2
4
3

pozdrawiają z Krakowa :)

314913742_5483725648411329_278218040897290676_n
315107017_811553950125043_7070105565234593662_n
315113323_700781954714687_4825595009318289329_n
315528612_1055249728480090_3665578980487146472_n
315105654_441156054849034_3146560400732406227_n
312807205_1074243933174198_6005355904072364990_n
314379562_1173371716926299_2042750184633204340_n
315375522_663514788552926_6066757923892436466_n
315093863_537195401139820_1244911368834465461_n
315526739_1108520713360530_5536059916665059791_n
314378477_692748165550579_5524716263415851745_n
314993843_817593906115043_4589833291811119659_n
315304763_3358272584491523_5751963597272943861_n
315350114_683269909783288_666024805487498320_n
315494524_5386727851438186_4930502568069406741_n
315244733_863327351505042_6982004753300905690_n
315208709_708236400292412_745382315208216566_n
313377131_499217395596124_3957896466001704008_n
313205817_1192225798366693_6238192721210660118_n
315104429_1256337618266550_4885548664708204590_n
315273868_519180236775796_6418175737111744690_n
315325487_6032802456740868_8100569913007406659_n
315194597_523490516311163_7392758494629671710_n
315178734_895835951403130_4856654865665435419_n
315503735_1809649789369899_3998291507013864582_n
314621526_519794350041487_2506059401887854246_n
315233396_961897101436668_6765716636397436860_n
315303341_915174379446879_5702123522246157235_n
315183674_1243841026348129_8344163212878389716_n
313912638_1835090866869864_4663948144825225337_n
315264536_423912673104676_1336149793026305696_n
315196432_821487839087486_9163316204599446532_n
315534068_794089991652960_5365842156845415228_n
315303341_915174379446879_5702123522246157235_n
315107096_1178343473115976_4955237946233655236_n
315204775_659025505877010_4202299042720937756_n
315111732_3082544245386050_9182232212168515982_n
315215786_1359307924607609_28709328393848752_n
315422950_1607429186339888_5685669494244385545_n
315290679_1542218479631219_8030766650065327948_n
315521513_1298581520682068_3654087501720410601_n
314497538_522901789716344_8021530333136165123_n
Previous Next Play Pause

315196432_821487839087486_9163316204599446532_n
314378477_692748165550579_5524716263415851745_n
314497538_522901789716344_8021530333136165123_n
315521513_1298581520682068_3654087501720410601_n
313205817_1192225798366693_6238192721210660118_n
315375522_663514788552926_6066757923892436466_n
315273868_519180236775796_6418175737111744690_n
313912638_1835090866869864_4663948144825225337_n
315303341_915174379446879_5702123522246157235_n
315350114_683269909783288_666024805487498320_n
315194597_523490516311163_7392758494629671710_n
315264536_423912673104676_1336149793026305696_n
315422950_1607429186339888_5685669494244385545_n
315534068_794089991652960_5365842156845415228_n
315290679_1542218479631219_8030766650065327948_n
313377131_499217395596124_3957896466001704008_n
315204775_659025505877010_4202299042720937756_n
315104429_1256337618266550_4885548664708204590_n
315503735_1809649789369899_3998291507013864582_n
315178734_895835951403130_4856654865665435419_n
315093863_537195401139820_1244911368834465461_n
312807205_1074243933174198_6005355904072364990_n
315526739_1108520713360530_5536059916665059791_n
314993843_817593906115043_4589833291811119659_n
315107096_1178343473115976_4955237946233655236_n
315215786_1359307924607609_28709328393848752_n
315107017_811553950125043_7070105565234593662_n
314621526_519794350041487_2506059401887854246_n
315494524_5386727851438186_4930502568069406741_n
315325487_6032802456740868_8100569913007406659_n
315244733_863327351505042_6982004753300905690_n
314379562_1173371716926299_2042750184633204340_n
314913742_5483725648411329_278218040897290676_n
315233396_961897101436668_6765716636397436860_n
315183674_1243841026348129_8344163212878389716_n
315208709_708236400292412_745382315208216566_n
315303341_915174379446879_5702123522246157235_n
315105654_441156054849034_3146560400732406227_n
315113323_700781954714687_4825595009318289329_n
315111732_3082544245386050_9182232212168515982_n
315528612_1055249728480090_3665578980487146472_n
315304763_3358272584491523_5751963597272943861_n

