Dnia 1 grudnia 2016 roku odbył się w Warszawie Ogólnopolski Konkursie Barmańskim Monin Cup Junior Poland 2016. Konkurs odbywał się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie na ulicy Majdańskiej.
Uczeń naszej szkoły Artur z kl. 4Ga rywalizował z najlepszymi młodymi barmanami w Polsce.
Konkurs składał się z dwóch etapów: półfinału i finału. Podczas finału każdy z uczestników miał przygotować 4 drinki bezalkoholowe w czasie 7 minut z użyciem produktów marki Monin.
Dodatkową konkurencja był blint-test polegający na rozpoznawanie smaków syropów Monin w czasie dwóch minut.
Ogromny stres jaki mi towarzyszył nie był dobrym doradcą, który niestety przeszkodził mi w dostaniu się do finału. Zakwalifikowałem się do półfinału. Było dla mnie dużym osiągnięciem i niesamowitym przeżyciem. Dzięki konkursowi odkryłem w sobie nowe powołanie jakim jest barmaństwo.
Do konkursu przygotowywał mnie Zbigniew Nowocień. Z wielkim zaangażowaniem pomógł mi wystartować w tak prestiżowym konkursie. W czasie konkursu poznałem wielu niesamowitych barmanów oraz przedstawicieli firmy Monin.
Cieszę się że znalazłem się w trzydziestce najlepszych młodych barmanów w Polsce. (Artur)
Dnia 9 grudnia 2016 roku w Warszawie odbył się Ogólnopolski Konkurs "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia".
Z niemała 100 zgłoszeń wybrano 12 receptur oraz zdjęć potraw z całej Polski:
- I potrawą była zakąska, do sporządzenia której należało zastosować: -- tuszkę świeżego śledzia, buraki i twaróg
- II potrawą było danie zasadnicze, do którego należało użyć: -- pierś gęsi z kością, wiśnie mrożone oraz miód pitny dwójniak.
Uczennice z klasy 2GC: Klaudia i Julia pod opieką pani Marzeny Wnęt zakwalifikowały się do dalszego etapu konkursu.
I Etap - to wykonanie zadania technicznego polegającego na filetowaniu ananasa, pomarańczy oraz grejpfruta i ułożeniu ich dekoracyjnie na półmisku w ciągu 20 minut.
II Etap - to przygotowanie zakąski i wykwintnego dania zasadniczego według przesłanych receptur w czasie 90 minut.
Biorąc udział w tym konkursie nasza szkoła zmagała się z trzema szkołami warszawskimi, dwoma szkołami łódzkimi, szkołami z Krakowa, Gdańska. Uczniowie oceniani byli przez profesjonalnych Szefów Kuchni należących do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Rywalizacja była nad wyraz wyrównana, jednakże nie dane nam było zasiąść na podium.
I miejsce - ZSG z Warszawy ul. Poznańska
II miejsce - ZSG z Łodzi
III miejsce - ZSG z Warszawy ul. Komorska
Jesteśmy bardzo zadowoleni z udziału w Konkursie, bowiem jego prestiż i profesjonalizm są olbrzymie. Przez kilka godzin poczuliśmy się bez mała tak, jakbyśmy brali udział w "TOP CHIEF" czy "MASTER CHIEF", a nawet w "PIEKIELNEJ KUCHNI". Kamery przez cały czas trwania konkursu wnikliwie nas obserwowały, przebieg konkursu rejestrowała TV "Kuchnia Plus", "Polsat News".
Naprawdę było warto !!!!!!!!!!!!!
Dnia 5 grudnia 2016 r. uczennice klasy II Ga – Żaneta, Emilia, Anna oraz Angelika pod opieką mgr inż. Katarzyny Kubickiej uczestniczyły w konferencji podsumowującej projekt pn. „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój projektów tradycyjnych i regionalnych”.
Podczas konferencji w Przytyku odbyło się rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza.
Uczennice naszej szkoły zaprezentowały dwie staropolskie potrawy- zupę owocową GARUS oraz GAGAŁUCHY (dawniej nazywane tak były gołąbki z kaszy jaglanej zawinięte w liście kiszonej kapusty). Mimo bardziej doświadczonych konkurentów ze Stowarzyszeń lokalnych uczennice zostały nagrodzone - Laurami Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki’’. Reprezentantki naszej szkoły zdobyły nowe doświadczenia, nauczyły się pokory i zespołowej pracy oraz przekonały się, że warto w siebie wierzyć.
Dnia 25.11.2016 odbył się Klasowy Konkurs Dekoracji Stołów Okolicznościowych.
Do rywalizacji przystąpiło 6 grup z klasy 3 Gb pod opieką Zb. Nowocienia. Stoły ozdabiano w stylach romantycznym, klasycznym i świątecznym. Oceniana była kolorystyka kompozycja i dodatki stosowane do dekoracji na stołach. W składzie oceniających byli uczniowie innych klas, nauczyciele i prowadzący zajęcia. Wygrał klasyczny model dekoracji stołu.
Uczniowie naszej szkoły z klasy IV Tga Agata i Patryk wraz z opiekunem Moniką Wasik brali udział w Półfinale konkursu MISTRZOSTWA MŁODYCH KUCHARZY 2016, który odbył się 20.10.2016 r. w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie.
