3
2
4

Dnia 1 grudnia 2016 roku odbył się w Warszawie Ogólnopolski Konkursie Barmańskim Monin Cup Junior Poland 2016. Konkurs odbywał się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie na ulicy Majdańskiej.
Uczeń naszej szkoły Artur z kl. 4Ga rywalizował z najlepszymi młodymi barmanami w Polsce.

Konkurs składał się z dwóch etapów: półfinału i finału. Podczas finału każdy z uczestników miał przygotować 4 drinki bezalkoholowe w czasie 7 minut z użyciem produktów marki Monin.
Dodatkową konkurencja był blint-test polegający na rozpoznawanie smaków syropów Monin w czasie dwóch minut.
Ogromny stres jaki mi towarzyszył nie był dobrym doradcą, który niestety przeszkodził mi w dostaniu się do finału. Zakwalifikowałem się do półfinału. Było dla mnie dużym osiągnięciem i niesamowitym przeżyciem. Dzięki konkursowi odkryłem w sobie nowe powołanie jakim jest barmaństwo.
Do konkursu przygotowywał mnie Zbigniew Nowocień. Z wielkim zaangażowaniem pomógł mi wystartować w tak prestiżowym konkursie. W czasie konkursu poznałem wielu niesamowitych barmanów oraz przedstawicieli firmy Monin.

Cieszę się że znalazłem się w trzydziestce najlepszych młodych barmanów w Polsce. (Artur)

 

Dnia 9 grudnia 2016 roku w Warszawie odbył się Ogólnopolski Konkurs "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia".
Z niemała 100 zgłoszeń wybrano 12 receptur oraz zdjęć potraw z całej Polski:

- I potrawą była zakąska, do sporządzenia której należało zastosować: -- tuszkę świeżego śledzia, buraki i twaróg
- II potrawą było danie zasadnicze, do którego należało użyć: -- pierś gęsi z kością, wiśnie mrożone oraz miód pitny dwójniak.

Uczennice z klasy 2GC: Klaudia i Julia pod opieką pani Marzeny Wnęt zakwalifikowały się do dalszego etapu konkursu.

I Etap - to wykonanie zadania technicznego polegającego na filetowaniu ananasa, pomarańczy oraz grejpfruta i ułożeniu ich dekoracyjnie na półmisku w ciągu 20 minut.
II Etap - to przygotowanie zakąski i wykwintnego dania zasadniczego według przesłanych receptur w czasie 90 minut. 

Biorąc udział w tym konkursie nasza szkoła zmagała się z trzema szkołami warszawskimi, dwoma szkołami łódzkimi, szkołami z Krakowa, Gdańska. Uczniowie oceniani byli przez profesjonalnych Szefów Kuchni należących do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Rywalizacja była nad wyraz wyrównana, jednakże nie dane nam było zasiąść na podium.

I miejsce - ZSG z Warszawy ul. Poznańska
II miejsce - ZSG z Łodzi
III miejsce - ZSG z Warszawy ul. Komorska

Jesteśmy bardzo zadowoleni z udziału w Konkursie, bowiem jego prestiż i profesjonalizm są olbrzymie. Przez kilka godzin poczuliśmy się bez mała tak, jakbyśmy brali udział w "TOP CHIEF" czy "MASTER CHIEF", a nawet w "PIEKIELNEJ KUCHNI". Kamery przez cały czas trwania konkursu wnikliwie nas obserwowały, przebieg konkursu rejestrowała TV "Kuchnia Plus", "Polsat News".

Naprawdę było warto !!!!!!!!!!!!!

   

Dnia 5 grudnia 2016 r. uczennice klasy II Ga – Żaneta, Emilia, Anna oraz Angelika pod opieką mgr inż. Katarzyny Kubickiej uczestniczyły w konferencji podsumowującej projekt pn. „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój projektów tradycyjnych i regionalnych”.
Podczas konferencji w Przytyku odbyło się rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza.
Uczennice naszej szkoły zaprezentowały dwie staropolskie potrawy- zupę owocową GARUS oraz GAGAŁUCHY (dawniej nazywane tak były gołąbki z kaszy jaglanej zawinięte w liście kiszonej kapusty). Mimo bardziej doświadczonych konkurentów ze Stowarzyszeń lokalnych uczennice zostały nagrodzone - Laurami Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki’’. Reprezentantki naszej szkoły zdobyły nowe doświadczenia, nauczyły się pokory i zespołowej pracy oraz przekonały się, że warto w siebie wierzyć.

Dnia 25.11.2016 odbył się Klasowy Konkurs Dekoracji Stołów Okolicznościowych.
Do rywalizacji przystąpiło 6 grup z klasy 3 Gb pod opieką Zb. Nowocienia. Stoły ozdabiano w stylach romantycznym, klasycznym i świątecznym. Oceniana była kolorystyka kompozycja i dodatki stosowane do dekoracji na stołach. W składzie oceniających byli uczniowie innych klas, nauczyciele i prowadzący zajęcia. Wygrał klasyczny model dekoracji stołu.

