3
4
2

Dynia, podobnie jak ogórek, cukinia, kabaczek, melon i arbuz, należy do rodziny dyniowatych. Powszechnie kojarzona jest jako symbol Halloween, ale jako składnik pożywienia często jest niedoceniana.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Miąższ dyni jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, niacyny (witamina B3) i kwasu foliowego (witamina B9), zawiera też duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów, nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
  • Szczególnie cenne są duże ilości cynku, który jest bardzo ważny w diecie mężczyzn – zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.
  • Kilka badań wskazuje, że dynia może brać udział w profilaktyce przeciwnowotworowej.
  • Po zakupie dynia może być długo przechowywana w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu.
  • Wpływając m.in. na obniżenie wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne.
  • Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.
  • Dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

W dniu 26.10. 2022 w naszej szkole obchodziliśmy ŚWIĘTO DYNI.
Na zajęciach z pracowni gastronomicznej w klasie 2ga pod opieką P. Marzeny Wnęt uczniowie wykonali pierogi z nadzieniem serowo dyniowym, frytki z dyni z surówką z kiszonej kapusty i ciasto dyniowe, a w klasie 3 ka pod opieką P. Moniki Adamczyk tartę z nadzieniem z dyni i wanilii, zupę krem x dyni z prażonymi migdałami, placuszki serowe z pianką z dyni.

311942056_1210369412851985_8344916875386622519_n
Pierogi z nadzieniem serowodyniowym
312882509_818593002684612_2297350779224255928_n
Frytki z dyni z surowką z kiszonej kapusty
313129289_523717469573325_3429691407095262455_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312995569_667087494972527_619086147160970330_n
Placuszki serowe z pianką z dyni
312920549_817754762783432_9054780733407436120_n
Ciasto z dyniowe
312800828_361750402803386_564868084615159023_n
Zupa krem x dyni z prażonymi migdałami
312848211_1344690139670414_2497325683658540131_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
313003629_1999132470276713_939042180886571274_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312911632_737011687832647_1592626681017040357_n
Placuszki serowe z pianką z dyni
Previous Next Play Pause

Porka, parzybroda, radomianka, Rembiki, zapiekanki, gryzka, rurki z kremem, herbata u Wierzbickiego to specjały serwowane w naszym mieście od lat.
W sobotę 8 października dwie drużyny: „GASTRO” w składzie: Daria, Dawid J., Dawid K., Gabrysia, Kacper, Kinga, Lena, Natalia, Oliwia, i P. Agnieszka Kuligowska oraz „ TOT” w składzie: Igor, Mikołaj, Julia z I LO, Sandra, Paweł i P. Agnieszka Bilska poszukiwały kultowych miejsc na gastronomicznej i historycznej mapie Radomia uczestnicząc w Kulinarnej Grze Miejskiej zorganizowanej przez LOT Ziemi Radomskiej i visitRadom.pl.
Drużyna „TOT” pokonała kilkanaście drużyn (ponad 100 osób) i uplasowała się na podium zajmując III miejsce. Udało nam się wykonać 10 kulinarnych zadań (niektóre były naprawdę trudne), a odnalezienie wielu miejsc stanowiło nie lada zagadkę (np. Rajszula, cukiernia Wojciecha Rembikowskiego, koszerna restauracja Abrama Mentlika, "największa" i najstarsza brama w mieście, miejsce najlepszych dancingów w PRL-u czy lokal w którym zachwycano się zrazami zawijanymi z kaszą gryczaną, w którym bywali aktorzy, pisarze i politycy).
Dobrze się bawiliśmy zwiedzając miasto i degustując radomskie specjały, czekamy na kolejne turystyczne i gastronomiczne wyzwania :)

 

29
77
22
101
310986461_443604934429225_2926662799646973419_n
55
46
23
310846930_631740181686355_1690194138768759223_n
9
14
311289345_1157757905140448_5101132408427964581_n
59
51
85
31
4
13
32
60
36
35 (1)
82
72
1
20
78
20221008_115431
25
39
8
66
10
50
27
310817321_810491780199425_2766706590685308918_n
310824976_1489240658220183_8660869439547150371_n
18
57
44
43
310998132_639585114399651_1886054363021692654_n
53
310992293_1265956230886887_8360875562278840852_n
19
79
310918697_653808756462736_4261970721089549061_n
47
7
310871471_1139096733480398_2099643217169735872_n
Previous Next Play Pause

