3
4
2

Cukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku.
Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną, jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych, stanowiącą ogromny problem zdrowotny i ekonomiczny na całym świecie. Mówi się, że cukrzyca jest chorobą krajów rozwiniętych, gdzie rozwój gospodarczy oraz urbanizacja przyczyniły się do zmian w stylu życia, takich jak nieodpowiednia dieta (nadwyżka kaloryczna) i zmniejszenie aktywności fizycznej. Cukrzyca, szczególnie typu 2, jest jedną z najczęściej występujących i najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. W znacznej mierze sami ją społecznie wytworzyliśmy – nieprawidłową dietą i siedzącym trybem życia. Prawda jest taka, że profilaktyka cukrzycy to walka z konsekwencjami otyłości, będącej dziś największym zagrożeniem zdrowotnym na świecie Głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy jest otyłość. Nieleczona lub leczona niewłaściwie cukrzyca może doprowadzić do licznych komplikacji: udar, ślepota, niewydolność nerek czy choroba wieńcowa.

Niebezpieczna dla zdrowia człowieka jest także cukrzyca niezdiagnozowana (stan podwyższonego stężenia glukozy we krwi, czyli hiperglikemia).
Przewlekła hiperglikemia może powodować uszkodzenie, zaburzenie czynności i niewydolność różnych narządów, zwłaszcza oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Prawidłowa dieta i aktywność fizyczna odgrywają w prewencji oraz leczeniu cukrzycy kluczową rolę. Nie mamy dziś odwrotu od zmiany stylu życia – albo świadomie i konsekwentnie zmienimy dietę i zwiększymy aktywność fizyczną, albo czeka nas zahamowanie rozwoju cywilizacyjnego

CO WARTO JEŚĆ PRZY CUKRZYCY

  • Podstawę niech stanowią produkty zawierające węglowodany, ale tylko te o indeksie glikemicznym poniżej 35
  • Warzywa: brokuły, bakłażan, cebula, cukinia fasolka szparagowa, papryka, pomidory, por, sałata, szpinak
  • Owoce (zawsze świeże): awokado, brzoskwinie, grejfrut, jabłka, maliny, czerwone porzeczki, wiśnie
  • Oprócz tego nie należy zapominać o przeróżnych nasionach zbóż, ryżu brązowym, jogurcie naturalnym, orzechach a nawet czekoladzie pamiętając oczywiście, aby była gorzka
  • Jedną trzecią diety powinno stanowić białko, oczywiście takie zawierające mało tłuszczu
  • Doskonałym przykładem jest chude mięso i chudy nabiał, staraj się minimalizować nabiał z mleka krowiego, bo zawiera dużo cukrów
  • Doskonałym źródłem białka są też rośliny strączkowe
  • Na koniec uzupełnij dietę w tłuszcze, najlepiej te bogate w kwasy omega-3 i omega-6, nie żałuj sobie też tłustych ryb
  • Nieodłącznym dodatkiem do każdej dobrej diety musi być odpowiednio dobrana aktywność fizyczna. Po konsultacji z lekarzem staraj się wybrać odpowiedni sport dla Twojej sprawności fizycznej i ciesz się nim przynajmniej 3 razy w tygodniu

CZEGO UNIKAĆ POWINIEN CUKRZYK

  • Produkty z białej mąki jako te z wysokim indeksem glikemicznym, produkty tłuste (masło, smalec) i zawierające dużo soli oraz oczywiście słodycze.
  • Lista produktów zakazanych jest znacznie krótsza od tych zalecanych.
  • A stosując się do wszystkich wcześniejszych rad szybko wyzbędziesz się potrzeby podjadania słodyczy, Twój organizm przyzwyczai się do nowej diety i przestaniesz traktować cukrzycę jako coś, co Cię ogranicza.
  • Wystrzegaj się alkoholu, wchodzi on w niebezpieczne interakcje z praktycznie wszystkimi lekami przeciwcukrzycowymi, a do tego wpływa na bardzo duże wahania stężenia glukozy we krwi.
  • Postaraj się rzucić też palenie, gdyż może ono przyspieszyć występowanie powikłań Twojej choroby.

Back to top