3
2
4

W dniu 25.05.2023 odbyła się wycieczka klas czwartych o profilu technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie pod opieką Pani Anny Wachowicz i Pani Katarzyny Kubickiej.
Na uczelni Dni Otwarte zorganizowały wydziały technologii żywności.  Wzięliśmy udział w prezentacji kierunków:

  • Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
  • Bezpieczeństwo Żywności
  • Towaroznawstwo i marketing żywności
  • Food Science: Technology and nutrition

Uczestniczyliśmy w warsztatach tematycznych prowadzonych przez nauczycieli akademickich w laboratoriach:

  • Zastosowanie technologii druku 3D w produkcji żywności
  • Wielki świat mikroorganizmów
  • Wykonywanie preparatów drożdży, omówienie znaczenia mikroorganizmów w produkcji żywności
  • Cukier ukryty w żywności. Jak go oznaczyć?
  • Wykonywanie analiz sensorycznych
  • Omówienie jakości i składu czekolady wraz z zapoznaniem z półproduktami i surowcami potrzebnymi do produkcji czekolady, metodami oceny czekolady
  • Posmakuj co wytłoczymy z ziarenka (produkcja olejów)

Dowiedzieliśmy się też jak wygląda życie studenta. Jednym słowem wiedzieć i widzieć jest warto polecamy wszystkim.

fot. K. Kubicka, A. Wachowicz

20230525_140555_1685042922286
img_3948
img_3927
img_3931
20230525_115513_1685105426445
20230525_115740_1685105333528_1
20230525_115743_1685105333119
20230525_135228_1685105058887
img_3941
Previous Next Play Pause

20230525_115513_1685105426445
20230525_115740_1685105333528
20230525_120358_1685105425963
20230525_140842_1685042922121
IMG_3937
image0 (2)
20230525_115740_1685105333528 (1)
IMG_3941
20230525_130311_1685105333793
IMG_3948
20230525_112313_1685101783690
IMG_3940
20230525_112719_1685101783571
image1 (2)
20230525_135228_1685105058887
20230525_140437_1685042922384
20230525_112731_1685101783155
IMG_3931
20230525_141051_1685042921997
20230525_115743_1685105333119
20230525_115712_1685105333985
20230525_140555_1685042922286
20230525_142238_1685042921833
img_3929
20230525_130206_1685105059544
IMG_3927
20230525_142410_1685042921397

30 marca uczniowie klasy 3 Ga uczestniczyli w Dniu Otwartym UP w Lublinie.
Wzięli udział w warsztatach „Fałszowanie żywności” – sprawdzali zafałszowanie soku jabłkowego. Dzięki uprzejmości pracowników UP mogli zobaczyć specjalistyczne pracownie - dr. inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk zaprezentowała pracownię sensoryczną, a mgr inż. Patryk Siczek (absolwent ZSSiH) pokazał pracownię gastronomiczną i przybliżył kierunki kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii.
W Centrum Kongresowym UP zapoznali się z ofertą kształcenia na wszystkich wydziałach uniwersytetu oraz działalnością kół naukowych.

339410186_158542090488354_5226483384377787563_n
339653747_910509876895251_4436170231952497610_n
339338604_1092903204998978_5923070951980433641_n
339340799_1177980622914724_4785444831257510334_n
339377223_610090027418385_5911667769763070150_n
339532464_889814988764637_4487440989182046759_n
Previous Next Play Pause

334734218_542112268137408_6872471099964144613_n
339906440_786197155965251_8403044049236066981_n
334578259_1927054817668698_3598787710543527031_n
337305602_1016077636038730_2664006537209314982_n
336791791_619450546273137_8804589386385388263_n
337185329_1434765727270837_6760804175437148778_n
334724591_5682860238485319_8356442004705112654_n
337218184_1412883502850507_2054395158612911886_n
337298558_1928696677510026_3801732378481359924_n

W dniach 22- 24 marca 2023 r. odbyła się Olimpiada Wiedzy o Żywieniu pod patronatem Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Uczeń klasy 4 Gbp Maciej Woźniak zdobył tytuł FINALISTY! Maciejowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów 🙂

337541729_6084851521636567_5271730658433710594_n
IMG_20230324_125652
IMG_20230323_100404
337541729_6084851521636567_5271730658433710594_n
IMG_20230328_181433
IMG_20230324_125652
IMG_20230327_175515
IMG_20230323_100404
337538881_2309104069258197_6365083425051006931_n
Previous Next Play Pause

Mowa oczywiście o Walentynkach, zwanych także Dniem Świętego Walentego!
Popularne Walentynki obchodzone 14 lutego, to święto miłości.

