4
2
3

Niemal każdy słyszał, że warzywa i owoce są korzystne dla zdrowia, ale wciąż zbyt rzadko po nie sięgamy. Każda okazja jest dobra, by przypomnieć do czego są nam potrzebne oraz jakie składniki w sobie kryją.
Owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków.
Spożywanie warzyw i owoców w zalecanych ilościach, czyli min. 400 g dziennie w podziale na 5 porcji, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, ładnego wyglądu i prawidłowej masy ciała.

Dieta osób jedzących dużo warzyw i owoców jest lepiej zbilansowana i bogatsza w składniki odżywcze, takie jak witaminy, składniki mineralne i inne substancje bioaktywne mające działanie antyoksydacyjne. Czerpiąc je z warzyw, owoców oraz soków, wspieramy odporność organizmu, zarówno na sezonowe infekcje, jak też groźne choroby, w tym nowotwory.

Kilka ciekawostek zdrowotnych

1. Picie soków warzywnych wspiera serce

Warzywa oraz soki warzywne są naturalnym wsparciem dla układu krążenia, a na ich tle wyróżnia się sok z buraka. Dzięki obecnym w burakach azotanom, sok buraczany pity codziennie może poprawiać stan serca, zwłaszcza u osób starszych]. Równie korzystne działanie ma tutaj sok marchwiowy (działa ochronnie na układ krążenia, oraz pomidorowy (źródło potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi).

2. Warzywa i owoce: sposób na choroby przewlekłe

Dieta pełna warzyw i owoców to recepta nie tylko na zdrowe serce – to także mniejsze ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych[4]. Może nas ona wesprzeć w profilaktyce cukrzycy, zespołu metabolicznego oraz chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera). Wszystko to dzięki dużej zawartości składników przeciwzapalnych i przeciwutleniających, których działanie można dodatkowo wzmocnić regularną aktywnością fizyczną.

3. Warzywa, owoce i soki świetne dla przyszłych mam.

Warzywa, owoce i soki sprawdzą się w każdej diecie, ale szczególnie warto polecić je przyszłym mamom. Dowiedziono, że jadłospis pełen warzyw i owoców może poprawić zdrowie reprodukcyjne, a także wpłynąć na zdrowie metaboliczne przyszłego potomka. Jeśli ciężarna mama je dużo warzyw, będzie mieć lepszą mikrobiotę jelitową, którą przekaże swojemu dziecku. Pamiętajmy też o folianach, które stymulują wzrost tkanek matczynych w czasie ciąży: ich bogate źródła to warzywa strączkowe i zielone.

4.  Warzywa i owoce - lepsze nawyki żywieniowe

Skoro już mowa o dzieciach, one również powinny jadać warzywa i owoce codziennie, by pełnymi garściami korzystać z naturalnych witamin, składników mineralnych, błonnika oraz antyoksydantów. Najlepiej serwować dzieciom warzywa i owoce surowe, warto też włączać do ich diety soki 100%. Kolorowe posiłki od najmłodszych lat to większa szansa na wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych u dziecka i mniejsze ryzyko późniejszych chorób.

5. Warzywa i owoce lepsze niż suplementy 

Często, gdy czujemy, że czegoś nam w diecie brakuje, sięgamy po pierwsze lepsze suplementy diety. Tymczasem wiele badań wskazuje, że zamiast suplementów powinniśmy jeść warzywa i owoce. Dieta oparta na produktach roślinnych dostarcza związków bioaktywnych, które następnie wchodzą ze sobą w interakcje i w efekcie wspierają organizm lepiej niż jakiekolwiek suplementy w tabletkach.

Jedzmy warzywa i owoce w dużych ilościach, pijmy tłoczone z nich soki i dbajmy w ten sposób o zdrowie na co dzień, nie tylko przy okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw.

Back to top