Chleb - ten wyraz dla wielu z nas ma szczególne znaczenie i budzi ciepłe skojarzenia. Czy jest na świecie coś lepszego, niż kromka pachnącego chleba z masłem? To jedna z potraw, którą jemy codziennie od dzieciństwa, a która nigdy się nam nie znudzi!

Światowy Dzień Chleba został ustanowiony w roku 1997 przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Święto to ma miejsce dnia 16 października.

Chleb ma niezwykle bogatą historię. Najwcześniej był wypiekany prawdopodobnie około 8000 lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie. Wypieki pierwszych piekarzy przypominały raczej placki niż dzisiejszy chleb. Z czasem technologia produkcji się rozwijała: około 600 r. p.n.e. Persowie zaczęli używać systemu młynów wiatrowych do mielenia ziarna, a już w 100 r. p.n.e. na terenie dzisiejszego Meksyku tworzono tortille kukurydziane. W średniowieczu powstawały pierwsze piekarnie, a Francuzi zaczęli dodawać do wypieków drożdże. Pieczywo towarzyszy więc ludzkości od tysięcy lat, nie ma więc się co dziwić, że to najczęściej spożywany produkt na świecie. Na początku, zanim powstał chleb taki, jakiego znamy dzisiaj, ludzie mielili ziarna na mąkę i mieszali je z wodą, żeby zrobić coś w rodzaju placków, które piekli na gorących kamieniach. To były pierwsze chleby – proste, ale smaczne.

Chleb - symbol żywności, która od tysięcy lat odgrywa kluczową rolę w życiu człowieka. Od starożytnych cywilizacji po współczesność, chleb był stałym elementem w codziennym jadłospisie ludzi na całym świecie.

Jednak jego znaczenie sięga daleko poza aspekty żywieniowe. To niezwykłe połączenie składników, wytwarzane z miłością i umiejętnością, które przekracza granice kulturowe i religijne. Chleb jest narzędziem budowania relacji, nośnikiem tradycji i symbolem wspólnoty, który niezależnie od języka, koloru skóry, religii czy kultury, jednoczy ludzi wokół stołu.

Back to top