3
4
2

8 kwietnia w Kielcach odbyły się III Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych, podczas których młodzi kucharze stanęli do rywalizacji o tytuł najlepszych w kraju.
Do finału mistrzostw zakwalifikowali się Piotr Tonowicz i Vasyl Baraniuk z klasy 3ka.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dziewięciu porcji dania głównego z łososiem, śmietaną 31% i pieprzem cytrynowym jako obowiązkowymi składnikami. Na wykonanie potraw uczestnicy mieli 150 minut. Piotr i Vasyl przygotowali roladę łososiową z ryżem, warzywami i sosem śmietanowo–pomarańczowym.

Oceniane były walory smakowe, zdrowotne i wizualne, organizacja pracy, właściwe wykorzystanie technik kulinarnych, poziom przygotowania receptury, poziom przygotowania zespołu, a także odpowiednie gospodarowanie odpadkami i czas. Ogromnym wyróżnieniem dla uczestników była obecność legend polskiej sceny kulinarnej – Karola Okrasy i Kurta Schellera, którzy zasiedli w jury.

Za przygotowanie dania konkursowego zespół reprezentujący naszą szkołę zajął czwarte miejsce. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Rolada_łososiowa_z_ryżem_warzywami_i_sosem _śmietanowo_pomarańczowym
praca_1
Previous Next Play Pause

Przygotowania do konkursu:

491274858_703789935402657_1296860936495114249_n
490986518_1364790288091051_2250633407037682589_n
483891488_1329645801594175_3292959778488972249_n
491046740_1276819810458220_3632685073926451213_n
490983958_1001859625393514_2529186281058711559_n
490986428_705446868492212_1916764110321186494_n
490983485_666741749588478_4651696008666397899_n

Back to top