64
66
311063639_797307524654575_1965418725492916767_n
31
14
35 (1)
39
310839699_1234756784063281_5641659090584263407_n
311043890_1547216442348206_24610949880734433_n
310992293_1265956230886887_8360875562278840852_n
63
77
43
16
72
20
69
101
20221008_115431
81
25
33
32
18
51
310986461_443604934429225_2926662799646973419_n
1
310864126_1253743588803297_3126935667868189083_n
17
75
42
311289345_1157757905140448_5101132408427964581_n
83
9
85
19
82
59
3
15
310998132_639585114399651_1886054363021692654_n
60
34
309392091_487350949962150_7317996431415935112_n
45
55
7
10
44
78

 

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Współcześnie postrzegamy je głównie pod kątem walorów smakowych i zdrowotnych. W dniu 26.09.2022r obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Jabłka. Szkolna poradnia dietetyczna w ramach współpracy z szkolnym samorządem uczniowskim przygotowała poczęstunek dla nauczycieli. Uczniowie z klasy 3gb, 1gb, 2gz na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali potrawy oraz desery z wykorzystaniem jabłka. Wykazali się dużą kreatywnością i innowacyjnością dekoracyjną. Nie zabrakło pamiątkowych zdjęć.

308835372_1244868699635225_3440577576354192253_n
307587970_503967641154129_55213995633049196_n
308412688_478138410872713_2868726410519138103_n
308399513_661490591864641_5218298966915874909_n
308627442_803276050813400_1796111958450034712_n
308414024_632141924948441_2929365942787742829_n
308685647_426044302965507_2182416792292728463_n
308699142_1787021604982726_5879448688995121314_n
308644700_2383619298453389_7914604339596967539_n
308864296_479181380810251_6208942072162564914_n
Resized_Resized_20220926_085524
Resized_Resized_20220926_092120002
308691680_765861684524950_9138565170380479996_n
308928497_1241414076654590_2863799830678330597_n
308625161_1196099477606465_6276489065667370145_n
308510365_815479386311359_7826025824592568904_n
308730030_1025084018186761_1029837077466041636_n
Previous Next Play Pause

W czasie Dni Otwartych uczestniczyliśmy w warsztatach:

Kolorowy świat makaronów

24
4
25
9
15
3
21
27
6
2
34
26
32
17
7
1
31
16
13
20
33
12
14
11
30
19
18
22
35
29
23
8
Previous Next Play Pause

Herbata herbacie nierówna - ocena aktywności antyoksydacyjnej

37
65
64
4
12
11
2
38
61
14
10
9
7
60
5
6
1
36
63
3
13
39
35
8
62
Previous Next Play Pause

Małgorzata Górecka z klasy 4 Ga została finalistką XXVI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Dzięki swojej wytężonej pracy ma zagwarantowane miejsce na wybranej przez siebie uczelni żywieniowej.
Małgosi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

Od 22.02.2022 do 27.02.2022 r. w naszej szkole odbyły się szkolenia w ramach innowacji pedagogicznych realizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza ("Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego" realizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S.A.)
Szkoleniem objęci zostali uczniowie klas drugich z branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz i z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczyciele uczący w pionie gastronomicznym.
Tematem szkoleń były:

  • Gotowanie w próżni oraz zastosowanie innych obróbek cieplnych z uwzględnieniem nietypowych zastosowań urządzeń gastronomicznych”
  • „Różne techniki obróbek termicznych produktów spożywczych z użyciem próżni i TYNKTUR
  • „Obróbki termiczne produktów spożywczych z użyciem podciśnienia z porównaniem tradycyjnych metod przetwarzania w wysokich i niskich temperaturach”
  • Idea kuchni NOTE BY NOTE z użyciem tynktur w metodzie próżniowej z tradycyjnym przygotowaniem i aromatyzowaniem produktów. Zmiany cząsteczkowe w produktach spożywczych podczas zamrażania tradycyjnego i pod wpływem ciekłego azotu”.

