2
4
3

i degustacja potraw z dziczyzny.

Prelekcję prowadzili przedstawiciele Polskiego Związku Łowieckiego Okręg Radom:

Pan Damian Gawlik
Pani Marzanna Adamczyk
Pani Jolanta Ścibor-Perendyk

IMG_20241127_102940_1_resized_20241127_055727632
462542347_1093042688597575_631454541190512161_n
465188772_550249071144580_5495640132765552310_n
462566557_442930975278834_4192006862986066308_n
462550737_587946170489558_3911486240630165294_n
462546418_591129066689201_2942242707585760999_n
IMG_20241127_102735_resized_20241127_060142186
IMG_20241127_175442_resized_20241127_060139845
467481661_1128322309034672_483733597192208086_n
465826676_523208780712224_5311691650766374150_n
462567659_542304321941698_162612662111965709_n
IMG_20241127_103028_resized_20241127_055725462
462554474_910387774397824_7245265755467273580_n
IMG_20241127_175331_resized_20241127_055726273
467471864_1530042820986157_6787964860267942432_n
IMG_20241127_102354_resized_20241127_060140359
465489304_563969949668477_3137217789814600467_n
IMG_20241127_175248_resized_20241127_055725089
IMG_20241127_102403_resized_20241127_060141302
IMG_20241127_103035_resized_20241127_055726810
Previous Next Play Pause

IMG_20241127_102403_resized_20241127_060141302
462546418_591129066689201_2942242707585760999_n
IMG_20241127_103028_resized_20241127_055725462
462550737_587946170489558_3911486240630165294_n
IMG_20241127_175248_resized_20241127_055725089
IMG_20241127_175331_resized_20241127_055726273
IMG_20241127_175442_resized_20241127_060139845
467481661_1128322309034672_483733597192208086_n
462567659_542304321941698_162612662111965709_n
465489304_563969949668477_3137217789814600467_n
IMG_20241127_102940_1_resized_20241127_055727632
IMG_20241127_102735_resized_20241127_060142186
462542347_1093042688597575_631454541190512161_n
465826676_523208780712224_5311691650766374150_n
IMG_20241127_102354_resized_20241127_060140359
462554474_910387774397824_7245265755467273580_n
467471864_1530042820986157_6787964860267942432_n
462566557_442930975278834_4192006862986066308_n
IMG_20241127_103035_resized_20241127_055726810
465188772_550249071144580_5495640132765552310_n

W naszej szkole rozpoczęły się dwa tygodnie Wariacji Kulinarnych z DZICZYZNĄ w roli głównej.
Uczniowie  sporządzają potrawy z wykorzystaniem dziczyzny i dobierają nich dodatki.
WYKORZYSTUJĄ MIĘSO Z DZIKA, SARNY I DANIELA.
Szkolenie prowadzą P. Zbigniew Nowociń i P. Jarosław Wojciechowski, a receptury przygotowała P. Marzena Wnęt.

467479580_1270076710910582_1310609567675156497_n
462559172_947843197215218_6366222001729858066_n
IMG_20241126_084117_resized_20241126_100954978
462539318_879227624019665_8251175022395173923_n
IMG_20241126_102317_resized_20241126_102739498
IMG_20241126_102251_resized_20241126_102741252
IMG_20241126_095047_resized_20241126_100727574
465282510_1311379456533523_8045704506188642704_n
IMG_20241126_095152_resized_20241126_100723277
IMG_20241126_100328_resized_20241126_100632948
IMG_20241126_084135_resized_20241126_100923252
IMG_20241126_102220_resized_20241126_102742065
467477934_960332996144021_2616679144496212506_n
IMG_20241126_095023_resized_20241126_100827347
IMG_20241126_084343_resized_20241126_100918236
IMG_20241126_084417_resized_20241126_100919279
IMG_20241126_100403_resized_20241126_100633770
IMG_20241126_095042_resized_20241126_100726689
IMG_20241126_084530_resized_20241126_100830754
IMG_20241126_084341_resized_20241126_100920325
IMG_20241126_100324_resized_20241126_100631998
IMG_20241126_102325_resized_20241126_102740440
IMG_20241126_095027_resized_20241126_100828279
462570573_2014882358953254_2184350343537260372_n
465811603_592916099825361_628123060163879615_n
IMG_20241126_084103_resized_20241126_100956241
IMG_20241126_100257_resized_20241126_100635485
IMG_20241126_084213_resized_20241126_100921351
IMG_20241126_102259_resized_20241126_102743719
462577446_1284742059225196_46697668127845483_n
IMG_20241126_095106_resized_20241126_100725000
IMG_20241126_102214_resized_20241126_102742901
IMG_20241126_095125_resized_20241126_100724163
IMG_20241126_100318_resized_20241126_100634628
IMG_20241126_084432_resized_20241126_100829950
IMG_20241126_084144_resized_20241126_100922297
462562265_538581152467605_4903332146213572462_n

IMG_3759
IMG_3758
IMG_3757
IMG_3754
IMG_3755
IMG_3756

image3
image0
image4
image2
image1
image5
image7
Previous Next Play Pause

 

Od 26.11.2024 do 6.12.2024 na terenie naszej szkoły będą odbywały się szkolenia kulinarne, prezentacje, konkursy oraz degustacje potraw z dziczyzny.

