3
4
2

Pracujemy w hotelu przyjaznym zwierzętom.
W całym hotelu podczas prac porządkowych dostrzegamy elementy z tym związane. Przekąski dla psów są dostępne w recepcji i w pokojach hotelowych. Pudełko z przysmakami („WOOF Caution contents may cause excessive tail wagging") oraz list powitalny czeka na zwierzaka VIP (Very Important Pet) w pokoju. Rano razem z właścicielami często do pracy przyjeżdża Shin, pies rasy Shiba Inu. Jest on hotelową maskotką,  a jego podobizna widnieje w wielu miejscach w hotelu. Przyjazd każdego gościa hotelowego wraz z pupilem jest nadzorowany przez Shina. Zwierzęta zapoznają się, aby nie doszło do zachowań agresywnych w czasie pobytu w hotelu.

Stażystki Zuzanna i Wiktoria

H6
H9 2
Hot1
H4
Hot9
H9
H7
H12
H30
H44
H3
H8
H11
H1

W czasie pracy w cukierni Bianchi Riccione uczymy się przygotowywać tradycyjne włoskie wyroby. Robiłyśmy m.in. tradycyjny placek na Wszystkich Świętych - Piade dei Morti, ciasto z jabłkami - Torta di Mele, ciastka z jabłkami - Sfoglia di Mele oraz małe ptysie - Bigne alla crema.
Atmosfera w pracy jest bardzo przyjazna i humorystyczna. Pracownicy bardzo chętnie tłumaczą nam co mamy robić i w jakiej kolejności wykonywać poszczególne czynności.
Stażystki Julia i Nikola

E77A70D8-E03E-413E-8BB0-CAB93F6AEA3C
E9B64280-9B21-43D4-9F35-179F76E61D18
D5D69341-765A-44A0-8CB2-F5C6EC53954C
0AD71695-84C3-40CE-80D1-5FE062056792
C4
92DB1529-534C-400E-BADD-9C3ECA639BC9
C3
C2
7D00D6A3-D309-499F-A66A-3D311FAB0611
1F311C9D-C7EC-4BA0-87E6-3CB00ACF0426
67B289AE-0774-480E-8F62-B385C3039B67
B166DD4F-F014-4945-B135-52881BEAF3E9
C1
5514B60C-E8A5-40E1-BCAC-5F2A1F9C6F0D
ACC47DD6-01F0-46AB-BA22-75602EB7BB7D
C7
9E1A5EE7-72DC-4F17-9E9B-CA249EAA9D14

Restauracja w której pracujemy znajduje się blisko hotelu w którym mieszkamy.
Panuje w niej bardzo przyjemna atmosfera, pracownicy są bardzo mili.
Podczas pracy poszerzamy swoje umiejętności oraz wiedzę na temat włoskiej kuchni.
Poznajemy również nowe sposoby serwowania potraw.
Restauracja w której pracujemy słynie z past (makaronów z sosami) owoców morza oraz pizzy.
Stażystki Monika i Natalia

G1
G4
G3
G2
67C9CEF8-DC55-473D-A7D0-3462741365E7.jpeg

Przyzwyczajamy się do nowych warunków życia i pracy na najbliższe trzy tygodnie. Po pracy (Zuzanna i Wiktoria pracują w HOTELU SOVRANA, Julia i Nikola w cukierni BIANCHI, Natalia i Monika w RISTORANTE LIDO) poznajemy  miasto - małe, kameralne z wąskimi uliczkami, z bardzo szeroką i piaszczystą plażą. Słuchamy historii na temat starożytnych rzymskich budowli, które opowiada nam Pani Karolina, nasza opiekunka (Polka, zaczynała od stażu, obecnie mieszka w Rimini pracuje w SISTEMA TURISMO).
Korzystamy z trolejbusowej linii szybkiego transportu  Metromare (nie spóźniają się, jeżdżą szybko i często, w przeciwieństwie do autobusów).
Poznajemy nowych ludzi, którzy pracują w hotelu JOLIE (tu mieszkamy) i RISTORANTE LIDO (miejsce pracy Moniki i Natalii, tu jemy lunch i kolację) i SISTEMA TURISMO (nasi włoscy partnerzy) c.d.n.
Stażystki: Julia, Natalia, Nikola, Monika, Wiktoria, Zuzanna

P6
P10
P12
P4
P2
P8
P7
P1
P9
P3
P11
Previous Next Play Pause

O3
O4
O6
O2
O1
O11
O4 2
O9 2
O7
Previous Next Play Pause
 

Będąc we Włoszech mieliśmy okazję przekroczyć granice innego państwa. San Marino – klimatyczna Republika o imponującej historii.
Po dotarciu na miejsce zauważyliśmy wspaniałe widoki na okoliczne wzgórza, które otaczają miasto. Natomiast po przeciwnej stronie Sanmaryńczycy mają zapierający dech w piersiach widok na rozległe Morze Adriatyckie.

