W dniach 14-16 marca 2013 r. w Szczecinie odbył się etap centralny XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematem tegorocznej edycji olimpiady było „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”.
Naszą szkołę reprezentował Mariusz Kiraga z klasy IV technikum żywienia, który zdobył tytuł finalisty. Tytuł ten zwalnia Mariusza z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje uprawnienia dotyczące zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie (wybrane kierunki przede wszystkim technologia żywności i żywienia człowieka) Gratulujemy!
25.02.2013r. odbył się w naszej szkole międzyszkolny etap Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej. Konkurs organizowaliśmy już po raz dwunasty, a jego pomysłodawczynią i twórcą jest pani Izabela Tomczyk-Spólna.
Co roku w zmaganiach biorą udział uczniowie gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych z Radomia i okolic, w tym roku gościliśmy ich 140! Celem przedsięwzięcia jest promocja wiedzy o Radomiu i regionie. Patronat Prezydenta Miasta nadaje imprezie charakter wydarzenia ważnego dla miasta, stąd informacja w Radomskim Informatorze Kulturalnym. Naszą szkołę reprezentowały 3 drużyny- podopieczni p. Moniki Gralec i p. Michała Borodziuka.
Do finału zakwalifikowali się: Natalia, Olga, Wiktoria, Kacper oraz Ewa, Paweł, Dominika, Krystian i Roksana. Przed uczestnikami konkursu wycieczka po Radomiu i zadania terenowe oraz quiz i prezentacja na wybrany temat.
Finał już 04 kwietnia!
21 lutego 2013 roku odbyły się Mistrzostwa Uczniów Szkół Cukierniczych na targach Expo Sweet w Warszawie. Wzięło w nich udział 12 drużyn wyłonionych w ogólnopolskich eliminacjach spośród 50 zgłoszonych.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 2C: Monika i Krzysztof, których przygotowywała p. Beata Świąder. Pomocą technologiczną służyła firma ECO TRADE z Gliwic. Tematem przewodnim prac konkursowych była „Woda – źródło życia”. Zadaniem uczestników było przygotowanie sześciu jednakowych deserów na talerzu oraz tortu okolicznościowego w wersji pełnowymiarowej i mniejszej nieudekorowanej wersji do degustacji. Przebiegowi rywalizacji towarzyszył doping z wypełnionych po brzegi trybun. Prace młodych adeptów oceniało dostojne jury.
Monika i Krzysztof otrzymali dyplomy i medale za udział w tegorocznych Mistrzostwach. Szkoła otrzymała puchar i duże ilości czekolady za wspaniałe wsparcie z trybun.
W dniu 11 stycznia 2013 r. w Warszawie odbył się etap okręgowy XVII OLIMMIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Naszą szkołę reprezentowali Ania z klasy III TG oraz Mariusz z klasy IVTŻA. Obydwoje zdobyli wyróżnienie spośród 62 osób z Mazowsza, a Mariusz weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się w dniach 14-16 marca w Szczecinie.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady jest „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”. Uczniowie przygotowywali się do tego tematu oraz poszerzali swoją wiedzę z technologii gastronomicznej i żywienia człowieka od listopada pod kierunkiem p. M. Słabosz oraz p. K.Kusio. Warto poszerzać wiedzę – uczestnik, który uzyska w etapie centralnym tytuł finalisty zwolniony jest z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie.
Gratulujemy sukcesów, a za Mariusza trzymamy kciuki w finale.
Dnia 10 grudnia 2012 r. w ZSSiH odbyły się eliminacje szkolne XI Regionalnego Konkursu Ortograficznego, udział wzięło 23 uczniów z poziomu technikum i zasadniczej szkoły zawodowej.
Do eliminacji międzyszkolnych zakwalifikowali się uczniowie:
Karolina Czubak- klasa 4thb, podopieczna p. Alicji Smołowik
Paulina Podsiadła- klasa 4tha, podopieczna p. Agnieszka Zięba
Mateusz Chojnacki- klasa 2ka, podopieczny p. Izabeli Tomczyk-Spólnej
Konkurs organizowały panie Monika Gralec i Izabela Tomczyk-Spólna.