Uczniowie i nauczyciele zapoznali się z nowoczesnymi trendami przygotowania i aranżacji potraw. Przygotowali między innymi dania z użyciem cyrkulatora, pakowarki próżniowej, palnika szefa kuchni, ciekłego azotu, syfonów. Aromatyzowali potrawy pod kopułkami wędzarniczymi przy użyciu wędzarni pistoletowej i dymem smakowym zgodnie z ideą kuchni „Note by note”.
Prezentowali przygotowane potrawy w nowych aranżacjach duochromatycznych.
Szkoła oprócz podniesienia kwalifikacji zawodowych zyskała nową pracownię gastronomiczną.

105
21
103
115
116
Indyk w pomarańczach
114
Kurczak kompresowany z warzywami i ryżem
215
Pstrąg z sosem truskawkowo- czosnkowym i puree
113
229
112
Krewetki z kalafiorem
203
Wołowina z sałatką
17
213
Pstrąg z sosem truskawkowo- czosnkowym i puree
106
104
221
220
202
Wołowina z sałatką
Previous Next Play Pause

40
47
29
108
58
9
37
31
38
62
36
12
30
22
210
3
223
109
110
32
207
25
16
1
212
11
61
222
44
15
7
5
42
6
39
43
46
107
10
14
205
2
4
 

dyplom_1
dyplom
Previous Next Play Pause

Miło nam poinformować, że uczennice naszej szkoły zwyciężyły w Ogólnopolskim Konkursie z Języka Niemieckiego "Koch mir was 2" zorganizowanym przez Instytut Goethe w Warszawie. Jest to już druga edycja tego konkursu w ramach projektu DEUTSCH PLUS, którego celem jest popularyzacja i innowacyjne nauczanie języka niemieckiego. 

Zadanie konkursowe polegało na zaprojektowaniu strony książki kucharskiej z przepisem w języku niemieckim, na danie, które najchętniej uczestnicy konkursu zobaczyliby na świątecznym stole. Trzyosobowa drużyna w składzie: Wiktoria Pietras, Paulina Rdzanek oraz Daria Waniak z klasy 3 Gap przedstawiła przepis na tort piernikowo-pomarańczowy.
W nagrodę, uczennice wezmą udział w warsztatach kulinarnych online.
Opiekun projektu: Karolina Sieczkowska Męzik

262475561_1119471365522691_6691715113609325576_n
261852152_3122874124503643_6646572065901393765_n
264178777_1102081293875754_1415218271929257959_n
263190243_212341637729826_3569154891667097413_n
263169361_198506962484440_3806439124002812011_n
264193429_858852414781348_8003035359200833182_n
262475561_1119471365522691_6691715113609325576_n
dyplom_dz
266271113_327390479209019_826121669039860434_n
Previous Next Play Pause

Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole
prof. Jan Gawęcki 

W dniu 3 grudnia 2021 r nasi uczniowie: Małgorzata Górecka z kl. 4 Ga i Adrian Słowiński z kl. 4 Gb dzielnie walczyli na etapie okręgowym w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Gratulujemy Małgosi, która zakwalifikowała się do etapu centralnego, gdzie zawalczy o index!
Trzymajcie kciuki:)

IMG_20211203_104818_1
IMG_20211203_122440
IMG_20211203_122859
IMG_20211203_120319
IMG_20211203_122859
IMG_20211203_120315
Previous Next Play Pause

30 listopada 2021r. klasa 3Gap uczestniczyła w wycieczce do Warszawy.
W czasie krótkiego spaceru po Starym Mieście - oprócz zabytków - zwiedziliśmy także komisariat, w którym funkcjonariusze Milicji Obywatelskiej w 1983 r. brutalnie pobili Grzegorza Przemyka.
Spędziliśmy również kilka godzin w Centrum Nauki Kopernik. Podróż do Radomia upłynęła już w nieco bardziej ostatkowym nastroju.
Muzyka i śpiew rozbrzmiewały wokół całej trasy naszego przejazdu.

20211130_110150
20211130_102003
20211130_110104
20211130_103647
20211130_152307

Back to top