2
4
3

Hejka z tej strony Martyna - kucharz.
Jestem praktykantką w restauracji Dallo Zio w mieście Rimini. Restauracja, w której odbywam staż wykorzystuje surowce wyłącznie z okolic Rimini, zarówno lądowych jak i morskich. Zdobywam nowe doświadczenia związane z kuchnią włoską. Moim zadaniem jest pomoc w kuchni - zajmuję się przygotowaniem posiłków i dodatków warzywnych (jednym z nich jest trawa cytrynowa obsmażana na oliwie, oprócz aromatycznego smaku wyróżnia się ona bogactwem witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm). Wykonuję również obróbką owoców morza oraz przygotowuję desery.
Stażystka Martyna. Ciao

62793468-0cfe-4853-95d1-c36c63ff12ee
285e3893-0e65-4e3a-bd15-cdbd09a81063
72deed5d-f593-44fc-afa9-edce01072800
b8ce0f15-4306-46f4-944f-73b2b6e25998
24d03640-424f-4a98-86fe-a3d2de08db27
72b962b0-8113-4e71-bcbb-955be2b07233
f91a57d8-bc74-41b1-bd63-07055e2ba1d4

Cześć, tu Adam
Pracuję w restauracji La Marrianna, która funkcjonuje od 1908 roku.

Restauracja głównie serwuje dania z owocami morza. Przygotowywane są także tradycyjne dania regionalne oraz desery.
Do moich zadań w restauracji należy: obróbka wstępna owoców morza oraz warzyw, wypiekanie Piadin - to klasyczny płaski chleb bez zakwasu, który jest wypiekany w Romanii od średniowiecza i można go uważać za symboliczne jedzenie tego regionu. Piadina, jedzenie uliczne wyprzedzające swoje czasy, może być nadziewana niemal każdym składnikiem – warzywami, mięsem, serem lub rybą. Pomagam również na stanowisku wykończeniowym oraz dbam o utrzymanie czystości na kuchni.
Stażysta Adam

DC6C8E26-5846-4A07-BD90-CB665363436F.jpeg
4afe2320-1114-4802-a1aa-c0a33bc883de
2
7f0029fb-58d6-4910-a5cf-1bf2cebf6564
f42f698f-4a84-4a32-b309-0fc6d728916a
4
984f6716-7e96-442a-bf0b-7e9f57fb1cc1
ed8023d3-b645-4731-8f54-9314ddde8d36
adam1

W czasie pobytu we Włoszech miałyśmy okazję obserwować życie ludzi, którzy tu mieszkają

Co zwróciło naszą uwagę?
Na powitanie Włosi mówią Ciao! lub Buon giorno!, ale tylko rano, po godz. 15-tej Buona sera. Często pada też pytanie Come stai? Czyli jak się masz, na który odpowiadamy bene, co znaczy dobrze i nic więcej. Żadnego narzekania.
Włosi robią dobrą kawę, piją ją najczęściej stojąc przy barze. Ich wizyta w kawiarni to głównie szybkie espresso (intensywna kawa podawana w małej filiżance, charakteryzuje ją mocny smak i pianka unosząca się na powierzchni).
Jeżeli chcesz napić się kawy latte, nie proś o latte, bo dostaniesz szklankę mleka. Po włosku latte oznacza mleko. Aby ją zamówić trzeba poprosić o caffe latte.
Do kawy, najczęściej podaje się cornetto, czyli słodkiego rogalika przypominającego francuskiego croissanta, ale zawierającego nadzienie.
Siesta we Włoszech (znana jako riposo lub pennichella) to przerwa w ciągu dnia, podczas której wiele sklepów, biur i restauracji zamyka się na kilka godzin, zazwyczaj między 13:00 a 16.00. To czas na odpoczynek, posiłek i ochronę przed najgorętszym słońcem. Włosi bardzo nie lubią i raczej nie pracują w tych godzinach.
La passeggiata, czyli wieczorny spacer, to ważna część włoskiej kultury. Włosi uwielbiają wychodzić na ulice w godzinach popołudniowych i wieczornych, aby spotkać się z przyjaciółmi, zjeść lody, czy po prostu podziwiać miasto.
Rozmawiają głośno i za pomocą dużej liczby gestów.
Wracając z pracy, spacerując po mieście czy promenadzie bardzo często spotykałyśmy młodych ludzi z wiankiem laurowym na głowie.
Tradycja dekorowania głowy wiankiem laurowym podczas obrony pracy magisterskiej jest symbolicznym aktem, który odnosi się do wartości i aspiracji studentów. Symbolizuje triumf i osiągnięcia, które student zdobył podczas nauki. Stanowi wyraz uznania dla ciężkiej pracy, poświęcenia i determinacji, jaką poświęcił.
Studenci noszą wieniec po uroczystościach ukończenia szkoły przez resztę dnia.

