i degustacja potraw z dziczyzny.
Prelekcję prowadzili przedstawiciele Polskiego Związku Łowieckiego Okręg Radom:
Pan Damian Gawlik
Pani Marzanna Adamczyk
Pani Jolanta Ścibor-Perendyk
W naszej szkole rozpoczęły się dwa tygodnie Wariacji Kulinarnych z DZICZYZNĄ w roli głównej.
Uczniowie sporządzają potrawy z wykorzystaniem dziczyzny i dobierają nich dodatki.
WYKORZYSTUJĄ MIĘSO Z DZIKA, SARNY I DANIELA.
Szkolenie prowadzą P. Zbigniew Nowociń i P. Jarosław Wojciechowski, a receptury przygotowała P. Marzena Wnęt.
Od 26.11.2024 do 6.12.2024 na terenie naszej szkoły będą odbywały się szkolenia kulinarne, prezentacje, konkursy oraz degustacje potraw z dziczyzny.
W programie m.in.:
Szkolenie z wykorzystaniem mięs dziczyzny typu: dzik, sarna, jeleń.
Prezentacje potraw z dziczyzny i prelekcja przedstawiciela Polskiego Związku Łowieckiego Okręg Radom.
Konkurs kulinarny z wykorzystaniem mięsa dziczyzny.
Cześć! Z tej strony Nela i Nikola.
Podczas naszego stażu we Włoszech pracujemy w czterogwiazdkowym hotelu Sovrana, który jest dostępny dla gości ze swoimi pupilami.
W naszej pracy zajmujemy się głównie przygotowywaniem pokoi do użytku gościa. Jednak poza jednostkami hotelowymi dbamy też o czystość części ogólnodostępnej. Nasza praca jest przyjemna oraz jesteśmy miło zaskoczone tym jak bardzo przyjaźni są nasi współpracownicy.
Pozdrawiamy z pięknego Rimini.
Odbywamy staż w restauracji LIDO.
Zajmujemy się tam między innymi krojeniem i grillowaniem warzyw oraz panierowaniem owoców morza. Przygotowujemy również salę przed przybyciem gości: nakrywamy stoły, przygotowujemy parmezan oraz chleb, podajemy napoje. Restauracja w której pracujemy słynie głównie z makaronu, pizzy i owoców morza.
Pozdrawiamy ze słonecznej Italii, stażystki Patrycja i Maja.
W pierwszą sobotę naszego pobytu w pięknym kraju jakim są Włochy, wstałyśmy wcześnie rano aby odbyć pierwszą z naszych wycieczek. Dzięki podróży, która trwała kilka godzin, mogłyśmy obserwować piękny krajobraz włoskich gór.
Florencja, cel naszej wycieczki to miasto z ciekawą historią (poznałyśmy ją podczas spotkania z Panią przewodnik) i niezwykłymi zabytkami, które zachwycają.
Chętnie odwiedziłybyśmy to miejsce ponownie.
Stażystki Nikola, Nela, Patrycja, Maja, Kasia S. i Kasia W. wraz z opiekunem sorem Kalbarczykiem.
Ciao! Z tej strony dwie Kasie,
odbywamy staż we Włoszech w cukierni Bianchi Riccione.
Uczymy się przygotowywać włoskie wyroby cukiernicze takie jak croissanty, robiłyśmy też ciasta z jabłkami, ptysie nadziewane przeróżnym nadzieniem i polewami oraz różne rodzaje tart. Pracujemy z bardzo przyjaznymi, pogodnymi i pomocnymi ludźmi, chętnie udzielają nam pomocy i wszystko wyjaśniają.
Pozdrawiamy z Rimini!
Stażystki Kasie
Riminii to miejsce zaczarowane, dla jednych czas zabawy, dla innych odpoczynku od codzienności. Dla nas stażystów to czas praktyk zawodowych, które minęły bardzo szybko. Trzy tygodniowy pobyt przyniósł wiele ciekawych doświadczeń. Poznaliśmy zabytki Rimini, skosztowaliśmy potraw kuchni włoskiej. Pogoda płatała nam figle, ale mimo tego udało nam się zwiedzić piękna Florencję (tu urodził się Carllo Lorenzini Collodi autor powieści drewnianego pajacyka Pinokio) i San Marino (jest enklawą czyli krajem otoczonym całkowicie przez jedno państwo -Włochy , zarazem najmniejszym państwem w Europie po Watykanie i Monako). W wolnych chwilach po pracy nie było czasu na nudę (gra w siatkówkę, koszykówkę,karty uno i spacery nadmorską promenadą dawały nam dużo radości i motywowały do pracy następnego dnia.
W weekend poprzedzający 31 października Włosi obchodzili Halloween. Witryny sklepowe obwieszone były upiornymi dekoracjami, organizowane były kolacje tematyczne i imprezy (w której uczestniczyliśmy). 1 listopada to Wszystkich Świętych we Włoszech - Ognissanti. W ciszy i zadumie spacerowaliśmy po cmentarzu w Riminii.
Wracamy z nowymi umiejętnościami z zakresu naszych zawodów. Podszkoliliśmy język angielski i włoski, poznaliśmy przemiłych ludzi w miejscu pracy jak i poza nią. Wszystkim bardzo dziękujemy.
Stażyści: Czarek, Julia, Martyna, Adam, Kasia, Michał, opiekun Pani Ewa Guść. Ciao
Hejka z tej strony Martyna - kucharz.
Jestem praktykantką w restauracji Dallo Zio w mieście Rimini. Restauracja, w której odbywam staż wykorzystuje surowce wyłącznie z okolic Rimini, zarówno lądowych jak i morskich. Zdobywam nowe doświadczenia związane z kuchnią włoską. Moim zadaniem jest pomoc w kuchni - zajmuję się przygotowaniem posiłków i dodatków warzywnych (jednym z nich jest trawa cytrynowa obsmażana na oliwie, oprócz aromatycznego smaku wyróżnia się ona bogactwem witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm). Wykonuję również obróbką owoców morza oraz przygotowuję desery.
Stażystka Martyna. Ciao
Cześć, tu Adam
Pracuję w restauracji La Marrianna, która funkcjonuje od 1908 roku.
Restauracja głównie serwuje dania z owocami morza. Przygotowywane są także tradycyjne dania regionalne oraz desery.
Do moich zadań w restauracji należy: obróbka wstępna owoców morza oraz warzyw, wypiekanie Piadin - to klasyczny płaski chleb bez zakwasu, który jest wypiekany w Romanii od średniowiecza i można go uważać za symboliczne jedzenie tego regionu. Piadina, jedzenie uliczne wyprzedzające swoje czasy, może być nadziewana niemal każdym składnikiem – warzywami, mięsem, serem lub rybą. Pomagam również na stanowisku wykończeniowym oraz dbam o utrzymanie czystości na kuchni.
Stażysta Adam