Znamy już wyniki tegorocznej edycji plebiscytu Belfer Roku 2009/2010.
W "Złotej Dziesiątce" znalazł się Michał Borodziuk nauczyciel historii, wiedzy o społeczeństwie i wiedzy o kulturze w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
echodnia.eu Radom, 27 maja 2010
Kwiecień to tradycyjnie już miesiąc finałowych zmagań turniejowych uczniów kształcących się w zawodzie piekarz. W roku szkolnym 2009/2010 barwy naszej szkoły w XV Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz we Wrocławiu reprezentował uczeń kl. 3PW Kamil. Turniej składał się z części teoretycznej w formie testu z zakresu przedmiotów zawodowych i literatury fachowej oraz części praktycznej podczas której uczniowie wykonywali: chleb okolicznościowy o tematyce "Pan Tadeusz", wyrób dowolny i szeroki asortyment pieczywa drobnego, chałek i plecionek. Kamil zajmując V miejsce znalazł się w gronie laureatów turnieju.
W dniach 22-23 kwietnia odbywał się XIII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki w Poznaniu. W tym turnieju reprezentował nas uczeń kl. 3PW Damian. Jego prace, a szczególnie wyrób dowolny jakim był kapelusz i buty wykonane z ciasta, zyskały uznanie komisji, czego dowodem było przyznanie Damianowi II miejsca w turnieju.
Obydwu uczniom, Kamilowi i Damianowi serdecznie gratulujemy!
Jak co roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa. W konkursie wzięło udział 17 uczniów szkół zawodowych z całej Polski. Naszą szkołę godnie reprezentował Szymon z klasy III PW .
W części praktycznej młodzi rzeźnicy mieli wykazać się umiejętnością produkcji wędlin, fachowością oceny i klasyfikacji mięsa, a także znajomością procesów technologicznych, surowców i dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa. Przygotowywali również ekspozycję wędlin na paterach.
Szymon jako finalista turnieju uzyskał prawo do zwolnienia z części teoretycznej Państwowego Egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
(fot. E. Różańska)
Gratulujemy!
Tematem konkursu był "Chrzest i przyjęcie urodzinowe".
Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły: Paulina (kucharz), Marcin (kucharz), Kinga (cukiernik), Karolina (kelner).
Zadaniem kucharzy było przygotowanie potraw z opracowanego wcześniej menu. Cukiernik przygotował tort i okazjonalny deser, kelner udekorował oraz nakrył stół stosowanie do okazji i proponowanego menu, przygotował również dwa coctaile (alkoholowy i bezalkoholowy).
Drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zdobyła III miejsce. Wręczone zostały także dwa wyróżnienia, z których jedno otrzymał nasz cukiernik Kinga z klasy III THB.
Przygotowaniami do konkursu kierowali nauczyciele przedmiotów zawodowych: M. Miedzińska, J. Pieczyńska J. Tkaczyk, Zn. Nowocień. Opiekę językową sprawowała P. Iwona Sobania.
15 stycznia 2014 r. w Akademii Piekarskiej IREKS-PROKOPOWICZ odbyły się eliminacje wojewódzkie Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Turnieju Piekarskiego im. A. Butki. I miejsca w turnieju zajęli: Patryk z 3 PC i Mateusz z 2 PC.
W dniach 25-27 marca 2010 r. w Szczecinie odbyły się eliminacje na etapie centralnym XIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Przewodniczył im prof. dr hab. Jan Gawęcki - kierownik Zakładu Podstaw Nauki o Żywieniu w Katedrze Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Naszą szkołę reprezentował Przemysław (uczeń klasy 4 Tg).
Tematyką wiodącą Olimpiady było: "Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób". Zagadnienia dotyczyły m.in. wpływu odżywiania na występowanie chorób, bioaktywnych składników żywności, żywności funkcjonalnej i niskokalorycznej, technologii potraw dietetycznych. Etap centralny, który odbył się w marcu poprzedzał I etap szkolny (listopad) oraz II etap okręgowy (styczeń) - w związku z tym przygotowania i nauka związana z tematyką olimpiady trwała już od listopada.
Przemysław zdobył tytuł Finalisty turnieju XIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tytuł ten daje mu możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe związane z technologią i produkcją żywności.
W przerwach między poszczególnymi etapami odbyła się sesja popularnonaukowa dotyczącą m.in nowinek żywieniowych ; pokaz sztuki barmańskiej oraz spacer po wałach Chrobrego zakończony wizytą w Oceanarium.
Przemkowi GRATULUJEMY!!! i zachęcamy innych uczniów do pogłębiania swojej wiedzy zawodowej! - możliwość zweryfikowania już w kolejnym roku szkolnym:-)


22 lutego 2010 r. na terenie naszej szkoły odbył się finał VIII Regionalnego Konkursu Ortograficznego organizowanego przez RODoN.
Naszą szkołę reprezentowały: z technikum: Małgorzata - uczennica P. Izabeli Tomczyk-Spólnej Katarzyna i Paula - uczennice P. Moniki Gralec
z ZSZ: Patrycja - uczennica P. Agnieszki Zięby Laura - uczennica P. Emilii Boćkowskiej
Finalistką konkursu została Katarzyna, a wyróżnienie otrzymała Laura. Gratulujemy!
W październiku 2009 r. odbyły się Zawody w Piłce Nożnej Dziewcząt w ramach VI Radomskiej Olimpiady Młodzieży. Naszą szkołę reprezentowały podopieczne P. Grzegorza Rochowskiego: Martyna, Natalia, Wioletta, Jagoda, Karolina, Martyna, Magdalena, Sylwia, Sylwia, Małgorzata, Beata, Klaudia, Lena, Sylwia, Magdalena, Małgorzata, Iga, Edyta.
Po rozegranych meczach eliminacyjnych w grupie B z drużynami z Zespołu Szkół Odzieżowych (3:0) i Zespołu Szkół Zawodowych im. J. Kilińskiego (1:0), awansowaliśmy do półfinału, w którym pokonaliśmy ZSZ "Hubal" (1:0). W finale ulegliśmy drużynie XII L.O. i ostatecznie zajęliśmy II miejsce.
23 kwietnia 2009 r. odbył się konkurs "Tradycyjna kuchnia polska", którego organizatorem było Radomskie Stowarzyszenie RASKIP, a współorganizatorem Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy 2 tża:
Katarzyna, Adela i Sebastian, którzy przygotowali staropolskie filety schabowe z aromatem trawy żubrowej, jabłko w sosie żurawinowym, śliwki nadziewane.
W skład drugiej drużyny weszły uczennice z klasy 2 tha:
Justyna, Aleksandra i Anna, które przygotowały potrawkę z kaczki i wiśni, deser czekoladowo-miodowy.
Prace uczniów oceniało jury w składzie:
Ewa Wachowicz - przewodnicząca, gospodyni autorskiego programu "Ewa gotuje"w Telewizji Polsat, Miss Polonia 1992 r.
Piotr Reska - kucharz restauracji "Fanaberia"
Radosław Pączek - kucharz z grupy gastronomicznej "Kredens"
Bożena Puton - wicedyrektor ZSSiH w Radomiu
Nad przygotowaniem uczniów do konkursu czuwały Panie Katarzyna Kusio i Maria Dondziak.