Czas spędzony w Rimini będziemy długo wspominać, ale wszędzie dobrze, najlepiej w domu. Trochę stęskniliśmy się za naszymi bliskimi, szkołą, polskim rosołem i jajecznicą.
Wracamy do Radomia. Dziękujemy:)
Stażystki: Julia, Natalia, Nikola, Monika, Wiktoria, Zuzanna, opiekun Agnieszka Bilska

A256AB1D-6DAA-477C-9321-A33FC41D98CC.jpeg
E4A95FFD-D45A-40C2-AB37-C4049170091C.jpeg
465066100_1072251241572118_6235044386625463117_n
290E628F-C805-4FF0-BFC0-DF35548A341D.jpeg
90ebd2e3-4e70-4b51-a538-cf5d0a8ce5f0.jpeg
4E8B65AF-4593-42E9-AE17-25F0DB4E613B.jpeg
5E03F26E-9F94-4A6C-879B-26C7A3522245.jpeg
AE2703DB-FF39-4C64-A05A-7FE663149144.jpeg
0FB2C23F-FA70-478F-BC90-53B8C1A0A6CD.jpeg
1A6ADB70-05D3-4EA8-A966-8D17158E74BB.jpeg 2
7F0013D2-B667-477E-B94E-1CF6F519D1D9.jpeg
214A8052-695E-4211-BC81-91C5C09B6F86.jpeg
E14BCA22-D8B1-44C8-B39A-795440381BFE.jpeg
E7C4FB26-C19B-4FD5-AD8A-C09CA1272D52.jpeg 2
52B0ED4B-BDD4-433B-8305-BC951FFD8E29.jpeg
15876119-0A0B-429E-AF14-15009D71B304.jpeg
B1C03063-9407-4A8E-AA0C-81A77B23D14B
1AFBA69F-C2BF-4996-B849-A5E0BB200F07.jpeg
8E0E9538-2D93-42CD-A3C9-DBBF51EA5E19.jpeg

 

3
2
Previous Next Play Pause

Ferretti Beach Hotel**** to nasze miejsce pracy.
Zajmujemy się głównie utrzymaniem czystości w pokojach hotelowych (ścielimy łóżka na modłę amerykańską - kołdry są lekkie i cienkie lub zastępuje się je miękkimi kocami, uzupełniamy gadżety i kosmetyki hotelowe). Sprzątamy również pomieszczenia ogólnodostępne. Podczas pracy podziwiamy piękne widoki Adriatyku.
Dużo się nauczyliśmy, chcemy więcej. Wiele jeszcze przed nami …
Stażyści Julia i Cezary

10
4
9 2
9
7
1
5
6


Pracując w cukierni "SORIANI" w Rimini zdobywamy co dzień nowe doświadczenia.

Uczymy się formowania prawdziwych croissantów z pysznymi nadzieniami, robienia tradycyjnego włoskiego ciasta - "Piade dei Morti". Pracujemy z masą cukrową tworząc z niej różne kształty, wykorzystywane potem jako ozdoby do tortów, które również składamy.
Mamy bardzo przyjazną dla nas atmosferę i cudownych pracowników wokół, którzy gdy trzeba pomagają nam.
Stażyści.

627749CD-E4DE-41A6-8723-7B1D4B424A69.jpeg
A27E0278-BEF3-44FC-9F02-13133E470EF0.jpeg
BE4CAF0B-BF12-44C4-88F5-5FD8067F9A00.jpeg
8DDC364E-5A5F-4142-BE71-33479230A6D4.jpeg
7E3C1E8B-D38E-4008-9033-5BBC06188384.jpeg
390CE3A4-63F3-4E3F-9EC8-DA4816F3E788.jpeg