Kim był św. Walenty?
Święty Walenty był rzymskim kapłanem. Udzielał on ślubów zakochanym parom. Miał moc uzdrawiania chorych i pocieszania nieszczęśliwych. Dzień Świętego Walentego obchodzimy od kilku lat, ale z roku na rok rośnie ilość sympatyków tego święta.
To świetna okazja do wyznania miłosnych i ciepłych gestów.

My oczywiście jesteśmy za, bo nigdy dość okazji, aby powiedzieć "Lubię Cię", "Kocham", "Uwielbiam". Cóż w tym złego. Tego dnia każdy powinien czuć się kochany. Dzień Św. Walentego obchodzony jest na całym świecie, ale największą popularnością cieszy się w USA. Tego dnia dosłownie wszyscy obsypują się karteczkami, maskotkami, prezentami, kwiatami i słodyczami oraz przyrządzonymi potrawami.

Uczniowie z klas technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz na zajęciach z pracowni gastronomicznej przygotowali ciekawe potrawy walentynkowe. Wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością.

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 ka pod opieką P. Marzeny Wnęt

327818380_1335960750562070_1127653597649588157_n
sałatka z tostami w kształcie serca
327998901_500421832269470_1197220083455049644_n
desery walentynkowe
327960889_3465990330334024_4349917799321726603_n
desery walentynkowe
328334248_496421815902409_3627088697662289052_n
sałatka w koszyczku serowym
327479955_868913084362818_5743034550959498298_n
camembert smażony z żurawiną
328161180_867886287612576_650683948769179242_n
desery walentynkowe
327590712_907431930450868_3296911992874768762_n
grzanki z jajkiem sadzonym
329019846_2262905830549602_8989686600397424399_n
suflet z sera
Previous Next Play Pause

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 tgb (1 grupa) pod opieką P. Urszuli Tusiek

329716940_715560963377361_484588224216038597_n
329558675_5809924482432537_4254095470094198860_n
329474984_578498930822493_5513533058823908851_n
329424163_3382762018655104_8155034111878411324_n
329350023_878751416694727_1175766731989457783_n
328321491_561138292626428_7634416428872111386_n
Previous Next Play Pause

Dania wykonane przez uczniów klasy 1 tgb (2 grupa) pod opieką P. Agnieszki Krawczyk

329651340_587096249508554_1182366513782615220_n
328715619_518102373771905_1134011732059770183_n
329401675_1703500226732765_1302215056666958034_n
329110757_715336723503007_4818253373906244779_n
329324203_860371325020872_6428188158274817213_n
329562815_1565230007322693_8640450373234499528_n
328231014_767072214301818_6247264769399023218_n
329562807_909313273541385_2124361654318060361_n
329454173_2112103958982338_2906278642559193420_n
329400368_1353618635461308_3806657556235103925_n
329469863_1984493145242282_6932937909818002415_n
329367678_1638700413253212_2219654078542228243_n
329598133_558983122957076_1665009230975665726_n
329019178_907441100439424_6485875135880057797_n (1)
329589055_915055423175019_2177914985377175102_n
Previous Next Play Pause

Szkolna poradnia dietetyczna składa najserdeczniejsze życzenia walentynkowe:
W dniu świętego Walentego, nic nie może dziać się złego, nikt nie może się dziś złościć, bo dziś nadszedł dzień miłości.

