PROFIL UMIEJETNOŚCI I KOMPETENCJI
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie
technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
- sporządzać receptury i kalkulację potraw i napojów
- sporządzać rozchody magazynowe surowców i kosztorysy usług gastronomicznych
- serwować potrawy i napoje, dobierając zastawę stołową, sprzęt i urządzenia
- użytkować pomieszczenia zakładu gastronomicznego zgodnie z przeznaczeniem
- stosować sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia do przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym
- stosować systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i kontrolować procesy w produkcji gastronomicznej
- dokonywać oceny towaroznawczej i organoleptycznej żywności i rozróżniać metody jej utrwalania
- dobierać i stosować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do procesów technologicznych w gastronomii
- planować jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia
- określać działanie składników odżywczych i ich wpływ na zmiany zachodzące w organizmie człowieka
- stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia
- przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne
- planować produkcję gastronomiczną i obliczać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty
- sporządzać rozliczenia finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych
- sporządzać karty menu z uwzględnieniem informacji dotyczących wartości odżywczej potraw, alergenów i cen
- stosować i oceniać działania związane z promocją usług gastronomicznych i cateringowych
- wykazać się kreatywnością w działaniach i otwartością na zmiany
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii
- przestrzegać zasad kultury i etyki zawodowej w komunikacji z innymi osobami
- organizować pracę małego zespołu i nią kierować