Dnia 26.04.2017 r. uczniowie klasy pierwszej technikum obsługi turystycznej wzięli udział w Dniu Przedsiębiorczości.
Przedsiębiorstwa usługowo-handlowe:
- Salon urody „Basieńka”
- Neckermann Polska
- Biuro Podróży - Rainbow Tours S.A
- Radomskie Towarzystwo Pływackie „Victoria”
- Learning System Poland S.A
- Publiczne Gimnazjum nr 22
- Kompleks-Car
- Partner-Car
- Euro-Instal
- Księgarnia “Atena”
wspierały rozwój młodzieży w tym dniu. Sukcesem były nie tylko praktyki w tych przedsiębiorstwach, ale także samodzielne poszukiwanie samozatrudnienia. Uczniowie poznali zawody nie tylko z książek i prasy, ale także w ramach swojego doświadczenia, weryfikując swoje wyobrażenia o przyszłej karierze zawodowej. Poznali zakres obowiązków na danym stanowisku, dowiedzieli się jaka towarzyszy mu odpowiedzialność. Uświadomili sobie związek między wykształceniem a swoją przyszłą karierą zawodową.
Umiejętność zachowania się w określonych sytuacjach jest jak pływanie czy jazda na rowerze: trzeba się nauczyć, a potem robi się to odruchowo. Młodość jest czasem na naukę;-)))...teraz gafy i potknięcia bywają wybaczane, lecz w dorosłym życiu płaci się za nie wyższą cenę. W myśl tej zasady uczniowie klasy 2TGC postanowili dać dobry przykład całej Naszej społeczności;-)))) Zachęcamy do zapoznania się z efektem ich pracy, która zdobi od dziś Naszą szkołę.
Uczniowie klasy 3 Ka z Szefem Kuchni w Restauracji Stylowa (w Europejskim Boutique Hotelu w Radomiu) przygotowali ratatouille, ravioli z serem feta, gazpacho, doradę ze szpinakiem i sosem cytrynowym.
To nagroda, którą dla klasy zdobyli Agata, Eryk, Kamil i Mateusz zajmując pierwsze miejsce w konkursie na najlepszą zupę w czasie IX Festiwalu Zupy.
Klaudia, Marta, Przemek, Maciek, Oliwia, Patrycja, Ola i Kamila odbywają praktykę zawodową w hotelach i w biurze podróży w Rimini, a w czasie wolnym odpoczywają i zwiedzają kraj.