4
3
2

20 lutego 2014 r. Anita i Piotr uczniowie z klasy II technikum żywności uczestniczyli w IV Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych „Expo Sweet” 2014.
Kwalifikacje do mistrzostw odbyły się w listopadzie 2013 r. Zakwalifikowano 11 drużyn spośród 47 startujących. Uczestnicy mieli do wykonania tort i desery.
Temat tegorocznych mistrzostw to „raz na ludowo”.
Nasi uczniowie wykonali tort – „Posag Jagny” na wzór starodawnej skrzyni z uchylonym wiekiem, w której były elementy wiana panny młodej: kolorowy kilim, haftowana poducha, oraz koronkowe obrusy, korale. Deser to kwiat miodowy z sosem miętowym.


Uczeń klasy IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego JAKUB WOŹNIAK został ZWYCIĘZCĄ XVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI!!!

W dniach 20 – 22 marca 2014 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie miał miejsce finał XVIII Edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, która odbyła się pod auspicjami Ministra Edukacji Narodowej. XVIII edycja Olimpiady była wyjątkowa, gdyż odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest trójstopniowa tzn. obejmuje etap szkolny, okręgowy i centralny, organizowane przez Komitet Główny pod przewodnictwem prof. dr hab. Jana Gawęckiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przygotowania do Olimpiady trwają od listopada, kończą się w marcu. W XVIII edycji wzięło udział 8600 uczestników, spośród których do eliminacji centralnych zakwalifikowało się 52 uczniów wyłonionych w 12 okręgach. Tematyką obecnej edycji było „Żywienie u progu i schyłku życia.” Finał miał 3 etapowy przebieg. Po pierwszej pisemnej części, w której uczestniczyło 52 finalistów, wyłoniono 31. Druga tura polegała na pisemnym rozwinięciu jednego z trzech tematów:
1) Uzasadnij w aspekcie żywieniowym i zdrowotnym słuszność przysłowia „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.
2) Czy, jak i dlaczego należy podprawiać potrawy.
3) Sposoby zmniejszania wartości energetycznej żywności.

Spośród laureatów wyłoniono szóstkę do ścisłego finału, która w sobotę rano uczestniczyła w quizie ocenianym przez Komisję Konkursową pod przewodnictwem prof. dr hab. Józefa Korczaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W pracach Komisji uczestniczyli również pracownicy naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, SGGW w Warszawie, Akademii Medycznej w Krakowie i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Jakub, poza cenną nagrodą za zajęcia I miejsca, otrzymał również Puchar Ministra Edukacji Narodowej, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi , Puchar Przewodniczącego Komitetu Głównego dla Najlepszego Ucznia Szkoły Zawodowej, nagrody specjalne za : najlepiej rozwiązany test, najlepszy wynik w części pisemnej zawodów, najlepszy wynik w quizie oraz album z życzeniami dalszych sukcesów od Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.

Tytuł laureata uprawnia Kubę do zwolnienia z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe – co jest równoznaczne z uzyskaniem 100% na dyplomie oraz zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie przede wszystkim na kierunki związane z technologią żywności i żywieniem człowieka.

Uczniowie naszej szkoły zdobywali już TYTUŁY FINALISTY i LAUREATA w OWoŻiŻ, ale zwycięstwo Jakuba to największy sukces i ogromna radość dla całego społeczeństwa szkolnego.

Przygotowaniem uczniów do Olimpiady zajmuje się p.Katarzyna Kusio oraz p.Monika Słabosz – nauczycielki przedmiotów zawodowych.

Jakubowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !!!

Zapraszamy chętnych do udziału w etapie szkolnym Olimpiady już w listopadzie.

      

www.karolewo.com
www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl

   

Konkursowy jesiotr z perliczką
Przegląd gastronomiczny Nr 3/14 Wydawnictwo SIGMA NOT

Uczniowie ZSSiH wraz z nauczycielkami: E. Boćkowską , J. Deja, A. Durlak, i B. Kotwą pożegnali Rok Juliana Tuwima. W ramach Dnia kultury języka odbyła się inscenizacja i konkurs recytatorski „Tuwim znany i lubiany”. Wzięli w nim udział uczniowie z klas: 1tga, 1tgb, 1tk, 2tha, 2thb, 2tot, 3tża, 3tg, 4tżb. Zwyciężyła Milena M. z klasy 1tga przygotowywana przez p. A. Smołowik. Gratulujemy.

 

15 stycznia 2014 roku uczniowie klasy 3C: Dawid i Piotr pod opieką pani Beaty Świąder brali udział w XIX Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik w Warszawie.
Etap wojewódzki Turnieju składał się z:
- części pisemnej ( 60 min)
- części praktycznej (5 godzin)
Etap praktyczny polegał na wykonaniu i prezentacji następujących wyrobów:
- wykonanie tortu z dekoracją,
- wykonanie trzech rodzajów babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju,
- wykonanie 3 figurek z dowolnego surowca.
Tematem przewodnim tej edycji Turnieju były „Muzyczne inspiracje”.
Uczeń naszej szkoły – Dawid zajął I miejsce i będzie reprezentował województwo mazowieckie na Ogólnopolskim Turnieju we Wrocławiu.

W dniu 10 stycznia 2014 r. w Warszawie odbył się etap okręgowy XVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Naszą szkołę reprezentowali: Ania z klasy IV tg oraz Jakub z klasy IV tża. Obydwoje zdobyli wyróżnienie spośród ok.70 osób z Mazowsza a Jakub weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się w dniach 20-22 marca w Karolewie.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady jest „Żywienie u progu i schyłku życia”. Uczniowie przygotowywali się z tego tematu oraz poszerzali swoją wiedzę z technologii gastronomicznej i żywienia człowieka od listopada pod kierunkiem p. M.Słabosz oraz p. K.Kusio. Warto poszerzać wiedzę– uczestnik, który uzyska w etapie centralnym tytuł finalisty zwolniony jest z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie. Gratulujemy sukcesów, a za Jakuba trzymamy kciuki w finale!

12 grudnia 2013 r. dwoje uczniów: Dominika z kl. 3 tha i Mikołaj z kl. 3 tżc reprezentowało naszą szkołę w etapie rejonowym Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia organizowanej przez Polski Czerwony Krzyż. Mikołaj zajął pierwsze miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych i w marcu weźmie udział w etapie okręgowym, który odbędzie się w Warszawie.

Back to top