4
2
3

23 października klasy 3ot, 2otk i 3gb w ramach innowacji Praca personelu pokładowego /stewardessa/steward uczestniczyły w wyjątkowej, interaktywnej wystawie zlokalizowanej w strefie ogólnodostępnej terminala Lotniska Warszawa-Radom. Niemal 60 interaktywnych, multimedialnych eksponatów zabrało uczniów i opiekunów (M. Maj i B. Górka) w wyjątkową podróż – od marzeń o lataniu, poprzez każdy aspekt lotu w przyrodzie, fizyce i historii, aż do lotu w kosmos. A wszystko to podane w wyjątkowo atrakcyjnej formie interaktywnej oraz wizualnej, gwarantującej naukę i rozrywkę. Jak dobrze się bawiliśmy widać na zdjęciach.

img_8_1729757252202
img_6_1729757239228
img_46_1729774488382
img_38_1729774449730
img_21_1729774341337
img_40_1729774458553
img_34_1729774437480
img_36_1729774443919
img_19_1729774335849
img_23_1729774358167
img_42_1729774465755
img_16_1729774323497
img_9_1729774291242
img_7_1729774276887
img_28_1729774420801
img_32_1729774432635
img_44_1729774475844
img_4_1729757226604
img_26_1729774387640
img_14_1729774313787
img_12_1729774307506

2
3
Previous Next Play Pause

Ferretti Beach Hotel**** to nasze miejsce pracy.
Zajmujemy się głównie utrzymaniem czystości w pokojach hotelowych (ścielimy łóżka na modłę amerykańską - kołdry są lekkie i cienkie lub zastępuje się je miękkimi kocami, uzupełniamy gadżety i kosmetyki hotelowe). Sprzątamy również pomieszczenia ogólnodostępne. Podczas pracy podziwiamy piękne widoki Adriatyku.
Dużo się nauczyliśmy, chcemy więcej. Wiele jeszcze przed nami …
Stażyści Julia i Cezary

10
4
7
6
5
9
9 2
1


Pracując w cukierni "SORIANI" w Rimini zdobywamy co dzień nowe doświadczenia.

Uczymy się formowania prawdziwych croissantów z pysznymi nadzieniami, robienia tradycyjnego włoskiego ciasta - "Piade dei Morti". Pracujemy z masą cukrową tworząc z niej różne kształty, wykorzystywane potem jako ozdoby do tortów, które również składamy.
Mamy bardzo przyjazną dla nas atmosferę i cudownych pracowników wokół, którzy gdy trzeba pomagają nam.
Stażyści.

8DDC364E-5A5F-4142-BE71-33479230A6D4.jpeg
390CE3A4-63F3-4E3F-9EC8-DA4816F3E788.jpeg
7E3C1E8B-D38E-4008-9033-5BBC06188384.jpeg
A27E0278-BEF3-44FC-9F02-13133E470EF0.jpeg
627749CD-E4DE-41A6-8723-7B1D4B424A69.jpeg
BE4CAF0B-BF12-44C4-88F5-5FD8067F9A00.jpeg

Dwa miejsca które warto odwiedzić we Włoszech to Florencja i San Marino.
Florencja kolebka i perła renesansu, miasto Michała Anioła i Leonarda da Vinci przywitała nas przepiękną pogodą☀️ i zapierającymi dech w piersiach widokami. Podziwialiśmy między innymi plac Duomo z niesamowitą katedrą i słynną kopułą Brunelleschiego, plac Signoria, gdzie znajduje się Palazzo Vecchio i wspaniałe posągi Loggia dei Lanzi.
Tydzień później pogoda spłatała nam figla i San Marino, jedno z najmniejszych państw świata, słynące z malowniczych widoków i zabytkowych twierdz podziwialiśmy spacerując we mgle 😶‍🌫️

29BB909E-EBDD-4B70-8B42-EF53B8911E59.jpeg
BF1AF89D-646C-4387-8D66-97451416E7A2.jpeg
C06A56D8-954A-424F-ABB5-F2CEFCEDFEC2.jpeg
A7F3BE3E-860F-4FFF-B911-8B426680735A.jpeg
4BFE68F2-1E6A-4102-81F3-FE5136F051BA.jpeg
D552FA44-FC3A-4524-ADEB-43BD12DB371F.jpeg
CCDEB6B1-3355-4488-8446-A0D6D451426A.jpeg
4C245DB5-4C17-4656-9916-5EF775EFAAB3.jpeg
84AA40A1-4002-4233-A7D9-A0BA52EC3B46.jpeg
73C453AD-7BA2-4EE3-A349-D3BBE8434943.jpeg
A01FAAD3-FF4B-46BC-B32D-FCA19C3418C3.jpeg
8EC596A3-7967-499F-A6B3-EFB3DBAFFCE2.jpeg
88C8CC9C-FBAF-45CB-A90A-7DFF7CC20B19.jpeg
0F185F4F-BA25-4C99-ABE2-E91484DB783E.jpeg
386161C2-8A43-440B-9EB9-48534B506709.jpeg
98E23A92-E6CA-4647-842F-25B57C761B66.jpeg
D2056CCA-95F4-44CC-AC01-88777B209029.jpeg
562ECDD0-A707-4064-A0CF-FF81F98D3120.jpeg
C32297EE-07A7-419E-B1DE-EEE694D955F7.jpeg
8AB0B0B6-70AC-4C4D-A3CD-11C5C27DCD69.jpeg
009BAD4A-E50F-41CD-9A54-8105D4F46ECD.jpeg

ZAPRASZAMY w sobotę i niedzielę (19-20.10.2024 r.)