Dwa miejsca które warto odwiedzić we Włoszech to Florencja i San Marino.
Florencja kolebka i perła renesansu, miasto Michała Anioła i Leonarda da Vinci przywitała nas przepiękną pogodą☀️ i zapierającymi dech w piersiach widokami. Podziwialiśmy między innymi plac Duomo z niesamowitą katedrą i słynną kopułą Brunelleschiego, plac Signoria, gdzie znajduje się Palazzo Vecchio i wspaniałe posągi Loggia dei Lanzi.
Tydzień później pogoda spłatała nam figla i San Marino, jedno z najmniejszych państw świata, słynące z malowniczych widoków i zabytkowych twierdz podziwialiśmy spacerując we mgle 😶‍🌫️

8EC596A3-7967-499F-A6B3-EFB3DBAFFCE2.jpeg
D2056CCA-95F4-44CC-AC01-88777B209029.jpeg
0F185F4F-BA25-4C99-ABE2-E91484DB783E.jpeg
386161C2-8A43-440B-9EB9-48534B506709.jpeg
98E23A92-E6CA-4647-842F-25B57C761B66.jpeg
D552FA44-FC3A-4524-ADEB-43BD12DB371F.jpeg
C06A56D8-954A-424F-ABB5-F2CEFCEDFEC2.jpeg
4C245DB5-4C17-4656-9916-5EF775EFAAB3.jpeg
84AA40A1-4002-4233-A7D9-A0BA52EC3B46.jpeg
4BFE68F2-1E6A-4102-81F3-FE5136F051BA.jpeg
29BB909E-EBDD-4B70-8B42-EF53B8911E59.jpeg
009BAD4A-E50F-41CD-9A54-8105D4F46ECD.jpeg
A01FAAD3-FF4B-46BC-B32D-FCA19C3418C3.jpeg
C32297EE-07A7-419E-B1DE-EEE694D955F7.jpeg
73C453AD-7BA2-4EE3-A349-D3BBE8434943.jpeg
562ECDD0-A707-4064-A0CF-FF81F98D3120.jpeg
A7F3BE3E-860F-4FFF-B911-8B426680735A.jpeg
88C8CC9C-FBAF-45CB-A90A-7DFF7CC20B19.jpeg
8AB0B0B6-70AC-4C4D-A3CD-11C5C27DCD69.jpeg
BF1AF89D-646C-4387-8D66-97451416E7A2.jpeg
CCDEB6B1-3355-4488-8446-A0D6D451426A.jpeg

Jesteśmy kolejną grupą odbywającą staż zagraniczny w Riminii czyli Adam, Martyna - kucharze; Michał, Kasia - cukiernicy; Czarek, Julia - hotelarze, a naszym opiekunem jest pani Ewa Guść.
Pierwszy dzień pobytu to święto w Riminii, zaczęliśmy od wspólnego zwiedzania zabytków, pięknych kamienic oraz uliczek, którymi będziemy zmierzać do pracy. Ciekawym miejscem jest Muzeum reżysera Federico Feliniego, który się tutaj urodził. Spotkaliśmy się z panią Karoliną z Sistema Turismo, która omówiła szczegółowy program naszego pobytu i pracy. Tego dnia mieliśmy okazję zapoznać się z naszymi pracodawcami. Każdy z nas został przydzielony do swojego miejsca stażu, gdzie będzie zdobywał doświadczenie zawodowe oraz poznawał język i kulturę. Pierwszy dzień to nie tylko czas na zapoznanie się, to również początek pięknej przygody. Stażyści (Michał, Kasia, Czarek, Julia, Adam, Martyna) cdn... Ciao;)

B1C71EE0-4AE9-4DD0-8F72-9188516986F8.jpeg
6621625B-761B-48B4-836B-D1A97BD3100B.jpeg
CAA55C16-F219-4D50-96CA-85CC463BA5B7.jpeg
3905167C-F663-4150-BAD1-86511D626357.jpeg
79B53C65-5C56-4604-8619-008D93F682A0.jpeg
333F24AF-0C22-4767-93D4-88B325F12BD8.jpeg
7505B051-D6B3-4E19-8B7A-545C05404E27.jpeg
D22C1743-CA09-4350-B275-CB6368084FD8.jpeg
AEA6B09E-19B3-4082-8A12-ED93C6994D42.jpeg
72B134B4-1116-4BFB-B3E5-635D1B1899A2.jpeg
FB5343ED-C0D0-4BC7-B370-06C10798FABD.jpeg
40AB0C87-D4B9-4F12-AFE0-1191A243C342.jpeg
CE73DF5D-AFE0-4009-8837-73257345F664.jpeg