 

Dynia, podobnie jak ogórek, cukinia, kabaczek, melon i arbuz, należy do rodziny dyniowatych. Powszechnie kojarzona jest jako symbol Halloween, ale jako składnik pożywienia często jest niedoceniana.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Miąższ dyni jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, niacyny (witamina B3) i kwasu foliowego (witamina B9), zawiera też duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów, nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
  • Szczególnie cenne są duże ilości cynku, który jest bardzo ważny w diecie mężczyzn – zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.
  • Kilka badań wskazuje, że dynia może brać udział w profilaktyce przeciwnowotworowej.
  • Po zakupie dynia może być długo przechowywana w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu.
  • Wpływając m.in. na obniżenie wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne.
  • Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.
  • Dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

W dniu 26.10. 2022 w naszej szkole obchodziliśmy ŚWIĘTO DYNI.
Na zajęciach z pracowni gastronomicznej w klasie 2ga pod opieką P. Marzeny Wnęt uczniowie wykonali pierogi z nadzieniem serowo dyniowym, frytki z dyni z surówką z kiszonej kapusty i ciasto dyniowe, a w klasie 3 ka pod opieką P. Moniki Adamczyk tartę z nadzieniem z dyni i wanilii, zupę krem x dyni z prażonymi migdałami, placuszki serowe z pianką z dyni.

312995569_667087494972527_619086147160970330_n
Placuszki serowe z pianką z dyni
312800828_361750402803386_564868084615159023_n
Zupa krem x dyni z prażonymi migdałami
311942056_1210369412851985_8344916875386622519_n
Pierogi z nadzieniem serowodyniowym
312911632_737011687832647_1592626681017040357_n
Placuszki serowe z pianką z dyni
312882509_818593002684612_2297350779224255928_n
Frytki z dyni z surowką z kiszonej kapusty
313129289_523717469573325_3429691407095262455_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312920549_817754762783432_9054780733407436120_n
Ciasto z dyniowe
313003629_1999132470276713_939042180886571274_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312848211_1344690139670414_2497325683658540131_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
Previous Next Play Pause

Porka, parzybroda, radomianka, Rembiki, zapiekanki, gryzka, rurki z kremem, herbata u Wierzbickiego to specjały serwowane w naszym mieście od lat.
W sobotę 8 października dwie drużyny: „GASTRO” w składzie: Daria, Dawid J., Dawid K., Gabrysia, Kacper, Kinga, Lena, Natalia, Oliwia, i P. Agnieszka Kuligowska oraz „ TOT” w składzie: Igor, Mikołaj, Julia z I LO, Sandra, Paweł i P. Agnieszka Bilska poszukiwały kultowych miejsc na gastronomicznej i historycznej mapie Radomia uczestnicząc w Kulinarnej Grze Miejskiej zorganizowanej przez LOT Ziemi Radomskiej i visitRadom.pl.
Drużyna „TOT” pokonała kilkanaście drużyn (ponad 100 osób) i uplasowała się na podium zajmując III miejsce. Udało nam się wykonać 10 kulinarnych zadań (niektóre były naprawdę trudne), a odnalezienie wielu miejsc stanowiło nie lada zagadkę (np. Rajszula, cukiernia Wojciecha Rembikowskiego, koszerna restauracja Abrama Mentlika, "największa" i najstarsza brama w mieście, miejsce najlepszych dancingów w PRL-u czy lokal w którym zachwycano się zrazami zawijanymi z kaszą gryczaną, w którym bywali aktorzy, pisarze i politycy).
Dobrze się bawiliśmy zwiedzając miasto i degustując radomskie specjały, czekamy na kolejne turystyczne i gastronomiczne wyzwania :)

