Kuchnia śląska cieszy się ogromną popularnością, gdyż jest bardzo smaczna i zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza. Jedni twierdzą, że kuchnia śląska jest tłusta, kaloryczna i niezdrowa, oparta tylko na ziemniakach. Prawdziwi Ślązacy jednak wiedzą, że te dania powodują, że człowiek jest dobrze pojedzony i zadowolony.
Dania kuchni śląskiej są proste i skomplikowane, ale przede wszystkim pyszne.Kuchnia śląska charakteryzuje się niezwykłym bogactwem potraw ukształtowanych na przestrzeni wielu lat. Dla przeciętnego Polaka Śląsk kojarzony jest głównie z mięsnymi potrawami. Takie przekonanie nie jest do końca prawdziwe.
Tradycyjny śląski obiad – to fantastyczne białe kluski z charakterystyczną dziurką w towarzystwie rolady lub bitki oraz modro kapusta.
Desery są niezwykle proste i pomysłowe, bo pokazują, że z zaledwie kilku składników można przygotować coś pysznego.
Aleksandra, Angelika, Mateusz i Wiktor z klasy 2 kb przygotowali kluski śląskie, bitki wołowe w sosie własnym oraz modrą kapustą, a na deser"salceson czekoladowy" - pokruszone herbatniki w czekoladzie.
No cóż, palce lizać!