„Moje małe Ojczyzny”- temat podejmowany od lat przez artystów zdominował tegoroczne wojewódzkie eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
Organizatorami eliminacji na Mazowszu byli: Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich oraz Cech Piekarzy w Radomiu. Podobnie jak w ubiegłym roku, zmagania turniejowe odbyły się w siedzibie Akademii Piekarskiej firmy IREX- Prokopowicz w dniu 16.01.2013. W turnieju uczestniczyło 7 uczniów. Trzech reprezentowało Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości im. Abpa A.J.Nowowiejskiego w Płocku, czterech ZSSiH w Radomiu. Uczniowie rozpoczęli współzawodnictwo od rozwiązania testu przysłanego przez Komitet Główny Turnieju a, następnie przystąpili do części praktycznej. Barwy naszej szkoły reprezentowali: Adrian i Dammian z kl.3pc, Szymon i Patryk kl.2pc.
W ocenie komisji najlepsi okazali się uczniowie: Damian (ZSSiH w Radomiu), Klaudia (ZSUiP w Płocku). Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali nagrody ufundowane przez sponsorów oraz pamiątkowe dyplomy. Uczniowie gorąco podziękowali organizatorom, a szczególnie panu Zbigniewowi Prokopowiczowi za świetną organizację i niezwykle ciepłe przyjęcie ich w Akademii Piekarskiej.
5 stycznia 2013 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, odbył się Etap wojewódzki XVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3 C: Karolina i Damian.
Tematem przewodnim tej edycji była: „Moja mała ojczyzna”. Uczniowie najpierw napisali test sprawdzający z wiedzy w zawodzie cukiernik, a następnie wykonali tort, babeczki bankietowe oraz figurki z dowolnego surowca.
Konkursowe prace oceniało profesjonalne jury. Uczeń naszej szkoły Damian zajął III miejsce. Gratulujemy!!!
1 czerwca uczniowie naszej szkoły świętowali Dzień Dziecka uczestnicząc w rozgrywkach sportowych (turniej piłki nożnej o puchar Dyrektora Szkoły) oraz oglądając finał szkolnego konkursu „Giełda Talentów” Po burzliwych obradach jury (złożonego z 6 uczniów, 3 nauczycieli wybranych spośród publiczności, dyrekcji oraz Przewodniczącej Rady Rodziców).
I miejsce i nagrodę w postaci laptopa przyznano Maciejowi Grzegorzewskiemu z kl. 4 TK za prezentację niezwykłych umiejętności żonglerskich.
II miejsce i nagrodę w postaci notebooków otrzymały Karolina Brzyska i Ilona Jaroszek (podopieczne p. prof. M. Raczyńskiej) z klasy 3 TK za prezentację umiejętności gimnastycznych.
III miejsce zajął wokalista z klasy 4 TK Ernest Wojtyniak, miejsce IV wyśpiewała Magdalena Gutkowska z klasy 1 TŻA, a piąte uczeń klasy 1 THA Jakub. Uczniowie otrzymali nagrody pocieszenia w postaci pendrive.
W trakcie obrad jury publiczność bawiły „animatorki czasu wolnego” z klasy 3 TOT.
Finał konkursu przygotowały p. M. Gralec i I. Tomczyk z uczniami klas 3 TOT i 1 THA.
W dniach 26-27 kwietnia 2012 odbywał się w Poznaniu etap centralny XV Ogólnopolskiego Turnieju im. Anny Butki. Wśród 19 uczestników z całej Polski znalazło się dwóch uczniów naszej szkoły: Daniel z kl.3pc i Damian z kl. 2pc. Uczestnicy musieli się wykazać wysokimi umiejętnościami w zakresie produkcji pieczywa oraz wiedzą teoretyczną. W ostatecznej klasyfikacji Daniel znalazł się w gronie laureatów zajmując 4 miejsce, Damian został finalistą turnieju.Obydwaj uczniowie oprócz dyplomów, medali i nagród uzyskali zaświadczenia zwalniające ich z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Jedną z atrakcji pobytu w Poznaniu była wycieczka zorganizowana przez Komitet Główny Turnieju do poznańskiego browaru Lech.