7 marca grupa uczniów wraz z opiekunami wzięła udział w Dniu Otwartym UP w Lublinie. Warsztaty popularnonaukowe, stoiska prezentujące osiągnięcia kół naukowych i organizacji studenckich, wystawy sprzętu naukowego, konkursy z nagrodami to główne atrakcje, które czekały na odwiedzających w Centrum Kongresowym UP.
Kolejne atrakcje czekały na nas na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wzięliśmy udział w warsztatach "Kolorowy świat makaronów". Warsztaty rozpoczęły się od wykładu podczas którego dowiedzieliśmy się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się makarony, dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia. Następnie sami mogliśmy przygotować kolorowy makaron, wzbogacony dodatkiem komponentów owocowych i warzywnych. Makarony przygotowaliśmy w warunkach półtechniki laboratoryjnej z wykorzystaniem laboratoryjnej prasy makaronowej.
Warsztaty przygotowali dr hab. Aldona Sobota, dr Jarosław Mazurkiewicz, mgr inż. Dorota Teterycz .
Warsztaty, zwiedzanie wydziału, rozmowy ze studentami (również absolwentami naszej szkoły) pozwoliły uczniom na poczucie się (choć w małym stopniu) studentami. Niektórzy zadeklarowali chęć studiowania na kierunkach związanych z technologią żywności.
Życzymy trafnego wyboru kierunku studiów. Powodzenia!!!

58
18
13
4
25
17
70
9
14
52
55
49
42
44
63
27
51
67
24
11
28
41
60
38
15
34
6
7
69
66
36
39
61
40
31
57
47
54
43
P1010059
71
1
62
48
46
59
21
65]
2
68

Back to top