Po opracowaniu przepisu na danie konkursowe z wykorzystaniem ryb słodkowodnych, zakwalifikowali się do drugiego etapu konkursu, który polegał na indywidualnej rozmowie oraz teście z wiedzy gastronomicznej. Kolejnym etapem konkursu było przygotowanie potrawy składającej się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów „BLACK BOX”- jurorami konkursu byli Justyna Adamczyk – redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz szefowie restauracji Paweł Oszczyk, Michał Bryś, Witek Iwański, Michał Kuter i Agata Wojda. W ćwierćfinale brało udział 40 drużyn w półfinale tylko 24 drużyny z całej Polski. Aby dostać się do finału naszym uczniom zabrakło odrobiny szczęścia.
Nagrodą za udział w półfinale są warsztaty z szefem kuchni jednej z warszawskich restauracji Pawłem Oszczykiem.
Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu, p. Halinie Kutkowskiej i p. Beacie Świąder.
Julia, Małgorzata, Sandra, Joanna, Agata, Izabela, Matylda, Natalia, Aleksandra i Monika reprezentowały naszą szkołę w zawodach piłki nożnej dziewcząt w ramach XII Radomskiej Olimpiady Młodzieży. W eliminacjach dziewczęta wygrały z Zespołem Szkół Elektronicznych (5:0), a przegrały z IV LO (2:1).
Była to pierwsza edycja projektu.
Certyfikaty otrzymało 18 szkół w Polsce - 6 szkół na Dolnym Śląsku i 12 szkół w woj. mazowieckim. Jesteśmy zatem w elitarnym gronie szkół średnich, które otrzymały ten certyfikat.
BRAWO MY!
W dniach 3 i 4 czerwca 2016 odbył się etap centralny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. D. Chłapowskiego w Trzciance (woj. wielkopolskie). W eliminacjach centralnych wzięło udział 221 uczestników, z czego 112 uzyskało tytuł laureata. W olimpiadzie uczestniczyło dwoje uczniów naszej szkoły – Agnieszka i Patryk z klasy 3Z, przygotowywanych przez p. Annę Wachowicz. Startowali oni w bloku technologia żywności. Zdaniem organizatorów oraz przewodniczącego Komitetu Głównego prof. dr hab. Andrzeja Radeckiego z SGGW, XL edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych okazała się wyjątkowa nie tylko ze względu na rekordową liczbę uczestników, ale również ich świetne przygotowanie. Najbardziej wyrównane wyniki były w bloku technologia żywności, gdzie o zajęciu kolejnego miejsca decydowały ułamki punktu. W ostatecznej klasyfikacji Patryki uzyskał tytuł laureata, Agnieszka tytuł finalisty. Uczniowie są zwolnieni z części pisemnej egzaminów potwierdzających kwalifikacje T.4. i T.16. oraz mogą ubiegać się o miejsca na wydziałach zbliżonych do bloku tematycznego w którym startowali wielu uczelni.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W ostatnim tygodniu kwietnia odbyły się Mistrzostwa Radomia Szkół Ponadgimnazjalnych w gimnastyce (w ramach Radomskiej Olimpiady Młodzieży). W tej trudnej konkurencji bardzo dobrze spisała się uczennica naszej szkoły, Monika, która zajęła II miejsce w układach indywidualnych dziewcząt.
Monikę do zawodów przygotowała pani Julita Tkaczyk-Trzeciak, nauczyciel wychowania fizycznego.
W dniach od 14-16.04.2016 r. w Budapeszcie odbył się 36 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly.
Tematem wiodącym było: „Wino w gastronomii”.
W konkursie rywalizowało 12 drużyn z krajów europejskich: Francji, Niemiec, Polski, Włoch, Estonii i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowali: Krzysztof (kelner), Dorota i Jakub (kucharz), Magdalena (cukiernik).
Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Jesiotr na paprykowej salsie ze szpinakiem i łososiem pod bezą migdałową z sosem holenderskim o smaku cytrusowym
Zupa: Krem z kalafiora z chrupiąca komosą ryżową
Danie zasadnicze: Królik w zielonej panierce z purée selerowym i kuleczkami ziemniaczanymi z sosem miodowo-musztardowym i sosem pomarańczowo-marchewkowym
Deser: Wiosenny deser owocowy oraz tort chałwowy
Cała drużyna poświęciła wiele czasu na doskonalenie swoich umiejętności, których efektem jest zdobyty srebrny medal oraz wyróżnienie dla kelnera za komunikatywność w pracy w obecności konsumenta.
W trakcie konkursu młodzież posługiwała się językiem angielskim, co stanowiło dodatkowy stopień trudności jednak i z tym poradzili sobie doskonale.
Podczas pobytu w Budapeszcie nasi uczniowie nawiązali wiele nowych znajomości oraz poznali najpiękniejsze miejsca i zabytki w stolicy Węgier.
Do konkursu młodzież przygotowywali nauczyciele: J. Tkaczyk, J. Pieczyńska, R. Danasiewicz, B. Świąder, M. Morawska, U. Tusiek oraz J. Wojciechowski, za przygotowanie językowe uczniów oraz tłumaczenie w trakcie pobytu w Budapeszcie odpowiedzialna była M. Kotas.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy wielu sukcesów w dalszym życiu zawodowym.