9 marca grupa uczniów naszej szkoły uczestniczyła w Dniu Otwartym UP w Lublinie. W Centrum Kongresowym mogliśmy zapoznać się z ofertą kierunków kształcenia uczelni, porozmawiać ze studentami na temat studiowania określonych kierunków, wziąć udział w konkursach, degustować wyroby wytwarzane przez studentów.
Drugim punktem naszej wycieczki była wizyta na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Tutaj uczestniczyliśmy w warsztatach Płatki śniadaniowe - zdrowe czy niezdrowe. Zaprezentowane zostały produkty zbożowe nisko i wysoko przetworzone wraz z krótką charakterystyką ich składu chemicznego. Mogliśmy samodzielnie skomponować pożywne i smaczne śniadanie, dające dużo energii. Temat drugich warsztatów, w których wzięliśmy udział, to : "Kolorowy świat makaronów". Po krótkim wykładzie na temat makaronów, mogliśmy przygotować makaron z dodatkiem naturalnych substancji barwiących i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów.
Dodatkowo zostaliśmy zapoznani z kierunkami kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wszyscy pracownicy uczelni bardzo serdecznie nas przyjęli i zapraszali do studiowania na Uniwersytecie Przyrodniczym, być może skorzystamy :)