 

51
310864126_1253743588803297_3126935667868189083_n
82
72
84
11
31
79
30
5
20221008_115431
32
29
310992293_1265956230886887_8360875562278840852_n
3
47
46
49
311289345_1157757905140448_5101132408427964581_n
83
59
310817321_810491780199425_2766706590685308918_n
45
56
13
309392091_487350949962150_7317996431415935112_n
33
64
101
16
310700278_2368930129941523_8448600526047624657_n
66
39
77
4
27
310846930_631740181686355_1690194138768759223_n
50
23
53
75
310871471_1139096733480398_2099643217169735872_n
20
85
8
69
14
55
34
68
Previous Next Play Pause

44
311063639_797307524654575_1965418725492916767_n
69
310992293_1265956230886887_8360875562278840852_n
82
1
23
25
68
8
9
13
20
47
41
34
310839699_1234756784063281_5641659090584263407_n
27
77
83
37
79
32
50
43
10
45
65
310918697_653808756462736_4261970721089549061_n
5
310998132_639585114399651_1886054363021692654_n
39
20221008_115431
21
75
55
311043890_1547216442348206_24610949880734433_n
46
311289345_1157757905140448_5101132408427964581_n
309392091_487350949962150_7317996431415935112_n
310846930_631740181686355_1690194138768759223_n
3
22
101
51
30
16
49
36
60

 

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Współcześnie postrzegamy je głównie pod kątem walorów smakowych i zdrowotnych. W dniu 26.09.2022r obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Jabłka. Szkolna poradnia dietetyczna w ramach współpracy z szkolnym samorządem uczniowskim przygotowała poczęstunek dla nauczycieli. Uczniowie z klasy 3gb, 1gb, 2gz na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali potrawy oraz desery z wykorzystaniem jabłka. Wykazali się dużą kreatywnością i innowacyjnością dekoracyjną. Nie zabrakło pamiątkowych zdjęć.

308627442_803276050813400_1796111958450034712_n
308835372_1244868699635225_3440577576354192253_n
308691680_765861684524950_9138565170380479996_n
308730030_1025084018186761_1029837077466041636_n
308399513_661490591864641_5218298966915874909_n
308412688_478138410872713_2868726410519138103_n
307587970_503967641154129_55213995633049196_n
308699142_1787021604982726_5879448688995121314_n
Resized_Resized_20220926_092120002
308644700_2383619298453389_7914604339596967539_n
308510365_815479386311359_7826025824592568904_n
Resized_Resized_20220926_085524
308685647_426044302965507_2182416792292728463_n
308414024_632141924948441_2929365942787742829_n
308928497_1241414076654590_2863799830678330597_n
308625161_1196099477606465_6276489065667370145_n
308864296_479181380810251_6208942072162564914_n
Previous Next Play Pause

W czasie Dni Otwartych uczestniczyliśmy w warsztatach:

Kolorowy świat makaronów

21
15
11
23
1
25
19
26
35
3
2
18
34
13
24
32
20
16
9
29
4
33
17
31
22
27
12
14
30
8
6
7
Previous Next Play Pause

Herbata herbacie nierówna - ocena aktywności antyoksydacyjnej

1
39
61
13
4
65
7
64
11
6
9
63
35
3
62
37
8
10
60
2
5
12
14
38
36
Previous Next Play Pause

Małgorzata Górecka z klasy 4 Ga została finalistką XXVI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Dzięki swojej wytężonej pracy ma zagwarantowane miejsce na wybranej przez siebie uczelni żywieniowej.
Małgosi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

Od 22.02.2022 do 27.02.2022 r. w naszej szkole odbyły się szkolenia w ramach innowacji pedagogicznych realizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza ("Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego" realizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S.A.)
Szkoleniem objęci zostali uczniowie klas drugich z branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz i z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczyciele uczący w pionie gastronomicznym.
Tematem szkoleń były:

  • Gotowanie w próżni oraz zastosowanie innych obróbek cieplnych z uwzględnieniem nietypowych zastosowań urządzeń gastronomicznych”
  • „Różne techniki obróbek termicznych produktów spożywczych z użyciem próżni i TYNKTUR
  • „Obróbki termiczne produktów spożywczych z użyciem podciśnienia z porównaniem tradycyjnych metod przetwarzania w wysokich i niskich temperaturach”
  • Idea kuchni NOTE BY NOTE z użyciem tynktur w metodzie próżniowej z tradycyjnym przygotowaniem i aromatyzowaniem produktów. Zmiany cząsteczkowe w produktach spożywczych podczas zamrażania tradycyjnego i pod wpływem ciekłego azotu”.

Uczniowie i nauczyciele zapoznali się z nowoczesnymi trendami przygotowania i aranżacji potraw. Przygotowali między innymi dania z użyciem cyrkulatora, pakowarki próżniowej, palnika szefa kuchni, ciekłego azotu, syfonów. Aromatyzowali potrawy pod kopułkami wędzarniczymi przy użyciu wędzarni pistoletowej i dymem smakowym zgodnie z ideą kuchni „Note by note”.
Prezentowali przygotowane potrawy w nowych aranżacjach duochromatycznych.
Szkoła oprócz podniesienia kwalifikacji zawodowych zyskała nową pracownię gastronomiczną.

105
113
115
116
Indyk w pomarańczach
103
17
229
213
Pstrąg z sosem truskawkowo- czosnkowym i puree
221
114
Kurczak kompresowany z warzywami i ryżem
104
203
Wołowina z sałatką
112
Krewetki z kalafiorem
220
202
Wołowina z sałatką
21
106
215
Pstrąg z sosem truskawkowo- czosnkowym i puree
Previous Next Play Pause

3
36
29
207
61
7
222
25
31
39
16
43
1
62
47
9
42
44
223
2
32
40
37
14
108
210
15
58
6
212
46
107
12
109
30
38
110
11
10
5
205
22
4
 

dyplom_1
dyplom
Previous Next Play Pause

Miło nam poinformować, że uczennice naszej szkoły zwyciężyły w Ogólnopolskim Konkursie z Języka Niemieckiego "Koch mir was 2" zorganizowanym przez Instytut Goethe w Warszawie. Jest to już druga edycja tego konkursu w ramach projektu DEUTSCH PLUS, którego celem jest popularyzacja i innowacyjne nauczanie języka niemieckiego. 

Zadanie konkursowe polegało na zaprojektowaniu strony książki kucharskiej z przepisem w języku niemieckim, na danie, które najchętniej uczestnicy konkursu zobaczyliby na świątecznym stole. Trzyosobowa drużyna w składzie: Wiktoria Pietras, Paulina Rdzanek oraz Daria Waniak z klasy 3 Gap przedstawiła przepis na tort piernikowo-pomarańczowy.
W nagrodę, uczennice wezmą udział w warsztatach kulinarnych online.
Opiekun projektu: Karolina Sieczkowska Męzik

262475561_1119471365522691_6691715113609325576_n
261852152_3122874124503643_6646572065901393765_n
264178777_1102081293875754_1415218271929257959_n
263190243_212341637729826_3569154891667097413_n
263169361_198506962484440_3806439124002812011_n
264193429_858852414781348_8003035359200833182_n
262475561_1119471365522691_6691715113609325576_n
dyplom_dz
266271113_327390479209019_826121669039860434_n
Previous Next Play Pause

Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole
prof. Jan Gawęcki 

W dniu 3 grudnia 2021 r nasi uczniowie: Małgorzata Górecka z kl. 4 Ga i Adrian Słowiński z kl. 4 Gb dzielnie walczyli na etapie okręgowym w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Gratulujemy Małgosi, która zakwalifikowała się do etapu centralnego, gdzie zawalczy o index!
Trzymajcie kciuki:)

IMG_20211203_104818_1
IMG_20211203_122440
IMG_20211203_122859
IMG_20211203_120319
IMG_20211203_122859
IMG_20211203_120315
Previous Next Play Pause

Back to top