Szkolenie z CARVINGU to kolejna oferta dla wyróżniających się uczniów ZSSiH w Radomiu.
Mistrz Dominik Skałbania przekazał podstawy wiedzy dotyczącej narzędzi stosowanych w carvingu.
Carving to sztuka wywodząca się z Tajlandii i krajów azjatyckich polegająca na tworzeniu dekoracji z warzyw i owoców. Umiejętność rzeźbienia i komponowania dekoracji stosowana jest w polskiej kuchni, a specjaliści carvingu znajdują zatrudnienie w najlepszych restauracjach.
Nauczył podstawowych technik ozdabiania jabłek, melonów, arbuza lub dyni. Uczestnicy byli zachwyceni efektami swojej pracy. Dla szczególnie zainteresowanych jest możliwość udziału w profesjonalnym szkoleniu pod okiem mistrza i uzyskania certyfikatu świadczącego o dodatkowych umiejętnościach przydatnych na rynku pracy.
Informacje można uzyskać u organizatorów szkolenia - nauczycieli zawodu: H. Kutkowskiej, M. Wasik, U. Tusiek i R. Danasiewicz.