8 grudnia 2017 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej "Dora Metal” odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które zostały wyłonione spośród ponad 40 zgłoszeń.
Konkurs zorganizowany został przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, ul. Poznańska oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz w Polsat News.
Zadaniem uczestników było przygotowanie:
- zakąski: karp, chrzan tarty, cynamon, majonez
- danie zasadnicze: szynka kulka, kardamon, piwo ciemne
- zadanie techniczne: przygotowanie majonezu.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy 3 GA: Angelika i Anna przygotowane przez Panią Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Poziom prac uczestników bardzo wysoki. Musieliśmy zmierzyć się ze szkołami z: Warszawy (2 szkoły), Krakowa, Łodzi, Gdańska, Poznania, Garwolina, Radzynia Podlaskiego, Kutna, Pułtuska, Gorzowa Wielkopolskiego.
I miejsce - Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-Poznań
III miejsce – Gdańsk
Nasz zespół znalazł się w czołówce i otrzymał nagrodę Mistrza Technicznego. Na podium nie udało nam się stanąć, ale znaleźliśmy się pośród 4 nagrodzonych szkół. Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Przyjechaliśmy z pucharem i licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe oraz tygodniowy staż z szefem kuchni Nowotel w Warszawie a także liczne kontakty, które nawiązaliśmy.