3
4
2

"REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE" to konkurs gastronomiczny przygotowany przez Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim oraz Wyższą Szkołę Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.
Konkurs ten składał się z trzech etapów, każdy etap był punktowany.
I etap - wysłanie receptury ze zdjęciem potrawy, z wykorzystaniem polędwicy wieprzowej, ziemniaka, marchwi oraz anyżku.
II etap - test teoretyczny z wiedzy gastronomicznej.
III etap - praktyczny - przygotowanie 2 porcji potrawy według nadesłanego przepisu w ciągu 90 minut.
Finał (III etap) odbył się 13 stycznia 2017 roku w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Spośród 23 nadesłanych zgłoszeń uczennica Karolina z klasy 3GB, pod opieką p. Marzeny Wnęt zajęła IV miejsce.
Cieszymy się z zajęcia takiej pozycji, ponieważ rywalizowaliśmy między innymi z uczniami szkół warszawskich i łódzkich.
I miejsce zajął Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.
II miejsce zajął Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska z Warszawy.
III miejsce zajął Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.
Każda szkoła mogła wysłać na konkurs kilku uczestników, stąd dwie nagrodzone. Różnica punktów między nami (IV miejsce) a I miejscem wyniosła zaledwie 2,14 p.

A oto nasza potrawa i Karolina, która ją przygotowała.

 13 stycznia 2017 roku odbyła się XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Był to etap okręgowy zorganizowany w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie, do którego zakwalifikowali się:
Patryk – kl. 4 Ga
Oliwia – kl. 3 Gb

Tematyką wiodącą były „"Produkty zbożowe - technologia i rola w żywieniu". Niestety naszym uczniom nie udało się zakwalifikować do etapu centralnego, pomimo dużego zaangażowania, ale zdobyli oni cenne doświadczenie i mieli możliwość skonfrontowania swojej wiedzy z innymi uczestnikami Olimpiady ( liczba uczestników 74 osób). Mamy nadzieję, że w przyszłym roku uda nam się dostać do etapu centralnego i pokonać tak liczną konkurencję.
Opiekunowie: p. Katarzyna Kusio p. Monika Słabosz

   

Świąteczne malowanie 22 grudnia uczniowie klasy 2Z o specjalizacji cukierniczej wzięli udział w konkursie malowania bożonarodzeniowych pierniczków. W wielkim zaangażowaniu powstawały małe arcydzieła, które wprowadziły radosny świąteczny nastrój. Pięcioosobowe Jury miało niełatwą decyzję w przyznaniu nagród. Ostatecznie wyróżnione i nagrodzone zostały Marika, Olga, Karolina i Klaudia. Konkurs przygotowały panie B. Świąder i E. Różańska.

20161219_115659
20161219_131044
120161219_132844
20161219_131200
20161219_130954
20161219_130828
20161219_115622
20161219_120123
20161219_132923
20161219_120001
20161219_132839
20161219_130920
20161219_130946
20161219_115750
20161219_130806
20161219_130846
20161219_115852
20161219_132911
20161219_132748
20161219_115556
20161219_141449
20161219_133138
20161219_133005
20161219_132123
a120161219_131324_001
20161219_142131
20161219_115654
20161219_115856
20161219_115909
20161219_133119
20161219_130857
20161219_132756
20161219_131111
20161219_115725
20161219_130811
20161219_141633
20161219_133010
20161219_132935
20161219_132905
20161219_132130
20161219_130819
20161219_132850
20161219_131032
20161219_132136
20161219_130838
a120161219_131122
20161219_130936
20161219_130916
20161219_115817
20161219_132742

11 stycznia 2017 roku odbył się w Warszawie etap okręgowy IV Olimpiada Wiedzy o Turystyce zorganizowanej przez Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego.
Czwarta edycja Olimpiady realizowana pod hasłem „Turystyka kulinarna – apetyt na region” ma na celu zwrócenie uwagi na szlaki kulinarne i produkty regionalne jako produkty turystyczne.
Naszą szkołę reprezentowali:
Aleksandra – kl. 3 Ot
Kacper – kl. 2 Ot
Uczestnicy rozwiązywali test składający się z części teoretycznej oraz praktycznej.
Z etapu okręgowego przeprowadzonego w całej Polsce wyłonionych zostanie 30 uczestników z najlepszymi wynikami, którzy podczas etapu centralnego powalczą o tytuł eksperta turystyki. Naszym reprezentantom życzymy zakwalifikowania się do etapu centralnego oraz dalszych sukcesów podczas trwania olimpiady.
W tym roku Członkiem Komitetu Okręgowego IV OWoT i współodpowiedzialną za przebieg etapu okręgowego w Zespole Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego była P. Agnieszka Bilska.

Dnia 1 grudnia 2016 roku odbył się w Warszawie Ogólnopolski Konkursie Barmańskim Monin Cup Junior Poland 2016. Konkurs odbywał się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie na ulicy Majdańskiej.
Uczeń naszej szkoły Artur z kl. 4Ga rywalizował z najlepszymi młodymi barmanami w Polsce.