Dnia 19.01.2023 roku klasy czwarte (technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik usług kelnerskich) pod opieką Pana Zbigniewa Nowocienia wzięły udział w szkoleniu barmańskim  w Warszawie. Ambasador marki Monin Pan Paweł Jaworski zaprezentował nam ofertę  firmy i z jego pomocą przygotowywaliśmy drinki, lemoniady, kawy oraz herbaty.
Na zakończenie pokazów każdy spróbował swoich sił w byciu barmanem.
Na zakończenie szkolenia odbył się konkurs, w którym mogliśmy wygrać produkty marki Monin. Po krótkim egzaminie każdy otrzymał certyfikat.

Gruszki posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Te owoce, często niedoceniane powinny się znaleźć w naszej diecie. Są doskonałym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Posiadają wiele korzystnych i przeróżnych właściwości prozdrowotnych.

Ciekawostki o gruszkach:

  • Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.
  • Są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu.
  • Gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.
  • Bor zapobiega również utracie wapnia z kości w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.
  • Podobnie jak jabłka, gruszki są szczególnie bogate we fruktozę i sorbitol.
  • Choć charakteryzują się słodkim smakiem, 100 g owoców dostarcza zaledwie 63 kcal.
  • Stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy i fenoli. Antyoksydanty, takie jak witamina A czy C obecne w gruszkach, hamują procesy starzenia, niszczą wolne rodniki, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.
  • Występujące w gruszkach komórki kamienne (sklereidy) zapobiegają zaparciom. Są to komórki tkanki wzmacniającej.
  • Zawierają fruktozę oraz błonnik, które ułatwiają wypróżnianie się.
  • Gruszka jako składnik zdrowej diety może przeciwdziałać zapaleniu dróg moczowych, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne. Odpowiada za to obecna w niej arbutyna, która wykazuje działanie bakteriobójcze.
  • Ekstrakt z gruszek stosowany jest do szamponów. Wygładza włosy i zapobiega rozdwajaniu końcówek.
  • Napar ze świeżych skórek gruszy wykorzystywany jest jako okłady na trudno gojące się rany i owrzodzenia.

W przeddzień ŚWIĘTA GRUSZKI w naszej szkole odbył się QUIZ O GRUSZKACH zorganizowany przez Szkolną Poradnię Dietetyczną. Było wesoło, kolorowo i zdrowo.
Koordynatorzy: Ewa Guść, Martyna Domagała-Karpeta.

11
15
21
20
19
14
5
30
22
13
25
3
1
7
12
23
4
9
10
16
24
Previous Next Play Pause

Potrawy z gruszek wykonane na zajęciach pracowni z P. Marzeną Wnęt.

317961885_516529330512011_6994542333436207580_n
318892121_702373574511654_215188922852431481_n
318195136_1680800462314004_6292074289951098071_n
312920549_817754762783432_9054780733407436120_n
312882509_818593002684612_2297350779224255928_n
311942056_1210369412851985_8344916875386622519_n
Previous Next Play Pause

9
10
16
19
24
5
25
20
11
4
23
15
30
21
13
7
3
12
1
22
14

I miejsce zajął Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,

II miejsce Zlata Dubovik z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach,

III miejsce Wiktoria Janus z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

GRATULUJEMY :)

III_m_2
I miejsce
4
30
62
III_m_1
37
27
28
67
59
64
49
40
38
34
53
65
66
29
III miejsce
5
25
48
50
39
33
63
I m_1
1_m2
2_m_3
II miejsce
2_m_4
Previous Next Play Pause

11
41
8
11
25
46
13
31
1
36
7
69
56
27
46
51
55
12
38
IMG_0477
12
73
25
57
4
66
11
39
24
27
37
77
22
I m_1
7
28
48
35
19
7
23
71
13
23
51
35
5
48
30
30

Uczniowie klas II, III i IV technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z III ka i III TH wzięli udział w warsztatach o tradycjach kulinarnych w dawnym Radomiu. Warsztaty odbyły się w Resursie w ramach podziękowania za pomoc w przygotowaniu Uliczki Tradycji. Po warsztatach uczniowie obejrzeli wystawę zdjęć znanego radomskiego fotografika Zygmunta Sobienia.

IMG20221115101930
IMG20221115101328
IMG20221115100938
IMG20221115101009
IMG20221115101535
IMG20221115101349
IMG20221115101554
IMG20221115101031
Previous Next Play Pause

Back to top