4
2
3

Dnia 5 grudnia 2014 roku w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Aby dostać się do finału należało wysłać recepturę i zdjęcie:
1) Zakąski gorącej z wykorzystaniem: sandacza, kurki, soczewicy czerwonej i czarnej
2) Danie głównego z wykorzystaniem: polędwiczki z indyka, orzechów, moreli, rodzynek, kapusty czerwonej
Spośród pięćdziesięciu szkół wybrano czternaście. Wśród wybranych znalazła się także nasza szkoła.
Oto fotografie naszych potraw:

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w etapie finałowym reprezentowali: Adrian kl. IV ŻB Jakub kl. III GB pod opieką Pani Marzeny Wnęt
Ekipie kucharskiej nie udało się wejść na podium, ale było blisko.

4 grudnia 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie odbyła się Olimpiada Młodych Barmanów.
Uczestnikami byli barmani w wieku od 15 do 20 lat z 27 szkół z całej Polski. Naszą placówkę reprezentował Patryk Cygan - uczeń klasy 4 Ha, pod opieką pana profesora Zbigniewa Nowocienia.
Każdy z zawodników miał przygotować 4 jednakowe drinki w ciągu 7 minut oraz rozwiązać “blind test” polegający na rozpoznawaniu syropów MONIN poprzez smak, zapach i kolor. Występ każdego uczestnika oceniał jeden sędzia techniczny oraz pięcioosobowa komisja. Najlepsza ósemka rywalizowała w ścisłym finale o znakomite nagrody jak choćby kurs barmański organizowany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów (należało wykonać drink metodą blenderowania).
Ostatecznie, po przygotowaniu pomarańczowo-brzoskwiniowych drinków i zajęciu drugiego miejsca w “blind teście”, Patryk uplasował się na 15 pozycji. Zwyciężyła Edyta z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Gliwicach pokonując rywali w ścisłym finale. Każdy uczestnik otrzymał upominki i dyplomy.
Specjalnie dla uczestników i gości odbył się również pokaz szkoleniowy Wojciecha Urbańskiego - Mistrza Świata IBA 2014 w Kategorii Cocktail Classic.
Doświadczenie zdobyte podczas tej olimpiady na pewno przybliżyły Patryka do kariery w zawodzie barmana.

 

18.11.2014 r. w radomskim Domu Kultury "Idalin" odbyły się XI Prezentacje Recytatorskie "poetae nascuntur oratores fiunt" poświęcone pamięci Tadeusza Różewicza.
Wzięła w nich udział uczennica ZSSiH Paula Komorowska (1OT, przygotowywana przez panią B. Kotwę). Paula została wyróżniona dyplomem uznania.

Dnia 10 października 2014 roku odbył się I etap 6. Edycji konkursu „Zgotuj sobie sukces” organizowany przez sieć sklepów „Makro”. Naszą szkołę reprezentowali: Adrian kl. IV ŻB Jakub kl. III GB pod opieką Pani Marzeny Wnęt. Konkurs polegał na wysłaniu receptur i zdjęć zakąski z łososia oraz dnia głównego z kurczaka. Nasze potrawy to:

 

Niestety nie udało się przejść do następnego etapu.

W dniach od 10-12.04.2014 r. w Budapeszcie odbył się 34 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly. Tematem wiodącym była „Kuchnia europejska na przełomie XIX i XX wieku”. W konkursie rywalizowało 10 drużyn z krajów europejskich: Francji, Austrii, Niemiec, Danii, Polski i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowały: Paulina (kelnerka), Aleksandra (kucharz), Martyna (kucharz), Monika (cukiernik)

Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Trio pierogowe z sosem miodowo-balsamicznym
Zupa: Flaki wołowe
Danie zasadnicze: Comber z jelenia w sosie z owoców leśnych oraz pieczone ziemniaki
Deser: Tort wiśniowo-szodonowy oraz deser staropolski

Nasi uczniowie zdobyli brązowy medal, a kucharze zostali wyróżnieni za autentyczność wykonanych potraw i zgodność z tematem.
Praca cukiernika była bardzo trudna, ponieważ uczennica pracowała całą noc, ocena wykonanych wyrobów odbyła się o godzinie 4.00 nad ranem. Zadaniem kelnerki było przygotowanie nakrycia stołu w bardzo krótkim czasie oraz przeprowadzenie flambirowania potraw przed komisją konkursową.
Uczestnicy konkursu porozumiewali się w języku angielskim.
Uczennice do konkursu zostały przygotowane przez nauczycieli: p. J.Tkaczyk, p.J.Pieczyńską, p.G.Jamkę, p.B.Świąder, p.U.Tusiek, p.J.Wojciechowskiego, tłumaczem w trakcie trwania konkursu była p.M.Kotas.

W dniach 7-9 kwietnia 2014 roku we Wrocławiu odbył się XIX Ogólnopolski Turniej Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Tematem przewodnim Turnieju były – „Muzyczne inspiracje”. Reprezentantem województwa mazowieckiego na tegorocznym Ogólnopolskim Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik był Dawid uczeń klasy 3 C, natomiast reprezentantem województwa mazowieckiego na Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego ucznia w zawodzie piekarz był Patryk z klasy 3 PC.
Turniej składał się z części teoretycznej ( test), oraz części praktycznej.
Zadania w części praktycznej w zawodzie cukiernik to: tort, ciasteczka bankietowe, figurki z marcepana oraz eksponat z karmelu lub czekolady.
Zadania w części praktycznej w zawodzie piekarz to: rogaliki wyborowe, chleb okolicznościowy, chałka turecka i żydowska, bułki wyborowe pszenne i wyrób z ciasta półcukierniczego.
Nasi uczniowie wykazali się dużą wiedzą teoretyczną oraz umiejętnościami praktycznymi, otrzymali pamiątkowe medale, dyplomy i nagrody. Patryk został Laureatem Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
Uczestnikom Turnieju serdecznie gratulujemy..

Back to top