   

Uczniowie naszej szkoły z klasy IV Tga Agata i Patryk wraz z opiekunem Moniką Wasik brali udział w Półfinale konkursu MISTRZOSTWA MŁODYCH KUCHARZY 2016, który odbył się 20.10.2016 r. w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie.
Po opracowaniu przepisu na danie konkursowe z wykorzystaniem ryb słodkowodnych, zakwalifikowali się do drugiego etapu konkursu, który polegał na indywidualnej rozmowie oraz teście z wiedzy gastronomicznej. Kolejnym etapem konkursu było przygotowanie potrawy składającej się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów „BLACK BOX”- jurorami konkursu byli Justyna Adamczyk – redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz szefowie restauracji Paweł Oszczyk, Michał Bryś, Witek Iwański, Michał Kuter i Agata Wojda. W ćwierćfinale brało udział 40 drużyn w półfinale tylko 24 drużyny z całej Polski. Aby dostać się do finału naszym uczniom zabrakło odrobiny szczęścia.
Nagrodą za udział w półfinale są warsztaty z szefem kuchni jednej z warszawskich restauracji Pawłem Oszczykiem.
Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu, p. Halinie Kutkowskiej i p. Beacie Świąder.

  

Julia, Małgorzata, Sandra, Joanna, Agata, Izabela, Matylda, Natalia, Aleksandra i Monika reprezentowały naszą szkołę w zawodach piłki nożnej dziewcząt w ramach XII Radomskiej Olimpiady Młodzieży. W eliminacjach dziewczęta wygrały z Zespołem Szkół Elektronicznych (5:0), a przegrały z IV LO (2:1).

 

Była to pierwsza edycja projektu.
Certyfikaty otrzymało 18 szkół w Polsce - 6 szkół na Dolnym Śląsku i 12 szkół w woj. mazowieckim. Jesteśmy zatem w elitarnym gronie szkół średnich, które otrzymały ten certyfikat.
BRAWO MY!

W dniach 3 i 4 czerwca 2016 odbył się etap centralny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. D. Chłapowskiego w Trzciance (woj. wielkopolskie). W eliminacjach centralnych wzięło udział 221 uczestników, z czego 112 uzyskało tytuł laureata. W olimpiadzie uczestniczyło dwoje uczniów naszej szkoły – Agnieszka i Patryk z klasy 3Z, przygotowywanych przez p. Annę Wachowicz. Startowali oni w bloku technologia żywności. Zdaniem organizatorów oraz przewodniczącego Komitetu Głównego prof. dr hab. Andrzeja Radeckiego z SGGW, XL edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych okazała się wyjątkowa nie tylko ze względu na rekordową liczbę uczestników, ale również ich świetne przygotowanie. Najbardziej wyrównane wyniki były w bloku technologia żywności, gdzie o zajęciu kolejnego miejsca decydowały ułamki punktu. W ostatecznej klasyfikacji Patryki uzyskał tytuł laureata, Agnieszka tytuł finalisty. Uczniowie są zwolnieni z części pisemnej egzaminów potwierdzających kwalifikacje T.4. i T.16. oraz mogą ubiegać się o miejsca na wydziałach zbliżonych do bloku tematycznego w którym startowali wielu uczelni.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W ostatnim tygodniu kwietnia odbyły się Mistrzostwa Radomia Szkół Ponadgimnazjalnych w gimnastyce (w ramach Radomskiej Olimpiady Młodzieży). W tej trudnej konkurencji bardzo dobrze spisała się uczennica naszej szkoły, Monika, która zajęła II miejsce w układach indywidualnych dziewcząt. 
Monikę do zawodów przygotowała pani Julita Tkaczyk-Trzeciak, nauczyciel wychowania fizycznego.

 

W dniach od 14-16.04.2016 r. w Budapeszcie odbył się 36 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly.
Tematem wiodącym było: „Wino w gastronomii”.
W konkursie rywalizowało 12 drużyn z krajów europejskich: Francji, Niemiec, Polski, Włoch, Estonii i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowali: Krzysztof (kelner), Dorota i Jakub (kucharz), Magdalena (cukiernik).

Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Jesiotr na paprykowej salsie ze szpinakiem i łososiem pod bezą migdałową z sosem holenderskim o smaku cytrusowym
Zupa: Krem z kalafiora z chrupiąca komosą ryżową
Danie zasadnicze: Królik w zielonej panierce z purée selerowym i kuleczkami ziemniaczanymi z sosem miodowo-musztardowym i sosem pomarańczowo-marchewkowym
Deser: Wiosenny deser owocowy oraz tort chałwowy

Cała drużyna poświęciła wiele czasu na doskonalenie swoich umiejętności, których efektem jest zdobyty srebrny medal oraz wyróżnienie dla kelnera za komunikatywność w pracy w obecności konsumenta.
W trakcie konkursu młodzież posługiwała się językiem angielskim, co stanowiło dodatkowy stopień trudności jednak i z tym poradzili sobie doskonale.
Podczas pobytu w Budapeszcie nasi uczniowie nawiązali wiele nowych znajomości oraz poznali najpiękniejsze miejsca i zabytki w stolicy Węgier.
Do konkursu młodzież przygotowywali nauczyciele: J. Tkaczyk, J. Pieczyńska, R. Danasiewicz, B. Świąder, M. Morawska, U. Tusiek oraz J. Wojciechowski, za przygotowanie językowe uczniów oraz tłumaczenie w trakcie pobytu w Budapeszcie odpowiedzialna była M. Kotas.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy wielu sukcesów w dalszym życiu zawodowym.

kbt22
kbt27
kbt1
kbt23
kbt16
kbt17
kbt4
kbt37
kbt11
kbt13
kbt42
kbt46
kbt52
kbt26
kbt18
kbt24
kbt44
kbt14
kbt34
kbt31
kbt39
kbt21
kbt41
kbt30
kbt7
kbt5
kbt32
kbt12
kbt33
kbt20
kbt28
kbt3
kbt50
kbt35
kbt43
kbt2
kbt15
kbt29
kbt19
kbt51
kbt36
kbt40
kbt47
kbt49
kbt48
kbt38
kbt6
kbt25
kbt45

Back to top