Konkurs składał się z dwóch etapów: półfinału i finału. Podczas finału każdy z uczestników miał przygotować 4 drinki bezalkoholowe w czasie 7 minut z użyciem produktów marki Monin.
Dodatkową konkurencja był blint-test polegający na rozpoznawanie smaków syropów Monin w czasie dwóch minut.
Ogromny stres jaki mi towarzyszył nie był dobrym doradcą, który niestety przeszkodził mi w dostaniu się do finału. Zakwalifikowałem się do półfinału. Było dla mnie dużym osiągnięciem i niesamowitym przeżyciem. Dzięki konkursowi odkryłem w sobie nowe powołanie jakim jest barmaństwo.
Do konkursu przygotowywał mnie Zbigniew Nowocień. Z wielkim zaangażowaniem pomógł mi wystartować w tak prestiżowym konkursie. W czasie konkursu poznałem wielu niesamowitych barmanów oraz przedstawicieli firmy Monin.

Cieszę się że znalazłem się w trzydziestce najlepszych młodych barmanów w Polsce. (Artur)

 

Dnia 9 grudnia 2016 roku w Warszawie odbył się Ogólnopolski Konkurs "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia".
Z niemała 100 zgłoszeń wybrano 12 receptur oraz zdjęć potraw z całej Polski:

- I potrawą była zakąska, do sporządzenia której należało zastosować: -- tuszkę świeżego śledzia, buraki i twaróg
- II potrawą było danie zasadnicze, do którego należało użyć: -- pierś gęsi z kością, wiśnie mrożone oraz miód pitny dwójniak.

Uczennice z klasy 2GC: Klaudia i Julia pod opieką pani Marzeny Wnęt zakwalifikowały się do dalszego etapu konkursu.

I Etap - to wykonanie zadania technicznego polegającego na filetowaniu ananasa, pomarańczy oraz grejpfruta i ułożeniu ich dekoracyjnie na półmisku w ciągu 20 minut.
II Etap - to przygotowanie zakąski i wykwintnego dania zasadniczego według przesłanych receptur w czasie 90 minut. 

Biorąc udział w tym konkursie nasza szkoła zmagała się z trzema szkołami warszawskimi, dwoma szkołami łódzkimi, szkołami z Krakowa, Gdańska. Uczniowie oceniani byli przez profesjonalnych Szefów Kuchni należących do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Rywalizacja była nad wyraz wyrównana, jednakże nie dane nam było zasiąść na podium.

I miejsce - ZSG z Warszawy ul. Poznańska
II miejsce - ZSG z Łodzi
III miejsce - ZSG z Warszawy ul. Komorska

Jesteśmy bardzo zadowoleni z udziału w Konkursie, bowiem jego prestiż i profesjonalizm są olbrzymie. Przez kilka godzin poczuliśmy się bez mała tak, jakbyśmy brali udział w "TOP CHIEF" czy "MASTER CHIEF", a nawet w "PIEKIELNEJ KUCHNI". Kamery przez cały czas trwania konkursu wnikliwie nas obserwowały, przebieg konkursu rejestrowała TV "Kuchnia Plus", "Polsat News".

Naprawdę było warto !!!!!!!!!!!!!

   

Dnia 5 grudnia 2016 r. uczennice klasy II Ga – Żaneta, Emilia, Anna oraz Angelika pod opieką mgr inż. Katarzyny Kubickiej uczestniczyły w konferencji podsumowującej projekt pn. „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój projektów tradycyjnych i regionalnych”.
Podczas konferencji w Przytyku odbyło się rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza.
Uczennice naszej szkoły zaprezentowały dwie staropolskie potrawy- zupę owocową GARUS oraz GAGAŁUCHY (dawniej nazywane tak były gołąbki z kaszy jaglanej zawinięte w liście kiszonej kapusty). Mimo bardziej doświadczonych konkurentów ze Stowarzyszeń lokalnych uczennice zostały nagrodzone - Laurami Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki’’. Reprezentantki naszej szkoły zdobyły nowe doświadczenia, nauczyły się pokory i zespołowej pracy oraz przekonały się, że warto w siebie wierzyć.

Dnia 25.11.2016 odbył się Klasowy Konkurs Dekoracji Stołów Okolicznościowych.
Do rywalizacji przystąpiło 6 grup z klasy 3 Gb pod opieką Zb. Nowocienia. Stoły ozdabiano w stylach romantycznym, klasycznym i świątecznym. Oceniana była kolorystyka kompozycja i dodatki stosowane do dekoracji na stołach. W składzie oceniających byli uczniowie innych klas, nauczyciele i prowadzący zajęcia. Wygrał klasyczny model dekoracji stołu.

   

Uczniowie naszej szkoły z klasy IV Tga Agata i Patryk wraz z opiekunem Moniką Wasik brali udział w Półfinale konkursu MISTRZOSTWA MŁODYCH KUCHARZY 2016, który odbył się 20.10.2016 r. w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie.
Po opracowaniu przepisu na danie konkursowe z wykorzystaniem ryb słodkowodnych, zakwalifikowali się do drugiego etapu konkursu, który polegał na indywidualnej rozmowie oraz teście z wiedzy gastronomicznej. Kolejnym etapem konkursu było przygotowanie potrawy składającej się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów „BLACK BOX”- jurorami konkursu byli Justyna Adamczyk – redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz szefowie restauracji Paweł Oszczyk, Michał Bryś, Witek Iwański, Michał Kuter i Agata Wojda. W ćwierćfinale brało udział 40 drużyn w półfinale tylko 24 drużyny z całej Polski. Aby dostać się do finału naszym uczniom zabrakło odrobiny szczęścia.
Nagrodą za udział w półfinale są warsztaty z szefem kuchni jednej z warszawskich restauracji Pawłem Oszczykiem.
Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu, p. Halinie Kutkowskiej i p. Beacie Świąder.

  

Back to top