Zastanawialiście się kiedyś, jak smakuje Polska? Jest słodka jak kaszubskie truskawki? Słona niczym kryształki z Wieliczki? Gorzka jak piołun, a może kwaśna jak papierówki? Przede wszystkim jest bardzo różnorodna. Nasza rodzima kuchnia przez pokolenia łączyła tradycje całej mozaiki narodów i dzięki temu wypracowała swój unikalny charakter. Jadąc do Wielkopolski, spróbujemy pyr z gzikiem, Mazowsze powita nas czarniną, a Śląsk słynnymi kluskami.
Każdy region Polski ma swoje popisowe dania, które urzekają wyjątkowym smakiem. Polskie potrawy to nie tylko naturalne składniki i wiekowe receptury, ale też wiele serca włożonego w samo gotowanie i dzielenie się tym, co najlepsze.
Uczniowie klasy pierwszej o profilu technik obsługi turystycznej poszukiwali charakterystycznych, tradycyjnych potraw regionu radomskiego. Wspólnie z grupą kucharzy z klasy 3 ka przygotowali zalewajkę "po radomsku", porkę, a na deser jabłka z mazowieckich sadów zapiekane z ryżem i bitą śmietaną.