1 (2)
3 (2)
2 (3)
Previous Next Play Pause
 


7 (3)
5 (2)
6 (2)
Previous Next Play Pause

Wycieczkę zaczęliśmy od spotkania z Panią przewodnik, która oprowadziła nas po stolicy. Pomimo że, San Marino jest małym krajem, ma ogromny szacunek do swoich tradycji, kultury, a szczególnie do swojej niezależności. Zobaczyliśmy miejski ratusz, w którym jednocześnie sprawuję władzę dwóch kapitanów regentów.


Następnie udaliśmy się do Bazyliki Św. Marino, w której lokalni mieszkańcy wierzą, że spoczywają prochy założyciela San Marino

9 (2)
10 (1)
Previous Next Play Pause

Mogliśmy zwiedzić dwie wieże oraz podziwiać zgliszcza trzeciej z nich które w przeszłości pełniły funkcję obronną, a obecnie wpisane są na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

13 (3)
12 (2)
11 (1)
Previous Next Play Pause

W drugim tygodniu naszej przygody w Rimini, pochłonęliśmy się w świecie kulinariów. Poznaliśmy tajniki przyrządzania włoskiej kuchni, gotując z pasją i precyzją.
Każdy posiłek to nie tylko smakowita podróż, ale także sztuka tworzona z sercem. To był czas pełen aromatów, przygód kulinarnych i niezapomnianych doświadczeń.
Klimat który panuje na kuchni w lokalnej restauracji jest jak rodzinne gotowanie.

2 (2)
20241001200950.jpg
4 (3)
1 (1)

Podczas drugiego tygodnia pracy w cukierni Bianchi Riccione nauczyliśmy się jak przyrządzać różne włoskie wyroby cukiernicze takich jak tiramisu, ferri di cavallo, bomboloni oraz saint’honore.

8 (1)
6 (1)
5 (1)
7 (2)
Previous Next Play Pause

Tydzień był intensywny.

Podczas naszego drugiego tygodnia praktyk, doszkoliłyśmy swoje nowo nabyte umiejętności w zawodzie. Wszyscy pracownicy hotelu, w którym pracujemy, z chęcią współpracują z nami i dzielą się swoimi doświadczeniami. Codzienne dbałyśmy o komfort gości, dbając o czystość pokoi. To był czas poświęcony doskonaleniu umiejętności pracy w zespole i poznawaniu tajemnic funkcjonowania hotelu.

11
12 (1)
10
9 (1)

CITY BREAK Florencja
Florencja, stolica Toskanii i perła renesansu. Na miejsce dotarliśmy pociągiem na stację Santa Maria Novella.
Pierwsze kroki z przewodnikiem skierowaliśmy do historycznego centrum tuż przy Bazylice Santa Maria Novella.
Absolutnie podstawowe miejsca do zwiedzania są zaliczone: Piazza del Duomo z najsłynniejszą katedrą Santa Maria del Fiore. Kopuła tej katedry jest okrzyknięta cudem inżynierii renesansowej.

13 (2)
15 (1)
16
14 (1)
Previous Next Play Pause

DRZWI RAJU - wykonane z brązu przedstawiające sceny ze Starego Testamentu – wykonane jako ukłon w stronę nie umiejącej czytać i pisać ludności.

17
18
Previous Next Play Pause

PIAZZA DELLA SIGNIORA
Swoiste muzeum sztuki na świeżym powietrzu i kolebka Florencji. Jest tu Palazzo Vecchio-siedziba władz miejskich, Loggia dei Lanzi oraz zabytkowa fontanna Neptuna.
Florencja JEST pięknym miastem. Podziwialiśmy imponujące zabytki i spacerowaliśmy po urokliwych uliczkach pełnych historii.
Odkryliśmy także urocze kawiarenki, gdzie serwowano pyszne włoskie przysmaki.
To był magiczny dzień pełen niezapomnianych widoków i smaków!


