18 listopada uczniowie klasy 4 Zp w zawodzie technik technologii żywności zwiedzali browar w Warce. Były to zajęcia w rzeczywistych warunkach przemysłowych w ramach realizacji programu nauczania pracowni organizacji produkcji wyrobów spożywczych – przemysł piwowarski. Warka oznacza miarę piwa pochodzącą z jednego warzenia, czyli gotowania brzeczki. To także nazwa piwa produkowanego od lat w mieście o tej samej nazwie. Wiadomo, że dawne, rzemieślnicze browary różnią się od dzisiejszego nowoczesnego zakładu, jakim jest browar w Warce. Jednak podstawowe surowce, które są wykorzystywane do produkcji piwa – jak woda, słód, chmiel i drożdże piwowarskie – są takie same. To właśnie z tych składników, w zależności od ich proporcji – można wytworzyć kilkadziesiąt rodzajów piwa. Uczniowie poznali szczegółowo etapy warzenia, dojrzewania i rozlewu piwa, system HACCP, metody kontroli mikrobiologicznej.
W czasie Dni Otwartych uczestniczyliśmy w warsztatach:
Kolorowy świat makaronów
Herbata herbacie nierówna - ocena aktywności antyoksydacyjnej
26 listopada 2021 odbył się etap okręgowy XXIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.Ze względu na sytuacje epidemiczną etap miał formę testu on-line w aplikacji Testportal.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Komitet Główny ma siedzibę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest dla młodzieży zainteresowanej poszerzaniem i sprawdzeniem swojej wiedzy dotyczącej przebiegu i kontroli jakości procesów technologicznych, wytwarzania różnorodnych produktów spożywczych, a także magazynowania surowców, półproduktów i gotowych wyrobów.
W etapie okręgowym uczestniczyło troje uczniów z klasy 3TZ, o profilu technik technologii żywności: Katarzyna Włosik, Daria Wosztyl, Jan Nogaj.
Dwoje z nich zakwalifikowało się do etapu centralnego olimpiady.
W czwartek 28 października klasa 3 Zp wraz z opiekunami M.Wasik i A.Krawczyk wybrała się na wycieczkę do Manufaktury Słodyczy - Sama Słodycz.
Uczniowie poznali technologię produkcji cukierków i lizaków wytwarzanych ręcznie, bez użycia maszyn.
Młodzież samodzielnie wykonywała słodycze z dodatkiem naturalnych barwników i bez konserwantów.
Tego dnia towarzyszyła wszystkim miła atmosfera😀
21 kwietnia 2017 roku odbył się etap okręgowy XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowali:
- Monika z klasy 3Z w bloku - Technologia żywności
- Patryk z klasy 4GA w bloku - Gastronomia
Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych rozwiązywała test składający się z 60 pytań za który mogła otrzymać 60 punktów oraz wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także maksymalnie 60 punktów.
Rewelacyjnie w zmaganiach konkursowych poradził sobie Patryk zajmując I miejsce. Patryk będzie reprezentował szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepszy wynik w finale. W tym momencie ma już uprawnienia finalisty. Monika nie zajęła punktowanego miejsca, ale wróciła zadowolona i zapewnia, że weźmie udział w kolejnej edycji olimpiady. Gratulujemy serdecznie, życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem P. Katarzyny Kusio, P. Moniki Słabosz - blok Gastronomia, P. Anny Wachowicz - blok Technologia żywności.
Uczennica klasy III TZ Aleksandra uczestniczyła w etapie wojewódzkim XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, który odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Celem olimpiady jest rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności – procesami technologicznymi, analizą i oceną jakości, zagadnieniami ekonomicznymi.
Zmagania uczestników odbywały się najpierw podczas testu, a następnie dla najlepszych, rozpoczęła się część ustna. Ola ostatecznie zajęła 7 miejsce i zakwalifikowała się do etapu centralnego olimpiady, który odbędzie się w marcu w Zespole Szkół Spożywczych w Poznaniu.
Trzymamy kciuki!
Strona 2 z 2
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- Następny artykuł
- koniec