśpiewała Magdalena Gutkowska z klasy 1 TŻA, a piąte uczeń klasy 1 THA Jakub. Uczniowie otrzymali nagrody pocieszenia w postaci pendrive.
W trakcie obrad jury publiczność bawiły „animatorki czasu wolnego” z klasy 3 TOT.
Finał konkursu przygotowały p. M. Gralec i I. Tomczyk z uczniami klas 3 TOT i 1 THA.
W dniach 26-27 kwietnia 2012 odbywał się w Poznaniu etap centralny XV Ogólnopolskiego Turnieju im. Anny Butki. Wśród 19 uczestników z całej Polski znalazło się dwóch uczniów naszej szkoły: Daniel z kl.3pc i Damian z kl. 2pc. Uczestnicy musieli się wykazać wysokimi umiejętnościami w zakresie produkcji pieczywa oraz wiedzą teoretyczną. W ostatecznej klasyfikacji Daniel znalazł się w gronie laureatów zajmując 4 miejsce, Damian został finalistą turnieju.Obydwaj uczniowie oprócz dyplomów, medali i nagród uzyskali zaświadczenia zwalniające ich z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Jedną z atrakcji pobytu w Poznaniu była wycieczka zorganizowana przez Komitet Główny Turnieju do poznańskiego browaru Lech.
23 kwietnia odbył się szkolny konkurs "Giełda Talentów", którego celem było promowanie młodzieży uzdolnionej nie tylko w zakresie objętym nauką w szkole. Wśród licznie prezentujących się uczniów wystąpili tancerze, piosenkarze, gimnastyczki, kuglarz, iluzjonista i żongler.
Występy oceniało jury składające się z dyrekcji, uczniów i rodziców oraz zgromadzona publiczność. W czasie obrad jury młodzież zgromadzoną na sali gimnastycznej zabawiały animatorki kultury z kl. 3 tot, które porwały wszystkich do wspólnego, spontanicznego tańca. "Giełda" była świetną okazją do zaprezentowania niezwykłych umiejętności uczniów, którzy oprócz pieczenia i gotowania potrafią wykonywać skomplikowane akrobacje gimnastyczne czy "obsługiwać" diablo i pojki. Uczestnicy konkursu rywalizowali o nie byle jakie nagrody, zwycięzca otrzyma bowiem wysokiej klasy laptopa.
Do finału konkursu, który odbędzie się 1 czerwca zakwalifikowały się: Karolina Brzyska i Ilona Jaroszek (kategoria gimnastyka), Magdalena Gutkowska (kategoria śpiew), Krzysztof Rdzanek (kategoria kuglarstwo), Ernest Wojtyniak (kategoria śpiew), Maciej Grzegorzewski (kategoria żonglerka), Jakub i Tomasz z klasy I THA (kategoria zespół).
Organizacją konkursu zajmowały się nauczycielki j. polskiego panie: Monika Gralec i Izabela Tomczyk-Spólna przy współpracy klas: 3tot, 3tk, 3tża i1tha.
Uczniowie naszej szkoły brali udział w XVII edycji ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik, który odbył się w dniach 16 - 18 kwietnia 2012 roku we Wrocławiu.
Piekarzy reprezentował Łukasz (II miejsce), a cukierników Anna (VII miejsce tytuł laureata). Tym samym zgodnie z rozporządzeniem MEN zostali zwolnieni z etapu teoretycznego egzaminu zawodowego. Turniej składał się z części teoretycznej w postaci testu i części praktycznej, której tematem przewodnim było Euro 2012. Wśród prac królowały piłki i boiska oraz postaci piłkarzy, bramkarzy i kibiców.
Od 4 lat w Radomiu organizowany jest przez Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli i Stowarzyszenie Nauczycieli Polonistów Regionalny Konkurs Czytelniczy pod hasłem: "Kto czyta książki, żyje podwójnie”.
W tym roku do finału zakwalifikowała się uczennica Karolina Wrochna z klasy 3 tot, podopieczna p. Izabeli Tomczyk – Spólnej.
W pracach komisji konkursowej biorą udział nasze nauczycielki p. Monika Gralec i p. Izabela Tomczyk-Spólna – członkinie SNaP-u.
Trzecie miejsce i wyróżnienie za najsmaczniejsze danie główne (zrazy kasztelańskie z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków) otrzymali uczniowie naszej szkoły podczas XXXII Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego w Budapeszcie.
Tematem tegorocznego konkursu było "Retro, lata 70-te”.
Zadaniem kucharzy było przygotowanie zupy, dania głównego i przystawek.
Na stole pojawiły się flaki po radomsku, zrazy kasztelańskie z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków oraz trio śledziowe i schab faszerowany w galarecie. Na deser cukiernik przygotował szarlotkę pod pianką bezową z sosem ponczowym oraz tort czekoladowo-orzechowy. Kelner flambirował mięso oraz obsługiwał gości, serwując przygotowane dania.
Oceniana była kreatywność, fachowe przyrządzenie potraw, użycie elementów dekoracyjnych lat 70-tych, smak i aromat, a także organizacja pracy.