Dnia 21 marca uczniowie z klasy 3 ga i 3 gb uczestniczyli w Dniu Otwartym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Podczas wizyty na uczelni zostaliśmy zapoznani z ofertą dydaktyczną UR mogliśmy wysłuchać wykładu popularno-naukowego "Jak owady inspirują naukowców" oraz "Czy zabrzęczy wiosna w sadzie?"
Ciekawie zachęcała do studiowania na UR pani kierowniczka DS, dzięki której mogliśmy zobaczyć jak mieszkają studenci. Jako uczniowie (jeszcze) zostaliśmy wpuszczeni do klubu akademickiego "Arka" :)
Kolejny punkt naszej wizyty na uczelni to zwiedzanie Wydziału Technologii Żywności - byliśmy w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności, Katedrze Technologii Węglowodanów, Katedrze Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów oraz uczestniczyliśmy w warsztatach na temat "Ujawnianie „niewidek”, czyli kilka słów o podstawowych technikach mikrobiologii” . Prowadząca zajęcia uświadomiła nas, że drobnoustroje są wszechobecne - niewidziane, towarzyszą nam w życiu od dnia naszych narodzin do śmierci, kiedy i gdzie możemy je dostrzec - tego nauczyła nas wizyta w Katedrze Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych.
Wszyscy pracownicy uczelni bardzo serdecznie nas przyjęli i zapraszali do studiowania na Uniwersytecie Rolniczym, być może skorzystamy :)