Pracujemy w hotelu przyjaznym zwierzętom.
W całym hotelu podczas prac porządkowych dostrzegamy elementy z tym związane. Przekąski dla psów są dostępne w recepcji i w pokojach hotelowych. Pudełko z przysmakami („WOOF Caution contents may cause excessive tail wagging") oraz list powitalny czeka na zwierzaka VIP (Very Important Pet) w pokoju. Rano razem z właścicielami często do pracy przyjeżdża Shin, pies rasy Shiba Inu. Jest on hotelową maskotką,  a jego podobizna widnieje w wielu miejscach w hotelu. Przyjazd każdego gościa hotelowego wraz z pupilem jest nadzorowany przez Shina. Zwierzęta zapoznają się, aby nie doszło do zachowań agresywnych w czasie pobytu w hotelu.

Stażystki Zuzanna i Wiktoria

H9 2
H3
Hot9
H6
H11
H30
H7
H8
H9
H4
H12
H44
Hot1
H1

W czasie pracy w cukierni Bianchi Riccione uczymy się przygotowywać tradycyjne włoskie wyroby. Robiłyśmy m.in. tradycyjny placek na Wszystkich Świętych - Piade dei Morti, ciasto z jabłkami - Torta di Mele, ciastka z jabłkami - Sfoglia di Mele oraz małe ptysie - Bigne alla crema.
Atmosfera w pracy jest bardzo przyjazna i humorystyczna. Pracownicy bardzo chętnie tłumaczą nam co mamy robić i w jakiej kolejności wykonywać poszczególne czynności.
Stażystki Julia i Nikola

E9B64280-9B21-43D4-9F35-179F76E61D18
D5D69341-765A-44A0-8CB2-F5C6EC53954C
0AD71695-84C3-40CE-80D1-5FE062056792
C2
C1
5514B60C-E8A5-40E1-BCAC-5F2A1F9C6F0D
ACC47DD6-01F0-46AB-BA22-75602EB7BB7D
67B289AE-0774-480E-8F62-B385C3039B67
C3
7D00D6A3-D309-499F-A66A-3D311FAB0611
B166DD4F-F014-4945-B135-52881BEAF3E9
C4
E77A70D8-E03E-413E-8BB0-CAB93F6AEA3C
92DB1529-534C-400E-BADD-9C3ECA639BC9
9E1A5EE7-72DC-4F17-9E9B-CA249EAA9D14
1F311C9D-C7EC-4BA0-87E6-3CB00ACF0426
C7

Restauracja w której pracujemy znajduje się blisko hotelu w którym mieszkamy.
Panuje w niej bardzo przyjemna atmosfera, pracownicy są bardzo mili.
Podczas pracy poszerzamy swoje umiejętności oraz wiedzę na temat włoskiej kuchni.
Poznajemy również nowe sposoby serwowania potraw.
Restauracja w której pracujemy słynie z past (makaronów z sosami) owoców morza oraz pizzy.
Stażystki Monika i Natalia

G3
67C9CEF8-DC55-473D-A7D0-3462741365E7.jpeg
G4
G1
G2

Przyzwyczajamy się do nowych warunków życia i pracy na najbliższe trzy tygodnie. Po pracy (Zuzanna i Wiktoria pracują w HOTELU SOVRANA, Julia i Nikola w cukierni BIANCHI, Natalia i Monika w RISTORANTE LIDO) poznajemy  miasto - małe, kameralne z wąskimi uliczkami, z bardzo szeroką i piaszczystą plażą. Słuchamy historii na temat starożytnych rzymskich budowli, które opowiada nam Pani Karolina, nasza opiekunka (Polka, zaczynała od stażu, obecnie mieszka w Rimini pracuje w SISTEMA TURISMO).
Korzystamy z trolejbusowej linii szybkiego transportu  Metromare (nie spóźniają się, jeżdżą szybko i często, w przeciwieństwie do autobusów).
Poznajemy nowych ludzi, którzy pracują w hotelu JOLIE (tu mieszkamy) i RISTORANTE LIDO (miejsce pracy Moniki i Natalii, tu jemy lunch i kolację) i SISTEMA TURISMO (nasi włoscy partnerzy) c.d.n.
Stażystki: Julia, Natalia, Nikola, Monika, Wiktoria, Zuzanna

P6
P11
P12
P1
P4
P2
P7
P9
P3
P8
P10
Previous Next Play Pause

O3
O1
O9 2
O2
O4
O11
O4 2
O6
O7
Previous Next Play Pause
 

Będąc we Włoszech mieliśmy okazję przekroczyć granice innego państwa. San Marino – klimatyczna Republika o imponującej historii.
Po dotarciu na miejsce zauważyliśmy wspaniałe widoki na okoliczne wzgórza, które otaczają miasto. Natomiast po przeciwnej stronie Sanmaryńczycy mają zapierający dech w piersiach widok na rozległe Morze Adriatyckie.

