W czwartek 6 lutego odbył się kolejne warsztaty w ramach cyklu "Warsztaty z Mistrzem".
Tym razem gościliśmy Pana Patryka Jędrasika - szefa kuchni restauracji "Karo". Tematem spotkania była współczesna kuchnia restauracyjna. W ramach warsztatów 15-stu uczniów naszej szkoły przeszło szkolenie z doboru noży kuchennych oraz zasad krojenia. Pod okiem szefa młodzież przygotowała:
- zupę krem z pieczonych buraków czerwonych z jajkiem poszetowym i kremem ze zredukowanego octu balsamicznego,
- medaliony z polędwiczki wieprzowej z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi , puree ziemniaczanym z estragonem oraz olejem pomidorowym.
Uczniowie byli bardzo zadowoleni, uzyskali wiele cennych wiadomości i wskazówek z zakresu przygotowywania potraw oraz informacji dotyczących specyfiki pracy kucharza w restauracji.
fot. Marysia z 3k