Pracujemy w hotelu przyjaznym zwierzętom.
W całym hotelu podczas prac porządkowych dostrzegamy elementy z tym związane. Przekąski dla psów są dostępne w recepcji i w pokojach hotelowych. Pudełko z przysmakami („WOOF Caution contents may cause excessive tail wagging") oraz list powitalny czeka na zwierzaka VIP (Very Important Pet) w pokoju. Rano razem z właścicielami często do pracy przyjeżdża Shin, pies rasy Shiba Inu. Jest on hotelową maskotką, a jego podobizna widnieje w wielu miejscach w hotelu. Przyjazd każdego gościa hotelowego wraz z pupilem jest nadzorowany przez Shina. Zwierzęta zapoznają się, aby nie doszło do zachowań agresywnych w czasie pobytu w hotelu.
Stażystki Zuzanna i Wiktoria
W czasie pracy w cukierni Bianchi Riccione uczymy się przygotowywać tradycyjne włoskie wyroby. Robiłyśmy m.in. tradycyjny placek na Wszystkich Świętych - Piade dei Morti, ciasto z jabłkami - Torta di Mele, ciastka z jabłkami - Sfoglia di Mele oraz małe ptysie - Bigne alla crema.
Atmosfera w pracy jest bardzo przyjazna i humorystyczna. Pracownicy bardzo chętnie tłumaczą nam co mamy robić i w jakiej kolejności wykonywać poszczególne czynności.
Stażystki Julia i Nikola
Restauracja w której pracujemy znajduje się blisko hotelu w którym mieszkamy.
Panuje w niej bardzo przyjemna atmosfera, pracownicy są bardzo mili.
Podczas pracy poszerzamy swoje umiejętności oraz wiedzę na temat włoskiej kuchni.
Poznajemy również nowe sposoby serwowania potraw.
Restauracja w której pracujemy słynie z past (makaronów z sosami) owoców morza oraz pizzy.
Stażystki Monika i Natalia
Przyzwyczajamy się do nowych warunków życia i pracy na najbliższe trzy tygodnie. Po pracy (Zuzanna i Wiktoria pracują w HOTELU SOVRANA, Julia i Nikola w cukierni BIANCHI, Natalia i Monika w RISTORANTE LIDO) poznajemy miasto - małe, kameralne z wąskimi uliczkami, z bardzo szeroką i piaszczystą plażą. Słuchamy historii na temat starożytnych rzymskich budowli, które opowiada nam Pani Karolina, nasza opiekunka (Polka, zaczynała od stażu, obecnie mieszka w Rimini pracuje w SISTEMA TURISMO).
Korzystamy z trolejbusowej linii szybkiego transportu Metromare (nie spóźniają się, jeżdżą szybko i często, w przeciwieństwie do autobusów).
Poznajemy nowych ludzi, którzy pracują w hotelu JOLIE (tu mieszkamy) i RISTORANTE LIDO (miejsce pracy Moniki i Natalii, tu jemy lunch i kolację) i SISTEMA TURISMO (nasi włoscy partnerzy) c.d.n.
Stażystki: Julia, Natalia, Nikola, Monika, Wiktoria, Zuzanna
Będąc we Włoszech mieliśmy okazję przekroczyć granice innego państwa. San Marino – klimatyczna Republika o imponującej historii.
Po dotarciu na miejsce zauważyliśmy wspaniałe widoki na okoliczne wzgórza, które otaczają miasto. Natomiast po przeciwnej stronie Sanmaryńczycy mają zapierający dech w piersiach widok na rozległe Morze Adriatyckie.
Wycieczkę zaczęliśmy od spotkania z Panią przewodnik, która oprowadziła nas po stolicy. Pomimo że, San Marino jest małym krajem, ma ogromny szacunek do swoich tradycji, kultury, a szczególnie do swojej niezależności. Zobaczyliśmy miejski ratusz, w którym jednocześnie sprawuję władzę dwóch kapitanów regentów.
Następnie udaliśmy się do Bazyliki Św. Marino, w której lokalni mieszkańcy wierzą, że spoczywają prochy założyciela San Marino
Mogliśmy zwiedzić dwie wieże oraz podziwiać zgliszcza trzeciej z nich które w przeszłości pełniły funkcję obronną, a obecnie wpisane są na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
W drugim tygodniu naszej przygody w Rimini, pochłonęliśmy się w świecie kulinariów. Poznaliśmy tajniki przyrządzania włoskiej kuchni, gotując z pasją i precyzją.
Każdy posiłek to nie tylko smakowita podróż, ale także sztuka tworzona z sercem. To był czas pełen aromatów, przygód kulinarnych i niezapomnianych doświadczeń.
Klimat który panuje na kuchni w lokalnej restauracji jest jak rodzinne gotowanie.
Podczas drugiego tygodnia pracy w cukierni Bianchi Riccione nauczyliśmy się jak przyrządzać różne włoskie wyroby cukiernicze takich jak tiramisu, ferri di cavallo, bomboloni oraz saint’honore.
Tydzień był intensywny.
Podczas naszego drugiego tygodnia praktyk, doszkoliłyśmy swoje nowo nabyte umiejętności w zawodzie. Wszyscy pracownicy hotelu, w którym pracujemy, z chęcią współpracują z nami i dzielą się swoimi doświadczeniami. Codzienne dbałyśmy o komfort gości, dbając o czystość pokoi. To był czas poświęcony doskonaleniu umiejętności pracy w zespole i poznawaniu tajemnic funkcjonowania hotelu.