2 (3)
3 (2)
1 (2)
Previous Next Play Pause
 


7 (3)
5 (2)
6 (2)
Previous Next Play Pause

Wycieczkę zaczęliśmy od spotkania z Panią przewodnik, która oprowadziła nas po stolicy. Pomimo że, San Marino jest małym krajem, ma ogromny szacunek do swoich tradycji, kultury, a szczególnie do swojej niezależności. Zobaczyliśmy miejski ratusz, w którym jednocześnie sprawuję władzę dwóch kapitanów regentów.


Następnie udaliśmy się do Bazyliki Św. Marino, w której lokalni mieszkańcy wierzą, że spoczywają prochy założyciela San Marino

10 (1)
9 (2)
Previous Next Play Pause

Mogliśmy zwiedzić dwie wieże oraz podziwiać zgliszcza trzeciej z nich które w przeszłości pełniły funkcję obronną, a obecnie wpisane są na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

11 (1)
13 (3)
12 (2)
Previous Next Play Pause

W drugim tygodniu naszej przygody w Rimini, pochłonęliśmy się w świecie kulinariów. Poznaliśmy tajniki przyrządzania włoskiej kuchni, gotując z pasją i precyzją.
Każdy posiłek to nie tylko smakowita podróż, ale także sztuka tworzona z sercem. To był czas pełen aromatów, przygód kulinarnych i niezapomnianych doświadczeń.
Klimat który panuje na kuchni w lokalnej restauracji jest jak rodzinne gotowanie.

20241001200950.jpg
1 (1)
2 (2)
4 (3)

Podczas drugiego tygodnia pracy w cukierni Bianchi Riccione nauczyliśmy się jak przyrządzać różne włoskie wyroby cukiernicze takich jak tiramisu, ferri di cavallo, bomboloni oraz saint’honore.

5 (1)
8 (1)
6 (1)
7 (2)
Previous Next Play Pause

Tydzień był intensywny.

Podczas naszego drugiego tygodnia praktyk, doszkoliłyśmy swoje nowo nabyte umiejętności w zawodzie. Wszyscy pracownicy hotelu, w którym pracujemy, z chęcią współpracują z nami i dzielą się swoimi doświadczeniami. Codzienne dbałyśmy o komfort gości, dbając o czystość pokoi. To był czas poświęcony doskonaleniu umiejętności pracy w zespole i poznawaniu tajemnic funkcjonowania hotelu.

12 (1)
10
11
9 (1)

CITY BREAK Florencja
Florencja, stolica Toskanii i perła renesansu. Na miejsce dotarliśmy pociągiem na stację Santa Maria Novella.
Pierwsze kroki z przewodnikiem skierowaliśmy do historycznego centrum tuż przy Bazylice Santa Maria Novella.
Absolutnie podstawowe miejsca do zwiedzania są zaliczone: Piazza del Duomo z najsłynniejszą katedrą Santa Maria del Fiore. Kopuła tej katedry jest okrzyknięta cudem inżynierii renesansowej.

15 (1)
13 (2)
14 (1)
16
Previous Next Play Pause

DRZWI RAJU - wykonane z brązu przedstawiające sceny ze Starego Testamentu – wykonane jako ukłon w stronę nie umiejącej czytać i pisać ludności.

17
18
Previous Next Play Pause

PIAZZA DELLA SIGNIORA
Swoiste muzeum sztuki na świeżym powietrzu i kolebka Florencji. Jest tu Palazzo Vecchio-siedziba władz miejskich, Loggia dei Lanzi oraz zabytkowa fontanna Neptuna.
Florencja JEST pięknym miastem. Podziwialiśmy imponujące zabytki i spacerowaliśmy po urokliwych uliczkach pełnych historii.
Odkryliśmy także urocze kawiarenki, gdzie serwowano pyszne włoskie przysmaki.
To był magiczny dzień pełen niezapomnianych widoków i smaków!


21 (2)
20
Previous Next Play Pause

Back to top