W programie m.in.:

Szkolenie z wykorzystaniem mięs dziczyzny typu: dzik, sarna, jeleń.

Prezentacje potraw z dziczyzny i prelekcja przedstawiciela Polskiego Związku Łowieckiego Okręg Radom.

Konkurs kulinarny z wykorzystaniem mięsa dziczyzny.

 

Cześć! Z tej strony Nela i Nikola.
Podczas naszego stażu we Włoszech pracujemy w czterogwiazdkowym hotelu Sovrana, który jest dostępny dla gości ze swoimi pupilami.
W naszej pracy zajmujemy się głównie przygotowywaniem pokoi do użytku gościa. Jednak poza jednostkami hotelowymi dbamy też o czystość części ogólnodostępnej. Nasza praca jest przyjemna oraz jesteśmy miło zaskoczone tym jak bardzo przyjaźni są nasi współpracownicy.
Pozdrawiamy z pięknego Rimini.

Multimedia__4_
Multimedia__2_
Multimedia__3_
Multimedia
Multimedia__1_
Previous Next Play Pause

Odbywamy staż w restauracji LIDO.
Zajmujemy się tam między innymi krojeniem i grillowaniem warzyw oraz panierowaniem owoców morza. Przygotowujemy również salę przed przybyciem gości: nakrywamy stoły, przygotowujemy parmezan oraz chleb, podajemy napoje. Restauracja w której pracujemy słynie głównie z makaronu, pizzy i owoców morza.
Pozdrawiamy ze słonecznej Italii, stażystki Patrycja i Maja.

Image__4_ (1)
Image__2_ (2)
Image__3_ (2)
Image__1_ (2)
Image (2)

W pierwszą sobotę naszego pobytu w pięknym kraju jakim są Włochy, wstałyśmy wcześnie rano aby odbyć pierwszą z naszych wycieczek. Dzięki podróży, która trwała kilka godzin, mogłyśmy obserwować piękny krajobraz włoskich gór. 
Florencja, cel naszej wycieczki to miasto z ciekawą historią (poznałyśmy ją podczas spotkania z Panią przewodnik) i niezwykłymi zabytkami, które zachwycają.
Chętnie odwiedziłybyśmy to miejsce ponownie.
Stażystki Nikola, Nela, Patrycja, Maja, Kasia S. i Kasia W. wraz z opiekunem sorem Kalbarczykiem.

  • Image__3_
  • Image
  • Image__2_
  • Image__1_

Ciao! Z tej strony dwie Kasie,
odbywamy staż we Włoszech w cukierni Bianchi Riccione.
Uczymy się przygotowywać włoskie wyroby cukiernicze takie jak croissanty, robiłyśmy też ciasta z jabłkami, ptysie nadziewane przeróżnym nadzieniem i polewami oraz różne rodzaje tart. Pracujemy z bardzo przyjaznymi, pogodnymi i pomocnymi ludźmi, chętnie udzielają nam pomocy i wszystko wyjaśniają.
Pozdrawiamy z Rimini!
Stażystki Kasie

Multimedia__3_ (1)
Multimedia__2_ (1)
Multimedia__9_ (1)
Multimedia__8_ (1)
Multimedia__1_ (1)
Multimedia__4_ (1)