20
21 (2)
Previous Next Play Pause

Nie tylko Rimini położone nad północnym Adriatykiem jest uroczym włoskim miasteczkiem. Region Emilia-Romania ma znacznie więcej do zaoferowania. Właśnie dlatego korzystając ze słonecznej pogody wybraliśmy się po pracy do pobliskiej miejscowości Santarcangelo.
Musimy przyznać, że korzystanie z miejscowej komunikacji publicznej wymaga wiele cierpliwości.

1
2 (1)
Previous Next Play Pause

To urocze miasteczko oferuje piękne krajobrazy i pozwala poczuć autentyczną włoską kulturę z dala od turystycznego tłumu. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jest zabytkowy zamek Castello Malatestiano.

Nie mniej ważnym symbolem miasta jest Arco Ganganelli – łuk triumfalny.

Ciekawym miejscem jest unikatowe Museo del Bottone-poświęcone historii i sztuce tworzenia guzików.
Jednak to widoki są najpiękniejsze!

 

8
7
6
7
Previous Next Play Pause

Odbywany praktyki we Włoszech w restauracji LIDO.
Nasi współpracownicy serdecznie nas przyjęli z otwartymi ramionami. Podczas pracy rozwijamy umiejętności kulinarne zdobyte w szkole, ucząc się nowych technik i sekretów kuchni włoskiej. To niezwykłe doświadczenie, które pozwala nam poszerzyć naszą wiedzę i umiejętności w gastronomii.

33
32
3
31
Previous Next Play Pause

Po pierwszym tygodniu pracy w cukierni Bianchi Riccione zyskaliśmy nowe doświadczenia, które przekazują nam tutejsi pracownicy. Atmosfera podczas pracy jest miła i humorystyczna. Zapoznaliśmy się z pracą przy maszynach, jak i ręczną. Nauczyli nas tutejszych słodkości takich jak cornetto, grissini czy tutejsze torty.

41
4
43
42
Previous Next Play Pause

Jesteśmy już po pierwszym tygodniu praktyk w nadmorskim Hotelu Sovrana****.
Wszyscy przywitali nas z otwartymi ramionami i uśmiechem na twarzy. Do naszych obowiązków należy m.in.: dbanie o czystość pokoi, to znaczy, ścielenie łóżek odpowiednią dla tego regionu techniką, uzupełnianie lodówek i utrzymywanie czystości w ogólnodostępnej części hotelu. Liczymy, że nauczymy się przydatnych dla nas rzeczy, abyśmy dalej mogli rozwijać się w naszym zawodzie.

2
22
21
Previous Next Play Pause

Od 16 września swój staż w Rimini zaczęła kolejna grupa w składzie: Anna, Dagmara (hotelarki), Hanna, Bartłomiej (cukiernicy), Aleksandra, Krystian (kucharze). Opiekunem jest p. Małgosia.
Po przyjeździe do Rimini otuliła nas atmosfera niezwykłego piękna i spokoju. Spacerując po malowniczych uliczkach, poczuliśmy klimat tego małego miasta. Po pierwszym rzuceniu okiem na Rimini możemy spodziewać się zachwycających nadmorskich widoków, pięknych plaż oraz klimatycznych uliczek pełnych kawiarni i restauracji. Możemy także spodziewać się fantastycznej atmosfery na targu Cavour, gdzie można spróbować lokalnych przysmaków i zakupić autentyczne włoskie produkty. Dodatkowo, spacer po urokliwej starówce pełnej kolorowych domów i butików dostarczył niezapomnianych wrażeń!

13
1
12
Previous Next Play Pause

Nasz staż w Rimini dobiegł końca – co za przygoda! 😄 Przez te trzy tygodnie nauczyliśmy się mnóstwa nowych rzeczy, pracując w hotelu, cukierni i restauracji. Było trochę stresu, dużo śmiechu i masa nowych doświadczeń. 🤗 Poznaliśmy nie tylko fajnych ludzi, ale też włoską kulturę i język, a przy okazji mocno podszkoliliśmy swój angielski. Teraz jesteśmy już w domu, ale na pewno będziemy wspominać te chwile jeszcze przez długi czas!
Dziękujęmy Sistema Turismo za wsparcie i opiekę podczas naszego stażu w Rimini.

1_
4_
2_
3_
Previous Next Play Pause

Back to top