Dnia 18 września grupa uczniów z naszej szkoły uczestniczyła w dwóch projektach zorganizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie w ramach XV Lubelskiego Festiwalu Nauki.
Podczas projektu "Włoska pasta - zdrowsza i prostsza niż myślisz!" uczniowie uczestniczyli w warsztatach podczas których przygotowali :
• Ravioli marchwiowe z ricottą, szpinakiem i masłem szałwiowym
• Tagliolini z sepią z pesto pietruszkowym
• Tagliatelle szpinakowe z sosem napoli
• Farfalle z sosem marchwiowym

Projekt "Wędliny, które dojrzewają jak wino. Tajniki wędlin dojrzewających" przybliżył nam proces otrzymywania wędlin dojrzewających. Mieliśmy również możliwość degustacji kilku wędlin - polskiego Kindziuka, hiszpańskiej Chorizo, włoskiego Salami i Prosciutto, niemieckiej Szynki szwarcwaldzkiej.

 
13
5
30
23
87
4
81
34
83
29
44
33
37
48
61
35
58
1
57
72
89
40
60
77
12
25
2
79
50
3
85
27
24
26
20
92
67
38
16
8
39
91
10
11
14
18
6
56
15
7

Back to top