Riminii to miejsce zaczarowane, dla jednych czas zabawy, dla innych odpoczynku od codzienności. Dla nas stażystów to czas praktyk zawodowych, które minęły bardzo szybko. Trzy tygodniowy pobyt przyniósł wiele ciekawych doświadczeń. Poznaliśmy zabytki Rimini, skosztowaliśmy potraw kuchni włoskiej. Pogoda płatała nam figle, ale mimo tego udało nam się zwiedzić piękna Florencję (tu urodził się Carllo Lorenzini Collodi autor powieści drewnianego pajacyka Pinokio) i San Marino (jest enklawą czyli krajem otoczonym całkowicie przez jedno państwo -Włochy , zarazem najmniejszym państwem w Europie po Watykanie i Monako). W wolnych chwilach po pracy nie było czasu na nudę (gra w siatkówkę, koszykówkę,karty uno i spacery nadmorską promenadą dawały nam dużo radości i motywowały do pracy następnego dnia.
W weekend poprzedzający 31 października Włosi obchodzili Halloween. Witryny sklepowe obwieszone były upiornymi dekoracjami, organizowane były kolacje tematyczne i imprezy (w której uczestniczyliśmy). 1 listopada to Wszystkich Świętych we Włoszech - Ognissanti. W ciszy i zadumie spacerowaliśmy po cmentarzu w Riminii.
Wracamy z nowymi umiejętnościami z zakresu naszych zawodów. Podszkoliliśmy język angielski i włoski, poznaliśmy przemiłych ludzi w miejscu pracy jak i poza nią. Wszystkim bardzo dziękujemy.
Stażyści: Czarek, Julia, Martyna, Adam, Kasia, Michał, opiekun Pani Ewa Guść. Ciao

25603437-4b11-4a44-86df-43a714f8e8e2
06572fe0-a489-4131-af5a-1493530f11ce
9028c5f6-2fa2-47a1-9e4c-2f8e03cc8876
ac073d37-b592-41ba-bed4-8717af4d6023
70f6a147-ef1f-4e13-9fe3-9f104b975947
5ae21253-4673-4172-800e-be198564d8b1
3010bc30-b1b8-4329-9245-55a886b286e9
8e57f61a-edcc-4716-8e40-87fc2600fa10
d6e03d3e-6fc6-4008-ae93-9e0c12dfcc07
0ae157a8-b6a3-4c23-b7f8-6600841f8d65
98821300-0af9-45b6-8449-1a2f6d1ea07d
54365054-be58-40cc-a96d-93a8cf3fe939
a8f29138-923d-4ed3-a71d-d899ee4177dc
5ebd72e4-93fa-47be-97e2-86462c984d44
6a69ffdd-ed31-4a37-989e-77639192fafd
pinokio
78010aa9-da81-4e9b-b5cb-2eae9a8dc172
72f1e578-9e61-4bb4-87a2-1e3db16d9af5
bf5e0849-a827-4511-8372-ae66792bb448
ef8cea94-3d74-4112-b898-0616b876afee

Hejka z tej strony Martyna - kucharz.
Jestem praktykantką w restauracji Dallo Zio w mieście Rimini. Restauracja, w której odbywam staż wykorzystuje surowce wyłącznie z okolic Rimini, zarówno lądowych jak i morskich. Zdobywam nowe doświadczenia związane z kuchnią włoską. Moim zadaniem jest pomoc w kuchni - zajmuję się przygotowaniem posiłków i dodatków warzywnych (jednym z nich jest trawa cytrynowa obsmażana na oliwie, oprócz aromatycznego smaku wyróżnia się ona bogactwem witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm). Wykonuję również obróbką owoców morza oraz przygotowuję desery.
Stażystka Martyna. Ciao

62793468-0cfe-4853-95d1-c36c63ff12ee
24d03640-424f-4a98-86fe-a3d2de08db27
285e3893-0e65-4e3a-bd15-cdbd09a81063
b8ce0f15-4306-46f4-944f-73b2b6e25998
72deed5d-f593-44fc-afa9-edce01072800
f91a57d8-bc74-41b1-bd63-07055e2ba1d4
72b962b0-8113-4e71-bcbb-955be2b07233

Cześć, tu Adam
Pracuję w restauracji La Marrianna, która funkcjonuje od 1908 roku.

Restauracja głównie serwuje dania z owocami morza. Przygotowywane są także tradycyjne dania regionalne oraz desery.
Do moich zadań w restauracji należy: obróbka wstępna owoców morza oraz warzyw, wypiekanie Piadin - to klasyczny płaski chleb bez zakwasu, który jest wypiekany w Romanii od średniowiecza i można go uważać za symboliczne jedzenie tego regionu. Piadina, jedzenie uliczne wyprzedzające swoje czasy, może być nadziewana niemal każdym składnikiem – warzywami, mięsem, serem lub rybą. Pomagam również na stanowisku wykończeniowym oraz dbam o utrzymanie czystości na kuchni.
Stażysta Adam

984f6716-7e96-442a-bf0b-7e9f57fb1cc1
7f0029fb-58d6-4910-a5cf-1bf2cebf6564
4
4afe2320-1114-4802-a1aa-c0a33bc883de
2
DC6C8E26-5846-4A07-BD90-CB665363436F.jpeg
f42f698f-4a84-4a32-b309-0fc6d728916a
adam1
ed8023d3-b645-4731-8f54-9314ddde8d36

Back to top