W dniu 21 marca 2018 r. po raz kolejny uczniowie naszej szkoły wzięli udział w XV edycji Ogólnopolskiego Dnia Przedsiębiorczości.
W tym roku w programie uczestniczyły klasy 1H i 3Ga.
Młodzież mogła przyjrzeć się z bliska zawodom, z którymi wiąże swoja przyszłość, dokonać charakterystyki stanowiska pracy pod kątem wykształcenia, predyspozycji oraz umiejętności zawodowych.
Dzień Przedsiębiorczości to program, w czasie którego młodzi ludzie stojący przed trudnym wyborem zawodu, poprzez bezpośrednie zetknięcie się z poszczególnymi specjalizacjami mają możliwość określenia swoich preferencji zawodowych.
Pracownicy urzędów i zakładów pracy wyjaśnili na czym polega ich praca, opowiedzieli jakie umiejętności i predyspozycje są im potrzebne do wykonywania codziennych obowiązków.
Spotkania te miały na celu uświadomić uczniom związek między wykształceniem, a przyszłą karierą zawodową oraz pomóc zweryfikować wyobrażenie o pracy na konkretnym stanowisku.
Uczniowie klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych to nie tylko fachowcy w dziedzinie żywności, żywienia i gastronomii. Przekonali się o tym uczniowie PSP nr 10. Młodzież z klasy 4 tgb pod opieką P. Anny Mroczek zorganizowała w szkole podstawowej pokazy fizyczne, w czasie których młodsi koledzy mogli się dobrze bawić i obserwować ciekawe doświadczenia naukowe. Widownia mogła uczestniczyć w pokazie odpowiadając na zadawane pytania i pomagając w doświadczeniach.
Grające kieliszki, znikający styropian, jajko w butelce i wiele innych ciekawych eksperymentów tym razem specjalnie dla naszych sąsiadów - uczniów z Zespołu Szkół nr 1.
Jak zachować się w szkole, w teatrze i u cioci na imieninach?
Co robimy z serwetką, rękami czy torebką przy stole?
Jak posługiwać się tymi wszystkimi widelcami, łyżeczkami i nożami?
Jak pięknie i zgodnie z etykietą nakryć stół?
Na te i wiele innych pytań odpowiadamy dzieciom i młodzieży z radomskich szkół na cyklicznych już warsztatach savoir vivre realizowanych w Naszej szkole.