img_19_1729356669364
706AE516-01E3-49C2-867D-E8488FF63B24.jpeg
img_4_1729356582667
img_11_1729356632576
img_2_1729356571348
B8B949DE-4659-46B5-B188-DD6FD2D19577.jpeg
img_21_1729356692483
img_16_1729356651358
3CC571D1-AF0D-452B-A3D6-A6FE7ADC9399.jpeg
img_17_1729356657673
img_14_1729356640783
img_8_1729356611424
61BAD8A2-005F-4B4B-B2D3-D9FF7FA1A10B.jpeg
A9C00CD5-43C8-401C-85FA-D487E74407EC.jpeg

Jesteśmy kolejną grupą odbywającą staż zagraniczny w Riminii czyli Adam, Martyna - kucharze; Michał, Kasia - cukiernicy; Czarek, Julia - hotelarze, a naszym opiekunem jest pani Ewa Guść.
Pierwszy dzień pobytu to święto w Riminii, zaczęliśmy od wspólnego zwiedzania zabytków, pięknych kamienic oraz uliczek, którymi będziemy zmierzać do pracy. Ciekawym miejscem jest Muzeum reżysera Federico Feliniego, który się tutaj urodził. Spotkaliśmy się z panią Karoliną z Sistema Turismo, która omówiła szczegółowy program naszego pobytu i pracy. Tego dnia mieliśmy okazję zapoznać się z naszymi pracodawcami. Każdy z nas został przydzielony do swojego miejsca stażu, gdzie będzie zdobywał doświadczenie zawodowe oraz poznawał język i kulturę. Pierwszy dzień to nie tylko czas na zapoznanie się, to również początek pięknej przygody. Stażyści (Michał, Kasia, Czarek, Julia, Adam, Martyna) cdn... Ciao;)

D22C1743-CA09-4350-B275-CB6368084FD8.jpeg
3905167C-F663-4150-BAD1-86511D626357.jpeg
72B134B4-1116-4BFB-B3E5-635D1B1899A2.jpeg
AEA6B09E-19B3-4082-8A12-ED93C6994D42.jpeg
CAA55C16-F219-4D50-96CA-85CC463BA5B7.jpeg
333F24AF-0C22-4767-93D4-88B325F12BD8.jpeg
CE73DF5D-AFE0-4009-8837-73257345F664.jpeg
79B53C65-5C56-4604-8619-008D93F682A0.jpeg
FB5343ED-C0D0-4BC7-B370-06C10798FABD.jpeg
7505B051-D6B3-4E19-8B7A-545C05404E27.jpeg
40AB0C87-D4B9-4F12-AFE0-1191A243C342.jpeg
B1C71EE0-4AE9-4DD0-8F72-9188516986F8.jpeg
6621625B-761B-48B4-836B-D1A97BD3100B.jpeg

Pracujemy w hotelu przyjaznym zwierzętom.
W całym hotelu podczas prac porządkowych dostrzegamy elementy z tym związane. Przekąski dla psów są dostępne w recepcji i w pokojach hotelowych. Pudełko z przysmakami („WOOF Caution contents may cause excessive tail wagging") oraz list powitalny czeka na zwierzaka VIP (Very Important Pet) w pokoju. Rano razem z właścicielami często do pracy przyjeżdża Shin, pies rasy Shiba Inu. Jest on hotelową maskotką,  a jego podobizna widnieje w wielu miejscach w hotelu. Przyjazd każdego gościa hotelowego wraz z pupilem jest nadzorowany przez Shina. Zwierzęta zapoznają się, aby nie doszło do zachowań agresywnych w czasie pobytu w hotelu.

Stażystki Zuzanna i Wiktoria

H12
H4
H8
H30
Hot9
H1
H3
H7
H6
H11
H9
Hot1
H9 2
H44

W czasie pracy w cukierni Bianchi Riccione uczymy się przygotowywać tradycyjne włoskie wyroby. Robiłyśmy m.in. tradycyjny placek na Wszystkich Świętych - Piade dei Morti, ciasto z jabłkami - Torta di Mele, ciastka z jabłkami - Sfoglia di Mele oraz małe ptysie - Bigne alla crema.
Atmosfera w pracy jest bardzo przyjazna i humorystyczna. Pracownicy bardzo chętnie tłumaczą nam co mamy robić i w jakiej kolejności wykonywać poszczególne czynności.
Stażystki Julia i Nikola

C7
92DB1529-534C-400E-BADD-9C3ECA639BC9
7D00D6A3-D309-499F-A66A-3D311FAB0611
ACC47DD6-01F0-46AB-BA22-75602EB7BB7D
C3
5514B60C-E8A5-40E1-BCAC-5F2A1F9C6F0D
E77A70D8-E03E-413E-8BB0-CAB93F6AEA3C
D5D69341-765A-44A0-8CB2-F5C6EC53954C
9E1A5EE7-72DC-4F17-9E9B-CA249EAA9D14
0AD71695-84C3-40CE-80D1-5FE062056792
C2
B166DD4F-F014-4945-B135-52881BEAF3E9
C1
C4
67B289AE-0774-480E-8F62-B385C3039B67
1F311C9D-C7EC-4BA0-87E6-3CB00ACF0426
E9B64280-9B21-43D4-9F35-179F76E61D18

Restauracja w której pracujemy znajduje się blisko hotelu w którym mieszkamy.
Panuje w niej bardzo przyjemna atmosfera, pracownicy są bardzo mili.
Podczas pracy poszerzamy swoje umiejętności oraz wiedzę na temat włoskiej kuchni.
Poznajemy również nowe sposoby serwowania potraw.
Restauracja w której pracujemy słynie z past (makaronów z sosami) owoców morza oraz pizzy.
Stażystki Monika i Natalia

G1
67C9CEF8-DC55-473D-A7D0-3462741365E7.jpeg
G3
G2
G4

Back to top