4
2
3

Ciasto marchewkowe jest znane od średniowiecza, a popularność zyskało w XX wieku na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Popularne jest również w Polsce.
Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Ozdabia się je płatkami z cukru przypominającymi marchewkę.
Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Cukier był wówczas to-warem drogim i trudno dostępnym, dlatego używano marchewki, w której zawartość cukru jest wysoka.
Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji.
W kuchni polskiej również używa się marchewki jako składnika ciast. W jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew - jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem.

CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI:
1,5 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki)
1,5 szklanki mąki
4 jaja
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaską łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
½ łyżeczki soli
WYKONANIE
marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, orzechy kroimy na małe kawałki. jajka ubijamy mikserem z cukrem i z cukrem waniliowym przez około 3 minuty, zaczynamy dolewać powoli olej, ciągle ubijając stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą proszkiem i sodą. ciasto powinno być gęste. dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy i mieszamy ostatni raz. formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. wylewamy ciasto i pieczemy je około 45-55 minut w temperaturze 180’c. ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem lub polewą polewa 100g kremowego słonego serka (almette, ostrovia, philadelphia) 3-4 łyżeczki miodu (lub 5 łyżek cukru pudru) 2 łyżki masła masło ucieramy mikserem lub ręcznie. dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. dosładzamy miodem lub cukrem pudrem. masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce.

Back to top