CITY BREAK Florencja
Florencja, stolica Toskanii i perła renesansu. Na miejsce dotarliśmy pociągiem na stację Santa Maria Novella.
Pierwsze kroki z przewodnikiem skierowaliśmy do historycznego centrum tuż przy Bazylice Santa Maria Novella.
Absolutnie podstawowe miejsca do zwiedzania są zaliczone: Piazza del Duomo z najsłynniejszą katedrą Santa Maria del Fiore. Kopuła tej katedry jest okrzyknięta cudem inżynierii renesansowej.
DRZWI RAJU - wykonane z brązu przedstawiające sceny ze Starego Testamentu – wykonane jako ukłon w stronę nie umiejącej czytać i pisać ludności.
PIAZZA DELLA SIGNIORA
Swoiste muzeum sztuki na świeżym powietrzu i kolebka Florencji. Jest tu Palazzo Vecchio-siedziba władz miejskich, Loggia dei Lanzi oraz zabytkowa fontanna Neptuna.
Florencja JEST pięknym miastem. Podziwialiśmy imponujące zabytki i spacerowaliśmy po urokliwych uliczkach pełnych historii.
Odkryliśmy także urocze kawiarenki, gdzie serwowano pyszne włoskie przysmaki.
To był magiczny dzień pełen niezapomnianych widoków i smaków!
Nie tylko Rimini położone nad północnym Adriatykiem jest uroczym włoskim miasteczkiem. Region Emilia-Romania ma znacznie więcej do zaoferowania. Właśnie dlatego korzystając ze słonecznej pogody wybraliśmy się po pracy do pobliskiej miejscowości Santarcangelo.
Musimy przyznać, że korzystanie z miejscowej komunikacji publicznej wymaga wiele cierpliwości.
To urocze miasteczko oferuje piękne krajobrazy i pozwala poczuć autentyczną włoską kulturę z dala od turystycznego tłumu. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jest zabytkowy zamek Castello Malatestiano.
Nie mniej ważnym symbolem miasta jest Arco Ganganelli – łuk triumfalny.
Ciekawym miejscem jest unikatowe Museo del Bottone-poświęcone historii i sztuce tworzenia guzików.
Jednak to widoki są najpiękniejsze!
Odbywany praktyki we Włoszech w restauracji LIDO.
Nasi współpracownicy serdecznie nas przyjęli z otwartymi ramionami. Podczas pracy rozwijamy umiejętności kulinarne zdobyte w szkole, ucząc się nowych technik i sekretów kuchni włoskiej. To niezwykłe doświadczenie, które pozwala nam poszerzyć naszą wiedzę i umiejętności w gastronomii.
Po pierwszym tygodniu pracy w cukierni Bianchi Riccione zyskaliśmy nowe doświadczenia, które przekazują nam tutejsi pracownicy. Atmosfera podczas pracy jest miła i humorystyczna. Zapoznaliśmy się z pracą przy maszynach, jak i ręczną. Nauczyli nas tutejszych słodkości takich jak cornetto, grissini czy tutejsze torty.
Jesteśmy już po pierwszym tygodniu praktyk w nadmorskim Hotelu Sovrana****.
Wszyscy przywitali nas z otwartymi ramionami i uśmiechem na twarzy. Do naszych obowiązków należy m.in.: dbanie o czystość pokoi, to znaczy, ścielenie łóżek odpowiednią dla tego regionu techniką, uzupełnianie lodówek i utrzymywanie czystości w ogólnodostępnej części hotelu. Liczymy, że nauczymy się przydatnych dla nas rzeczy, abyśmy dalej mogli rozwijać się w naszym zawodzie.
Od 16 września swój staż w Rimini zaczęła kolejna grupa w składzie: Anna, Dagmara (hotelarki), Hanna, Bartłomiej (cukiernicy), Aleksandra, Krystian (kucharze). Opiekunem jest p. Małgosia.
Po przyjeździe do Rimini otuliła nas atmosfera niezwykłego piękna i spokoju. Spacerując po malowniczych uliczkach, poczuliśmy klimat tego małego miasta. Po pierwszym rzuceniu okiem na Rimini możemy spodziewać się zachwycających nadmorskich widoków, pięknych plaż oraz klimatycznych uliczek pełnych kawiarni i restauracji. Możemy także spodziewać się fantastycznej atmosfery na targu Cavour, gdzie można spróbować lokalnych przysmaków i zakupić autentyczne włoskie produkty. Dodatkowo, spacer po urokliwej starówce pełnej kolorowych domów i butików dostarczył niezapomnianych wrażeń!
Nasz staż w Rimini dobiegł końca – co za przygoda! 😄 Przez te trzy tygodnie nauczyliśmy się mnóstwa nowych rzeczy, pracując w hotelu, cukierni i restauracji. Było trochę stresu, dużo śmiechu i masa nowych doświadczeń. 🤗 Poznaliśmy nie tylko fajnych ludzi, ale też włoską kulturę i język, a przy okazji mocno podszkoliliśmy swój angielski. Teraz jesteśmy już w domu, ale na pewno będziemy wspominać te chwile jeszcze przez długi czas!
Dziękujęmy Sistema Turismo za wsparcie i opiekę podczas naszego stażu w Rimini.